Agricultura ecologica in Romania are toate conditiile de dezvoltare si sprijinul autoritatilor nationale si internationale, deci nu exista nicio scuza sa nu reusim in acest domeniu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de specialitate, eurodeputatul Daciana Sarbu, membru de onoare in cadrul Bio Romania si fondatoare a Asociatiei "Scoala pentru Sanatate".
"Avem toate conditiile de dezvoltare a agriculturii ecologice, cu sprijin de la Guvern, din partea ministrilor, Comisiei Europene, academicienilor, si deci nicio scuza sa nu reusim. Trebuie sa facem din Romania o tara bio si sa folosim aceasta nisa. Din partea mea aveti tot sprijinul. Trebuie sa continuam sa mergem cu dreptul pentru a avea rezultate", a afirmat Sarbu.
Potrivit datelor oficiale, prezentate, miercuri, de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, produsele ecologice se obtin, in prezent, in Romania, de pe o suprafata totala de 450.000 hectare, in crestere semnificativa fata de anul 2007, cand aceasta insuma 130.000 de hectare.
De asemenea, numarul operatorilor care activeaza pe piata produselor ecologice a ajuns, in 2013, la 15.000, in crestere cu peste 8.000, comparativ cu rezultatele din 2007.
Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio-Romania a organizat, miercuri, o conferinta dedicata Zilei Mondiale a Mediului, sarbatorita la nivel global in data de 5 iunie, sub sloganul "Gandeste-Mananca-Salveaza!".
Potrivit informatiilor Organizatiei Natiunilor Unite pentru... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 13:50
Teodora Aldescu este femeia care a "nasit" agricultura ecologica din Romania. A vazut potentialul acestei piete si a corelat legislatia nationala cu cea europeana, lucru ce permite fermierilor sa beneficieze, in prezent, de subventii si pe acest segment de piata.
Ea a fost responsabila cu agricultura ecologica timp de zece ani (2000-2010), in cadrul ministerului de resort. Isi aminteste de primele produse cu adevarat ecologice realizate in Romania si vorbeste cu mandrie despre boom-ul pe care l-a inregistrat aceasta piata in 2007, odata cu intrarea Romaniei in UE.
In prezent director al Asociatiei EcoR Partner, Teodora Aldescu are convingerea ca Romania concureaza, cel putin la capitolul produselor ecologice, cu celelalte state europene dezvoltate si se asteapta ca numarul operatorilor sa creasca in continuare, atat datorita subventiilor, cat si a cererii de pe piata.
PRIMELE PRODUSE ECOLOGICE DIN ROMANIA
V-ati ocupat de acest segment al produselor ecologice inca din anul 2000, cand putina lume din Romania cunostea beneficiile acestor produse. Cum era vazuta aceasta piata atunci si care este situatia in prezent?
Prima data s-a auzit de aceste produse ecologice in 1992, cand statiunea de legume Bacau a infiintat primele culturi comparative: agricultura conventionala si ecologica.
Produse ecologice se fac in Romania, as spune, din anii 1997, primul producator a fost Asimature care avea sediul in Sibiu la Tichindeal. Ei, in colaborare cu afaceristi... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 09:02
Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu a anuntat ca fondurile alocate agriculturii ecologice pentru subventii vor fi suplimentate cu trei milioane de euro anual.
O hotarare de guvern care vizeaza suplimentarea cu trei milioane de euro a subventiilor pentru imbunatatirea calitatii produselor in sectorul de agricultura ecologica a fost adoptata in sedinta de Guvern.
In prezent, plata anuala suplimentara pentru suprafetele cuprinse intre 0,30 si 5 hectare este de 1.500 de euro.
Pentru cei care lucreaza intre 5,1 si 20 hectare, suma suplimentara este de 2.300 de euro. De la 21 la 50 de hectare ajutorul se ridica la 2.900 de euro. Pentru exploatatiile cu suprafete intre 51 si 100 de hectare se acorda 3.400 de euro, iar pentru cele cu peste 100 de hectare plafonul maxim al subventiei este de 3.800 de euro.
In sectorul avicol, crescatorii de pasari cu un efectiv de pana la 500 de pasari primesc un sprijin anual de maxim 1500 de euro, care creste la 3000 de euro in cazul celor cu mai mult de 500 de pasari.
La bovine, plafonul maxim este de 800 de euro pentru cei cu mai putin de 20 de capete si 2000 de euro pentru crescatorii cu mai mult de 20 de taurine.
Sprijinul se acorda si apicultorilor, acesta crescand progresiv in functie de numarul de familii, de la 750 la 950 de euro anual. De asemenea, se acorda si proprietarilor de ovine si caprine, care primesc 500 de euro anual pentru efective de sub 20 de capete, 1500 de euro anual pentru... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 14:45
Agricultura ecologica a prins radacini in Romania si este promovata ca fiind un domeniu cu potential foarte mare. Pe de alta parte, incoerenta politicilor pentru agricultura ecologica nu a facut altceva decat sa blocheze, astfel ca, in ciuda potentialului mult trambitat, numarul fermierilor ecologici este foarte mic.
Ministerul Agriculturii a facut o serie de modificari in legislatia care reglementeaza inregistrarea operatorilor de produse ecolgice. Totusi, operatorii sustin ca acestea nu vizeaza adevaratele probleme din acest domeniu, si mai mult le incurca activitatea.
Potrivit reprezentantiilor industriei produselor ecologice contactati de Business24, problemele celor care activeaza pe aceasta piata sunt: subventiile prea mici si incasate foarte tarziu, dar si "promovarea" negativa pe care o fac operatorii care nu respecta regulile productiei ecologice.
In acest sens, reprezentantii Ministerului Agriculturii au promis masuri dure pentru sanctionarea acestor operatori.
Secretarul de stat responsabil cu acest segment din agricultura, Daniel Botanoiu, declara cu ceva timp in urma intr-un interviu acordat Business24 ca autoritatile iau in calcul schimbarea legislatiei si verificarea operatorilor de pe aceasta piata.
"Va dau un singur exemplu: nu-i firesc sa se tripleze numarul de producatori in zona eco daca ei nu sunt. Sunt propuneri de sustinere a lor mult mai consistente decat am facut-o pana acum daca intr-adevar produc ceea ce spun ca produc si nu... mai mult
Joi, 30 Mai 2013, ora 15:20
Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii, a afirmat ca subventionarea agriculturii romanesti ar trebui sa fie orientata mai mult catre piata. Acesta a mai subliniat ca agricultura ecologica, pomicultura si apicultura fac parte din sectoarele care au nevoie de finantare suplimentara.
"Pentru anul viitor am in vedere o analiza de piata pentru a vedea ceea ce se cere pe piata romaneasca, dar si pe piata unica din care facem parte. Eu cred ca ar trebui sa ne uitam mai mult atunci cand producem la ceea ce se cere pentru a sprijini in continuare. Cred ca trebuie sa ne orientam mai mult catre agricultura ecologica, un segment insuficient sprijinit la momentul acesta, trebuie sa sprijinim vaca de carne, nu numai pe zonele defavorizate ci la nivel national, pentru ca exista cerere foarte mare pe piata. Daca ne uitam catre apicultura si acolo putem sprijini mai mult", a declarat acesta.
"Ma bazez foarte tare pe noutatile aduse de Politica Agricola Comuna care va sprijini, dupa modelul viticulturii, un program de reconversie si replantare. Exista proiectii pe un an de zile sau pe perioade mai mari pe care ar trebui sa ne orientam politica, cand vorbim de subventionare in zona agriculturii", a continuat ministrul in legatura cu programele Politicii Agricole Comune. mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 17:05
Cerealele romanesti certificate ecologic au fost foarte cautate zilele acestea in Statele Unite ale Americii, unde are loc unul din cele mai mari targuri de agricultura ecologica - Biofach Baltimore.
Preturile oferite agricultorilor romani au depasit cele mai optimiste asteptari ale acestora, a declarat, duminica, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania", Marian Cioceanu.
Oficialul Bio Romania a declarat ca marile companii de importuri de cereale, asociatiile crescatorilor de animale din SUA si Canada au solicitat fermierilor romani cantitati "enorme" de cereale certificate ecologic, la preturi foarte ridicate.
Agricultura din SUA s-a confruntat cu o seceta severa anul acesta, ceea ce a facut sa aiba o productie mica de cereale.
Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), aproximativ 55% din teritoriul SUA, in special Midwest, a fost afectat in luna iunie de seceta.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Seceta din SUA se suprapune peste o criza alimentara cronica, care a inceput de la jumatatea deceniului trecut, ca urmare a scoaterii unor suprafete importante de teren agricol din circuitul productiei alimentare, pentru producerea de combustibil pentru transport, a explicat seful asociatiei patronale.
Acesta a subliniat ca Uniunea Europeana a recunoscut oficial aceasta strategie gresita, pe care o va corecta insa, in noua Politica Agricola Comuna, prin interzicerea... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 15:04
Romania ar putea face un brand de tara din produsele ecologice romanesti, a declarat, marti, europarlamentarul Daciana Sarbu, la o conferinta privind agricultura ecologica si dezvoltarea rurala.
"Ar trebui sa acordam facilitati pentru producatorii de produse ecologice pentru a putea intra pe piata, mai ales daca vrem sa facem un brand de tara din acest sector. Decat sa promovam turismul, mai bine promovam produsele traditionale si ecologice pentru ca aici nu avem concurenta. Avem acest mare avantaj ca inca produc acei mici producatori traditionali. Consider ca acestea trebuie sa aiba avantaje pentru ca altfel nu au curaj sa proceseze si sa puna pe piata un produs finit", a precizat Daciana Sarbu.
In opinia eurodeputatului PSD, principalele probleme in sectorul agriculturii ecologice sunt legate de lipsa banilor pentru promovarea produselor.
"Lipsa banilor pentru promovarea produselor ecologice si lupta cu marile lanturi de magazine sunt inca mari probleme in acest domeniu. De exemplu, producatorul magiunului de Topoloveni, desi este premiat la Bruxelles si ar putea fi un brand de tara, are probleme grave in a-si vinde produsele in Romania, mai degraba decat in afara tarii, pentru ca nu este sprijinit", considera Daciana Sarbu.
Europarlamentarul roman a subliniat ca Romania poate inca sa ofere produse bio si traditionale, cu un gust adevarat, recunoscute la ora actuala in toata Europa. mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:29
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat luni ca cererile de ajutor specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica se pot depune pana pe 17 octombrie 2011 inclusiv.Ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita conversie, potrivit HG nr. 759/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, informeaza NewsIn.
"Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura", se arata intr-un comunicat emis luni de APIA.
Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care sunt inregistrati in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin Directiile Agricole de Dezvoltare Rurala judetene si care detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de catre MADR.
De asemenea, cereri pot depunde cei care... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:27