Iata ca dupa sporuri la salarii se arata cu generozitate si stimulentele (in Dex: "Ceea ce stimuleaza, constituie un impuls, un imbold, un indemn".) De parca ne-am afla la o runda sportiva unde se folosesc in mod cu totul nedemn "administrari ale unor substante chimice stimulatoare care dau o forta provizorie (n.n.)", evident practici de dopaj descalificante din punct de vedere moral si competitional.
Adica serviciul ales de cel care il practica nu e suficient de motivational spre a fi dus la indeplinire onorabil, iar angajatul, cuprins de anemie si lehamite existentiala are absoluta nevoie de a fi imbiat spre actiune, de o imbarbatare fara de care munca sa va fi doar savarsita intr-un procent minor, cumva in celebra filosofie romaneasca a lui "merge...si asa".
Stimulentele ar fi, zic cei care le decid spre acordare, nu o forma de recompensa pentru realizari corecte si de bun simt, ci un fel de imbranceala voioasa spre "hai dom'le si fa-ti treaba, ca altfel iti vei lua doar leafa lunara, asa cum e stabilita in fisa postului!"
Pe langa toate insinuarile si cartelile noastre, stimulentele sunt o forma indirecta de recunoastere ca salariile sunt rezultatul unei proaste evaluari a capacitatii de munca, a raportului dintre ce e de facut si ce merita facut in contractul social.
O recunoastere ca salariatul poate avea alterari si slabiciuni de constiinta fata de rolul sau in mecanismul ce alimenteaza comuniunea sociala, ca are nevoie de emotii secundare spre a-si... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:00
In contextul in care un milion de contracte de munca din mediul privat au fost suspendate sau chiar incheiate de la inceputul starii de urgenta, s-a pus problema faptului ca in sistemul bugetar nu exista astfel de probleme, iar angajatii isi iau mai departe salariile chiar daca multi stau acasa.
In acest context, ministrul Economiei, Virgil Popescu, sustine ca sunt discutii in Guvern si sunt luate in calcul mai multe scenarii legate de bugetari, iar la Ministerul Muncii s-ar lucra la o analiza. In schimb, premierul a subliniat ca in niciun caz profesorii nu vor fi atinsi de somaj tehnic.
"Avem discutii in Guvern si evident ca luam in calcul mai multe scenarii referitoare si la personalul bugetar.
In primul rand, ar trebui sa stiti ca un bugetar cand sta acasa nu mai primeste acele sporuri. Deci cu asta din start este diminuat acel salariu. Avea foarte multe sporuri, spor de antena, spor de periculozitate. Acelea nu le mai primeste.
Se lucreaza probabil la Ministerul Muncii la o analiza pe acest subiect si sunt convins, am vazut si o declaratie a premierului Ludovic Orban, ca lucreaza la acest lucru.
Eu sunt convins ca se va ajunge pana la urma la o decizie care se va lua cu privire la acest aspect. Noi am cerut, cel putin eu, am cerut tuturor din mediul privat o solidaritate si este normal sa existe o solidaritate la nivel national a tuturor, in asa fel incat sa trecem cu bine toti peste aceasta criza", a spus ministrul Economiei, duminica seara, la B1TV,... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 07:25
Senatorul PNL Florin Citu acuza ca bugetarii sunt privilegiatii societatii, in conditiile in care salariile nete ale acestora sunt duble comparativ cu cele din sectorul privat. In replica, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, sustine ca "PNL dispretuieste romanii care muncesc".
"In medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble fata de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparatia nu este corecta. Nu surprinde toate informatiile.
Bugetarii primesc tichete de vacanta, tot felul de sporuri, zile libere si cel mai important siguranta ca, indiferent de cat prost isi fac meseria, nu pot fi concediati. Tot ce primesc in plus bugetarii este sustinut de taxe platite de privati.
Este clar ca bugetarii sunt privilegiatii societatii. Fara niciun dubiu. Trebuie sa avem curajul sa recunoastem TOTI acest lucru. Restul romanilor, din tara si din strainatate, muncesc pentru ca bugetarii sa traiasca bine, chiar daca majoritatea sunt praf la locul de munca (Exista o parte dintre bugetari care merita fiecare leu pe care il primesc. Ei sunt singurii care raman in guvernarea liberala.)
O DISCRIMINARE nenorocita care trebuie sa dispara din societate. AJUNGE!!!", a scris Florin Citu pe contul sau de Facebook.
Senatorul sustine ca exista doua solutii pentru a elimina aceasta "discriminare promovata si sustinuta de guvernele socialiste": taxe mai mari si renuntarea la vouchere, tichete si sporuri.
"Daca bugetarii vor sa-si pastreze aceste beneficii, atunci... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 11:35
Ministerul Muncii a publicat pe site clarificari despre modul de aplicare a legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2019.
Potrivit documentului, majorarea salariului in anul 2019 se va aplica asupra salariului de baza stabilit pentru luna ianuarie 2019, care este compus din salariul de baza aferent lunii decembrie 2018 si 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018.
Exemplu de calcul:
Salariu de baza decembrie 2018 - 3.000 leiSalariu de baza prevazut pentru anul 2022 - 5.000 leiDiferenta dintre salariul de baza prevazut pentru anul 2022 si salariul de baza avut in luna decembrie 2018 - 5.000-3.000=2.000 lei1/4 din diferenta=2.000 lei:1/4=500 leiSalariul de baza incepand cu luna ianuarie 2019 - 3.000+500=3.500 leiSalariul de baza majorat cu 10% - 3.500 leix1,10=3.850 lei
In ceea ce priveste indemnizatia de hrana pentru personalul bugetar, Ministerul Muncii precizeaza ca se va acorda incepand cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2019. Cuantumul lunar al acesteia va fi de 347 lei (4.160/12 luni).
Referitor la sporurile din acest an, ministerul spune ca acestea se acorda personalului care beneficia de acestea in luna decembrie 2018, cel mult la nivelul cuantumului acordat la acea data, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
In document este explicat si modul de plata a garzilor efectuate de... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 17:04
Executivul a aprobat in ultima sedinta de guvern a anului, o ordonanta de urgenta care prevede inghetarea indemnizatiilor, sporurilor, compensatiilor si altor facilitati banesti acordate bugetarilor.
Astfel, in 2019, bugetarii se vor bucura doar de majorarea salariului minim pe economie.
"ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea alin. 1 al art 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2017 privind unele masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene", se arata in lista actelor normative adoptate de Executiv astazi si remisa Ziare.com.
Amintim ca textul acestei OUG a fost publicat, la inceputul lunii decembrie, de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) .
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", atrageau atunci atentia sindicalistii.
Vor mai fi inghetate anul viitor, tot la nivelul lunii decembrie 2018, "pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare,... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 19:22
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, neaga ca salariile bugetarilor vor ingheta anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018. Mai mult, el da asigurari ca majorarea punctului de pensie se va face potrivit calendarului, iar bugetarii vor primi in continuare voucherele de vacanta.
"Cineva incearca sa induca aceasta teama in Romania. Pentru 2019 si Legea salarizarii si proiectul de lege a pensiilor se vor aplica. Noi facem acum bugetul si banii vor fi inclusi in el.
Voucherele de vacanta se acorda si anul viitor, raman la valoarea de 1.450 de lei. A fost o masura foarte buna si a avut un impact pozitiv pentru turism", a precizat Teodorovici, intr-o interventie telefonica de la Bruxelles pentru Antena3.
Dragnea: Nu stie nimeni de la Guvern
Anterior, si liderul PSD, Liviu Dragnea, spusese ca nu stie nimic despre proiectul de ordonanta care ar urma sa fie adoptat vineri de Guvern, prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate.
Mai mult, Dragnea a spus ca a discutat si cu ministrii de Finante si Munca, acestia aratand ca nici ei nu au informatii despre acest document.
"Nu stie nimeni de la Guvern. Eu nu stiu de niciun fel de ordonanta, nu sunt garantul cuiva. La aceasta ora, nu stiu nimic de nicio ordonanta, i-am intrebat pe ministrii de Finante si Munca si mi-au spus ca nu stiu nimic", a subliniat Liviu Dragnea.
Intrebat cum explica aparitia proiectului in spatiul public, liderul PSD a spus ca "la fel cum se pot explica multe lucruri care nu au... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 17:12
Guvernul urmeaza sa adopte, vineri, un proiect de ordonanta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor la nivelul lunii decembrie 2018, sustine Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP).
"Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in proiectul primit de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor si remis Ziare.com.
Vor mai fi inghetate anul viitor, tot la nivelul lunii decembrie 2018, "pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut".
Munca suplimentara sa nu mai fie platita
Proiectul mai prevede ca munca suplimentara efectuata de personalul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere sa nu mai fie... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 13:05
Reprezentantii sindicatelor vor cere vineri premierului sa dea o ordonanta de guvern prin care sa compenseze sumele pierdute de bugetari in ianuarie si februarie, prin aplicarea OUG 1/2010, care ajung si pana la 50% din venituri, a declarat miercuri vicepresedintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu, citat de NewsIn."Premierul ar trebui sa dea o hotarare de guvern pentru cresterea salariului minim, pentru ca noi sa renuntam la proteste, si sa adopte un act normativ care sa cuprinda datele tehnice pentru cresterea salariului minim pe economie, la 705 lei, referitoare la salariile care au ajuns sa fie cu 30-40% mai mici, in ianuarie, in sectorul bugetar.
Trebuie sa dea o ordonanta de urgenta, pentru modificarea OUG 2010 referitoare la aplicarea legi unitare a salarizarii", a spus Apostoiu. Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a precizat ca protestele reprezentantilor Cartel Alfa vor continua daca veniturile bugetarilor, care au scazut in primele luni, comparativ cu anul 2009, vor ramane la acelasi nivel.
La randul sau, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS) Mihaela Neacsu a explicat ca toti banii pierduti de bugetari in primele doua luni ale anului ar urma sa fie recuperati odata cu intrarea in vigoare a noii ordonante de urgenta. "S-au gasit solutii pentru ca bugetarii sa poata primi si pentru ianuarie si februarie venituri la aceleasi niveluri ca in decembrie 2009.
Bugetarii au primit mai putini bani in aceste doua... mai mult
Miercuri, 17 Martie 2010, ora 15:17