Populatia rezidenta a Romaniei era de 19,5 milioane de locuitori, la 1 ianuarie 2018, sporul natural fiind negativ, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica, remis, joi, AGERPRES.
11 iulie a fost marcata de Organizatia Natiunilor Unite ca fiind Ziua Mondiala a Populatiei, intrucat la 11 iulie 1987 populatia lumii a atins pragul simbolic de cinci miliarde de locuitori.
De atunci, populatia planetei a continuat sa creasca, exceptand tarile Europei, inclusiv Romania, unde sporul natural este negativ.
Astfel, potrivit INS, la 1 ianuarie 2018, populatia rezidenta a Romaniei a fost de 19,530 milioane de locuitori. Populatia feminina reprezenta 51,1% din total.
Comparativ cu 1 ianuarie 2017, la 1 ianuarie 2018 se remarca adancirea fenomenului de imbatranire demografica prin reducerea populatiei tinere si cresterea ponderii celei varstnice (de 65 ani si peste) de la 17,8% la 18,2%.
Populatia adulta (15-64 ani) reprezinta 66,2% din total, in scadere cu 163,800 persoane fata de inceputul anului 2017.
La 1 ianuarie 2018, regiunea de dezvoltare Nord-Est (cu judetele: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui) detinea cel mai mare numar de locuitori, cu o pondere de 16,5% in populatia rezidenta a tarii. La polul opus se situa regiunea de dezvoltare Vest (formata din judetele: Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis) cu o pondere de doar 9,1% in populatia rezidenta a tarii.
Regiunea de dezvoltare Bucuresti - Ilfov este cea mai urbanizata... mai mult
Joi, 11 Iulie 2019, ora 11:00
Speranta de viata sanatoasa la nastere, respectiv numarul de ani preconizat pentru ca o persoana sa ii traiasca fara probleme de sanatate, era in Uniunea Europeana in anul 2016 de 64,2 ani pentru femei si 63,5 ani pentru barbati, arata datele publicate luni de Eurostat.
In Romania, speranta de viata sanatoasa era in 2016 de 59,8 ani in cazul barbatilor si de 59 de ani in cazul femeilor, in ambele cazuri sub media din UE, dar mai mare decat in alte state dezvoltate.
De exemplu, in cazul barbatilor, speranta de viata sanatoasa era in Romania mai mare decat in Finlanda si Austria, iar in cazul femeilor era mai mare decat in Luxemburg, Olanda, Elvetia, Finlanda si Austria.
Statul membru UE cu cea mai mare speranta de viata sanatoasa in 2016, atat pentru femei, cat si pentru barbati, era Suedia, cu 73,3 ani pentru femei si 73 de ani pentru barbati. La polul opus, Letonia avea cea mai mica speranta de viata sanatoasa, 54,9 ani pentru femei si 52,3 ani pentru barbati.
Pe primele locuri in topul vietii sanatoase se situeaza Suedia, Malta, Irlanda, Cipru si Bulgaria in cazul femeilor, iar la barbati Suedia, Malta, Italia, Cipru si Irlanda.
Speranta de viata pentru femei este in UE, in medie, cu 5,4 ani mai mare ca barbatilor.
Numarul de ani pe care o persoana este asteptata sa ii traiasca fara probleme de sanatate era mai mare pentru femei decat pentru barbati in 20 de state membre, iar in randul acestora exista patru tari unde aceasta diferenta era mai mare de... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 12:57
Speranta de viata la nivel global a crescut cu 5 ani si jumatate in intervalul 2000-2016, a precizat joi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), subliniind ca discrepantele dinte tarile cu venituri mari si cele sarace persista, potrivit AFP.
In timp ce speranta de viata pentru o persoana nascuta in 2000 era de 66,5 ani, o persoana care a venit pe lume in 2016 poate spera sa traiasca pana la varsta de 72 de ani, precizeaza OMS cu ocazia publicarii statisticilor mondiale din domeniul sanatatii.
Aceasta crestere a sperantei de viata se explica partial prin scaderea spectaculoasa a numarului de decese in randul copiilor mai mici de cinci ani, in special in Africa Subsahariana, unde au fost inregistrate progrese in lupta impotriva malariei, rujeolei si a altor boli transmisibile, potrivit OMS.
Speranta de viata a crescut si datorita progreselor realizate in domeniul luptei impotriva SIDA, care a facut ravagii in mare parte din Africa in anii 1990.
Persista insa diferente importante in ceea ce priveste speranta de viata in tarile dezvoltate comparativ cu cele in curs de dezvoltare.
In statele cu venituri mici, speranta de viata este mai mica cu 18,1 ani in comparatie cu cea din statele cu venituri mari.
Statisticile mondiale privind sanatatea realizate de OMS au fost anul acesta defalcate, pentru prima data, pe sexe.
Potrivit datelor OMS, la nastere, numarul baietilor il depaseste pe cel al fetelor. Anul acesta, in lume, ar trebui sa se nasca circa 73 de... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 00:00
O viata cat mai lunga e ceea ce multi dintre noi isi doresc. Iar curand acest vis ar putea deveni realitate. Un studiu realizat recent a demonstrat ca, in anumite combinatii, cateva medicamente pot ajunge chiar sa dubleze speranta de viata.
Cercetarea a fost realizata pe o vietate care, la prima vedere, nu are nimic in comun cu noi, o rama din specia Caenorhabditis elegans. In realitate, impartasim cu ea destul de mult la nivel genetic, de aceea, e si folosita adesea in experimente de laborator.
In plus, are o speranta scurta de viata, ceea ce o face usor de monitorizat si micsoreaza timpul destinat studiului, arata Science Alert.
Cercetatori din Singapore si SUA au administrat ramelor mai multe medicamente sau combinatii, asa-zise cocteiluri. Ramelor li s-a administrat rapamicina (care se foloseste de obicei dupa un transplant de organe), dar si alte medicamente sau componente din acestea, cum ar fi metformina, alantoina sau psora-4.
S-a descoperit ca o combinatie de doua dintre acestea a marit considerabil speranta de viata, iar un cocteil din trei aproape ca a dublat-o.
In orice caz, combinatiile incercate au fost mai eficiente decat atunci cand medicamentele sau ingredientele au fost folosite singure.
Nu doar ca subiectii au avut stare optima de sanatate si au trait mai mult, dar nu le-a fost afectata nici fertilitatea, se arata intr-un raport publicat de jurnalul Developmental Cell.
Totusi, desi o premiera incununata de succes, metoda nu poate fi... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 08:15
Raspunsul la intrebarea "Cat voi trai?" este partial codificat in genomul fiecarei persoane sau in materialul sau genetic, sustine o echipa de cercetatori din Elvetia, care a publicat un studiu privind speranta de viata.
Oamenii de stiinta au anuntat, joi, ca au identificat cel mai mare numar de markeri genetici, multi necunoscuti pana acum, care pot contribui la scaderea sperantei de viata, se arata intr-un comunicat citat de Xinhua.
Studiul a fost realizat de oameni de stiinta de la Institutul Elvetian pentru Bioinformatica (Swiss Institute of Bioinformatics - SIB), Spitalul Universitar Lausanne (CHUV), Universitatea din Lausanne si Institutul Federal Elvetian de Tehnologie din Lausanne (Swiss Federal Institute of Technology Lausanne - EPFL).
Cercetatorii au utilizat metode de calcul computerizate pentru a descoperi ce se afla, din punct de vedere genetic, in spatele momentului mortii si a aparitiei starii de boala. Pe parcursul studiului, oamenii de stiinta au identificat 16 markeri genetici asociati cu o scadere a sperantei de viata, 14 dintre acestia fiind noi pentru lumea stiintifica.
"Acesta este cel mai mare set de markeri asociati cu speranta de viata descoperiti pana in prezent", se arata in comunicatul SIB.
In timp ce mediul in care traim - inclusiv statutul socio-economic sau alimentatia - joaca cel mai important rol in ceea ce priveste longevitatea, circa 20-30% din variatia sperantei de viata este influentata de genom.
Prin urmare,... mai mult
Vineri, 28 Iulie 2017, ora 22:15
Oamenii din intreaga lume traiesc mai mult, dar, in acelasi timp, multi dintre ei sunt bolnavi pentru o perioada mai lunga de timp, potrivit unui studiu asupra tuturor bolilor si leziunilor majore din 188 de tari.
Starea generala de sanatate s-a imbunatatit la nivel mondial, datorita progresului semnificativ impotriva bolilor infectioase, cum ar fi HIV/SIDA si malariei din ultimul deceniu si castigarii luptei cu bolile legate de maternitate si cu cele ale copilariei, se arata in studiul publicat in revista "Lancet" si citat de agentia Reuters.
Dar speranta de viata sanatoasa nu a crescut la fel de mult, astfel incat oamenii traiesc mai mult timp cu boli si handicapuri, potrivit acestui studiu.
Alimente pentru o viata cat mai lunga cu putinta
"Lumea a facut mari progrese in domeniul sanatatii, dar acum provocarea este de a investi in gasirea unor modalitati mai eficiente de prevenire sau tratare a cauzelor majore ale bolilor si handicapurilor", a spus Theo Vos, profesor la ...citeste mai departe despre "Urmarea progreselor medicinei: Cu cat a crescut speranta de viata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 18:26
Speranta de viata, redusa pentru locuitorii nordului Chinei cu cel putin cinci ani, este consecinta unei vechi politici care consta in acordarea gratuita a carbunilor pentru incalzire in timpul iernii rezidentilor regiunii.
Aceasta practica prin care se ofera carbuni locuintelor si birourilor situate la nord de raul Huai a inceput inainte de anii 1980, in cursul perioadei de planificare economica centralizata, explica Michael Greenstone, profesor de Economia mediului in Massachusetts Institute of Technology (MIT) si principal autor al acestui studiu aparut in ziarul Academiei americane de Stiinte (Proceedings of the National Academy of Sciences, indica un studiu american publicat luni si citat de AFP).
Dar rezultatul a constat intr-o poluare mult mai importanta in nordul tarii din cauza arderii carbunilor, cu peste 55 % mai mare decat in sud, si o speranta de viata pentru locuitorii regiunii redusa cu 5,5 ani, precizeaza el.
Aceste morti premature sunt "datorate aproape integral cazurilor crescute de mortalitate de origine cardio-respiratorie", insista studiul la care au participat cercetatori veniti din China si Israel.
Poluarea cu fum si funingine, mai mare cu 55% in nordul Chinei decat in sud
Acesti oameni de stiinta au observat in special un tip de poluare prin particulele totale in suspensie in aer, in care au gasit fum si funingine. Acestea erau cantitativ cu 55 % mai importante in nordul decat in sudul tarii in cursul perioadei studiate (1981-2001).... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:25
Criza economica ar putea ameninta progresele inregistrate in materie de speranta de viata in Europa daca guvernele decid sa isi reduca bugetul alocat sanatatii, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intr-un raport publicat miercuri.
"Un scenariu posibil si care ameninta progresele constante realizate in materie de speranta de viata in Europa ar fi cuplarea unor crize economice sau sociale cu reduceri ale cheltuielilor pentru sanatate", a apreciat OMS intr-un raport consacrat situatiei din Europa, ce vizeaza 53 de tari, citat de France Presse.
Agentia specializata a Natiunilor Unite subliniaza de asemenea ca, desi situatia sanitara s-a ameliorat in Europa per total, discrepantele raman destul de mari intre tari.
"Speranta de viata la nastere a crescut cu cinci ani incepand din 1980, ajungand la 76 de ani in 2010. Problema este ca acest progres nu este impartit in mod egal intre tari", a subliniat autorul raportului, Ritu Sadana, intr-o conferinta de presa marti la Londra, inainte de publicarea documentului.
In Spania, tara unde speranta de viata este cea mai ridicata din Europa, se traieste in medie pana la 82,2 ani, in timp ce in Kazahstan, aflat la coada clasamentului, speranta de viata nu este decat de 68,7 ani.
Potrivit OMS, Europa - care numara 900 de milioane de locuitori repartizati din Europa Occidentala pana in Asia Centrala si trecand prin Israel - contine noua dintre tarile cu cea mai ridicata speranta de viata din lume, chiar daca... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 10:10
Romanii se numara printre cetatenii Uniunii Europene (UE) cu cele mai mici sanse de a se bucura de o viata sanatoasa dupa varsta de 50 de ani, respectiv 65 de ani, doar slovacii avand o perspectiva mai sumbra din acest punct de vedere, indica un studiu al Oficiului de statistica al UE (Eurostat) dat publicitatii marti, la Bruxelles.
Astfel, la nastere, conform Eurobarometrului realizat in 2011, femeile din Romania se pot astepta sa traiasca 57,1 ani sanatosi, iar barbatii 57,5 ani sanatosi.
Din acest punct de vedere, media UE este de 62 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati, perspectiva fiind mai pesimista decat in Romania doar in Letonia (56,7 ani), Slovenia (53,8 ani) si Slovacia (52,3 ani) in cazul femeilor, respectiv in Lituania (57,1 ani), Estonia (54,2 ani), Slovenia (54 ani), Letonia (53,7 ani), si Slovacia (52,1 ani) in cel al barbatilor.
La polul opus se afla Malta (70,7 ani femeile si 70,3 ani barbatii), Suedia (70,2 ani femeile si 71,1 ani barbatii) sau Grecia (66,9 ani femeile si 66,4 ani barbatii).
Situatia se agraveaza cand vine vorba despre speranta la o viata sanatoasa dupa varsta de 50 de ani, femeile din Romania avand o prognoza de 12 ani din acest punct de vedere, care este mai redusa in UE doar in Slovacia (10 ani).
La nivelul UE media este de 17,9 ani, iar cea mai buna prognoza pentru o viata sanatoasa o au femeile din Suedia (25,6 ani), Malta (23,3 ani), Danemarca (22,1 ani) si Luxemburg (21,9 ani).
In ceea ce priveste... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 17:21