Ministrul Sanatatii a anuntat, miercuri, ca spitalele private vor fi si ele cooptate in combaterea epidemiei de coronavirus, daca situatia o va impune.
Victor Costache a precizat ca sistemul romanesc de sanatate poate gestiona cazurile actuale de COVID-19, insa daca numarul acestora va creste se va apela la serviciile spitalelor private. Acestea dispun de un numar de aproximativ 300 de paturi in sectiile de terapie intensiva.
Oficialul a precizat ca autoritatile pot cumpara materiale sanitare sau ventilatoare, insa nu pot cumpara personal medical, iar in acest context medicii si asistentele din sptalele private constituie o resursa care trebuie folosita.
Victor Costache a mentionat, in interviul acordat Antena3 ca la nivel national exista aproximativ 4.000 de paturi de terapie intensiva. ...citeste mai departe despre "Spitalele private vor fi cooptate in combaterea epidemiei de coronavirus" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Martie 2020, ora 23:17
Fondul Monetar International nu este de acord cu taierea finantarii pentru spitalele private, avand in vedere ca reprezinta doar 2,7 la suta din totalul finantarii din sistemul de sanatate.
Problema finantarii spitalelor private va fi discutata, marti, de oficialii FMI si reprezentantii Ministerului Sanatatii, relateaza Digi 24.
Un anunt facut de ministrul Eugen Nicolaescu a pus pe jar toti jucatorii din domeniul Sanatatii: spitalele private ar putea ramane fara finantare de la bugetul de stat.
Managerii spitalelor particulare sustin ca masura nu le va afecta afacerea, insa cred ca ea va produce o serie de modificari pe aceasta piata.
Cat de afectate sunt afacerile spitalelor private de taierea finantarii publice?
Luni, delegatii FMI s-a intalnit cu reprezentantii producatorilor si importatorilor de medicamente din Romania, unde s-a discutat si despre plata arieratelor, un capitol la care Romania a esuat pana in prezent.
In bugetul pentru 2013 se prevede plata medicamentelor in termen de 60 de zile, in timp ce 800 de milioane de euro sunt prevazute pentru plata arieratelor in domeniu. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 12:33
Spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila, si nu fixa, pe baza sistemului DRG, ca in cazul spitalelor pubice, astfel primind mai multi bani, arata un raport al Ministerului Sanatatii prezentat in Guvern.
Ministerul Sanatatii a prezentat, miercuri, in Guvern o nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Potrivit documentului, dezvoltarea sistemului privat de servicii spitalicesti de sanatate a fost importanta in ultimii ani, dar, din pacate, ea s-a facut pe baza sustinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurari de sanatate.
"Spitalele private au beneficiat o buna perioada de timp chiar de mecanisme de finantare preferentiala, suma decontata pe caz rezolvat fiind negociabila si nu fixa, pe baza sistemului DRG, ca in cazul spitalelor pubice", potrivit raportului.
In timp, suma decontata din bugetul FNUASS catre spitalele private a crescut de la 150.703 mii lei in anul 2011 pana la 213.500 mii lei in 2012.
"In conditiile unei evolutii relativ liniare a fondurilor alocate sanatatii in ultimii ani, putem considera ca, odata cu cresterea sumelor decontate spitalelor private, s-a redus proportional finantarea spitalelor din sectorul public de servicii de sanatate.
Mentinerea actualelor mecanisme va conduce la cresterea exponentiala, pe masura... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 15:56
Un anunt facut de ministrul Eugen Nicolaescu a pus pe jar toti jucatorii din domeniul Sanatatii: spitalele private ar putea ramane fara finantare de la bugetul de stat.
Managerii spitalelor particulare sustin ca masura nu le va afecta afacerea, insa cred ca ea va produce o serie de modificari pe aceasta piata.
"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice", a declarat Eugen Nicolaescu la inceputul acestei saptamani.
Spitalele private, o afacere profitabila in Romania
Pe piata locala exista in prezent in jur de 90 de spitale particulare, care ruleaza aproximativ jumatate de miliard de euro, potrivit informatiilor aparute in presa.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a pus la bataie, in anul 2012, in jur de 1,6 miliarde de euro, iar din aceasta suma in jur de 10 procente merg la clinicile particulare.
In plus, exista chiar judete unde miza este si mai mare. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca, in anumite judete, spitalele private primesc intre 6 si 17% din sumele alocate. Aceasta discrepanta este generata de faptul ca managerii spitalelor particulare din Romania negociaza deconturile direct cu Casele de Asigurari de Sanatate.
Solutia pe care o vede directorul ARPIM, Dan Zaharescu, este pachetul... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 07:01
Reprezentantii spitalului privat Pelican din Oradea considera ca sistarea finantarii din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private reprezinta "o decizie comunista", in timp ce managerii unui alt spital privat din oras spun ca nu cred in "declaratiile politice" facute pe aceasta tema.
Profesorul universitar Adrian Maghiar, fondator si director al Spitalului privat Pelican, a declarat, marti, corespondentului Mediafax, ca decizia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a sista finantarea unitatilor spitalicesti private din fondurile Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate este "una comunista".
"Nu e normal ce se intampla. Mi se pare ca ne-am intors inainte de 1989. Este o decizie comunista la care nu m-as fi asteptat din partea unui ministru care se declara de dreapta. Daca ar fi fost social-democrat, as fi inteles", a afirmat Maghiar.
El a spus ca masura este nedreapta intrucat ii va afecta pe toti pacientii care vor sa se trateze intr-un spital privat, indiferent de venit.
"La noi nu veneau doar pacienti cu venituri mari, avem din toate catogoriile sociale si, cu o coplata rezonabila, beneficiau de conditii si servicii decente, chiar de lux. Noi nu ne-am limitat la investigatii clinice, noi avem 300 de interventii chirurgicale pe zi, tratam aproape orice afectiune", a spus Maghiar.
Totodata, Maghiar a afirmat ca masura este discriminatorie si va crea o concurenta neloiala intre sistemul public de sanatate si cel privat.
"Am fost primul spital... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 14:50
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma ca prin contractul-cadru care va intra in vigoare de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a unitatilor spitalicesti private si astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la suta mai mare.
Oficialul a declarat ca in noul contract-cadru se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Circa 10 la suta exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare.
Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee: daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 09:35
Medlife a inaugurat miercuri primul spital privat de ortopedie si traumatologie din Romania.
Medlife a investit 8,5 milioane de euro in acest proiect, au anuntat miercuri reprezentantii companiei.
Spitalul include un ambulatoriu de specialitate, trei sali de operatie, o sectie ATI, un departament de kinoterapie si recuperare medicala, un departament de imagistica si radiologie medicala si laborator dar si un centru de primire urgente, functionabil 24/24 de ore.
Mihail Marcu, presedinte Medlife, sustine ca prin aceasta investitie Medlife isi consolideaza pozitia de lider pe piata medicala privata, tehnologia si pregatirea personalului medical din centrele Medlife, permitand companiei sa realizeze operatii similare celor din medicina privata europeana. mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 15:29
MedLife a deschis primul spital privat de pediatrie din Romania, investitia fiind de 13,5 milioane euro, conform NewsIn. In spitalul MedLife vor putea fi tratati 400 de pacienti in fiecare luna.
Spitalul are sase etaje si o suprafata de 5200 metri patrati, cuprinzand un ambulatoriu multidisciplinar, departament de imagistica, bloc operator cu doua sali, sectie de ATI, o zona de triaj, o farmacie, precum si rezerve cu doua sau trei paturi. Capacitatea totala a spitalului este de 132 de paturi.
Investitia in aparatura si dotari a fost estimata la sase milioane de euro, in timp ce investitia totala atinge 13,5 milioane euro.
In spital vor lucra peste 200 de angajati, dintre care 160 sunt medici de diferite specialitati. Reprezentantii MedLife estimeaza un numar de 400 de pacienti pe luna si o cifra de afaceri de patru milioane de euro, pana la finele anului.
Compania va deschide in curand alte doua spitale, urmand ca, din iulie, sa opereze cinci spitale de dimensiuni medii si mari, cu o capacitate totala de 450 de paturi.
In prezent, MedLife lucreaza la alte doua spitale in Brasov si Bucuresti. Compania are un buget de investitii de 45 milioane euro pentru perioada 2011-2013. mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 12:12
Trei companii din Turcia fac demersuri pentru construirea de spitale private in Romania, dintre care unul specializat in tratarea cancerului, insa finalizarea acestor investitii ar putea fi impiedicata de nerecunoasterea reciproca a diplomelor medicilor, potrivit Mediafax.
"Exista interes pentru domenii noi si as putea mentiona in primul rand investitii turce in domeniul sanatatii. Cel putin trei grupuri mari din Turcia studiaza posibilitatea construirii unor spitale iar anul trecut a fost deja inaugurat un spital deschis de turci, manageriat de catre turci. Un spital de ochi din Bucuresti", a declarat ambasadorul roman la Ankara, Ion Pascu.
Potrivit acestuia, una dintre companiile interesate este grupul Medicana, care se afla in discutii cu un partener de la Bucuresti in vederea identificarii unui teren pentru construirea unui spital.
Unitatea medicala ar urma sa fie construita de catre o companie romaneasca iar managementul spitalului ar fi asigurat de experti turci.
"Este de asemenea un alt grup mare si care este prezent in Romania.
Ei au cumparat un teren si o cladire si doresc sa construiasca un spital pentru cancer. Au construit o mica fabricuta pentru producerea unui reactiv folosit in tratamentul sau depistarea cancerului.
Si de asemenea ei sunt in discutii chiar cu Spitalul municipal din Bucuresti pentru construirea unei clinici tot pentru depistarea si tratarea cancerului.
Mai exista si o firma mare de la Istanbul care pregateste un studiu. Ne-au cerut... mai mult
Marti, 03 Mai 2011, ora 22:28