Companiile de Internet cu sediul in afara Uniunii Europene trebuie sa respecte reglementarile europene privind protectia datelor personale, au hotarat vineri ministrii UE, in urma unei reuniuni care a avut loc la Luxemburg.
Totusi, guvernele raman divizate in ceea ce priveste modul in care vor fi aplicate aceste reglementari la nivelul companiilor care opereaza in UE, noteaza Reuters.
Stabilirea obligatiei unor companii precum Google sau Facebook de a se supune regulilor UE este un prim pas in implementarea unui pachet extins de reforme in vederea inaspririi legii privind dreptul la viata privata.
Importanta acestui aspect a crescut in urma scandalului legat de operatiunile de spionaj ale SUA in Europa, ...citeste mai departe despre "UE a decis: Facebook si Google trebuie sa ne respecte regulile" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Iunie 2014, ora 09:38
Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat joi ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa suspende negocierile pentru incheierea unui Acord de liber-schimb cu Statele Unite din cauza faptului ca increderea Europei a fost subminata.
Americanii trebuie sa ne dovedeasca ca putem avea incredere in ei, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in marja summitului UE.
"Sa fim sinceri. Daca mergem la negocieri si avem sentimentul ca acei oameni cu care negociem stiu tot ce vrem sa discutam in avans, atunci cum putem avea incredere unii in altii?", a intrebat presedintele PE.
Ce reactii au avut ceilalti lideri europeni
Potrivit informatiilor furnizate inainte de summit de presa europeana, in draftul de concluzii nu figurau referiri la protectia datelor, insa chestiunea a fost abordata de mai multi lideri europeni inainte de deschiderea lucrarilor, dar si de presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.
"Nu putem accepta acest spionaj sistematic si va trebui sa luam masuri", a declarat premierul belgian Elio Di Rupo la sosirea la lucrari, pledand ca summitul sa examineze "masurile europene" care trebuie luate.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat la sosirea la Consiliul European ca "spionajul intre prieteni este un lucru care nu se face". Sefa guvernului federal a precizat ca le-a spus asta in nenumarate randuri "prietenilor americani" si ca a facut-o si miercuri seara, in cadrul unei conversatii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:38
Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA strangea in mod regulat informatii in reprezentantele Uniunii Europene (UE) la New York si Washington, a reusit sa obtina acces la conferintele video interne al ONU si considera sediul de la Viena al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) drept una dintre tintele-cheie pentru spionaj, potrivit unei noi transe de dezvaluiri ale fostului colaborator al CIA Edward Snowden, informeaza duminica saptamanalul Der Spiegel, preluat de Itar-Tass.
In aprilie anul curent, angajatii NSA au elaborat un tabel de prioritati, de la cea mai mare (gradul 1) pana la cea mai mica (gradul 5) si le-a atasat anumitor state si institutii internationale. Rusia, alaturi de Iran, Coreea de Nord si China au fost clasate ca prioritati de gradul 1, (UE) - de gradul III, potrivit documentelor dezvaluite de Snowden. In cazul UE, NSA era interesata in primul rand de stabilitatea financiara, relatiile comerciale si politica externa.
Ca prioritate de gradul II a fost clasata informatia de politica externa din ONU. Potrivit Der Spiegel, NSA are colaboratori proprii la ONU, care lucreaza acolo ca diplomati. In afara de aceasta, specialisti in tehnologie ai NSA au reusit, in 2012, sa obtina acces sa reteaua organizatiei, fapt pe care l-au si comentat, in mod entuziast, intr-un raport al lor: "Fluxul de date ne deschide accesul la conferintele interne ale ONU, ura".
Pentru obtinerea de informatii legate de UE, NSA a plasat microfoane la... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:34
Estonia, tara extrem de conectata la tehnologiile informatice, a atentionat Uniunea Europeana in privinta folosirii asa-numitei "cloud computing", stocarea de date online, propusa de companiile americane.
"Ultimele luni au aratat inca o data ca este extrem de important pentru Europa sa-si elaboreze propriile sisteme de stocare de date online sub legislatia europeana", a declarat presedintele estonian Toomas Hendrik Ilves, citat intr-un comunicat, transmite joi AFP.
El a facut aceasta afirmatie dupa o intrevedere cu comisarul european pentru agenda digitala Neelie Kroes si pe fondul tensiunilor declansate de dezvaluirile privind vastul program de spionaj american in Europa.
Tehnologia "cloud computing" permite utilizatorului sa-si salveze datele si aplicatiile informatice pe servere izolate si sa le exploateze prin intermediul internetului, in loc sa le stocheze local, pe hard-disk-uri.
SUA asigura 95% din tehnologia de cloud folosita in UE
Unele voci denunta riscurile acestei tehnologii pentru utilizatori, care ar putea sa piarda controlul asupra propriilor date, sa le vada pierdute total sau intrate in posesia altcuiva.
"La ora actuala, 95% din (tehnologia) cloud computing folosita in UE este asigurata de companii americane", a atentionat Thoomas Hendrik Ilves.
"Legislatia europeana de protectie a datelor trebuie modernizata, iar noi trebuie sa intelegem ca marile grupuri private au mijloacele de a aduna mai multe informatii decat un stat", a mai... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:56
Ambasadorii statelor UE se vor reuni joi pentru un schimb de informatii in legatura cu relatarile privind actiunile de spionaj desfasurate de serviciile secrete americane impotriva Uniunii Europene, dar, potrivit unor surse diplomatice, ei nu vor reusi sa dea curs solicitarii Frantei de a adopta o pozitie comuna pe acest subiect.
La aceasta reuniune, secretarul executiv al Serviciului European de Actiune Externa, Pierre Vimont, va prezenta un raport asupra intrevederii pe care a avut-o luni cu ambasadorul SUA pe langa UE, William Kennard, precizeaza o sursa europeana citata de AFP.
Desi mai multe state UE au cerut Washingtonului explicatii in legatura cu presupusele actiuni de spionaj ale SUA, dezvaluite presei de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a facut apel la moderatie.
"Ne trebuie toate informatiile inainte de a ne lansa in acuzatii", a afirmat el marti in fata Parlamentului European. "Daca se dovedeste ca faptele sunt adevarate, atunci va trebui sa reactionam si in acest caz voi folosi alte cuvinte", a adaugat el.
Si guvernul de la Berlin a cerut sa se adopte o pozitie europeana "unanima", daca se va dovedi ca acuzatiile sunt adevarate.
Marea Britanie, rezervata in cazul Snowden
"Reuniunea de joi va fi si o ocazie de a consemna opinia altor state, mai ales cea a Marii Britanii, care pana in prezent a fost foarte tacuta", afirma o alta sursa... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 08:30
SUA au acceptat vineri sa ii informeze pe europeni in legatura cu programul de spionaj informatic si sa colaboreze la instituirea de garantii pentru protejarea cetatenilor europeni, a anuntat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, potrivit AFP.
"Am convenit cu SUA sa cream un grup de experti transatlantic pentru a schimba informatii si a studia garantiile", a declarat ea, pe contul sau de Twitter.
Malmstrom si comisarul european pentru justitie Viviane Reding au obtinut acest acord din partea ministrului american de justitie, Eric Holder, in cursul intalnirii organizate, la Dublin, de catre presedintia irlandeza a UE.
Americanii au oferit elemente privind functionarea programului Prism, precum si in ce priveste cadrul juridic al programului, a precizat o sursa europeana.
La inceputul saptamanii, Comisia a adresat o scrisoare autoritatilor americane in care si-a exprimat "serioase nelinisti" in privinta respectarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor din UE si a cerut explicatii privind scopul si amploarea acestui program.
Scrisoarea este insotita si de un avertisment: aceasta noua confruntare privind spinosul dosar al confidentialitatii datelor, care a afectat deja relatiile dintre UE si SUA din ultimii ani, ar putea avea repercusiuni asupra negocierilor comerciale dintre UE si SUA. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:40