Presedintele Google, Eric Schimdt, a calificat luni drept "scandaloasa" interceptarea datelor a sute de milioane de utilizatori ai motoarelor de cautare de catre guvernul american, caz dezvaluit recent de presa, relateaza AFP.
Google s-a plans de aceste metode la Agentia de Securitate Nationala (NSA), la presedintele american Barack Obama si la membri ai Congresului, a adaugat Schmidt - care se afla la Hong Kong - intr-un interviu pentru Wall Street Journal, preluat de agentia de presa franceza.
"Este scandalos ca Agentia de Securitate Nationala cauta in centrele de date ale Google, daca aceste dezvaluiri sunt adevarate. Actele pe care organizatia era gata sa le comita, in pofida bunului simt, pentru a-si duce misiunea la capat, si potentiala incalcare a vietii private a oamenilor, toate acestea nu sunt in ordine", a declarat patronul Google.
"NSA ar fi colectat datele telefonice a 320 de milioane de persoane, in scopul de a identifica putin peste 300 de persoane care prezentau un risc. Este pur si simplu o politica publica proasta si poate chiar ilegala", a continuat acesta, conform AFP.
"Dezvaluirile lui Snowden ne-au facut sa intelegem ca ar putea exista noi dezvaluiri", potrivit lui Schmidt.
Citand documente obtinute de la fostul consultant al NSA Edward Snowden, publicatia Washington Post a dezvaluit la sfarsitul lui octombrie ca NSA si omologul sau britanic, GCHQ, au recuperat date din fibrele optice utilizate de cei gigantii internetului precum... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 15:11
Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40