Vadim Benyatov, fost bancher la Credit Suisse Group AG, care in 2006 a fost arestat in Romania si ulterior condamnat in dosarul privatizarilor strategice, a dat in judecata grupul bancar elvetian cerand despagubiri in valoare de 68 milioane sterline (89,5 milioane dolari), sustinand ca din cauza condamnarii sale in Romania nu mai poate sa se angajeze nici macar la Uber, transmite Bloomberg.
In cursul audierilor care au avut loc luni la un tribunal din Londra, avocatii bancii au cerut o respingere a solicitarii, apreciind ca Benyatov nu are sanse de castig.
Vadim Benyatov a fost arestat in Romania in anul 2006, cand lucra pentru Credit Suisse Group AG, in dosarul cu privire la privatizarea companiilor de utilitati. In documentele trimise curtii, Benyatov sustine ca intr-o dimineata a fost scos din camera sa de la hotelul Hilton din Bucuresti si inchis intr-o celula de arest alaturi de "doi dealeri de heroina si un hot recidivist". Ulterior, Benyatov a fost eliberat din inchisoare si plasat in arest la domiciliu in Bucuresti.
Dupa noua ani de proceduri juridice, Vadim Benyatov a fost demis de Credit Suisse in anul 2015, dupa condamnarea sa de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) din Romania. In prezent, Benyatov traieste in Los Angeles, dupa ce a fugit din Europa in 2015, atunci cand a fost emis un mandat european de arest pe numele sau.
Vadim Benyatov a dat in judecata Credit Suisse sustinand ca banca nu a venit in ajutorul sau in timpul procedurilor... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:30
Site-ul Cryptome.org a publicat o lista de tari si un planiglob pe care sunt marcate puncte rosii despre care afirma ca "ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica (existenta) unor servere X-Keyscore apartinand NSA la ambasade ale Statelor Unite", inclusiv in Romania.
Potrivit site-ului, care nu precizeaza vreo sursa, desi unele locuri in care se afla servere sunt cunoscute ca "statii de spionaj NSA-Echeleon in cadrul Five-Eyes - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda -, multe dintre locurile serverelor sunt marcate in capitalele acestor state sau in apropiere de capitale".
Site-ul considera o "surpriza" punctul de la Moscova si noteaza ca alt punct apare in partea centrala din sudul Chinei, departe de Beijing, apreciind ca ar fi un "server clandestin". De asemenea, site-ul remarca ca statia NSA din Hawaii, unde a lucrat Edward Snowden, nu apare pe harta.
Pe planiglob sunt marcate aproximativ 85 de puncte in care s-ar afla "aproximativ 150 de situri", 25 de puncte aflandu-se pe coastele Antarcticii.
Puncte rosii apar, de asemenea, in 51 de tari. Cea mai densa concentrare este in Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud si America Centrala, observa site-ul, care subliniaza ca "niciunul nu apare in zone ca Norvegia, Suedia, Islanda, Canada, in cea mai parte din America de Sud, Pacific si insulele din Atlantic.
Cryptome.org considera ca "ar fi logic ca Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) sa utilizeze ambasadele... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 23:15
"Octombrie Rosu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani, SRI identificand entitati cibernetice ostile care urmaresc culegerea de informatii confidentiale inclusiv despre resursele naturale romanesti, afirma purtatorul de cuvant al Serviciului, Sorin Sava.
Acesta a mentionat ca SRI a identificat activitati derulate de entitati cibernetice ostile care urmaresc obtinerea accesului la retele informatice de interes national, culegerea de informatii confidentiale, informatii de politica externa a Romaniei, resursele naturale, politica in Zona Marii Negre, politica in domeniul economic.
"Consideram ca acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani. Estimam ca amenintarea cibernetica reprezinta una dintre cele mai mari si mai dinamice amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei", a spus Sava.
Conform acestuia, SRI a informat prompt institutiile vizate de acest atac la momentul desfasurarii lui, adica in 2011, si a intreprins, in cooperare, masuri de contracarare pentru restabilirea functionarii normale a retelelor respective.
"Acest atac poate fi privit si din perspectiva noastra de membri UE si NATO. Observam, din punct de vedere al SRI, ca s-a schimbat fundamental lumea spionajului.
Se actioneaza asupra statelor cu tehnologii de ultima generatie si in Cyber-Zone. Consideram ca este o turnura de moment asupra modului de actiune a retelelor de spionaj in Cyber-Spatiu", a... mai mult
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 17:59
Ambasadorul Federatiei Ruse, Oleg Malghinov, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca reprezentantii ambasadei nu s-au intalnit cu cetateanul rus acuzat de DIICOT de spionaj economic, iar in prezent nu detine informatii despre cine este, unde lucreaza si ce facea in Romania.
"Va voi spune sincer: in calitate de ambasador nu detin foarte multe informatii oficiale. Am inceput si noi sa extragem informatii despre acest caz din ziare si de pe site-urile diverselor organizatii din Romania", a afirmat ambasadorul Malghinov, intr-un interviu difuzat duminica, la ora 10.00, in emisiunea "Dupa 20 de ani? de la Pro TV.
El a precizat ca, potrivit demersurilor efectuate de la Ambasada pe langa MAE roman, o intalnire a reprezentantilor consulari rusi cu acesta urmeaza sa fie organizata. Intrebat daca pana in prezent nu s-a intalnit cu el, ambasadorul a precizat ca nu stie cine este.
"Nici nu stim cine este. Nu stim de unde este, unde lucreaza, ce facea in Romania. Asteptam un raspuns din partea MAE, cred ca ne vor raspunde si ne vor ajuta sa ne intalnim cu el (...) Vom astepta intalnirea, speram ca aceasta va avea loc in scurt timp si atunci vom putea discuta mai detaliat despre ce se intampla cu adevarat", a spus ambasadorul.
De asemenea, intrebat daca in calitate de ambasador nu ar fi trebuit sa fie la curent cu activitatea acestuia, Malghinov a spus ca este o intrebare "ipotetica" si ca in presa romana s-au scris multe lucruri de domeniul "romanelor... mai mult
Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 14:32
Documentele si informatiile despre zacamintele de la Moldova Noua pe care cetateanul rus acuzat de spionaj economic a incercat sa le scoata din tara erau obtinute ilegal si tineau de securitatea economic, a anuntat sambata SRI.
"Potrivit competentelor legale, in cadrul unei operatiuni derulate de Serviciului Roman de Informatii, s-au obtinut informatii importante pentru securitatea nationala a Romaniei, relevante pentru securitatea economica si protectia informatiilor clasificate, cu privire la existenta unei actiuni de culegere ilegala de informatii, inclusiv din categoria celor clasificate", au anuntat oficialii Serviciului Roman de Informatii (SRI).
"In faza actuala de cercetare a circumstantelor savarsirii faptelor ce fac obiectul investigatiilor de catre autoritatile romane, SRI continua cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public, conform legii si Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securitatii nationale, respectiv prezervarea intereselor Romaniei", se mai arata in comunicatul citat.
DIICOT cerceteaza un grup infractional de cetateni rusi si romani pentru divulgarea de informatii si documente clasificate privind zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua.
O.M., cetatean rus, in varsta de 42 de ani, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda" la data de 19 octombrie, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 15:58
Presa rusa comenteaza pe larg cazul cetateanului rus retinut pentru spionaj in Romania si prezinta mai ales indoielile diplomatilor rusi de la Bucuresti privind cetatenia persoanei.
"Autoritatile romane l-au invinuit pe un cetatean rus de spionaj economic", anunta site-ul de stiri gazeta.ru. Autorul articolului sustine ca un grup de cetateni romani si un rus sunt invinuiti de spionaj in folosul Rusiei, cativa angajati ai unei firme romanesti transmitand documente clasificate cu informatii despre rezerve de cupru din Romania.
"Romania invinuieste un om de afaceri rus de spionaj industrial", informeaza site-ul de informatii rbc.ru, precizand totodata ca identitatea persoanei retinute inca nu a fost oferita.
In pagina electronica, postul de radio Russkaia Slujba Novostei titreaza: "Cetatenia rusa a persoanei retinute in Romania pentru spionaj deocamdata nu se confirma", prezentand o reactie a ambasadorului rus la Bucuresti, Oleg Malghinov: "Nu putem sa spunem daca este cetatean rus".
Sub titlul "In Romania a fost retinut un spion rus", agentia de stiri Interfax ofera reactia secretarului III al Ambasadei Rusiei de la Bucuresti insarcinat de relatia cu presa, Anatoli Lusakov, care mentioneaza ca autoritatile romane nu au notificat consulatului rus ca la Bucuresti a fost retinut un cetatean rus si "ambasada (Rusiei) a transmis o nota partii romane pentru a clarifica circumstantele retinerii".
"Un cetatean rus suspect de spionaj a fost retinut in Romania",... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 12:45
Nu exista metale rare in zacamantul de la Moldova Noua, a declarat Gabriel Neamtu, directorul executiv al societatii Ipromin, in contextul in care reprezentantii DIICOT au declarat ca factori de decizie din cadrul acestei companii au divulgat informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona miniera.
"Nu exista o harta care sa contina metale rare...Nu avem evaluari la zi asupra rezervelor si resurselor, ci doar asupra zonelor poluate", a declarat Gabriel Neamtu.
Oficialul a mai spus ca niciun reprezentant al societatii Ipromin nu este sub ancheta.
Societatea Ipromin este specializata in domeniul cercetarii si proiectarii pentru investitii miniere si pentru procesarea substantelor minerale utile. Compania poate elabora documentatii geologice complexe, inclusiv proiecte de explorare geologica, potrivit descrierii de pe site-ul oficial al Ipromin.
O.M., cetatean rus, in varsta de 42 de ani, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda" la data de 19 octombrie, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, a precizat DIICOT. Suportul informativ in acest caz a fost asigurat de catre SRI.
Cetateanul rus care a incercat sa iasa din tara cu documentele respective are interdictie... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 15:15
Zacaminele de cupru de la Moldova Noua ar valora peste un miliard de euro, a declarat analistul Ionel Blanculescu, in contextul in care DIICOT cerceteaza un grup de cetateni rusi si romani pentru divulgarea de informatii si documente clasificate privind zacamintele din zona Moldova Noua.
Ionel Blanculescu spune ca cei care doresc informatii clasificate despre astfel de zacaminte vor participa la diverse licitatii, furand startul si avand informatii mai bune decat un alt candidat.
"Ne aflam intr-un real razboi economic pentru resurse minerale", a spus Ionel Blanculescu la Digi24.
"Si specialistii nostri actioneaza in alte zone economice ale lumii, nu trebuie sa ne sperie astfel de actiuni, pentru ca ele sunt generale in intreaga lume, pentru a obtine informatia la momentul oportun", a afirmat analistul.
Potrivit unui comunicat transmis vineri de catre DIICOT, "factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul 'SUVOROV'".
Procurorii DIICOT continua verificarile in legatura cu autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat,... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 12:55
DIICOT cerceteaza un grup infractional de cetateni rusi si romani pentru divulgarea de informatii si documente clasificate privind zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua.
"In fapt, s-a retinut ca factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucuresti au divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa, informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul 'SUVOROV'", se mentioneaza intr-un comunicat transmis vineri de DIICOT.
O.M., cetatean rus, in varsta de 42 de ani, a fost depistat pe Aeroportul International "Henri Coanda" la data de 19 octombrie, in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei, avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, a precizat DIICOT. Suportul informativ in acest caz a fost asigurat de catre SRI.
Cetateanul rus care a incercat sa iasa din tara cu documentele respective are interdictie de a parasi Bucurestiul, masura fiind luata de procurorii DIICOT dupa ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.
Procurorii DIICOT continua verificarile in legatura cu autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 11:59