Accesul la conversatiile private ale utilizatorii mesageriilor retelor de socializare si ai chat-urilor preocupa in aceeasi masura gigantii IT si serviciile de informatii din toata lumea, chiar daca din motive diferite.
Dezvoltatorii aplicatiilor de chat sunt pe punctul de a tranti usa in nas analistilor de date ai serviciilor de informatii prin criptarea mesajelor trimise prin intermediul acestor retele.
Un raport al Electronic Frontier Foundation, o organizatie care militeaza pentru dreptul la intimitate al utilizatorilor internetului, arata insa ca, pana in acest moment, servicii precum Facebook, WhatsApp sau Hangout si Snapchat nu au reusit inca sa secretizeze mesajele dintre utilizatori. Cu toate acestea, reprezentantii EFF considera ca nu mai este mult pana cand nivelul de securitate va feri discutiile din retelele chat de ochii membrilor organizatiilor teroriste sau de curioasa privire a agentiilor guvernamentale, se arata intr-un reportaj din revista Financial Times.
Efectul Snowden
Dezvaluirile facute de fostul spion american Edward Snowden privind supravegherea initiata de NSA, atat asupra rezidentilor din interiorul Statelor Unite, cat si a cetatenilor unor alte state, au generat o cursa contra cronometru pentru securizarea informatilor scurse prin intermediul serviciilor de mesagerie ale unor retele de socializare.
"Fiecare firma isi dezvolta sistemul propriu de criptare a acestor informatii. Pana recent nu exista o presiune in adoptarea acestor... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 08:56
Celebrul american Edward Snowden a tinut sa ii avertizeze pe utilizatori ce programe si aplicatii trebuie sa evite atunci cand navigheaza pe Internet.
Printre ele se numara motorul de cautare Google si reteaua de socializare Facebook.
Snowden a acordat recent un interviu de la distanta presei americane, el neputand sa mearga in SUA din cauza acuzatiilor grave care i-au fost aduse in urma scandalului de spionaj in care fost implicat, scrie digitaltrends.com. El se afla acum in Rusia, unde a primit azil, si continua sa ii avertizeze pe oameni in legatura cu pericolele la care sunt expusi.
Desi cei de la Google si Facebook au facut eforturi in ultimul timp pentru a-i asigura pe utilizatori de pastrarea ...citeste mai departe despre "Snowden avertizeaza: Evitati Google, Facebook si Dropbox" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 16:49
Opinia publica socata, aliatii indignati: dupa un an, dezvaluirile privind programele Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA) afecteaza imaginea Statelor Unite ale Americii, fara a pune insa in cauza sistemul denuntat de Edward Snowden, comenteaza joi AFP.
Acuzat de spionaj in SUA si refugiat apoi in Rusia, fostul consultant al agentiei americane insarcinata cu interceptarea comunicatiilor a declansat 'o furtuna' la nivel mondial dupa publicarea in presa a zeci de mii de documente cu privire la amploarea sistemului de monitorizare al NSA.
Metadate telefonice, emailuri, retele sociale, conversatii ale liderilor straini: nimic nu pare sa fi scapat de influenta acestui Big Brother informatic ale carui mijloace au crescut inzecit dupa 11 septembrie 2001 in numele luptei impotriva terorismului.
"Agentia a devenit de necontrolat"
La un an dupa primele dezvaluiri aparute in cotidianul britanic The Guardian, la 5 iunie 2013, detaliile continua sa apara. Duminica, New York Times a afirmat, pe baza documentelor furnizate de Snowden, ca NSA intercepteaza milioane de fotografii ale utilizatorilor din intreaga lume pentru a le utiliza in programele sale de recunoastere faciala.
Agentia, care se presupune ca nu actioneaza decat in strainatate, vizeaza insa numerosi cetateni americani, spre disperarea organizatiilor din SUA pentru apararea libertatilor individuale si a vietii private.
'Adevarata problema scoasa la iveala de dezvaluirile lui Snowden nu este ca... mai mult
Joi, 05 Iunie 2014, ora 10:36
Cineastul american Oliver Stone va regiza un film despre dezvaluirile lui Edward Snowden in privinta spionajului american. Va fi o ecranizare a cartii ziaristului Luke Harding de la The Guardian, arata cotidianul britanic pe site-ul sau de internet, preluat de agentia Belga.
Filmarile la lungmetrajul ce va adapta pentru marele ecran cartea 'The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man' urmeaza sa inceapa in cursul acestui an, potrivit aceleiasi surse.
"Sunt incantat si de-abia astept sa lucrez cu Oliver Stone la acest proiect minunat. Filmul va fi o mare coproductie europeana", a scris luni pe contul sau de Twitter ziaristul Luke Harding.
El a precizat ca Oliver Stone va scrie scenariul si va realiza filmul alaturi de producatorul cu care colaboreaza de multa vreme, Moritz Borman.
"Este una din cele mai bune povesti ale epocii noastre", a spus intr-un comunicat Oliver Stone (67 de ani), citat de The Guardian. Castigatorul a trei premii Oscar - pentru 'Plutonul', 'Nascut pe 4 iulie' si 'Midnight Express'-, regizorul prefera sa trateze in filmele sale subiecte politice si de actualitate. Extrem de angajat din punct de vedere politic, el l-a sustinut public pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange, precum si pe fostul presedinte venezuelean Huga Chavez si pe cel cubanez, Fidel Castro.
Fost consultant al agentiei de securitate nationala NSA, Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia, este acuzat in SUA de spionaj si furt de documente... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 12:05
Agentia Nationala de Securitate (NSA) din Statele Unite foloseste uneori in scopuri economice informatiile colectate, a afirmat fostul sau consultant Edward Snowden, potrivit unui fragment difuzat sambata dintr-un interviu acordat unui post german de televiziune.
"Daca exista informatii, spre exemplu despre Siemens, care sunt in interesul national, dar care nu au nimic de-a face cu securitatea nationala, ei vor folosi, totusi, aceasta informatie", a explicat Snowden, conform traducerii in germana a unui fragment difuzat in jurnalul de la ora 20.00 (19.00 GMT) al canalului public de televiziune ARD.
Interviul a fost realizat de un jurnalist al NDR, un canal regional care apartine retelei ARD si care s-a interesat indeaproape despre documentele secrete dezvaluite de Snowden ziaristilor. El a fost inregistrat in cursul acestei saptamani la Moscova, in cel mai mare secret, fiind primul interviu filmat cu fostul consultant dupa ce a parasit Hong Kongul, in iunie 2013, pentru a se refugia in capitala Rusiei unde traieste in prezent.
Aproximativ 30 de minute din interviu vor fi difuzate duminica seara la ora 22.00 GMT pe canalul public german ARD. Cateva fragmente vor fi difuzate la ora 20.45 GMT intr-o emisiune de dezbateri a prezentatorului vedeta Gunther Jauch, de asemenea la ARD.
Pe site-ul sau, NDR a explicat ca Snowden afirma ca nu mai este in posesia niciunui document confidential, deoarece le-a dat pe toate ziaristilor pe care i-a ales. El sustine ca nu vrea... mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 14:48
Fostul consultant al CIA, Edward Snowden, cel care a dezvaluit vastele operatiuni de spionaj electronic desfasurate de serviciile secrete americane si care este refugiat in prezent in Rusia, si-a gasit un loc de munca in aceasta tara, urmand ca de la 1 noiembrie sa se ocupe de administrarea unui important website local, a declarat joi pentru agentia RIA Novosti avocatul sau, Anatoli Kucerena.
Dar, acesta din urma a refuzat sa precizeze despre ce website este vorba, invocand ratiuni de securitate. Acelasi avocat afirmase anterior ca Snowden a inceput sa invete limba rusa.
Autoritatile americane au cerut in mod repetat Rusiei sa-l extradeze pe Snowden, pus sub acuzare in SUA pentru ca a dezvaluit presei informatii clasificate. Pe data de 1 august, el a primit azil temporar in Rusia si sta ascuns intr-un loc secret din aceasta tara. mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 15:26
Rusia a anuntat joi ca a primit o scrisoare din partea Statelor Unite ce face anumite observatii cu privire la fugitivul american Edward Snowden blocat de o luna intr-un aeroport din Moscova, fara a cere extradarea sau repatrierea acestuia.
"Ieri (miercuri), Rusia a primit o scrisoare din partea ministrului american al Justitiei, Eric Holder, in care acesta detaliaza cateva aspecte ale pozitiei americane cu privire la statutul lui Edward Snowden", a declarat serviciul de presa al ministerului rus de Justitie intr-un email adresat AFP. "In acest mesaj, nu se afla nicio cerere de extradare sau de repatriere" a lui Edward Snowden in Statele Unite, a adaugat ministerul, fara alte detalii.
Acest anunt vine dupa o zi confuza cu privire la soarta fugitivului american cautat pentru spionaj dupa dezvaluirile sale uluitoare despre supravegherea electronica mondiala realizata de Statele Unite.
Presa rusa a anuntat miercuri iesirea iminenta a lui Edward Snowden din zona de tranzit a aeroportului Moscova-Seremetievo unde acesta se afla de la sosirea sa din Hong Kong la 23 iunie. Insa informatia a fost ulterior dezmintita de avocatul rus al tanarului american, conform caruia clientul sau nu a primit inca de la serviciile ruse documentul care sa ii permita sa paraseasca aeroportul.
Acesta asteptare pusa pe seama "birocratiei ruse" de catre avocatul lui Edward Snowden reflecta in special indecizia Moscovei in acest caz care plaseaza Rusia intr-o pozitie delicata fata de... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:34
Fostul consultant Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informatii privind programele americane de supraveghere a Internetului si telecomunicatiilor, a fost inculpat pentru spionaj de catre justitia americana care a solicitat Hong Kong-ului sa il aresteze.
Tanarul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat si pentru furt si utilizarea ilegala a bunurilor guvernamentale, relateaza AFP.
Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie, precizeaza Washington Post care citeaza responsabili americani aflati sub anonimat.
Un tratat de extradare este in vigoare intre Hong Kong si Statele Unite, insa Beijing are dreptul de a se opune prin veto.
Solicitat de AFP, departamentul de Justitie nu a raspuns vineri seara.
"Guvernul american nu va putea inabusi (acest caz) arestandu-ma sau omorandu-ma", a declarat luni fostul consultant al Agentiei de securitate nationala americana (NSA) in cadrul unui schimb in direct cu utilizatorii siteului The Guardian. "Adevarul a fost dezvaluit si nu poate fi oprit", a adaugat acesta.
Originar din Hawaii unde lucra pentru un subcontractant de informatii american, Snowden, care a implinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong in baza traditiei de aparare a libertatilor acestui teritoriu.
Un om de afaceri legat de site-ul de internet WikiLeaks a dezvaluit joi seara ca islandezii pregatesc un zbor catre tara lor pentru acesta. Intr-un interviu pentru The Guardian la 9 iunie, acesta a afirmat ca... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 16:15
Edward Snowden, un fost consultant NSA aflat la originea unor scurgeri de informatii despre programe secrete de supravegeherea comunicatiilor, a declarat ca a decis sa isi riste "viata si pe cea a familiei" sale pentru protejarea "libertatii" tuturor si a "democratiei", relateateaza AFP.
"Am fost spion aproape toata viata mea de adult, deci nu imi place sa ma aflu in lumina proiectoarelor", pledeaza in cotidianul The Washington Post acest tanar, in varsta de 29 de ani, refugiat la Hong Kong, de unde a marturisit ca este autorul scurgerilor de informatii ce au declansat furie la Washington.
Saptamana trecuta, The Washington Post si cotidianul britanic The Guardian au dezvaluit in mod succesiv doua programe secrete ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA). Unul vizeaza "recoltarea" incepand din 2006 a datelor apelurilor telefonice efectuate in Statele Unite prin intermediul Verizon si, se pare, si a altor operatori. Celalalt, numit PRISM, vizeaza interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet pe noua mari retele de socializare, ca Facebook.
"Stiu ca voi avea de suferit pentru ceea ce am facut si ca dezvaluirile marcheaza sfarsitul pentru mine", i-a spus Snowden jurnalistului Barton Gellman de la The Washington Post.
"Sunt constient de importanta serviciilor de informatii, insa ma opun (...) oricarui sistem de supraveghere in masa, automat si omniscient (...), care mi se pare ca reprezinta un pericol mai mare pentru libertate decat riscul... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 17:45