Cererea pentru spatii comerciale va creste in acest an atat in cadrul galeriilor comerciale, cat si in parcurile de retail si mall-urile mari, companii de moda precum LPP, Debenhams, Marks & Spencer, Pepco si CCC avand planuri importante de extindere pe piata romaneasca, arata DTZ Echinox.
"Dupa 4 ani marcati de o lupta in repozitionarea si consolidarea retelelor, perioada in care multe branduri si-au revizuit strategia de expansiune si in general au devenit foarte conservatoare, 2014 a adus o imbunatatire a consumului, aspect care a relaxat situatia multor retaileri. In acest context, ne asteptam ca in 2015 cererea de spatii comerciale sa creasca la toate nivelurile", arata firma de consultanta imobiliara DTZ Echinox, potrivit Mediafax.
Potrivit sursei citate, companii de moda precum LPP (Reserved, Mohito, Cropp, Sinsay), Debenhams, Marks & Spencer, Pepco si CCC au planuri importante pentru Romania.
"Observam o atentie sporita din partea unor retaileri din regiune, mai ales din Polonia si Turcia, care atingand un plafon maxim in tarile de origine, decid sa se extinda in Romania datorita similaritatilor consumatorilor, dar si datorita unei stabilitati economice validate in ultimii ani", a declarat Sebastian Mahu, Head of Property Management Department al DTZ.
Anul trecut, potrivit datelor DTZ, cele mai multe magazine au fost deschise de H&M, respectiv opt unitati, dintre care doua in Bucuresti, urmat de CCC cu sase deschideri (doua in Capitala), Ecco - cinci... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:48
Rata de neocupare in centrele comerciale prime din Romania a scazut sub 5% in primul semestru, fiind pe un trend descendent atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara, evolutie influentata de lipsa de noi dezvoltari si de nevoia retailerilor de a se extinde, potrivit DTZ Echinox.
"Diferenta dintre proiectele de retail prime si cele secundare ramane semnificativa. Proiectele dominante inregistreaza o rata de neocupare sub 5%, atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale, in timp ce proiectele secundare inregistreaza o rata de neocupare intre 25 si 30%.
Cu toate acestea, proiectele secundare fara o competitie majora, inregistreaza o rata de neocupare sub 10%. Rata de neocupare va continua un trend descendent si in a doua jumatate a anului, luand in considerare faptul ca proiectele ce urmeaza a fi livrate anul acesta au o rata de ocupare situata in jurul valorii de 90%", mentioneaza compania de consultanta imobiliara, potrivit Mediafax.
Chiriile prime nu au inregistrat schimbari in primul semestru al anului, pentru proiectele de retail performante din Bucuresti situandu-se intre 60 - 70 euro/metru patrat/luna, in timp ce in afara Capitalei chiria in centrele dominante variaza intre 25 - 35 euro/metru patrat/luna. DTZ arata ca pana la sfarsitul anului nu se intrevad schimbari majore ale nivelului chiriilor prime.
Stocul modern de spatii de retail era la sfarsitul primului semestru de 2,787 milioane metri patrati, 31% din aceasta suprafata fiind... mai mult
Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:01
Suprafata de spatii de birouri finalizata in acest an va fi cu mult superioara celei livrata pe piata anul trecut, insa pe piata de retail dezvoltatorii au in plan un numar mai mic de proiecte, potrivit Jones Lang LaSalle, care estimeaza scaderi de chirii in 2013 pe ambele segmente.
Astfel, pe piata birourilor, in prezent oferta anului 2013 este estimata la 130.000-150.000 metri patrati, din care aproximativ 50.000 metri patrati este deja pre-contractata, potrivit Mediafax.
"Cu toate ca pentru anul 2014 foarte putine proiecte sunt in constructie, estimam oferta intre 70.000-90.000 metri patrati. Ne asteptam ca activitatea de inchiriere a anului 2013 sa fie superioara anului 2012, cu importante intrari de companii internationale pe piata bucuresteana.
In ceea ce priveste activitatea de constructie, au fost anuntate proiecte la standarde institutionale, majoritatea cladiri verzi, sustenabile (certificate BREEAM, LEED sau DGNB) ca raspuns la cresterea crescuta a clientilor, investitori si companii multinationale, pentru asemenea spatii de birouri", se arata in cel mai recent raport al Jones Lang LaSalle.
Cu numai doua cladiri de talie mica finalizate in ultimul trimestru al anului 2012, care insumeaza 4.800 metri patrati, oferta noua de spatii de birouri a anului 2012 s-a ridicat la doar 48.000 metri patrati. Comparativ cu anii anteriori, suprafata finalizata anul trecut reprezinta 54% din suprafata finalizata in anul 2011 si 17% din cea finalizata in anul 2010.... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:02
Stocul de spatii comerciale moderne va creste cu 6% in urmatorii doi ani, de la 2,7 milioane de metri patrati la finele anului trecut, in prezent fiind in constructie la nivel national proiecte totalizand 160.000 de metri patrati, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.
"In prezent, la nivel national se afla in constructie peste 160.000 de metri patrati. Anul acesta vor fi livrate proiectele Coresi Shopping City faza I, AFI Palace Ploiesti, Cora Slobozia, Corall Constanta, Uvertura Mall Botosani si Promenada Mall. Astfel, stocul total va ajunge la peste 2,8 milioane de metri patrati si se asteapta ca in doi ani de zile stocul de centre comerciale din Romania sa creasca cu 6%", au declarat reprezentantii CBRE Romania.
In Bucuresti, vor fi inaugurate, in urmatorii ani, aproximativ 470.000 de metri patrati de centre comerciale, in timp ce constructia unor proiecte de 430.000 de metri patrati a fost oprita.
Incep lucrarile la Mega Mall. Cand va fi gata centrul comercial din Pantelimon?
O serie de proiecte si-a schimbat statutul de centre comerciale, un exemplu in acest sens fiind Armonia Arad, care se afla in proces de reconversie intr-un parc industrial sau logistic. Pentru 2014 livrarile vor include centre comerciale noi, care vor fi localizate in Capitala si Brasov.
Stocul de spatii comerciale din Romania a inregistrat o crestere de 44% in a doua jumatate a anului trecut, comparativ cu primele sase luni ale aceluiasi an, potrivit raportului CBRE... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:20
Compania americana New Century Holdings (NCH), care administreaza mai multe fonduri de investitii, printre care si Broadhurst Investments, incaseaza anual circa 20 milioane de euro din inchirierea spatiilor comerciale, in Romania.
"Avem un portofoliu de 1.000 de magazine prin intermediul firmelor Romarta si Metex, totalizand 200.000 metri patrati, in 20 de orase, din care in Bucuresti doar 100. Din total, 10% sunt goale pentru ca multe sunt in orase sarace, unde nu mai exista industrie", a precizat Andrei Siminel, prezent la conferinta de lansare a portalului SpatiiComerciale.ro.
Acesta a mai adaugat ca NCH nu a mai cumparat nimic in Romania de mai mult de cinci ani, deoarece preturile erau foarte mari si totodata nu a mai vandut nicio proprietate semnificativa in ultimii trei ani.
Spatiicomerciale.ro, primul site imobiliar dedicat exclusiv segmentului comercial
SpatiiComerciale.ro a fost dezvoltat de imobiliare.ro, in care fondul american a investit, pana in prezent, 1,5 milioane de euro. Investitia in SpatiiComerciale.ro s-a ridicat la 100.000 de euro, bani pe care dezvoltatorul spera sa ii recupereze in primul an.
New Century Holdings a fost infiintata in 1993 la New York si administreaza unele dintre printre primele fonduri de investitii cu activitati in Europa de Est, valoarea totala a plasamentelor in aceasta zona depasind cateva miliarde de dolari.
Compania a investit in Romania initial in pachete minoritare de actiuni in special la companii... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 14:55
Veniturile nete ale companiei Atrium European Real Estate, provenite din inchirierea Militari Shopping Center, au crescut cu 4,7% in perioada ianuarie - septembrie 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 5,5 milioane de euro.
Veniturile brute au crescut cu 5,3%, de la 5,2 milioane de euro la 5,4 milioane de euro, potrivit raportului financiar al investitorului austriac, scrie Mediafax.
In termeni comparabili, veniturile nete au scazut cu 3,5%, iar cele brute cu 3,3%, fiind singurul activ din cele 155 detinute de grupul austriac in regiune care a raportat o usoara scadere.
Valoarea de piata a Militari Shopping Center s-a redus usor fata de intervalul similar din 2011, de la 71,2 milioane de euro la 70,7 milioane de euro.
Gradul de ocupare se situa la 98%, fata de 99,1% la finele anului trecut, in timp ce randamentul parcului de retail este de 9,4%.
Atrium detine in Romania si doua terenuri pentru parcuri de retail, in judetele Arad si Constanta.
Atrium European Real Estate a achizitionat in 2004 prima faza a proiectului din Militari, dezvoltat de compania belgiana Liebrecht&wooD. Pentru extindere, finalizata in martie 2009, compania a anuntat ca a alocat 67 de milioane de euro. Parcul are o suprafata de 52.960 metri patrati.
La nivel de grup, veniturile nete din chirii au crescut cu 19,5%, de la 115 milioane de euro la 137 milioane de euro. Grupul detine 155 de proprietati finalizate in Europa, cu o valoare de piata de... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 16:40
Poate ca reteta succesului unei afaceri nu depinde de locul in care se desfasoara activitatea, dar cu siguranta ca detinerea unui magazin in centrul orasului va ajuta un pic lucrurile.
Gasirea vadului perfect necesita timp, rabdare si multi bani, mai ales daca tineti la amplasarea cat mai centrala. Preturile fluctueaza atat in functie de apropierea de o zona foarte circulata, cat si in functie de marimea spatiului comercial.
Business24 s-a interesat care sunt cele mai avantajoase oferte imobiliare de pe piata bucuresteana, cu ajutorul Imobiliare.ro.
In centrul istoric al Bucurestiului, perfect pentru deschiderea unei cafenele, se gaseste un spatiu cu suprafata de 55 de metri patrati, la care se adauga un subsol de 100 mp pentru doar 49.000 euro negociabil. In plus, datorita amplasarii stradale, locatia poate fi extinsa cu o terasa. Locatia are toate utilitatile, dar necesita renovare.
Un spatiu mai mare, de 220 mp, in zona Lascar Catargiu costa 150.000 de euro plus TVA. Imobilul are noua camere impartite pe trei niveluri - demisol, parter si mansarda-, o vitrina de 21 metri si multiple dotari. Pe langa utilitatile generale, imobilul este dotat cu aer conditionat, acces la internet, este renovat, are sistem de alarma si supraveghere video. Momentan, conform proprietarilor, cladirea este amenajata ca pentru un restaurant.
Pe strada Popa Tatu se afla o alta cladire cu destinatie comerciala, scoasa la vanzare cu 158.000 de euro. Spatiul comercial are 92 de... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 19:09
Iti doresti sa-ti deschizi o mica afacere, dar nu ai inchiriat inca un spatiu comercial? Business24 iti prezinta cateva oferte atragatoare, chiar in centrul Capitalei, "culese" de pe portalul imobiliare.ro.
Potrivit expertilor in imobiliare, dupa criza, spatiile comerciale care se inchirieaza trebuie sa raspunda exigentelor tot mai mari ale clientilor.
"In primul rand, ele trebuie sa fie amplasate in locuri cu trafic pietonal bun, pentru ca majoritatea comerciantilor se bazeaza pe vad pentru a-si desfasura activitatea.
In al doilea rand, trebuie sa aiba un pret de inchiriere competitiv sau chiar sub pretul pietei, ca sa fie suportabil si in extrasezon", declara Mihai Stan, managerul portalului TopEstate, pentru Business24.
Potrivit acestuia, dorinta unui antreprenor de a inchiria un spatiu nu se concretizeaza prea repede si in finalizarea inchirierii acestuia, din cauza numeroaselor impedimente.
"De multe ori, afacerea nu genereaza suficienti bani pentru a acoperi chiria, avand in vedere contextul economic si politicile guvernamentale care au afectat micii intreprinzatori", mai spune acesta.
Iata cateva zone centrale unde iti poti gasi spatiul potrivit pentru afacerea ta:
Zona 13 Septembrie
Locatia este amplasata in apropiere de hotelul Marriott, la intersectia Trafic Greu cu Calea 13 Septembrie, in incinta Complexului Mirano.
Suprafata utila este de 17,73 mp, prin urmare, spatiul este pretabil pentru un magazin, fast-food sau patiserie. La... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 08:14
Spatiile comerciale reprezinta unul dintre cele mai "ravnite" segmente ale industriei imobiliare, iar in majoritatea localitatilor din tara, pretul de inchiriere a inregistrat cresteri in acest an.
Dar chiar si in aceste conditii, dorinta de a inchiria un spatiu nu se concretizeaza prea repede si in finalizarea inchirierii acestuia, din cauza numeroaselor impedimente.
De multe ori, business-urile nu genereaza suficienti bani pentru a acoperi chiria, avand in vedere contextul economic si politicile guvernamentale care au afectat micii intreprinzatori.
Afacerile care inca rezista, isi restrang activitatea, ceea ce implica reducerea numarului de angajati, dar si a suprafetei folosite.
Ce inseamna un spatiu comercial bun
Asadar, spatiile comerciale care se inchiriaza trebuie sa raspunda exigentelor tot mai mari ale clientilor.
In primul rand, ele trebuie sa fie amplasate in locuri cu trafic pietonal bun, pentru ca majoritatea comerciantilor se bazeaza pe vad pentru a-si desfasura activitatea.
In al doilea rand, ele trebuie sa aiba un pret de inchiriere competitiv sau chiar sub pretul pietei, ca sa fie suportabil si in extrasezon.
Evolutia pietei spatiilor comerciale in 2012
Bucuresti
Pretul mediu de vanzare per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Bucuresti este de 1,562.5 euro, potrivit informatiilor TopEstate.ro. Pretul mediu de inchiriat per metru patrat al suprafetei utile a spatiilor comerciale din Bucuresti este de... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 08:27