Spionajul practicat pe Internet de catre Statele Unite este o amenintare grava, care ar putea sa conduca la "spargerea Internetului", a avertizat miercuri Eric Schmidt, presedintele Consiliului de Supraveghere al Google.
"Impactul este grav si se inrautateste", a apreciat el. "Rezultatul cel mai simplu este ca vom ajunge sa spargem Internetul", a avertizat el, citat de Mediafax.
Schmidt a facut aceasta declaratie in cursul unei dezbateri asupra consecintelor in sectorul tehnologiei a spionarii pe Internet intreprinse de catre servicii americane de informatii (NSA), un eveniment organizat de catre presedintele Comisiei pentru Finante din cadrul Senatului Ron Wyden.
Participantii au relevat aparitia unor bariere comerciale deghizate, unele tari cerand de-acum grupurilor cu activitate in domeniul Internetului sa le gazduiasca serviciile sau datele mai degraba pe servere locale si nu in Statele Unite.
"Ideea de a fi nevoiti sa instalam centre de date si datele-insele la nivel regional se opune in mod fundamental modului in care este structurat Internetul", a subliniat Colin Stretch, insarcinat cu Afaceri Juridice la Facebook.
Startup-urile, afectate
Omologul sau de la serviciul de stocare online Dropbox Ramsey Homsany a evidentiat, la randul sau, dificultatile pe care acest lucru le poate crea startup-urilor, care se afla la baza faimei Silicon Valley.
"Imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca (fondatorii Google) Larry (Page) si Serghei (Brin), in garajul... mai mult
Joi, 09 Octombrie 2014, ora 13:05
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook s-a plans presedintelui american Barack Obama de "amenintarea" practicilor Guvernului american pe Internet, dupa ce au aparut tot mai multe informatii despre vaste programe de spionaj.
"L-am sunat pe presedintele Obama pentru a-mi exprima frustrarea cu privire la pagubele create de catre Guvern pentru viitorul nostru al tuturora", a anuntat joi Mark Zuckerberg pe pagina personala de Facebook. "Din pacate, se poate spune ca va fi necesar mult timp pentru o reforma reala", a adaugat el, citat de Mediafax.
"Guvernul american ar trebui sa fie un campion (in promovarea) Internetului, nu o amenintare. Este necesar ca ei sa fie mai transparenti cu privire la ceea ce fac, altfel oamenii isi vor imagina ceea ce este mai rau", avertizeaza el.
Tensiunile dintre sectorul tehnologic si Guvernul SUA sunt tot mai mari
Furia fondatorului celei mai importante retele de socializare online releva tensiunile tot mai mari dintre sectorul tehnologic si Guvern, in urma unei serii de dezvaluiri despre programe de supraveghere create de catre agentii americane de informatii, ca de exemplu NSA.
Glenn Oswald, un fost jurnalist la The Guardian, a scris miercuri pe site-ul revistei online Intercept despre utilizarea la scara mare a unor virusuri informatice pentru extragerea unor date din retele telefonice sau pe Internet, pe baza unor documente transmise de catre fostul consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) Edward... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 08:49
Comisia Europeana vrea sa reduca influenta SUA asupra Internetului, insa nu intentioneaza sa mareasca contolul autoritatilor de stat, cum doresc cele din Rusia si China. Presiunea din parea comisiei asupra acestei probleme a aparut dupa ce Edward Snowden a dezvaluit secretele spionajului american.
Executivul comunitar a evitat insa, intr-un document publicat miercuri, sa ceara un control mai strict al guvernelor, varianta sustinuta de tari precum China si Rusia, a anuntat
Mediafax.
In schimb, Comisia a cerut transparenta si o influenta mai redusa a Statelor Unite asupra institutiilor care controleaza mecanismele internetului, printre care alocarea de adrese paginilor web.
In prezent, ICANN, organizatie cu sediul in California, care opereaza sub contract cu guvernul SUA, supravegheaza introducerea de noi adrese de internet.
In urmatorii ani, sute de noi supradomenii, precum .london sau .sex, vor fi adaugate, oferind mai multe alegeri privind adresele, odata cu cresterea utilizarii internetului.
"Europa trebuie sa contribuie la o perspectiva credibila pentru guvernanta globala a internetului. Europa trebuie sa aiba un rol puternic in definirea internetului viitorului", a declarat Neelie Kroes, comisarul UE responsabil de domeniul telecomunicatiilor.
Kroes a sustinut, in documentul publicat de UE, o abordare care sa implice mai multi participanti in guvernanta internetului, varianta susutinuta si de Statele Unite si companiile din industria de profil.... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 10:46
Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.
Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.
"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.
"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.
NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.
"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.
"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.
Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:32
Vicepresedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding si-a exprimat satisfactia fata de o "intalnire pozitiva si constructiva" luni cu secretarul american al Justitiei pe tema interceptarii de catre a serviciile americane de spionaj a comunicatiilor in Europa.
"Ne-am angajat sa avansam rapid in negocierile referitoare la un acord privind protectia datelor care sa fie semnificativ si coerent", a declarat presei la finalul acestei reuniuni, la Washington.
Comisarul european insarcinat cu afacerile judiciare a vorbit despre un "semnal foarte puternic de restaurare a increderii" intre cele doua continente, care s-a "evaporat" in decursul ultimelor luni de dezvaluiri despre interceptarea comunicatiilor cetatenilor europeni de catre Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA).
Reding a precizat ca a fost pentru "prima data" cand secretarul american al Justitiei Eric Holder a admis ca exista "probleme" in Europa cu privire la acest caz ce afecteaza relatiile dintre Washington si o serie de aliati europeni.
Ea a precizat ca Holder a "promis o soluitie satisfacatoare (...) foarte rapid", fiind vorba despre protectia datelor personale ale cetatenilor americani si europeni. Insa aceasta "buna vointa este necesar sa fie urmata de actiuni concrete" si "in mod rapid", a avertizat ea.
Negocierile pe tema protectiei datelor urmeaza sa se incheie in primavara lui 2014, a apreciat Reding. "Este pentru prima data in ultimii trei ani cand vad ca se misca ceva", si-a... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 09:41
Secretarul de Stat american John Kerry a recunoscut joi pentru prima data ca Statele Unite au mers uneori "prea departe" in materie de spionaj, in plina polemica cu Europa privind colectarea masiva de date de catre Agentia Nationala de Securitate (NSA).
"In anumite cazuri, recunosc, asa cum a facut-o si presedintele (american Barack Obama), unele dintre aceste actiuni au mers prea departe si ne vom asigura ca aceasta nu se va mai intampla pe viitor", a admis Kerry, in cursul unei conferinte de presa la Londra la care a participat de la Washington prin videoconferinta.
In interventia retransmisa la Londra, in prezenta omologului sau britanic William Hague, liderul diplomatiei americane a justificat pe larg practicile de informatii si colectarea de date prin necesitatea lor in lupta antiterorista si preventia unor eventuale atentate.
"Vreau sa va asigur ca in acest proces nu au fost afectate persoane nevinovate, insa noi depunem eforturi pentru a aduna informatii. Si intradevar, in anumite cazuri, acesta a mers prea departe in mod nepotrivit", a mai recunoscut Kerry, in prima interventie de acest gen a administratiei americane dupa zece zile de polemica internationala intre Statele Unite si aliatii lor.
"Presedintele nostru este decis sa incerce sa clarifice si (...) sa realizeze o reexaminare (a acestor practici) pentru ca nimeni sa nu se simta inselat", a mai insistat secretarul de Stat. mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 14:10
Directorul serviciilor americane de informatii a asigurat marti ca articolele publicate recent de cotidianul francez Le Monde, referitoare la activitatile de spionaj ale NSA in Franta, contin informatii "inexacte si inselatoare privind activitatile serviciilor americane de informatii".
"Informatia potrivit careia Agentia Nationala de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de 'inregistrari ale datelor telefonice de la cetateni francezi' este falsa", a declarat James Clapper, fara a preciza in ce anume consta inexactitatea acestei informatii.
"Nu vom intra in amanunte privind activitatile noastre, insa am spus deja clar ca Statele Unite aduna informatii de acelasi tip cu cele colectate de toate statele", a adaugat Clapper, directorul a peste 16 agentii de informatii, inclusiv NSA.
"Statele Unite colecteaza informatii pentru a proteja natiunea, interesele si aliatii lor in fata amenintarilor teroriste sau a proliferarii armelor de distrugere in masa", a afirmat el, mentionand ca "Statele Unite acorda multa importanta prieteniei indelungate cu Franta si vom continua sa cooperam in domeniul securitatii si serviciilor de informatii".
Cotidianul francez Le Monde, care a dezvaluit luni informatii despre spionajului telefonic al serviciilor americane de informatii in Franta, citand documente oferite de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a publicat marti noi detalii despre interceptarea ambasadelor, printre care reprezentanta diplomatica a Frantei la New... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:01
China a acuzat joi Statele Unite de "standarde duble" si ipocrizie in domeniul securitatii cibernetice in contextul amplificarii tensiunilor intre Beijing si Washington in legatura cu zborul fostului informatician american acuzat de spionaj de Washington, Edward Snowden.
Aceasta noua reactie a Chinei survine la doua zile dupa ce Beijingul a respins acuzatiile SUA potrivit carora l-ar fi ajutat pe Snowden, acuzat de spionaj in SUA, sa scape de inculpare permitandu-i sa paraseasca Hong Kong-ul, relateaza Reuters.
Securitatea cibernetica este o tema sensibila in relatia dintre China si SUA si a fost unul din principalele subiecte pe agenda primului summit intre presedintii Xi Jinping si Barack Obama din aceasta luna.
Dezvaluirile lui Snowden privind intruziunea Agentiei Nationale de Securitate a SUA in China si Hong Kong au oferit Beijingului munitie considerabila in schimbul de tipul "ochi pentru ochi si dinte pentru dintre" dintre cele doua tari, noteaza Reuters.
Ministerul Apararii din China a spus ca programul PRISM "a dezvaluit adevarata fata si comportamentul ipocrit ale tarii vizate", fara a preciza numele tarii.
Documentele sustrase de Snowden au aratat ca Agentia Nationala de Securitate are acces la numeroase date online precum e-mail-uri, chat-room-uri si inregistrari video de la companii mari, inclusiv Facebook si Google, in cadrul programului guvernamental cunoscut sub denumirea de PRISM.
"Pe de o parte, cauta avantajele folosirii incorecte si... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:31
Edward Snowden, un fost consultant NSA aflat la originea unor scurgeri de informatii despre programe secrete de supravegeherea comunicatiilor, a declarat ca a decis sa isi riste "viata si pe cea a familiei" sale pentru protejarea "libertatii" tuturor si a "democratiei", relateateaza AFP.
"Am fost spion aproape toata viata mea de adult, deci nu imi place sa ma aflu in lumina proiectoarelor", pledeaza in cotidianul The Washington Post acest tanar, in varsta de 29 de ani, refugiat la Hong Kong, de unde a marturisit ca este autorul scurgerilor de informatii ce au declansat furie la Washington.
Saptamana trecuta, The Washington Post si cotidianul britanic The Guardian au dezvaluit in mod succesiv doua programe secrete ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA). Unul vizeaza "recoltarea" incepand din 2006 a datelor apelurilor telefonice efectuate in Statele Unite prin intermediul Verizon si, se pare, si a altor operatori. Celalalt, numit PRISM, vizeaza interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet pe noua mari retele de socializare, ca Facebook.
"Stiu ca voi avea de suferit pentru ceea ce am facut si ca dezvaluirile marcheaza sfarsitul pentru mine", i-a spus Snowden jurnalistului Barton Gellman de la The Washington Post.
"Sunt constient de importanta serviciilor de informatii, insa ma opun (...) oricarui sistem de supraveghere in masa, automat si omniscient (...), care mi se pare ca reprezinta un pericol mai mare pentru libertate decat riscul... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 17:45