Vicepremierul Dan Barna a declarat ca anul acesta va exista in Parlament o lege care va reglementa salarizarea din sectorul public si ca, cel mai probabil, aceasta va fi aplicata de anul viitor. Barna este de parere ca sporurile ar trebui incluse in salarii.
"Anul acesta va fi o lege in Parlament privind salarizarea in sectorul public. Vom vedea de la ce moment se va intra in vigoare. Probabil de la anul, adoptand-o anul acesta si trebuind sa existe o anumita predictibilitate. Asta este o decizie parlamentara. Dar subiectul va fi abordat fara doar si poate, in Parlament, anul acesta", a declarat Dan Barna la Digi24, luni seara.
Intrebat daca sporurile vor fi incluse in salarii, Dan Barna a declarat ca aceasta este "varianta logica".
"Spre asta merg si asta este varianta logica, in care leg salariul de complexitatea si incarcatura locului de munca respectiv si se iese din aceasta logica de sporuri prin care multe institutii, de fapt toata lumea ia spor si atunci daca toata lumea ia spor pentru o anumita caracteristica a job-ului respectiv ar fi mult mai logic ca sporul respectiv sa se regaseasca in structura salariala a institutiei si atunci lucrurile ar fi foarte clare", a declarat Barna.
CITESTE SI:
Ce se intampla cand apar cheaguri de sange in sistemul circulator. Primele semne clare ca poti suferi de trombofilieRadacinile vrajbei dintre Dinescu si Blandiana - Liiceanu: o nota a Securitatii, scrisorile intelectualilor si puciul USLCati romani vaccinati... mai mult
Marti, 16 Martie 2021, ora 08:14
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat la B1TV ca intentioneaza sa modifice legea salarizarii astfel incat sporurile acordate bugetarilor sa nu fie mai mari de 20% din nivelul salariului de baza si sa fie acordate pentru cei care muncesc la distante foarte mari sau in conditii extrem de periculoase iar a doua categorie de sporuri sa fie motivationale.
"Avem sporuri create ca artificii ca sa creasca salariile. Aceste sporuri fie vor fi reduse in suma fixa, de obicei, iar acolo unde salariile chiar trebuie sa creasca, pentru ca au fost lasati in urma, sa creasca pe grila de salarizare, sa creasca salariul de baza. Nu trebuie sa inventezi sporuri care mai de care mai nastrusnice, ci mai degraba ajuti omul sa aiba un salariu de baza mai mare", a spus Raluca Turcan, citata de Digi24.
Aceasta a mai explicat ca sunt categorii care nu au fost introduse pe grila de salarizare.
"Am primit de la autoritatile publice locale solicitarea sa fie si ei introdusi pe grila, pentru ca salarizarea din primarii, de exemplu, se face raportat la salariul primarului. Avem anomalii in care salarii dintr-o primarie micuta sunt mai mari decat intr-o primarie, resedinta de judet, uneori chiar mai mari decat in administratia centrala, ceea ce este nefiresc".
"Intentionam ca in aceste principii de baza sa vina fiecare minister de linie si sa ne spuna cum trebuie facuta politica in domeniile pe care le coordoneaza. Eu, ca ministru al Muncii, nu pot sa intru in detaliu cu viziunea in... mai mult
Marti, 09 Martie 2021, ora 23:28
Prim-ministrul Florin Citu a afirmat ca in ultimii 4 ani veniturile in sectorul public s-au dublat, de la 53 miliarde lei in anul 2016 la 110 miliarde lei in prezent. Din aceasta suma, 27 miliarde lei se duc doar pe sporuri. Seful Guvernului a adaugat ca sporurile ar trebui sa fie un fel de premiere pentru performanta, insa, din pacate, sporurile sunt date "doar pentru ca apari la locul de munca".
"Am spus ca in acesti 4 ani de zile veniturile in sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale - de la 53 la 110 miliarde lei. Ganditi-va ca in 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astazi se cheltuiesc 110 miliarde lei. Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problema daca aceste sporuri ar merge la oameni care si-au facut treaba si peste, dupa aceea. Ca in sectorul privat in care tu premiezi pe cineva. Din pacate, aceste sporuri sunt date doar pentru ca apari la locul de munca", a precizat Florin Citu, miercuri seara la postul B1 Tv.
El a mai spus ca anul acesta au fost inghetate toate salariile in sectorul public, insa daca ar fi vazut ca s-a dublat performanta nu ar fi fost luata o astfel de masura.
"Anul acesta am facut ceva ce nu a mai facut nimeni de foarte mult timp - am inghetat in sectorul public toate salariile. Daca as fi vazut ca s-a dublat performanta, mergeam mai departe. Intai sa fim convinsi de asta. In al doilea rand venim cu o lege a salarizarii noua si acolo vom lucra la felul in... mai mult
Miercuri, 03 Martie 2021, ora 20:34
Anca Dragu, presedintele Senatului, a anuntat ca nu sunt "sporuri incorecte" in institutie, fiind acordate doar patru bonusuri salariale. Unul dintre acestea insa unul dintre ele este cel de antena, primit de toti cei 700 de functionari.
"Cred ca fiecare, in ziua de astazi, ne desfasuram activitatea in apropierea unor antene si avem un telefon mobil", a afirmat Dragu, precizand ca nu este adepta sporurilor.
"La Senat nu am gasit sporuri incorecte. De fapt, sunt doar vreo 4 sporuri - de conditii de munca, de antena, sporul de noapte, sporul de doctorat. In total am numarat ca 8-9% din totalul anvelopei salariale reprezinta sporuri, este un procent foarte decent", a declarat, vineri, la Digi 24, Anca Dragu.
Aceasta a precizat ca sporul de antena este primit de toti cei 700 de salariati de la senat.
Intrebata daca i se pare corect acest spor, Dragu a afirmat: "Cred ca fiecare in ziua de astazi ne desfasuram activitatea in apropierea unor antene si avem un telefon mobil. Personal nu sunt adepta sporurilor, salariul trebuie sa reflecte gradul de incarcare a muncii si conditiile dificile".
In plus, Dragu a precizat ca "vreo 17 persoane au spor de doctorat".
"Este un spor destul de bizar", a mai afirmat Dragu.
Presedintele Senatului a mai precizat ca trebuie analizate legile prin care sunt acordate sporurile si "luata o decizie".
"Cred ca putem sa ne auzim intr-o luna de zile sa vedem care este situatia sporurilor si ce trebuie facut acolo", a mai afirmat... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 16:50
Un centralizator al sporurilor salariale pe care le primesc angajatii in sistemul bugetar din Romania a starnit controverse.
De la salariati care au bonus de consemn la domiciliu la angajati care beneficiaza de venituri suplimentare pentru ca au in intretinere caini sau cai, lista sporurilor nu este deloc scurta.
Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a facut publice sporurile din sapte domenii esentiale, intre care invatamant, sanatate, ordine publica sau administratie. Exista sporuri pentru solicitare neuropsihica, sporuri pentru titlul de doctor sau sporuri pentru aterizarea in conditii de siguranta, noaptea, spor ce poate ajunge la 200% conform centralizatorului mentionat.
Spor pentru gestionarea datelor clasificate
Spre exemplu, primesc un spor de 20% pentru izolare cei din administratia publica locala cu locul de munca in localitatile din rezervatia biosferei Delta Dunarii.
In ciuda faptului ca munca lor presupune sa lucreze cu date confidentiale, angajatii din Consiliul Concurentei, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Agentia Nationala pentru Integritate si spor de 25% pentru gestionarea datelor la Curtea de Conturi si Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat beneficiaza de un spor de 15% tocmai pentru gestionarea datelor si informatiilor clasificate.
Un spor de 80% este prevazut pentru personalul clerical care isi desfasoara activitatea in unitatile de cult cu venituri reduse, in timp ce un... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 15:28
Fostul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, a facut public, pe pagina sa de Facebook, un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Alexandru sustine ca a identificat nu mai putin de sapte domenii in care se ofera sporuri pentru munca in ture, pentru suprasolicitare neuropsihica sau pentru consemn la domiciliu.
Sanatatea, educatia, administratia si ordinea publica sunt doar cateva dintre domeniile bugetare unde sunt oferite sporuri.
Violeta Alexandru a publicat si o serie de tabele in care se regasesc conditiile de acordare si cuantumul fiecarui spor in parte. De exemplu, angajatii de la Curtea de Conturi au spor de periculozitate. Un alt spor, numit spor de consemn la domiciliu, care presupune un lucru in schimburi, in asteptarea solicitarilor, il au cei din electricitate, scrie Digi24.ro.
"Sunt 7 familii ocupationale de functii bugetare (invatamant, sanatate si asistenta sociala, cultura, diplomatie, justitie si Curtea Constitutionala, aparare, ordine publica si securitate nationala, administratie). Peste 50 de tipuri de sporuri (inca mai documentez) - de la spor pentru conditii de stres/suprasolicitare neuropsihica, la spor pentru munca in ture, spor pentru gestionarea informatiilor clasificate sau pentru pastrarea confidentialitatii. Si vechimea in munca aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleasi cerinte/responsabilitati. Si daca esti nominalizat in proiecte din fonduri europene esti avantajat - primesti o majorare a... mai mult
Marti, 09 Februarie 2021, ora 18:36
Premierul Florin Citu a declarat dupa sedinta de guvern de miercuri, 3 februarie, ca a descoperit ca sunt sporuri in institutiile publice despre care nu stia ca exista.
"Cea mai importanta modificare este sa faci legatura intre performanta si venit, acest lucru nu exista azi in legea salarizarii, vom introduce criterii de performanta. Am descoperit sporuri despre care nu stiam ca exista", a declarat Florin Citu.
"Vor disparea aceste sporuri, anul acesta va incepe cu o modificare si la anul le taiem. Sporurile sunt bune, ele sunt o motivatie pentru toata lumea sa isi faca treaba mai bine, dar trebuie sa fie si criterii de performanta", a completat premierul.
Citeste si:
Cine este Alexander Zudor, actorul acuzat ca viola femei in lift. A jucat in spoturi alaturi de copii si a pozat pentru coperta unei cartiFilozoful Gabriel Liiceanu castiga procesul cu Mihai Gadea si Antena 3. Prezentatorul si televiziunea trebuie sa-i plateasca daune moraleTraian Berbeceanu, prima reactie dupa ce a aflat ca USR-PLUS va numi un nou prefect al CapitaleiScandaloasa "circulara pentru romani" din punctele vamale ale Mexicului. "Este foarte ciudat ca nimeni nu vorbeste"Bianca Andreescu s-a retras de la turneul din Australia si a dat programul peste cap. Sorana Cirstea are o noua adversara ...citeste mai departe despre "Premierul Florin Citu: "Am descoperit sporuri despre care nu stiam ca exista"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 15:38
Ministerul Muncii a publicat pe site clarificari despre modul de aplicare a legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2019.
Potrivit documentului, majorarea salariului in anul 2019 se va aplica asupra salariului de baza stabilit pentru luna ianuarie 2019, care este compus din salariul de baza aferent lunii decembrie 2018 si 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018.
Exemplu de calcul:
Salariu de baza decembrie 2018 - 3.000 leiSalariu de baza prevazut pentru anul 2022 - 5.000 leiDiferenta dintre salariul de baza prevazut pentru anul 2022 si salariul de baza avut in luna decembrie 2018 - 5.000-3.000=2.000 lei1/4 din diferenta=2.000 lei:1/4=500 leiSalariul de baza incepand cu luna ianuarie 2019 - 3.000+500=3.500 leiSalariul de baza majorat cu 10% - 3.500 leix1,10=3.850 lei
In ceea ce priveste indemnizatia de hrana pentru personalul bugetar, Ministerul Muncii precizeaza ca se va acorda incepand cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2019. Cuantumul lunar al acesteia va fi de 347 lei (4.160/12 luni).
Referitor la sporurile din acest an, ministerul spune ca acestea se acorda personalului care beneficia de acestea in luna decembrie 2018, cel mult la nivelul cuantumului acordat la acea data, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
In document este explicat si modul de plata a garzilor efectuate de... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 17:04
Reprezentantii sindicatelor vor cere vineri premierului sa dea o ordonanta de guvern prin care sa compenseze sumele pierdute de bugetari in ianuarie si februarie, prin aplicarea OUG 1/2010, care ajung si pana la 50% din venituri, a declarat miercuri vicepresedintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu, citat de NewsIn."Premierul ar trebui sa dea o hotarare de guvern pentru cresterea salariului minim, pentru ca noi sa renuntam la proteste, si sa adopte un act normativ care sa cuprinda datele tehnice pentru cresterea salariului minim pe economie, la 705 lei, referitoare la salariile care au ajuns sa fie cu 30-40% mai mici, in ianuarie, in sectorul bugetar.
Trebuie sa dea o ordonanta de urgenta, pentru modificarea OUG 2010 referitoare la aplicarea legi unitare a salarizarii", a spus Apostoiu. Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a precizat ca protestele reprezentantilor Cartel Alfa vor continua daca veniturile bugetarilor, care au scazut in primele luni, comparativ cu anul 2009, vor ramane la acelasi nivel.
La randul sau, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS) Mihaela Neacsu a explicat ca toti banii pierduti de bugetari in primele doua luni ale anului ar urma sa fie recuperati odata cu intrarea in vigoare a noii ordonante de urgenta. "S-au gasit solutii pentru ca bugetarii sa poata primi si pentru ianuarie si februarie venituri la aceleasi niveluri ca in decembrie 2009.
Bugetarii au primit mai putini bani in aceste doua... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2010, ora 15:17