O unitate speciala a instalat, de zece ani, o statie de spionaj in piata Concorde din Paris, pentru a intercepta comunicatiile oficialilor francezi.
Ambasada Statelor Unite la Paris este situata ideal, in piata Concorde, la cateva sute de metri de Presedintie, de principalele ministere si Parlament, precum si in apropierea altor ambasade, practic pentru a spiona unele comunicatii, relateaza Liberation, in editia electronica.
Presedintele Frantei, spionat de americani: Obama si Kerry jura ca s-au potolit
Ca multe alte ambasade americane din lume, cea din Paris are la etajul superior o statie de spionare a telecomunicatiilor ce apartine Special Collection Service (SCS), o unitate comuna a NSA si CIA.
Instalata intre 2004 si 2005, aceasta este acoperita cu o prelata speciala care lasa sa treaca semnale electromagnetice, pictata cu ferestre pentru a o ascunde privirilor suspicioase.
Francezii reactioneaza dur dupa ce au aflat ca americanii il spioneaza pe Hollande
SCS, ...citeste mai departe despre "Americanii au statie de spionaj chiar langa palatul prezidential din Paris" pe Ziare.com mai mult
Joi, 25 Iunie 2015, ora 10:06
Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) a spionat peste 33 de milioane de apeluri telefonice efectuate in Norvegia in decurs de doar o luna, dezvaluie ziarul norvegian Dagbladet in editia de marti, pe baza unor documente furnizate de catre Edward Snowden.
Norvegia devine astfel a sasea tara in care se dezvaluie ca a fost operat programul de spionaj al agentiei insarcinate cu interceptarea comunicatiilor, dupa Germania, Franta, Spania, Brazilia si India, potrivit ziarului.
"Prietenii nu ar trebui sa se supravegheze intre ei", a reactionat premierul norvegian Erna Solberg, contactata de postul public NRK.
"Informatiile si cooperarea in domeniul informatiilor sunt legitime, dar este necesar sa fie tintite asupra unor suspiciuni si amenintari concrete", a spus ea, subliniind ca Norvegia discuta despre aceasta problema cu Statele Unite.
NSA nu ar fi spionat continutul comunicatiilor, ci metadatele acestora, adica datele despre identitatea interlocutorilor, locul si durata apelurilor.
"Este foarte grav si este in mod evident inacceptabil ca exista programe de supraveghere a cetatenilor norvegieni de o asemenea amploare", a reactionat Bjoern Erik Thon, directorul Datatilsyn, organismul pentru protectia datelor.
"Este vorba despre date care pot spune multe lucruri despre noi", a declarat el pentru NRK.
Contactate de Dagbladet, autoritatile norvegiene au declarat ca nu au fost la curent cu acest program de supraveghere, iar doi operatori de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 15:32
Convorbirile telefonice ale premierului britanic David Cameron nu au fost supravegheate de SUA, a declarat, pentru BBC, Caitlin Hayden, purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala american, transmite sambata EFE.
Intrebata in legatura cu premierul britanic, Caitlin Hayden a raspuns: "Pot confirma, comunicatiile sale nu au fost si nu vor fi supravegheate de SUA".
Intr-o situatie similara, privind-o pe Angela Merkel, reprezentantii Casei Albe au declarat ca, in prezent, convorbirile acesteia nu sunt interceptate, dar au refuzat sa spuna clar daca aceasta a fost spionata in trecut. Cancelarul Germaniei a declarat, in legatura cu aceasta situatie ca "spionajul intre prieteni este inacceptabil".
Conform dezvaluirilor din presa, Agentia Nationala de Securitate (NSA) a SUA a interceptat telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel, si a monitorizat milioane de apeluri telefonice in Franta.
Potrivit ziarului britanic "The Guardian", care cita un document din 2006 dezvaluit de fostul consultant Edward Snowden, NSA a spionat convorbirile telefonice purtate de 35 de lideri din intreaga lume.
Marea Britanie i-ar fi sprijinit pe americani in activitatea de spionaj
David Cameron, unul dintre cei mai fermi aliati ai SUA, a refuzat sa comenteze in legatura cu scandalul privind spionajul american in Europa, insa a luat apararea activitatii desfasurate de serviciile de informatii in lupta impotriva terorismului.
Intr-o conferinta de presa... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 14:42
Fostul secretar de stat american, Madeleine Albright, a declarat joi ca Franta a spionat-o atunci cand ea a reprezentat Statele Unite la ONU, minimizand criticile europenilor in legatura cu interceptarile realizate de Washington, informeaza vineri AFP.
"Nu este o surpriza pentru nimeni - tarile se spioneaza unele pe altele", a declarat Madeleine Albright la "Center for American Progress", un think-tank din Washington.
Ambasador la ONU in perioada 1993-1997, inainte ca Bill Clinton sa o numeasca in fruntea Departamentului de Stat, Madeleine Albright a dat asigurari ca a avut confirmarea acestui fapt pe cand lucra la Natiunile Unite.
"Imi amintesc foarte bine cand eram la Natiunile Unite, ambasadorul francez a venit la mine si m-a intrebat: 'De ce i-ati spus asta acelei persoane, in legatura cu motivul pentru care doriti femei in guvern?", a spus Albright.
"I-am raspuns 'Ma scuzati?'. Ei mi-au interceptat una dintre conversatii", a spus ea, fara a face alte precizari in legatura cu data sau subiectul conversatiei in cauza.
Madeleine Albright a estimat ca scurgerile de informatii orchestrate de Edward Snowden au fost "foarte daunatoare" pentru Statele Unite ale Americii.
"O mare parte a politicii externe este barfa, si recuperarea a ceea ce a spus unul sau altul este utila pe termen lung in incercarea de a determina cum sa actionezi in cazul unei tari sau a alteia", a continuat ea. "Glorificarea lui Snowden este o greseala. Ceea ce a facut ne-a facut... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 11:21
Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Directorul serviciilor americane de informatii a asigurat marti ca articolele publicate recent de cotidianul francez Le Monde, referitoare la activitatile de spionaj ale NSA in Franta, contin informatii "inexacte si inselatoare privind activitatile serviciilor americane de informatii".
"Informatia potrivit careia Agentia Nationala de Securitate (NSA) a colectat peste 70 de milioane de 'inregistrari ale datelor telefonice de la cetateni francezi' este falsa", a declarat James Clapper, fara a preciza in ce anume consta inexactitatea acestei informatii.
"Nu vom intra in amanunte privind activitatile noastre, insa am spus deja clar ca Statele Unite aduna informatii de acelasi tip cu cele colectate de toate statele", a adaugat Clapper, directorul a peste 16 agentii de informatii, inclusiv NSA.
"Statele Unite colecteaza informatii pentru a proteja natiunea, interesele si aliatii lor in fata amenintarilor teroriste sau a proliferarii armelor de distrugere in masa", a afirmat el, mentionand ca "Statele Unite acorda multa importanta prieteniei indelungate cu Franta si vom continua sa cooperam in domeniul securitatii si serviciilor de informatii".
Cotidianul francez Le Monde, care a dezvaluit luni informatii despre spionajului telefonic al serviciilor americane de informatii in Franta, citand documente oferite de fostul consultant al NSA Edward Snowden, a publicat marti noi detalii despre interceptarea ambasadelor, printre care reprezentanta diplomatica a Frantei la New... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 09:01
Presedintele american Barack Obama si omologul sau francez François Hollande au discutat luni la telefon despre dezvaluirile privind activitatile de spionaj desfasurate de Statele Unite in Franta, a anuntat Casa Alba.
Obama si Hollande "au discutat despre dezvaluirile aparute recent in presa, deoarece unele dintre acestea au distorsionat activitatile noastre, iar altele provoaca intrebari legitime din partea prietenilor si aliatilor nostri cu privire la modul de utilizare a acestor capacitati de supraveghere", a precizat presedintia americana intr-un comunicat.
Hollande si-a exprimat "profunda dezaprobare" fata de spionajul realizat in Franta de catre Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA) si a calificat aceste activitati drept "practici inacceptabile" intre aliati si prieteni.
Francezii cauta raspunsuri cu privire la aceste probleme
Presedintele francez "a cerut sa-i fie oferite explicatii" cu privire la acest subiect, potrivit unui comunicat al presedintiei franceze, care a precizat ca cei doi sefi de stat au convenit ca "operatiunile de colectare a informatiilor ar trebui sa aiba loc intr-un cadru bilateral".
De asemenea, secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat ca Franta si Statele Unite vor avea "discutii bilaterale pentru a solutiona aceste probleme".
Anterior, ziarul francez Le Monde a anuntat ca NSA a efectuat 70,3 milioane de actiuni de interceptare a datelor telefonice din Franta in perioada decembrie 2012 - ianuarie... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:25
Ambasadorul Statelor Unite la Paris a fost convocat de urgenta de ministrul francez de externe Laurent Fabius pentru a da explicatii in privinta unor informatii recente care releva interceptarea comunicatiilor electronice din Franta.
"L-am convocat de urgenta pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, care va fi primit in aceasta dimineata la Quai d'Orsay", a declarat Fabius la sosirea sa la o reuniune ministeriala europeana in Luxemburg. "Acest tip de practici intre parteneri ce pot aduce atingeri vietii private este complet inacceptabil. Trebuie sa ne asiguram, foarte rapid, ca, in orice caz, acestea nu mai sunt practicate", a adaugat Laurent Fabius in fata presei, conform Agerpres.
Agentia americana de contraspionaj NSA a interceptat masiv comunicatiile telefonice ale cetatenilor francezi, dezvaluie, luni, cotidianul Le Monde, citand documente ale fostului consultant al agentiei Edward Snowden.
Intr-o perioada de 30 de zile, intre 10 decembrie 2012 si 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de inregistrari de date telefonice ale francezilor, precizeaza site-ul Lemonde.fr, potrivit Mediafax.
Aceste informatii, dezvaluite in iunie de fostul consultant al agentiei, Edward Snowden, descriu tehnicile folosite pentru captarea ilegala a secretelor sau a vietii private a francezilor, adauga cotidianul.
Cum au fost colectate datele electronice
NSA dispune de mai multe moduri de colectare, afirma Le Monde. Cand unele numere de telefon sunt folosite in... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 11:36
Franta intentioneaza sa propuna in octombrie liderilor UE introducerea de reglementari si reguli fiscale la nivel comunitar pentru companiile americane de Internet cu activitati in Europa.
Executivul de la Paris a cerut Comisiei Europene sa prezinte pana in primavara propuneri pentru "stabilirea unui regim de taxe privind companiile din sectorul digital, care sa asigure ca profiturile obtinute pe piata europeana sunt taxate, iar veniturile distribuite statelor membre, legand baza de taxare cu locul in care a fost obtinut profitul", se arata intr-un document obtinut de cotidianul american Wall Street Jornal.
De asemenea, Franta vrea sa reglementeze principalele platforme de Internet si continut digital - intre care Google, Apple, Amazon si Facebook. Noile reguli ar trebui sa ajute la formarea unor concurenti europeni pentru gigantii americani de Internet, a declarat ministrul Tehnologiei din Franta, Fleur Pellerin.
"Nu vrem sa reglementam Internetul. Vrem sa reglementam un numar restrans de platforme de Internet, care in prezent blocheaza inovatia. Situatia actuala face dificila formarea unor 'campioni' europeni cu prezenta globala", a spus Pellerin.
Ministrul francez va gazdui o reuniune informala cu omologii sai din mai multe tari europene saptamana urmatoare pentru a prezenta planul Frantei si pentru a atrage sprijin inaintea intalnirii tuturor reprezentantilor tarilor UE la Bruxelles in octombrie.
Guvernele europene sunt tot mai ingrijorate de forta... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:53