In incercarea de a rezolva situatia disperata in care se gaseste sistemul de sanatate din Romania, autoritatile testeaza noi solutii: spitalele pilot. Se incearca limitarea finantarii spitalelor pilot de la bugetul de stat sau local. Veniturile acestora vor proveni, printre altele, din fonduri europene nerambursabile si servicii de inchiriere a unor spatii medicale.
Pretutindeni in lume si, cu atat mai mult in Romania, unde sectorul privat continua sa aiba o pondere redusa pe piata serviciilor medicale, spitalele publice reprezinta un element esential al sistemelor de ingrijire a sanatatii, avand in vedere ca acestea furnizeaza atat servicii medicale de baza cat si servicii de inalta specializare, inclusiv sau, mai ales, pentru categoriile defavorizate ale populatiei.
Din acest motiv, si avand in vedere situatia aproape dezastuoasa in care se afla sistemul public de sanatate in Romania, este evidenta necesitatea identificarii unor solutii de imbunatatire a eficientei si calitatii serviciilor medicale pe care le asigura spitalele publice.
In acest scop, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un Proiect de lege privind modificarea statutului spitalelor, cu completarile si modificarile din 27 august, prin care un numar de 12 spitale publice, denumite spitale pilot, vor fi reorganizate ca institutii de sanatate autonome.
Ce aduce nou regimul juridic al spitalelor pilot?
Spitalele-pilot vor fi clasificate in spitale-pilot de interes national... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 13:39