Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat luni, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane.
Oficialul roman a declarat ca fermierii europeni se confrunta cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de Covid-19.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile.
"PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.) are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe. Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor... mai mult
Marti, 21 Iulie 2020, ora 06:44
Dupa 30 de ani de lipsa de viziune pe termen mediu si lung in agricultura si in industria alimentara din Romania, a venit timpul pentru schimbarea orientarii programelor de investitii catre generarea de piete de desfacere pentru produsele agroalimentare romanesti, atrag atentia asociatiile si producatorii de alimente, intr-o scrisoare deschisa transmisa Presedintiei, Parlamentului, Guvernului si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Semnatarii documentului sustin ca autoritatile nu au nicio reactie, "mai ales din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, institutie in care, astazi, pe langa ministru activeaza nu mai putin de cinci secretari de stat".
"Agricultura romaneasca traverseaza o perioada foarte grea, pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, care se suprapune peste o seceta fara procent in ultimii 30 de ani. In ciuda apelurilor disperate facute de fermieri si reprezentantii industriei alimentare, niciun Guvern, in afara de promisiuni, nu a luat cu adevarat masuri concrete pentru a aduce agricultura la locul pe care il merita. Agricultura Romaniei reprezinta baza aprovizionarii cu materie prima pentru industria alimentara. Astazi, cand vorbim despre nevoile agriculturii, despre o criza a alimentelor la nivel mondial, marile schimbari pe care le cerem de peste 25 de ani nici nu sunt luate in consideratie.
Nimeni nu ne asculta, nimeni nu doreste un dialog constructiv atat de necesar celor doua sectoare de... mai mult
Duminica, 31 Mai 2020, ora 14:49
Comisia Europeana a propus vineri noi masuri exceptionale pentru a oferi mai mult sprijin pietelor agricole si alimentare cel mai afectate de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19), printre acestea aflandu-se ajutoarele pentru depozitarea privata, informeaza un comunicat publicat de Executivul comunitar.
Pachetul prezentat include masuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privata in sectorul produselor lactate si in cel al carnii, la autorizarea adoptarii unor masuri de auto-organizare in cadrul pietei de catre operatorii din sectoarele grav afectate si la flexibilitatea programelor de sprijinire a pietei in sectorul fructelor si al legumelor, al vinului si al altor produse.
Chiar daca sectorul agroalimentar al UE da dovada de rezilienta in aceste vremuri fara precedent, in contextul pandemiei de coronavirus, unele piete au fost insa puternic afectate de consecintele acestei crize a sanatatii publice.
Printre masurile exceptionale anuntate ca raspuns suplimentar la criza coronavirusului se numara ajutoarele pentru depozitarea privata. Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a produselor din carne (carne de vita, oaie si capra). Aceasta schema va permite retragerea temporara a produselor de pe piata timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni. Aceasta masura va duce la o scadere a ofertei disponibile pe piata si va reechilibra piata pe termen lung.
De... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2020, ora 19:43
Cifra de afaceri a companiilor locale care activeaza in sectorul agriculturii va creste cu aproape jumatate de miliard de euro in 2019, plasand agricultura printre sectoarele strategice ale economiei romanesti, conform estimarilor specialistilor KeysFin.
Cu toate acestea, rezultatele ar fi putut fi mai bune, in cazul in care conditiile meteo ar fi fost mai prielnice. Astfel, daca in 2018 productia agricola a Romaniei atingea maxime istorice, inregistrand recorduri la grau si porumb, anul acesta statisticile arata o scadere fata de anul precedent, nu numai in cazul agriculturii autohtone, ci si la nivel european, ca urmare a conditiilor climatice extreme.
"Romania ocupa un loc de frunte in ierarhia clasamentului european la productia agricola, iar cifra de afaceri si profitul companiilor locale reprezinta un barometru la fel de bun pentru reusitele agriculturii romanesti. Chiar daca nu toate companiile din domeniu folosesc drone si alte tehnologii moderne pentru a supraveghea si proteja culturile agricole, investitiile si programele derulate in acest sector, atat de autoritati, cat si de entitati private, au vizat schimbari utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii romanesti, asa ca echipa noastra de experti prevede o crestere a acestui sector si in 2019, cu aproximativ 5% fata de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu" a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 19:02
Agricultura este o afacere riscanta, expusa conditiilor meteorologice, insa noile tehnologii ii pot ajuta pe agricultori sa atenueze toti acesti factori de risc.
Exista instrumente digitale, in ziua de astazi, care ii ajuta pe fermieri sa aleaga semintele potrivite sau sa inteleaga dezvoltarea bolilor in domeniu, astfel incat sa aplice, de exemplu, fungicidul potrivit la momentul potrivit si numai acolo unde este necesar.
In unele cazuri, se vor folosi mai putine produse de protectie a plantelor sau mai putine ingrasaminte. Si toate acestea se vor reflecta in calitatea legumelor si fructelor pe care le vom cumpara zi de zi.
Astfel, agricultura digitala le va da mai multa putere agricultorilor, explica Pascal Cassecuelle, directorul Bayer Crop Science, intr-un interviu acordat Business24 despre eforturile pe care noua stiinta le depune in sprijinul agricultorilor, inclusiv in tara noastra.
Pascal Cassecuelle este Managing Director al Bayer Romania si Senior Bayer Representative pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, iar recent a preluat si conducerea Bayer Crop Science, divizie rezultata din combinarea Bayer si Monsanto.
Anul 2019 a adus pentru dumneavoastra o mare provocare: ati preluat divizia de Crop Science a Bayer pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova. Cu ce se ocupa aceasta divizie si ce beneficii aduce ea pentru agricultura din aceste trei tari?
Intr-adevar este o provocare, insa este una interesanta. Divizia Crop Science a Bayer ii... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 13:45
Noua institutie care va deveni operationala din 30 iunie, Fondul Mutual pentru Agricultura, se vrea a fi "asiguratorul" care va oferi despagubiri pentru pagubele provocate de seceta, inghet sau scandaluri alimentare.
Fondul Mutual pentru Preluarea Pierderilor in agricultura este una dintre solutiile gasite de autoritati pentru a ajuta fermierii si agricultorii care au fost afectati de scandalurile din industria alimentara.
Ba, mai mult decat atat, noul fond ar rezolva una dintre problemele spinoase ale agriculturii locale: seceta, calamitate atat de frecventa in Romania intrucat nici o companie de asigurari nu se incumeta sa o acopere.
"Fondul Mutual in Agricultura nu presupune eliminarea asiguratorului. Fondul are un mare avantaj: sa ofere despagubiri cotizantilor acolo unde asiguratorul nu intervine: seceta, inghetul, pierderile de animale, boli animale si plante. Din cotizatiile producatorilor si din fondurile de la UE si stat membru se asigura fondurile pentru despagubire.
In anii in care nu trebuie despagubiri cotizatia producatorilor se capitalizeaza si isi vad banii crescand de la an la an. Eu cred ca este o masura salvatoare", a declarat Achim Irimescu pentru Business24.
Cand se demareaza proiectul si cine il finanteaza?
Autoritatile promit infiintarea acestui fond pana la 30 iunie 2013. Noua institutie va avea o tripla participare: agricultori (35%), fonduri europene (47,7%) si statul roman (16,25%).
Pentru a incuraja fermierii si... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 11:36
Cerealele romanesti certificate ecologic au fost foarte cautate zilele acestea in Statele Unite ale Americii, unde are loc unul din cele mai mari targuri de agricultura ecologica - Biofach Baltimore.
Preturile oferite agricultorilor romani au depasit cele mai optimiste asteptari ale acestora, a declarat, duminica, presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania", Marian Cioceanu.
Oficialul Bio Romania a declarat ca marile companii de importuri de cereale, asociatiile crescatorilor de animale din SUA si Canada au solicitat fermierilor romani cantitati "enorme" de cereale certificate ecologic, la preturi foarte ridicate.
Agricultura din SUA s-a confruntat cu o seceta severa anul acesta, ceea ce a facut sa aiba o productie mica de cereale.
Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), aproximativ 55% din teritoriul SUA, in special Midwest, a fost afectat in luna iunie de seceta.
SUA se confrunta cu cea mai grava seceta din ultimii 56 de ani
Seceta din SUA se suprapune peste o criza alimentara cronica, care a inceput de la jumatatea deceniului trecut, ca urmare a scoaterii unor suprafete importante de teren agricol din circuitul productiei alimentare, pentru producerea de combustibil pentru transport, a explicat seful asociatiei patronale.
Acesta a subliniat ca Uniunea Europeana a recunoscut oficial aceasta strategie gresita, pe care o va corecta insa, in noua Politica Agricola Comuna, prin interzicerea... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 15:04
In urma hotararilor de Guvern adoptate miercuri, agricultorii vor beneficia in anul agricol 2011-2012 de o serie de ajutoare de stat, cea mai mare parte fiind acordata pentru plata subventiei la costul motorinei folosite in agricultura.Pentru motorina folosita in noul agricol, Guvernul a alocat 380 de milioane, potrivit NewsIn.
Crescatorilor de pasari li s-a alocat suma de 195.000.000 lei, acordata in perioada 16 octombrie 2011-15 aprilie 2012 , celor de porcine, 155.000.000 lei tot in aceeasi perioada.
De asemenea, au fost acordati pentru ecarisaj 5.815 lei, in timp ce pentru plata primelor de asigurare a productiei in 2012 au fost repartizati 42.550 de lei.
Tot din 16 octombrie, incep platile pentru suprafata, cu un avans de 42 de euro pe hectar. In total, suma alocata este de 400.000.000 euro, proveniti din fonduri europene.
In decembrie, se vor face restul platilor de 500 de milioane de euro din bugetul comunitar, urmand ca din bugetul de stat sa se acorde inca 500 de milioane de euro.
"Iata inca o masura directa si pragmatica de sustinere a agriculturii in Romania si de a ne indeplini obiectivul pe termen mediu si lung, de a transforma Romania dintr-o tara importatoare de produse agroalimentare intr-una exportatoare", a spus primul-ministru Emil Boc.
La randul sau, ministrul Agricultorii, Valeriu Tabara, a declarat ca numarul beneficiarilor acestor ajutoare financiare este de 1.080.000 de fermieri. mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 20:14
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat luni ca cererile de ajutor specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica se pot depune pana pe 17 octombrie 2011 inclusiv.Ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita conversie, potrivit HG nr. 759/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, informeaza NewsIn.
"Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura", se arata intr-un comunicat emis luni de APIA.
Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice care sunt inregistrati in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin Directiile Agricole de Dezvoltare Rurala judetene si care detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de catre MADR.
De asemenea, cereri pot depunde cei care... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 15:27