Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.
Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.
"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.
"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.
NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.
"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.
"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.
Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:32
Vicepresedinta Comisiei Europene (CE) Viviane Reding si-a exprimat satisfactia fata de o "intalnire pozitiva si constructiva" luni cu secretarul american al Justitiei pe tema interceptarii de catre a serviciile americane de spionaj a comunicatiilor in Europa.
"Ne-am angajat sa avansam rapid in negocierile referitoare la un acord privind protectia datelor care sa fie semnificativ si coerent", a declarat presei la finalul acestei reuniuni, la Washington.
Comisarul european insarcinat cu afacerile judiciare a vorbit despre un "semnal foarte puternic de restaurare a increderii" intre cele doua continente, care s-a "evaporat" in decursul ultimelor luni de dezvaluiri despre interceptarea comunicatiilor cetatenilor europeni de catre Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA).
Reding a precizat ca a fost pentru "prima data" cand secretarul american al Justitiei Eric Holder a admis ca exista "probleme" in Europa cu privire la acest caz ce afecteaza relatiile dintre Washington si o serie de aliati europeni.
Ea a precizat ca Holder a "promis o soluitie satisfacatoare (...) foarte rapid", fiind vorba despre protectia datelor personale ale cetatenilor americani si europeni. Insa aceasta "buna vointa este necesar sa fie urmata de actiuni concrete" si "in mod rapid", a avertizat ea.
Negocierile pe tema protectiei datelor urmeaza sa se incheie in primavara lui 2014, a apreciat Reding. "Este pentru prima data in ultimii trei ani cand vad ca se misca ceva", si-a... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 09:41
Secretarul de Stat american John Kerry a recunoscut joi pentru prima data ca Statele Unite au mers uneori "prea departe" in materie de spionaj, in plina polemica cu Europa privind colectarea masiva de date de catre Agentia Nationala de Securitate (NSA).
"In anumite cazuri, recunosc, asa cum a facut-o si presedintele (american Barack Obama), unele dintre aceste actiuni au mers prea departe si ne vom asigura ca aceasta nu se va mai intampla pe viitor", a admis Kerry, in cursul unei conferinte de presa la Londra la care a participat de la Washington prin videoconferinta.
In interventia retransmisa la Londra, in prezenta omologului sau britanic William Hague, liderul diplomatiei americane a justificat pe larg practicile de informatii si colectarea de date prin necesitatea lor in lupta antiterorista si preventia unor eventuale atentate.
"Vreau sa va asigur ca in acest proces nu au fost afectate persoane nevinovate, insa noi depunem eforturi pentru a aduna informatii. Si intradevar, in anumite cazuri, acesta a mers prea departe in mod nepotrivit", a mai recunoscut Kerry, in prima interventie de acest gen a administratiei americane dupa zece zile de polemica internationala intre Statele Unite si aliatii lor.
"Presedintele nostru este decis sa incerce sa clarifice si (...) sa realizeze o reexaminare (a acestor practici) pentru ca nimeni sa nu se simta inselat", a mai insistat secretarul de Stat. mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 14:10
Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) a accesat, de curand, principalele linii de comunicatii care fac legatura intre bazele de date apartinand companiilor Yahoo si Google, arata documente furnizate de fostul consultant Edward Snowden, relateaza ziarul Washington Post.
Prin accesarea acestor linii de comunicatii, NSA poate colecta informatii din sute de milioane de conturi de mail.
Potrivit unui document intern datat 9 ianuarie 2013, divizia de interceptari a NSA trimite zilnic milioane de date obtinute din retelele companiilor Yahoo si Google la centrul de stocare a datelor existent in baza de la Fort Meade. Conform documentului, in ultimele 30 de zile inainte de 9 ianuarie 2013, agentii NSA procesasera 181.280.466 de date, incepand de la "metadate" (date despre conectivitate - expeditorul si destinatarul unui mesaj) pana la continutul comunicatiilor de tip text, audio si video.
Sursa: Washington Post
Conform Washington Post, principalul instrument al NSA de colectare si interpretare a datelor este un proiect numit "Muscular", gestionat in comun cu Divizia guvernamentala britanica pentru comunicatii (Government Communications Headquarters - GCHQ). NSA si GCHQ acceseaza datele direct din cablurile cu fibra optica ce fac legatura intre bazele de date ale Google si Yahoo.
Oficiali de la Casa Alba si de la Biroul directorului serviciilor americane de informatii au refuzat sa confirme, sa nege sau sa explice informatiile despre accesarea bazelor... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 08:28
Barack Obama si-a exprimat dorinta, luni, ca agentiile de informatii sa nu-si confunde capacitatile de supraveghere cu actiunile, in plina criza cu tari europene vizate de spionajul american.
Intr-un interviu pentru noul post Fusion din cadrul ABC, Obama a refuzat, in schimb, sa isi exprime parerea despre o presupusa supraveghere a telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel.
"Le dam instructiuni", a spus presedintele Statelor Unite despre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), specializata in interceptari electronice.
"Dar, in ultimii ani, am observat o dezvoltare si extindere a capacitatilor lor", a adaugat Obama, capacitati a caror amploare a fost relevata in urma dezvaluirilor fostului analist din cadrul serviciilor americane de informatii Edward Snowden, inculpat si fugar.
"Acesta este motivul pentru care am lansat o reexaminare (a acestor operatiuni), pentru a ma asigura ca sunt capabili sa nu devina ceea ce este necesar sa faca", a mai spus presedintele.
Potrivit Fusion, Obama a refuzat sa vorbeasca despre problema spionarii comunicatiilor lui Merkel, invocand motive de securitate nationala.
Dupa ce saptamanalul Der Spiegel a lansat aceste acuzatii, provocand un soc in randul opiniei publice germane si cereri de explicatii din partea Berlinului, Casa Alba a afirmat ca Statele Unite nu spioneaza si nu vor spiona comunicatiile lui Merkel, o formulare ambigua, care lasa deschisa posibilitatea ca asemenea operatiuni sa fi avut... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 09:41
Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat joi ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa suspende negocierile pentru incheierea unui Acord de liber-schimb cu Statele Unite din cauza faptului ca increderea Europei a fost subminata.
Americanii trebuie sa ne dovedeasca ca putem avea incredere in ei, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in marja summitului UE.
"Sa fim sinceri. Daca mergem la negocieri si avem sentimentul ca acei oameni cu care negociem stiu tot ce vrem sa discutam in avans, atunci cum putem avea incredere unii in altii?", a intrebat presedintele PE.
Ce reactii au avut ceilalti lideri europeni
Potrivit informatiilor furnizate inainte de summit de presa europeana, in draftul de concluzii nu figurau referiri la protectia datelor, insa chestiunea a fost abordata de mai multi lideri europeni inainte de deschiderea lucrarilor, dar si de presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.
"Nu putem accepta acest spionaj sistematic si va trebui sa luam masuri", a declarat premierul belgian Elio Di Rupo la sosirea la lucrari, pledand ca summitul sa examineze "masurile europene" care trebuie luate.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat la sosirea la Consiliul European ca "spionajul intre prieteni este un lucru care nu se face". Sefa guvernului federal a precizat ca le-a spus asta in nenumarate randuri "prietenilor americani" si ca a facut-o si miercuri seara, in cadrul unei conversatii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:38
Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Statele Unite ale Americii intentionau sa discute la summitul bilateral din septembrie de la Moscova apararea antiracheta si controlul armelor, dar nu a gasit intelegere din partea rusa, a declarat miercuri consilierul adjunct pentru securitate nationala al presedintelui Barack Obama, Ben Rhodes, citat de publicatia rusa Vzgliad.
Washingtonul si-a motivat decizia, intre altele, prin faptul ca Moscova a acordat azil temporar fostului consultant al NSA, Edward Snowden, dat in cautare de SUA pentru spionaj.
Administratia de la Washington a anuntat miercuri anularea intrevederii intre presedintii SUA si Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin, in luna septembrie la Moscova, inaintea summitului G-20 de la Sankt Petersburg (vestul Rusiei), unde liderul de la Casa Alba a anuntat ca totusi va merge.
Kremlinul s-a declarat dezamagit, dar invitatia pentru Obama de a vizita capitala rusa ramane in vigoare, scrie RIA Novosti. Moscova este gata sa coopereze cu Statele Unite cu privire la toate problemele bilaterale si internationale, conform sursei mentionate.
Dupa cum a declarat Ben Rhodes publicatiei New Republic, partii americane nu i-a fost suficient de clar despre ce ar fi putut sa discute cele doua parti. "Problema sta astfel: despre ce voiau ei sa vorbeasca? Pentru ca nu au dorit sa abordeze problema controlului armelor!", a spus acesta referitor la agenda discutiilor.
"In 2009, am avut un summit pentru ca am simtit ca exista un progres real. Rusia si... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 10:00
Site-ul Cryptome.org a publicat o lista de tari si un planiglob pe care sunt marcate puncte rosii despre care afirma ca "ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica (existenta) unor servere X-Keyscore apartinand NSA la ambasade ale Statelor Unite", inclusiv in Romania.
Potrivit site-ului, care nu precizeaza vreo sursa, desi unele locuri in care se afla servere sunt cunoscute ca "statii de spionaj NSA-Echeleon in cadrul Five-Eyes - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda -, multe dintre locurile serverelor sunt marcate in capitalele acestor state sau in apropiere de capitale".
Site-ul considera o "surpriza" punctul de la Moscova si noteaza ca alt punct apare in partea centrala din sudul Chinei, departe de Beijing, apreciind ca ar fi un "server clandestin". De asemenea, site-ul remarca ca statia NSA din Hawaii, unde a lucrat Edward Snowden, nu apare pe harta.
Pe planiglob sunt marcate aproximativ 85 de puncte in care s-ar afla "aproximativ 150 de situri", 25 de puncte aflandu-se pe coastele Antarcticii.
Puncte rosii apar, de asemenea, in 51 de tari. Cea mai densa concentrare este in Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud si America Centrala, observa site-ul, care subliniaza ca "niciunul nu apare in zone ca Norvegia, Suedia, Islanda, Canada, in cea mai parte din America de Sud, Pacific si insulele din Atlantic.
Cryptome.org considera ca "ar fi logic ca Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) sa utilizeze ambasadele... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 23:15