Recapitalizarea bancilor aflate la un pas de marginea prapastiei este o practica cu care Uniunea Europeana, si nu numai, a obisnuit sistemul bancar. Cat este de corecta este "premierea" bancilor falimentare?
Potrivit economistilor contactati de Business24, desi recapitalizarea bancilor nu este o metoda corecta, pentru ca bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici, masura este inevitabila.
Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca bancile, chiar si cele mai mici institutii financiar-bancare sunt ajutate de teama unui efect in lant care ar putea duce la prabusirea intregului sistem bancar.
"Exista asa numita teorie "too big to fail" adica bancile mari sunt considerate banci sistemice al caror esec sau faliment ar duce la prabusirea intregului sistem bancar. Experienta din 2008 pana in prezent pare sa indice ca temerile de genul acesta sunt justificate si acesta este motivul pentru care guvernele se grabesc sa salveze bancile pentru a evita contagiunea la nivelul intregului sistem bancar, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Recapitalizarea bancilor, inevitabila intr-un sistem care nu a mai fost reglementat de un secol
Potrivit acestuia, ajutorul acordat bancilor de catre state prin recapitalizare nu este o masura corecta care este insa "reglementata" de obligatiile reciproce interpuse de-a lungul timpului in relatia stat-banci.
"In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:00
Moneda unica europeana a ajuns la maximul ultimelor sase saptamani, in raport cu dolarul, pe masura ce liderii europeni sunt la un pas de gasirea unei solutii pentru criza din zona euro. Evolutia monedei unice depinde foarte mult de succesul planului de salvare, asteptat de investitori la summitul de miercuri.
Yenul japonez s-a depreciat, in raport cu cele mai multe valute europene, in contextul in care actiunile europene s-au apropiat de varful ultimelor 11 saptamani, arata o analiza Bloomberg.
Pe de alta parte, francul elvetian s-a apreciat in cursul zilei de vineri, in raport cu 16 monede, pe fondul tensiunilor din zona euro.
Francul a crescut cu 0,3% fata de euro, pana la 1,2295, atingand cel mai inalt nivel din ultimele doua saptamani. Moneda elvetiana a urcat cu 0,2% fata de dolar, ajungand la 89,24.
Cancelarul german Angela Merkel alaturi de liderii UE se vor intalni la summit-ul programat miercuri, in Bruxelles, pentru a pune la punct ultimele detalii pentru planul de salvare a zonei euro.
Liderii europeni sunt in cautarea unui acord privind sustinerea fondului de salvare a regiunii, recapitalizarea bancilor si acordarea unui nou sprijin financiar Greciei, deja supraindatorata.
Ministrii de finante din zona euro vor sa previna raspandirea contagiunii din Grecia in Italia si Spania.
Analistii citati de Forbes estimeaza ca dolarul american va continua sa isi consolideze pozitia in raport cu principalele valute, in special cu moneda unica europeana.... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 16:10