Retelele de internet oferite gratuit, cum sunt cele din cafenele sau aeroporturi, reprezinta un pericol pregnant de securitate cibernetica la care oamenii sunt expusi zilnic, deoarece sub aceste hot-spot-uri pot fi capcane intinse de agresorii cibernetici pentru extragerea de date financiare de la utilizatori, a avertizat joi coordonatorul pentru Relatii Publice al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO), Mihai Rotariu.
"Conexiunile de internet gratis, acele hot-spot-uri gratis pe care le gasim in cafenele, in aeroporturi, sunt un pericol pregnant, la care suntem expusi zilnic, pentru ca, traind in secolul vitezei, traind in secolul digitalizarii, avem nevoie de acces cat mai rapid la informatie, de aceea, de multe ori, desi folosim in marea parte a timpului conexiuni securizate la wireless - la birou, acasa, cateodata viata ne poarta in anumite zone unde suntem obligati poate sa ne conectam la un hot-spot gratis dintr-o cafenea, dintr-un aeroport, etc.
Dezavantajul acestor retele este ca utilizatorul nu are siguranta ca datele sale sunt securizate, pentru ca nu stie practic cine detine acea retea, cine a configurat acea retea. Atacatorii pot compromite acea conexiune foarte simplu, sau pot crea retele cu aceeasi denumire", le-a transmis reprezentantul CERT-RO studentilor de la SNSPA, la un eveniment de bune practici de utilizare a tehnologiei, organizat de Microsoft Romania, Politia Romana si CERT-RO.
Acesta a subliniat ca... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 19:54
Studiile arata ca tinerii care practica un sport sunt nu doar mai sanatosi, ci si mai echilibrati emotional, cu o mai buna functionare mentala si cognitiva decat cei sedentari.
Copii si adolescentii trebuie, asadar, incurajati de catre parinti sa faca miscare in mod regulat, prevenind tendinta tot mai crescuta a acestora de a se abandona in universul virtual.
Insa expansiunea tot mai rapida a tehnologiei ce permite accesarea unei "lumi perfecte", a unui refugiu ce fereste tanarul de problemele si provocarile cotidiene, limiteaza tot mai mult motivatia acestuia de a se expune si de a-si testa limitele in planul real.
In aceasta situatie, parintii au un rol crucial, fiind cei care pot sa initieze discutii deschise cu copilul lor, punandu-i in fata mai multe perspective menite sa-i ridice niste semne de intrebare.
Asadar, iata cateva potentiale abordari prin care tu ca parinte iti poti motiva copilul adolescent sa se apuce de un sport:
1. Petreceti timp de calitate practicand un sport impreuna
Propune-i copilului tau sa petreceti o zi in aer liber, in care sa va distrati impreuna jucand un meci de tenis, baschet, volei etc. Chiar daca te gandesti ca acesta va refuza din prima clipa, ai fi surprins cat de curios si entuziasmat va fi copilul tau sa-si vada mama sau tatal lasand la o parte sobrietatea de adult si implicandu-se intr-un joc sportiv.
Dincolo de atmosfera destinsa si distractia nelipsita, copilul tau va gusta din plin efectele pozitive ale... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 12:46
Preturile spot la zahar in Uniunea Europeana au inceput sa isi revina de la minimele istorice inregistrate anul trecut, in timp ce preturile mondiale stagneaza, ceea ce determina o accelerare a importurilor in una din putinele regiuni ale lumii unde productia scade, transmite Reuters.
Piata zaharului din UE trece printr-un proces de restructurare, cel mai mare producator european, grupul german, Suedzucker, intentionand sa inchida cinci fabrici in urmatorul sezon, pentru a contracara supraproductia de zahar care a crescut in sezonul 2017/2018, dupa ce UE a eliminat cotele de productie si export.
Potrivit datelor furnizate de S&P Global Platts, la finele lunii martie preturile spot la zahar in UE erau de 422 de euro pe tona, in timp ce preturile globale la bursa ICE sunt in prezent la aproximativ 330 de dolari pe tona.
Cresterea preturilor spot in UE nu este inclusa in datele oficiale publicate de Comisia Europeana, potrivit carora la finele lunii ianuarie pretul mediu era de 312 euro pe tona. "Preturile Comisiei sufera unele intarzieri. La conferintele de specialitate oamenii vorbesc de preturile scazute din Europa insa in realitate preturile si-au revenit si vor continua sa faca acest lucru", a declarat John Stansfield, analist la Group Sopex.
Cresterea preturilor vine dupa o recolta slaba in UE, care a lasat productia pentru sezonul 2018/19 la aproximativ 18 milioane tone, cu circa trei milioane tone mai putin decat in sezonul 2017/18. In paralel, datele... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 16:16
Pretul energiei pe piata spot a atins un nivel record miercuri. Astfel, dupa ce s-a scumpit alarmant in ultimele zile, pretul unui MWh a ajuns la nu mai putin de 650 de lei.
De fapt, scumpirile pe piata spot au inceput in urma cu mai multe zile si au fost cauzate de faptul ca in regiune productia de energie este redusa, iar cererea e mare, din cauza frigului.
Cine nu si-a asigurat consumul incheind din timp contracte de livrare plateste acum sume uriase pentru energia cumparata de pe piata spot, unde pretul MWh a ajuns, pe 16 ianuarie, mai intai la 630 de lei si apoi la 650 de lei (pentru energie cumparata astazi si care se va livra maine, pe 17 ianuarie, intre orele 17:00 si 20:00).
In general, insa, furnizorii de energie nu se alimenteaza doar din piata spot, ci apeleaza si la alte modalitati de a se aproviziona.
Pentru Romania situatia este, insa, una delicata in conditiile in care - daca greva minerilor de la CE Oltenia nu inceteaza - ar putea fi nevoita sa cumpere energie din piata spot, afectata de aceste scumpiri majore.
Cu stocurile de carbune pe care le mai are, CE Oltenia mai poate livra energie doar pana la jumatatea saptamanii viitoare. Si chiar daca greva ar inceta mai devreme, oricum parte din stocurile de carbune ale CE Oltenia s-au consumat si cu greu ar mai putea fi refacute de durata iernii. Iar asta reprezinta o vulnerabilitate in plus pentru alimentarea Romaniei cu energiei electrica.
Motivul: situatii neprevazute - cum ar fi o... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 15:05
Consumatorul casnic n-ar trebui sa fie afectat de scumpirea spectaculoasa a energiei electrice de pe bursa, din ultimele doua saptamani, apreciaza expertii consultati de Ziare.com. Cu toate astea, e greu de crezut ca pretul electricitatii va ramane scazut pe termen mediu si lung, cata vreme Romania nu investeste suficient in productie si continua sa se zbata intr-o stare de incertitudine politica si economica.
In ultimele doua saptamani, s-a dublat pretul energiei electrice comercializate pe piata pentru ziua urmatoare (PZU), pe care specialistii o numesc piata SPOT. Astfel, pretul MW/h care pe 1 mai era de cel mult 115 lei a urcat pana pe 21 mai la nu mai putin de 304 lei. Preturi similare se inregistrau si in Ungaria, in vreme ce in Cehia si Slovacia, curentul pe PZU era de aproape doua ori mai ieftin.
Furnizorii de energie spun, insa, ca fluctuatiile nu sunt iesite din comun pe aceasta piata si ca preturile ar trebui sa se mentina la nivel ridicat vreme indelungata pentru ca ele sa se reflecte intr-o scumpire a electricitatii pentru clientul casnic.
"Niciun furnizor serios de energie nu se duce peste clientul sau - mai ales peste cel casnic - sa-i ceara bani in plus la factura pentru cateva zile in care au urcat preturile pe piata SPOT. Ar fi nevoie ca aceste scumpiri sa se mentina vreme de cateva sapatamani sau chiar luni ca sa-l determine pe frunizor sa scumpeasca. Ceea ce merita spus, insa, este ca, din cate am putut vedea, sunt cresteri de pret inclusiv pe... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 00:00
Asociatia Proiect Urban a depus o reclamatie la CNA in care contesta folosirea de catre CEC Bank a imaginilor lui Constantin Brancusi, animate prin mijloace electroncie, intr-un spot publicitar, creandu-se o "falsa confesiune a marelui artist".
"Dorim sa va sesizam aparitia unui spot publicitar pentru CEC Bank in care animarea fotografiei cu imaginea lui Constantin Brancusi prin mijloace electronice lasa impresia unui document autentic, a unui material documentar de arhiva (invechit prin procedee cinematografice), insa nu este deloc asa, spotul reprezentad doar o creatie a agentiei si nu document autentic.
Publicului ii este prezentata o imagine a lui Constantin Brancusi generata, electronica, nu una reala, demers ce genereaza o inducere in eroare a publicului in ceea ce priveste veridicitatea acestui document si in ceea ce priveste identitatea reala a marelui artist. Agentia de publicitate a creat o falsa confesiune a marelui artist prin mijloace electronice", se arata in ...citeste mai departe despre "CEC Bank, reclamata la CNA din cauza campaniei cu Brancusi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:18
Liniile aeriene vor putea oferi in curand pasagerilor internet de mare viteza in timpul zborului, fara intreruperi, chiar si deasupra oceanelor, datorita evolutiei serviciilor prin satelit, iar companiile specializate promit ca, odata cu scaderea costurilor, broadband-ul in avion va deveni gratis.
Conexiunile care asigura in prezent serviciile de internet in zbor, improvizate din servicii destinate telefoanelor mobile si televiziunii DTH, vor fi inlocuite de semnale puternice, concentrate pe aeronave, transmise de sateliti performanti, potrivit Bloomberg.
Cererea semnificativa pentru servicii de internet de mare viteza in avion va genera suficiente afaceri pentru a facilita scaderea costurilor, astfel ca broadband-ul in zbor va deveni intr-un final gratis, potrivit directorilor executivi din industrie, contactati de Bloomberg.
In prezent, conexiunile la internet in avion ofera viteze scazute de descarcare, sunt intrerupte de numeroase "zone moarte" si nu satisfac pasagerii.
Grupul american ViaSat Inc. va lansa in septembrie serviciul de internet de mare viteza, prin satelit, pentru aeronave, care va fi disponibil initial pentru pasagerii JetBlue Airways. ViaSat promite fiecarui pasager o conexiune mai performanta in zbor decat viteza disponibila in prezent pentru o intreaga aeronava.
"Cu 10 ani in urma, eram obisnuiti sa utilizam dial-up (conexiune la internet prin linie telefonica - n.r.). Nimeni nu mai face asta acum. Aceeasi evolutie prin care am trecut... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 14:16
Regizorul franco-polonez Roman Polansky a prezentat luni, la Cannes, inainte de proiectarea unei versiuni restaurate a filmului sau "Tess" (cu Nastassja Kinski), ultima sa realizare: un spot publicitar pentru grupul italian de lux Prada.
Spotul, intitulat "O terapie", ii aduce in scena pe actorii britanici Ben Kingsley si Helena Bonham Carter, care joaca rolurile unui psihiatru si al unei elegante cliente, imbracata in vestimentatie produsa de compania Prada. Personajul lui Kingsley isi pierde rapid orice interes pentru clienta sa si isi concentreaza atentia asupra paltonului ei din blana.
"Este un fel de antipublicitate", a declarat razand Polanski dupa scurta proiectie a filmului, explicand ca a vrut sa dovedeasca lumii ca este capabil sa regizeze si un scurtmetraj.
Un documentar intitulat "Roman Polanski - Un film memorie", in care cineastul de 78 de ani revine asupra principalelor etape ale unei vieti agitate, a fost proiectat in debutul festivalului.
Urmarit de justitie in SUA pentru ca a avut relatii sexuale cu o minora de 13 ani in 1977, Roman Polanski a fost arestat in 2009 in Elvetia pe baza unui mandat de retinere international. El a fost repus in libertate in iulie 2010, dupa refuzul Elvetiei de a-l extrada Statelor Unite ale Americii. mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 09:56
Dezvoltarea unei piete spot pe partea de gaze naturale ar avea ca rezultat un pret mai scazut la nivel european, a declarat marti senior vicepresedinte al diviziei de furnizare pentru regiunea Sud-Caspica E.ON Ruhrgas, Matthias Keuchel.
Keuchel a aratat ca in prezent exista un numar limitat de jucatori, de depozite de gaze, dar si de conexiuni interfrontaliere.
"Infrastructura din sector a fost adusa dinspre est spre vest, ceea ce a dus la dominatia Rusiei in acest domeniu. (...) Cu exceptia unor tari, printre care si Romania, care are productie de gaze, gazele din Rusia asigura 30-90%, uneori chiar 100%, din necesarul unor tari din regiune. Dezvoltarea de piete spot ar duce la preturi mai mici la gazele naturale. Pe pietele spot , pretul gazelor naturale este intotdeauna mai scazut decat cel din contractele pe termen lung", a spus oficialul E.ON, in cadrul unui forum pe tema sectorului energetic in regiunea centrala si de sud-Est a Europei.
Keuchel a subliniat ca Romania are nevoie de imbunatatirea infrastructurii de import si de interconexiuni cu tarile din regiune. mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 11:30