Opera Nationala Bucuresti transmite in Saptamana Mare spectacolele "Otello" de Giuseppe Verdi, "Peer Gynt & Carmina Burana" de Edvard Grieg si Carl Orff si "Faust" de Charles Gounod, in cadrul Seri de Opera Online.
Astfel, luni, 13 aprilie, ora 18:30, veti putea urmari inregistrarea spectacolului "Otello" de Giuseppe Verdi, in regia lui Giancarlo del Monaco, eveniment din 30.09.2018.
Miercuri, 15 aprilie, incepand cu ora 18:30 in cadrul Seri de Opera Online se va difuza spectacolul de balet "Peer Gynt & Carmina Burana" de Edvard Grieg si Carl Orff, in coregrafia lui Davide Bombana, eveniment din 18.05.2019.
In Joia Mare a Sarbatorilor Pascale, pe 16 aprilie, ora 18:30 vom difuza spectacolul "Faust" de Charles Gounod, in regia lui Alexandru Tocilescu, eveniment din 17.01.2019.
Prima scena lirica a tarii vine in intampinarea iubitorilor de opera cu spectacole difuzate online, in fiecare zi de luni si joi a saptamanii. Ne dorim pe aceasta cale, ca in aceasta perioada de grea incercare pentru toata lumea, sa fim mai aprope unii de ceilalti prin muzica si cultura, pe care le sustinem neconditionat.
Inregistrarile vor fi disponibile pe pagina oficiala de Facebook a institutiei, cat si in link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzarii spectacolului.
#ramanemacasa
OTELLO de Giuseppe Verdi
Luni, 13 aprilie, ora 18:30 in cadrul Seri de Opera Online
(Trailer Otello - Opera Nationala Bucuresti)
Creatia verdiana a... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 13:20
Opera Nationala Bucuresti transmite in cadrul Seri de Opera Online spectacolele "Cavalleria Rusticana & Pagliacci" de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo si "Spargatorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski.
Astfel, luni, 6 aprilie, ora 18:30 veti putea urmari inregistrarea spectacolului "Cavalleria Rusticana & Pagliacci" de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo, in regia lui Ion Caramitru, eveniment din 31 martie si 5 aprilie 2018.
Joi, 9 aprilie, ora 18:30 vom difuza spectacolul de balet "Spargatorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski, adaptare regizorala si coregrafica Oleg Danovski Jr., eveniment din 10 noiembrie 2018, urmand ca in fiecare saptamana sa aducem in casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Nationale Bucuresti.
Prima scena lirica a tarii vine in intampinarea iubitorilor de opera cu spectacole difuzate online, in fiecare zi de luni si joi a saptamanii. Ne dorim pe aceasta cale, ca in aceasta perioada de grea incercare pentru toata lumea, sa fim mai aprope unii de ceilalti prin muzica si cultura, pe care le sustinem neconditionat.
Inregistrarile vor fi disponibile pe pagina oficiala de Facebook a institutiei, cat si in link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzarii spectacolului.
#ramanemacasa
CAVALLERIA & PAGLIACCI de de Pietro Mascagni si Ruggiero Leoncavallo
Luni, 6 aprilie, ora 18:30 in cadrul Seri de Opera Online
(Trailer Cavalleria &Pagliacci - Opera... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 11:00
Ca sa intelegi Opera, trebuie sa-i cunosti oamenii, iar vocile lor sunt mai multe decat cele care se fac auzite in timpul spectacolelor. Miscarea care da ritmul unei reprezentatii este mai ampla, de mai mare anvergura, decat cea a balerinilor din scena. In spatele cortinei si dincolo de decoruri sunt mai mult de 700 de oameni care muncesc impreuna cel putin cate o luna de zile pentru fiecare spectacol.
Cele mai savuroase povesti din spatele scenei Operei Nationale Bucuresti, spuse de unii dintre cei mai vechi angajati ai prestigioasei institutii de cultura, care si-au petrecut chiar si o viata intreaga pe culoarele si in atelierele sale, ajung pe ecranele televizoarelor.
Primul documentar despre Opera Nationala Bucuresti si oamenii ei va fi difuzat in premiera duminica, 1 decembrie 2019, de la ora 21:00, la Digi World, dupa ce a fost proiectat in avanpremiera miercuri, 27 noiembrie 2019, ora 14:30, in Sala Mare a Operei Nationale Bucuresti.
"Opera Nationala Bucuresti este indiscutabil unul dintre pilonii culturii romanesti, un generator constant de atractie irezistibila pentru nenumarate generatii de iubitori de arta, muzica, spectacol.
Este emotionant sa vezi cate reprezentatii au loc la Opera cu casele de bilete inchise, cu afisul de bilete epuizatela fereastra, mai ales dupa ce participi la viata din spatele scenei, chiar si indirect, asa cum a facut-o echipa de productie Digi Documentare pe durata unui intreg an cat au durat filmarile primului documentar... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 14:13
Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 29 noiembrie 2019, incepand cu ora 18:30, spectacolul de balet "Spargatorul de nuci" de Piotr Ilici Ceaikovski, in coregrafia lui Oleg Danovski, adaptarea regizorala si coregrafica poarta semnatura lui Oleg Danovski Jr., scenografia a fost realizata de catre Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.
Coregraful Oleg Danovski Jr., despre spectacolul "Spargatorul de nuci" de pe scena Operei Nationale Bucuresti: "Spargatorul de nuci prezinta o poveste intre realitate si visul Clarei in noaptea de Craciun, un balet plin de magie, culoare, fascinatie, dinamism si, totodata, cel mai asteptat spectacol de balet din preajma sarbatorilor de iarna. Ma bucur foarte mult ca in an centenar am reusit sa colaborez cu Opera Nationala Bucuresti, oferind din tot sufletul acest minunat spectacol, care, din pacate, lipsea din repertoriu de mai multi ani.
Am descoperit aici balerini si maestri talentati, profesionisti si dedicati, asa cum este necesar sa avem pe prima scena a tarii. Timpul a fost scurt, dar am reusit impreuna in doar doua luni sa realizam un spectacol pe care cu siguranta publicul il asteapta cu nerabdare si entuziasm.
Invit cu drag publicul Operei Nationale Bucuresti sa descopere taramurile magiei, sa traiasca povestea alaturi de personaje si sa fie martori ai acestui balet feeric, original montat de Oleg Danovski."
(Imagine si montaj: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)
Ceaikovski a... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 16:26
Opera Nationala Bucuresti dedica spectacolele din saptamana 7 - 14 octombrie 2019 comemorarii victimelor Holocaustului.
Spectatorii ce vor participa la spectacolele "Samson si Dalila" de Camille Saint-Saens, "Nabucco" de Giuseppe Verdi, "Cavalleria Rusticana & Pagliacci" de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo si "Madama Butterfly" de Giacomo Puccini vor avea ocazia sa viziteze expozitia din foaierul Operei dedicata comemorarii victimelor Holocaustului si sustinuta de Complexului Educational Laude-Reut.
Holocaustul este considerat drept cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. In prezent, termenul este utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ sase milioane de evrei, majoritatea fiind stabiliti in Europa, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca parte din programul de exterminare a evreilor, denumit "solutia finala a problemei evreiesti", planuit si executat de regimul national-socialist din Germania, sub comanda ferma a lui Adolf Hitler.
Geocidul s-a produs in mare parte in lagarele de exterminare echipate cu camere de gazare pentru eliminarea sistematica in masa a oamenilor, aceasta fiind o trasatura definitorie si fara precedent a ceea ce astazi numim Holocaustul.
Lagarele au fost construite cu scopul de a ucide milioane de oameni, in principal prin gazare. Cele mai cunoscute lagare de exterminare au fost Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Sobibor si Belzec.
Holocaustul in Romania a insemnat prigonirea si exterminarea evreilor de pe... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 12:09
Opera Nationala Bucuresti alaturi de All's Choir and Ballet prezinta sambata, 15 iunie 2019, incepand cu ora 11:00, spectacolul pentru copii "S-au furat...povestile". Invitata speciala a spectacolului va fi actrita Anca Sigartau.
Compania Artistica All's va invita pret de 80 de minute intr-o incursiune de basm, unde fantezia copilariei si armoniile muzicale se imbina perfect intr-un spectacol pentru copii memorabil in care cei mici vor fi, pe rand, vedete si vor urca pe scena alaturi de artisti pentru a recrea povesti de neuitat.
Reteta este simpla: doi pirati au furat povestile. Acestia le tin inchise intr-un cufar si nu vor sa le mai dea drumul. Lumea copilariei nu ar mai fi niciodata la fel de frumoasa si colorata fara ele. Si totusi, ceva ii convinge sa le asculte macar pentru o zi, impreuna cu micii spectatori prezenti in sala Operei Nationale Bucuresti.
Astfel, vor patrunde ipe scena, pe rand, personaje indragite din basme precum "Frumoasa si Bestia", "Pocahontas", "101 Dalmatieni", "Cartea Junglei", "Pisicile Aristrocrate", "Rapunzel", "Cenusareasa", "Mica Sirena" si multe altele.
Solisti: Maria-Madalina Constantin, Anfisa Fugaru, Adina Secobeanu, Cleopatra Secobeanu, Alin-Horia Manzat, Daniel Trandafir, Narcis Brebeanu.
Biletele se gasesc pe http://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).
Sponsor oficial: Enel Green Power
Sponsori: Aqua Carpatica,... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 15:00
Opera Nationala Bucuresti prezinta miercuri, 12 iunie 2019, incepand cu ora 18:30 Gala Extraordinara de Balet a Liceului de Coregrafie "Floria Capsali", cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la infiintare. Regia artistica poarta semnatura profesorului Mihaela Tiganus Vasilovici.
La ceas aniversar vor urca pe scena prim balerinii Operei Nationale Bucuresti, Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei Iancu, Valentin Stoica si regizorul coregraf Razvan Mazilu -totodata fosti elevi ai Liceului de Coregrafie "Floria Capsali", alaturi de Rin Okuno.
In cadrul programului artistic, Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" prezinta elevi care au castigat premii importante in cadrul Olimpiadei si Concursurilor de Balet Nationale.
Pe scena Operei Nationale Bucuresti vor evolua elevi ale claselor V - XII cu momente solistice si de ansamblu. Programul include fragmente din balete clasice, lucrari coregrafice contemporane si de caracter si suite de dansuri populare romanesti.
(Video: Sebastian Bucur / Opera Nationala Bucuresti)
Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).
Sponsor oficial: Enel Green Power
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Bograve Luxury
Parteneri: Artmark, Sansha
Partener de traditie: RFI Romania
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Observator Cultural, Ziarul... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 09:15
Opera Nationala Bucuresti prezinta vineri, 1 martie 2019, incepand cu ora 18:30, in foaier, "Armonii de Primavara - Recital de Martisor"; conceptul regizoral poarta semnatura lui Alex Nagy.
Invitatul special al evenimentului este tenorul Mihai Irimia. In seara evenimentului vor interpreta solistii Antonela Barnat, Simonida Lutescu, Simona Neagu, Sidonia Nica, Mihaela Stanciu si Liviu Indricau, acompaniati la pian de catre Ioana Maxim. Programul serii include lucrari de Leonard Bernstein, Ernesto de Curtis, Gherase Dendrino, Franz Lehar, Camille Saint-Saens, Leo Delibes s.a.
Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenta sa atat la romani cat si la bulgari (sub numele de Martenita) este considerata ca fiind datorata substratului comun daco-tracic, anterior romanizarii la primii si slavizarii la ultimii, desi legendele populare ii dau alte origini.
In mitologia moderna a bulgarilor martisorul ar fi legat de intemeierea primului lor hanat la Dunare, in anul 681, dar numele latin indica altceva.
Se mai considera, de asemenea, ca sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei.
Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosu - razboi. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.
In prezent, martisorul... mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 16:00
Opera Nationala Bucuresti desfasoara in perioada 11 februarie - 30 iunie 2019 un proiect cultural propriu in contextul preluarii de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene.
Prima scena lirica a tarii, reprezentata de managerul Stefan Ignat, a initiat acest demers pentru a promova valorile comune ale statelor membre ale Uniunii Europene. Pe aceasta cale ne dorim sa protejam patrimoniul cultural comun al tarilor membre ale Uniunii Europene si sa sprijinim si promovam arta lirica.
Pentru a marca preluarea conducerii forului european, eveniment politic important pentru tara noastra, Opera Nationala Bucuresti a pregatit un calendar complex si cu rezonanta pe scena culturala.
In fiecare saptamana, spectacolele Operei Nationale Bucuresti vor fi dedicate unei tari membre a Uniunii Europene, iar pana la finalul mandatului tuturor celor 28 de state membre li se vor atribui evenimente de exceptie, specifice primei scene lirice.
Ambasadele statelor Uniunii Euopene in Romania vor fi invitate sa participe activ in desfasurarea proiectului prin expozitii proprii si materiale cu identitate specifica in spatiul european.
Spectacolele acestei saptamani, 11 februarie - 17 februarie 2019, sunt dedicate Austriei, considerata in intreaga lume ca fiind "tara muzicii".
Mozart, Haydn, Schubert, Bruckner sau Mahler s-au nascut in Austria si au creat capodopere aici, urmati de Schonberg sau Gottfried von Einem, considerati clasici "moderni", promotori ai culturii... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 16:21