Parapanta, zbor cu balonul cu aer cald, ATV, snowkite sunt doar cateva dintre sporturile extreme ce pot fi practicate in jurul Brasovului si pe Valea Prahovei. Oferta este atat de generoasa, incat aventurierii straini si companiile din afara Romaniei aleg tara noastra pentru o vacanta de iarna plina de adrenalina.
Cand am vorbit cu Dan Panturu, administratorul Team Adventure, una dintre cele mai vechi si mai mari companii care organizeaza activitati extreme in muntii Romaniei, acesta facea escalada cu angajatii Heineken.
Daca muntii ar fi fost inghetati, ar fi putut face "ice climbing" sau catarare pe gheata, insa chiar si la temperaturile actuale activitatile de iarna ce pot fi realizate la munte sunt nenumarate.
"Clientii se impart in doua categorii: corporate, cei care vin pentru teambuilding-uri, si turistii de aventura. In ambele cazuri, avem foarte multi clienti straini, deoarece Romania a inceput sa fie privita ca o foarte importanta destinatie turistica salbatica, lucru ce a devenit rar in Europa", a declarat Panturu, adaugand ca a avut printre clienti si compania Ursus Polonia.
Zbor cu balonul si cu avionul ultra usor
Unul dintre sporturile de iarna de aer ce pot fi practicate in jurul Brasovului este parapanta, un salt costand 50 de euro. "Acasta activitate se practica cel mai bine vara si in sezonul rece, cand sunt curentii de aer cei mai stabili", mai spune Panturu.
De asemenea este foarte cautat zborul cu balonul cu aer cald,... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 00:00
Aproape toti muntii Europei sunt acoperiti de zapada, asa ca iarna aceasta se anunta a fi perfecta pentru iubitorii de sporturi extreme. Cu putina imaginatie, vei afla ca activitatile din acest sezon pot fi nelimitate.
Un mixt intre schi, snowboarding, hayaking, escaladari si sky diving nu poate avea ca rezultat decat cele mai neobisnuite sporturi extreme de iarna. Iata cateva dintre cele mai atractive astfel de activitati, selectate de mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 00:00
Dupa cateva zile de teambuilding, un manager se va alege cu o echipa mai fericita si mai unita. Insa sefii care vor sa vada care sunt adevaratii lideri din companie si sa studieze caracterul si personalitatea angajatilor trebuie sa aleaga un teambuilding plin de adrenalina.
Termenul de teambuilding a aparut in Romania la cativa ani buni dupa revolutie. A fost asociat din start cu termeni specifici, outdoor si indoor, precum si cu activitati precum: rapel, tiroliana, catarari si escalade, diverse jocuri etc.
In timp, au aparut diverse firme care organizeaza astfel de activitati pentru grupuri de angajati, elevi sau, pur si simplu, prieteni. Abia in urma cu cinci-sase ani a inceput nisarea acestor companii.
"Putem vorbi azi, in mod separat, de programe de teambuilding de aventura, extreme sau combinate", explica Radu Tanase, organizator de activitati outdoor si instructor in cadrul Extreme Zone Adventure, una dintre cele mai cunoscute firme din domeniul teambuilding-ului extrem.
Rafting si speoturism
In opinia lui Tanase, exista doua categorii de persoane care aleg astfel de activitati: cei care vin cu tot colectivul de munca si amatorii de senzatii tari, veniti in grupuri de prieteni sau cu familiile.
Dintre activitatile extreme, cel mai des intalnire intr-un teambuilding sunt cele ce tin de alpinism si rafting-ul.
"Cu mult in urma lor, putem aminti de speoturism, specific judetului Bihor, de turele off-road cu ATV-urile, zorbing si... mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 00:00
2011 va fi al treilea an in care, in comuna Arieseni, turistii se vor putea distra altfel decat dandu-se cu schiurile pe partie. Aici este singurul loc din Romania in care se practica snowhayakingul, un sport extrem perfect pentru oricine are mania vitezei.
Comuna Arieseni se afla la granita dintre judetele Alba si Bihor, la o altitudine de 950 de metri. Locul reprezinta un punct de plecare in traseele de escalada si drumetie din Muntii Apuseni.
Aici a fost practicat pentru prima data in Romania, in 2008, unul dintre cele mai spectaculoase sporturi extreme de iarna: snowhayakingul.
O combinatie intre sanie si bob, coborarea cu "barcuta" (sau caiacul) pe zapada iti ridica la cote maxime adrenalina deoarece nu ai frane, nu-ti poti modifica prea mult directia si te opresti doar cand ajungi pe un teren orizontal.
Inainte de a-ti da drumul la vale, ar trebui sa stii ca pozitia corecta in caiac este aplecat in fata, astfel prevenindu-se posibile socuri asupra coloanei vertebrale. Trebuie sa te asiguri ca locul de oprire este liber, intr-o vale sau contra-panta.
Pentru a-ti mentine directia, poti frana usor cu mainile sau padela in lateral. Acest lucru nu te va ajuta si sa incetinesti, insa.
Viteza pe care o vei prinde este foarte mare, scopul acestui sport fiind sa obtii salturi cat mai spectaculoase, care sa-ti dea senzatia ca zbori.
Pentru a practica snowkayaking-ul in toata splendoarea e bine sa ai parte de o zapada pufoasa. mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2011, ora 00:00