Directorul serviciilor americane de informatii a asigurat marti ca articolele publicate recent de cotidianul francez Le Monde, referitoare la activitatile de spionaj ale NSA in Franta, contin informatii "inexacte si inselatoare privind activitatile serviciilor americane de informatii".
"Informatia potrivit careia Agentia Nationala de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de 'inregistrari ale datelor telefonice de la cetateni francezi' este falsa", a declarat James Clapper, fara a preciza in ce anume consta inexactitatea acestei informatii.
"Nu vom intra in amanunte privind activitatile noastre, insa am spus deja clar ca Statele Unite aduna informatii de acelasi tip cu cele colectate de toate statele", a adaugat Clapper, directorul a peste 16 agentii de informatii, inclusiv NSA.
"Statele Unite colecteaza informatii pentru a proteja natiunea, interesele si aliatii lor in fata amenintarilor teroriste sau a proliferarii armelor de distrugere in masa", a afirmat el, mentionand ca "Statele Unite acorda multa importanta prieteniei indelungate cu Franta si vom continua sa cooperam in domeniul securitatii si serviciilor de informatii".
Cotidianul francez Le Monde, care a dezvaluit luni informatii despre spionajului telefonic al serviciilor americane de informatii in Franta, citand documente oferite de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a publicat marti noi detalii despre interceptarea ambasadelor, printre care reprezentanta diplomatica a Frantei la New... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:01
Uniunea americana de aparare a libertatilor civile (ACLU) a depus plangere, joi, impotriva administratiei Obama pentru a o constrange sa informeze acuzatii de terorism ca au fost spionati in cadrul programului Agentiei de Securitate Nationala (NSA).
Aceasta plangere depusa in fata unui tribunal din New York, in virtutea legii privind libertatea de informare, are ca scop sa "arate cum justifica administratia mentinerea acuzatilor in intuneric complet in legatura cu elementele acuzarii (obtinute) prin supravegherea de catre NSA si sa spuna care este politica in prezent", a explicat Patrick Toomey, avocat din cadrul ACLU pentru afaceri privind securitatea nationala.
"Abtinandu-se sa le spuna acuzatilor ca au fost supravegheati de NSA in virtutea legii amendate de FSA (care autorizeaza supravegherea comunicatiilor internationale ale americanilor), administratia impiedica efectiv ca programul sau de interceptari fara mandat judiciar sa fie evaluat de justitie", a adaugat el intr-un comunicat.
"Departamentul Justitiei a declarat Curtii Supreme ca examinarea legii privind spionajul este posibila dar a facut-o imposibila pastrand secretul in privinta celor care au fost spionati, incusiv in fata acuzatilor care au dreptul legal sa stie" acest lucru, a declarat el.
In cinci ani de aplicare a legii, "nici macar un acuzat nu a fost informat in legatura cu intentia Guvernului de a folosi sau de a publica elemente" obtinute in acest fel, se poate citi in plangerea de zece... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 11:28
Programele americane de supraveghere electronica dezvaluite de catre fostul consultant NSA Edward Snowden au declansat o polemica dura, obligandu-l pe presedintele Barack Obama sa anunte vineri o serie de masuri vizand "mai multa transparenta".
"Distincte, dar complementare", potrivit Biroului Directorului National al Informatiilor americane (ODNI), aceste programe prevad - primul colectarea de metadate telefonice, iar al doilea, numit PRISM, supravegherea pe Internet.
Ambele sunt reglementate de un tribunal secret, Curtea pentru Supravegherea Informatiilor Straine (FISC - The Foreign Intelligence Surveillance Court), alcatuit din 11 judecatori numiti cu un mandat de sapte ani de catre presedintele Curtii Supreme. Acest tribunal a fost creat printr-o lege din 1978 menita sa reglementeze supravegherea electronica in urma scandalului Watergate, care a avut loc cu cativa ani mai inainte.
Barack Obama a anuntat consolidarea capacitatilor de supervizare a acestei Curti, in prezenta unei "voci independente" insarcinate sa solutioneze un eventual conflict cu Guvernul.
Colectarea de metadate telefonice
Acest program a fost creat prin articolul 215 din Patriot Act, adoptat in primele saptamani dupa atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. El expira in 2015, dar, in urma dezvaluirilor lui Snowden, mai multi congresmeni au amenintat ca nu il vor prelungi.
El este prelungit o data la trei luni in baza unui mandat FISC si obliga operatorii de telefonie americani... mai mult
Sambata, 10 August 2013, ora 14:50
Microsoft a colaborat indeaproape cu serviciile americane de informatii cu scopul de a permite interceptarea utilizatorilor sai, ajutand Agentia pentru securitate nationala (NSA) sa ocoleasca sistemul de criptare al companiei, potrivit unor documente "strict secrete".
Documentele arata ca Microsoft a ajutat NSA sa ocoleasca criptarea cu scopul de a raspunde unor ingrijorari ale agentiei, care se temea ca nu va putea intercepta conversatii online pe noul portal Outlook.com; ca agentia avea deja acces, in etapa prealabila criptarii la e-mailuri pe Outlook.com, inclusiv pe Hotmail si ca gigantul a colaborat cu FBI anul acesta pentru a permite NSA un acces mai usor via PRISM la serviciul de tip nor de stocare SkyDrive, care are in prezent peste 250 de milioane de utuilizatori in intreaga lume, dezvaluie The Guardian online.
Documentele mai arata ca Microsoft a colaborat si cu Unitatea FBI pentru Interceptarea Datelor pentru a "intelege" potentiale probleme privind o optiune oferita de Outlook.com ce le permite utilizatorilor sa creeze adrese de e-mail de tip alias; ca in iulie 2012, dupa noua luni de la cumpararea Skype de catre Microsoft, NSA s-a laudat ca o noua capabilitate a triplat numarul de apeluri video pe Skype colectate prin PRISM si ca materialul colectat prin PRISM este impartasit in mod curent cu FBI si CIA, un document NSA calificand programul drept "un sport de echipa".
Potrivit publicatiei britanice, ultimele dezvaluiri despre NSA releva si mai mult... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 17:31
Franta, Italia si Grecia se aflau intre cele 38 de "tinte" supravegheate de Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), potrivit unor documente comunicate ziarului britanic The Guardian de catre fostul consultant al acestei agentii Edward Snowden.
Unul dintre documentele NSA dezvaluie ca activitatile de spionaj electronic ale Agentiei vizau ca tinte ambasade la Washington si reprezentante ale acestor tari la ONU, dezvaluie The Guardian in editia sa online, potrivit AFP.
Tentative de ascultare au vizat ambasadele Frantei, Italiei si Greciei la Washington. Japonia, Mexicul, Coreea de Sud, India si Turcia au fost, de asemnea, citate intre tintele operatiunilor de supraveghere electronica, intr-un document datand din 2010.
Saptamanalul german Der Spiegel a scris anterior, sambata, bazandu-se pe documente furnizate de Edward Snowden, ca NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a vizat ca tinte sedii ale unor institutii UE la Bruxelles si Ambasada Uniunii la Washington.
Delegatia UE la ONU a facut obiectul unor supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.
Ce urmareau spionii informatici americani
Actiunea de spionaj a implicat nu doar microfoane instalate in cladire, ci si despre o infiltrare in reteaua informatica, permitandu-i sa citeasca e-mailuri si documente interne.
Potrivit documentelor confidentiale citate de revista germana, europenii sunt desemnati in mod explicit ca "tinte de atacat".... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 08:35
China a acuzat joi Statele Unite de "standarde duble" si ipocrizie in domeniul securitatii cibernetice in contextul amplificarii tensiunilor intre Beijing si Washington in legatura cu zborul fostului informatician american acuzat de spionaj de Washington, Edward Snowden.
Aceasta noua reactie a Chinei survine la doua zile dupa ce Beijingul a respins acuzatiile SUA potrivit carora l-ar fi ajutat pe Snowden, acuzat de spionaj in SUA, sa scape de inculpare permitandu-i sa paraseasca Hong Kong-ul, relateaza Reuters.
Securitatea cibernetica este o tema sensibila in relatia dintre China si SUA si a fost unul din principalele subiecte pe agenda primului summit intre presedintii Xi Jinping si Barack Obama din aceasta luna.
Dezvaluirile lui Snowden privind intruziunea Agentiei Nationale de Securitate a SUA in China si Hong Kong au oferit Beijingului munitie considerabila in schimbul de tipul "ochi pentru ochi si dinte pentru dintre" dintre cele doua tari, noteaza Reuters.
Ministerul Apararii din China a spus ca programul PRISM "a dezvaluit adevarata fata si comportamentul ipocrit ale tarii vizate", fara a preciza numele tarii.
Documentele sustrase de Snowden au aratat ca Agentia Nationala de Securitate are acces la numeroase date online precum e-mail-uri, chat-room-uri si inregistrari video de la companii mari, inclusiv Facebook si Google, in cadrul programului guvernamental cunoscut sub denumirea de PRISM.
"Pe de o parte, cauta avantajele folosirii incorecte si... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:31
Presedintele american Barack Obama a declarat miercuri la Berlin ca serviciile secrete americane nu se amesteca in corespondenta electronica a cetatenilor europeni sau americani si a promis ca va declasifica partial programul de spionaj electronic PRISM, relateaza AFP si EFE.
"Nu ne aflam intr-o situatie in care serviciile secrete americane sa cotrobaie prin corespondenta electronica a cetatenilor germani, americani, francezi sau a altora", a afirmat Obama in timpul conferintei de presa comune cu cancelarul Angela Merkel.
Totusi, liderul de la Casa Alba considera ca pentru securitatea SUA este utila interceptarea de date telefonice si de internet la nivel mondial, el sustinand ca in acest fel au fost prevenite cel putin 50 de acte teroriste.
Barack Obama a mai spus ca atingerile aduse in acest fel vietii private au fost foarte limitate si toate operatiunile de supraveghere au fost supervizate de un tribunal.
Liderul american s-a angajat totodata sa desecretizeze partial programele de spionaj electronic dezvaluite de fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), Edward Snowden. Potrivit lui Obama, scopul acestei declasificari este ca cetatenii sa vada amploarea datelor obtinute prin aceste programe, procesul de obtinere a informatiilor si modul in care ele sunt folosite de serviciile secrete.
La randul sau, Angela Merkel a recunoscut ca Germania a obtinut "informatii importante" datorita serviciilor secrete americane". "Internetul este pentru... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:21
SUA au acceptat vineri sa ii informeze pe europeni in legatura cu programul de spionaj informatic si sa colaboreze la instituirea de garantii pentru protejarea cetatenilor europeni, a anuntat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, potrivit AFP.
"Am convenit cu SUA sa cream un grup de experti transatlantic pentru a schimba informatii si a studia garantiile", a declarat ea, pe contul sau de Twitter.
Malmstrom si comisarul european pentru justitie Viviane Reding au obtinut acest acord din partea ministrului american de justitie, Eric Holder, in cursul intalnirii organizate, la Dublin, de catre presedintia irlandeza a UE.
Americanii au oferit elemente privind functionarea programului Prism, precum si in ce priveste cadrul juridic al programului, a precizat o sursa europeana.
La inceputul saptamanii, Comisia a adresat o scrisoare autoritatilor americane in care si-a exprimat "serioase nelinisti" in privinta respectarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor din UE si a cerut explicatii privind scopul si amploarea acestui program.
Scrisoarea este insotita si de un avertisment: aceasta noua confruntare privind spinosul dosar al confidentialitatii datelor, care a afectat deja relatiile dintre UE si SUA din ultimii ani, ar putea avea repercusiuni asupra negocierilor comerciale dintre UE si SUA. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 15:40
China duce o campanie de spionaj informatic pentru a incerca sa colecteze informatii asupra programelor de aparare ale guvernului american, afirma un raport al Pentagonului publicat luni.
"China utilizeaza capacitatile retelei sale informatice pentru a realiza o campanie de colectare a informatiilor impotriva sectoarelor care sustin programe de aparare nationala a Statelor Unite, in domeniul diplomatic, economic si industrial", conform raportului transmis Congresului, transmite AFP.
Piratii informatici chinezi au incercat in 2012 sa acceseze calculatoarele retelei guvernamentale, ceea ce i-ar fi oferit Beijingului o intelegere mai aprofundata a capacitatilor militare si a deliberarilor politice din Statele Unite, adauga raportul.
"In 2012, numeroase retele informatice din intreaga lume, printre care si cele detinute de guvernul american, au fost in continuare obiectul tentativelor de infiltrare, dintre care unele pot fi atribuite direct guvernului si armatei chineze", mai subliniaza Pentagonul.
Raportul este cea mai directa afirmatie de pana acum a Statelor Unite conform careia hackerii chinezi au vizat guvernul american, precum si companii americane.
Chiar daca administratia lui Barack Obama a solicitat deja Chinei sa inceteze acest tip de comportament, responsabilii americani si-au axat pana acum comentariile asupra spionajului informatic al companiilor private.
China a cautat sa obtina informatii care ar fi profitabile in sectorul armamentului si al... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 09:46