Restrictiile impuse de autoritatile din tarile Uniunii Europene pentru a limita raspandirea pandemiei de COVID-19 au readus in discutie functionalitatea spatiului Schengen si necesitatea unei reforme a acestuia astfel incat sa se garanteze libertatea de circulatie a cetatenilor europeni.
In acelasi timp, functionarea normelor Schengen a fost afectata de cresterea fluxurilor de migranti inregistrata in UE in 2015 si de temeri sporite privind securitatea, inclusiv cele referitoare la activitatile teroriste si infractionale grave de natura transfrontaliera, ceea ce a dus in anii trecuti la reintroducerea controalelor la frontiere de catre mai multe state membre.
Necesitatea revenirii la un spatiu Schengen pe deplin functional pentru a se asigura atat libertatea de circulatie, cat si redresarea economica a Uniunii Europene a fost reafirmata recent si de Parlamentul European, care s-a declarat ingrijorat de continuarea controalelor la frontierele interne in spatiul Schengen si impactul acestora asupra oamenilor si a companiilor.
Intr-o rezolutie adoptata la sfarsitul saptamanii trecute cu 520 voturi pentru, 86 impotriva si 59 abtineri, eurodeputatii au insistat pe o revenire rapida si coordonata la un spatiu Schengen pe deplin functional. Eurodeputatii le-au solicitat, de asemenea, Consiliului si statelor membre sa isi intensifice eforturile in ceea ce priveste integrarea spatiului Schengen si sa ia masurile necesare pentru a admite Bulgaria, Romania si Croatia in... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 12:42
Premierul Viorica Dancila a declarat, sambata, ca presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a asigurat-o ca pana la preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, in anul 2019, Romania va intra in spatiul Schengen si nu va mai fi sub incidenta MCV.
"Am discutat cu domnul presedinte Juncker, mi-a dat asigurarea ca Romania nu va intra in presedintia Consiliului Uniunii Europene fara sa fie in Schengen si in acelasi timp cu sanctiunea MCV. (...) Pana la sfarsitul anului 2018 trebuie ca cele doua lucruri atat de importante pentru Romania sa se intample", a declarat premierul Viorica Dancila, la Antena 3.
Prim-ministrul a precizat ca intrarea Romaniei in spatiul Schengen este o decizie politica, afirmand ca va purta discutii cu statele UE care se impotrivesc.
"Domnul presedinte Juncker m-a asigurat de sustinerea lui si, bineinteles, de sustinerea pentru Romania. Aici este mai mult o decizie politica, sunt tari care se impotrivesc, dar cred ca putem rezolva acest lucru prin discutii pe care sa le am atat la nivel national cu premierii tarilor care se impotrivesc, dar si la nivel european. Cred ca asigurarea data de presedintele Juncker este incurajatoare si presupune discutiile pe care dumnealui sa le aiba cu presedintii tarilor care inca cred ca Romania nu trebuie sa faca parte din Schengen", a adaugat Dancila.
Aceasta a mentionat ca va avea o discutie cu presedintele Klaus Iohannis, afirmand ca este important ca impreuna cu presedintele sa faca... mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 10:25
Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a anuntat ca va apara duminica la Paris o modificare a tratatului Schengen pentru a permite controale la frontierele acestui spatiu european, cu scopul de a limita mobilitatea combatantilor islamisti care se intorc in Europa.
"Vom apara instaurarea controalelor la frontiere si este posibil, prin urmare, sa fie necesara modificarea tratatului Schengen", care prevede libertatea de circulatie in spatiul Schengen, din care fac parte 26 de state din Europa, inclusiv 22 de membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul pentru cotidianul El Pais, inaintea unei reuniuni ministeriale pe aceasta tema la Paris, relateaza AFP.
"Mobilitatea din Uniunea Europeana faciliteaza deplasarile (jihadistilor) spre orice tara si de asemenea spre tara noastra", a adaugat el, subliniind ca aproape 3.000 de combatanti originari din Europa s-ar putea intoarce si ar reprezenta o amenintare.
Apreciind ca aproape 20 la suta dintre ei sunt deja in ...citeste mai departe despre "Spania vrea controale in spatiul Schengen pentru a limita mobilitatea islamistilor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 11 Ianuarie 2015, ora 15:39
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca va ridica in Consiliul European problema accesului Romaniei in spatiul Schengen.
El a aratat ca pe agenda Consiliului European se afla cateva teme majore, prima fiind spatiul de securitate, libertate si justitie.
"Se va face o analiza asupra gestionarii spatiului Schengen care vizeaza printre altele capacitatea UE de a face fata presiunilor la frontiera, legat de emigratie, politica referitoare la azil, cooperarea politieneasca si judiciara, iar pe acest fond eu voi ridica din nou problema accesului Romaniei in spatiul Schengen", a spus seful statului pe Aeroportul "Henri Coanda", inainte de plecarea in Belgia.
El a spus ca va mentiona problema accesului Romaniei in spatiul Schengen "chiar daca in raportul MCV sunt si suficiente elemente care se constituie in zona de critica in mod deosebit la adresa Parlamentului".
Seful statului urmeaza sa participe, joi si vineri, in Belgia la ceremonia de comemorare a declansarii Primului Razboi Mondial, la summitul PPE si la Consiliul European. mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 11:45
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si reprezentantul presedintiei elene a Consiliului Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas, ministru adjunct al afacerilor externe al Greciei, au semnat joi decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova care calatoresc in UE.
Decizia va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE la 8 aprilie si va intra in vigoare la 28 aprilie, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, care saluta semnarea deciziei respective.
La ceremonia de semnare a fost prezent si comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström, care a aratat ca liberalizarea regimului de vize reprezinta inceputul unui nou capitol al relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles.
"Pana la sfarsitul lunii, cetatenii moldoveni detinatori ai unui pasaport biometric nu vor mai avea nevoie de viza pentru a calatori in zona Schengen pentru sederi de scurta durata. Aceasta este o mare realizare si inceputul unui nou capitol in relatiile noastre. Am lansat dialogul nostru in privinta vizelor cu Republica Moldova in iunie 2010 si in mai putin de patru ani calatoriile fara viza in spatiul Schengen au devenit o realitate pentru cetatenii moldoveni. Acest lucru arata ca eforturile depuse de autoritatile moldovene au dat roade si ca UE isi asuma angajamente cu tari terte care doresc sa lucreze cu noi", a declarat Cecilia Malmstrom
Posibilitatea de a calatori fara viza in spatiul... mai mult
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 13:07
Presedintele UMP Jean-François Cope a declarat ca Romania si Bulgaria nu pot intra in spatiul Schengen atat timp cat problema circulatiei romilor nu este rezolvata, o pozitie similara cu cea a lui Marine Le Pen, relateaza cotidianul L'Express, in editia electronica.
"O spun clar, nu putem accepta intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen atat timp cat problema circulatiei si instalarii romilor nu va fi rezolvata", a declarat liderul UMP in aplauzele numerosilor sai simpatizanti, la un miting organizat in Meyzieu (Rhone), unde UMP si-a prezentat candidatii pentru viitoarele alegeri municipale", a adaugat Jean-François Cope.
"Vreau o Europa care sa revizuiasca tratatul Schengen de la un capat la altul", acompletat acesta.
Presedinta Frontului National, Marine Le Pen, s-a declarat alarmata, joi, de posibilele consecinte ale intrarii cu drepturi depline in Uniunea Europeana a Romaniei si Bulgariei, cerandu-i ministrului de Interne Manuel Valls "sa transmita" ca "Franta se opune acestui lucru". Ea a cerut organizarea "dizolvarii spatiului Schengen".
Membre UE din 2007, Romania si Bulgaria incearca sa intre in spatiul Schengen din 2011, dar state precum Olanda apreciaza ca trebuie sa faca mai multe progrese in lupta impotriva coruptiei.
In cadrul unei vizite la Bucuresti, in iulie, premierul Jean-Marc Ayrault i-a reamintit omologului sau roman sustinerea Parisului pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, exprimandu-si dorinta ca aceasta sa aiba... mai mult
Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 12:03
O decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata din nou, dupa ce mai multe state membre au atras atentia asupra statutului problematic al tarii noastre, determinat de tulburarile politice, anunta Financial Times.
O reuniune a ministrilor europeni de interne trebuia sa aiba loc, miercuri, la Bruxelles, pentru a vota pe aceasta tema, insa Germania, Olanda si Belgia au anuntat ca nu sustin admiterea Romaniei in spatiul Schengen.
Decizia privind extinderea spatiului Schengen, care necesita acordul unanim al tuturor tarilor membre in UE, poate fi amanata si mai mult, pana dupa alegerile parlamentare din Romania, din decembrie, potrivit unor diplomati din UE.
Amanarea este cea mai mare lovitura suferita de Bucuresti dupa ce o lupta inversunata pentru putere intre presedinte si premier a provocat ingrijorari internationale cu privire la stabilitatea democratica a unuia dintre cei mai noi membri ai UE, comenteaza FT.
Potrivit ziarului britanic, o disputa politica virulenta - in care Victor Ponta, premierul roman de centru-stanga, a restrans independenta Curtii Constitutionale, ca parte a eforturilor sale de a-l marginaliza pe presedintele Traian Basescu - a determinat mai multe tari membre ale UE sa-si reconsidere pozitia.
Germania nu s-a opus aderarii Romaniei la spatiul Schengen, dar problemele aparute in Romania pe plan politic au fost vazute pe plan international ca reprezentand deterioarea neasteptata a statului de drept in tara.... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 11:20
Guvernul german considera ca nu exista sanse ca Romania si Bulgaria sa intre in Spatiul Schengen pana la sfarsitul lui 2012. Germania s-a alaturat astfel Olandei, opunandu-se intrarii Bulgariei si Romaniei in zona de libera circulatie a oamenilor si bunurilor.
Bulgaria si Romania nu sunt pregatite sa adere la Schengen in 2012, a afirmat ministrul german de interne Hans Peter Friedrich intr-un interviu publicat la 3 august in cotidianul Rheinische Post, citat de publicatia bulgara Standart News.
"Consider ca a deschide granitele pentru Romania si Bulgaria este imposibil in acest moment", a spus ministrul german.
Olanda a fost cea care s-a opus cel mai vehement aderarii la Schengen a celor doua state devenite cel mai recent membre ale UE - Romania si Bulgaria au aderat la blocul comunitar impreuna in ianuarie 2007, aminteste ziarul bulgar.
Acum cateva saptamani, presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, le-a spus autoritatilor de la Sofia ca in septembrie se va lua o decizie, daca respecta planul de aderare la Schengen in doua etape. "Sunt totusi sceptic ca vom ajunge la prima faza anul acesta", a comentat ministrul german de interne.
Guvernul bulgar si-a stabilit aderarea la Schengen drept principala prioritate de politica externa, dar dupa recentul atac terorist de la aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a cinci turisti israelieni si a unui sofer bulgar, premierul bulgar a sustinut ca remarcile in sensul ca Bulgaria nu are o granita suficient de... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 09:37
Romania si Bulgaria trebuie primite in spatiul Schengen, in ciuda temerilor ca nivelul coruptiei din cele doua state ar implica riscuri, a declarat ministrul Justitiei din Danemarca, tara care detine presedintia in exercitiu a Uniunii Europene.
"Nu exista niciun obstacol in calea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen", a declarat Morten Bodskov, ministrul danez al Justitiei, la o conferinta de presa sustinuta dupa intalnirea ministrilor Justitiei si ai Afacerilor Interne din statele membre UE, transmite agentia Reuters.
Romania si Bulgaria se lovesc in continuare de opozitia Olandei, care considera ca, inainte de a fi primite in spatiul Schengen, cele doua tari trebuie sa faca progrese in combaterea coruptiei. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:05