Cea mai mare suprafata tranzactionata pe piata imobiliara din Romania, in primul trimestru al anului, se afla in cladiri de birouri din Bucuresti, unde au fost inchiriati 110.000 metri patrati, reiese dintr-o analiza de specialitate realizata de o companie de consultanta imobiliara, data marti publicitatii.
La nivel general, stocul modern de spatii de birouri a atins, in perioada analizata, trei milioane de metri patrati, dintre care 51% se afla in proiecte de clasa A.
"In primele trei luni ale anului au fost finalizati 93.000 mp, care se afla in trei proiecte de birouri: Renault Bucharest Connected, The Mark si The Bridge - cladirea B. In prezent, alti 216.000 mp se afla in constructie, cu date de livrare anuntate in intervalul T2 - T4 2019, dintre care 60% sunt deja preinchiriati. Cele sase proiecte a caror finalizare este asteptata pana la sfarsitul anului sunt: Business Garden Bucharest, Expo Business Park, Oregon Park - cladirea C, The Light, Equilibrium - cladirea A, Timpuri Noi Square - cladirea C", se arata in analiza CBRE.
Potrivit sursei citate, din totalul celor 110.000 mp tranzactionati la nivelul Capitalei in perioada ianuarie - martie 2019, mai mult de trei sferturi (79%) au fost reprezentati de cereri noi, iar 21% au constat in renegocieri si reinnoiri.
Cat priveste zonele cele mai solicitate, partea de vest a Bucurestiului a continuat sa fie in top, cu 43% din totalul tranzactiilor, urmata de centru, cu 23%, si de CBD (Piata Victoriei, Piata... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 14:49
Principala problema a noilor antreprenori o reprezinta, de multe ori, spatiul in care sa-si porneasca afacerea. "Nicaieri nu-i ca acasa!", a mers ca formula magica pentru Dorothy in Vrajitorul din Oz, dar, in cazul unui consultant in afaceri sau al unui freelancer care se respecta, se impune gasirea unui spatiu adecvat, in care sa-si desfasoare cu succes activitatea.
A_Best Business Lounge, salonul de afaceri deschis in Bucuresti, la initiativa Aurei Ipate, se dovedeste a fi mixul perfect intre confortul si familiaritatea unui camin cald si spatiul office in care speri sa-ti muti candva afacerea.
Afla mai multe despre noul concept de spatii de lucru puse la dispozitia antreprenorilor aflati la inceput de drum din interviul acordat Business24 de Aura Ipate.
Cum ati defini spatiul de Business Lounge: un compromis intre stilul office si varianta hub sau un mix care combina ce este mai bun din cele doua variante?
Conceptul A_BEST Business Lounge poate fi definit ca un mix intre cele doua variante.
Ceea ce am dorit prin crearea acestui spatiu este sa ne adresam in special antreprenorilor/ echipelor mai mici, care sunt la inceput de drum si care isi doresc un spatiu situat ultracentral, si - in acelasi timp - care sa le permita sa isi eficientizeze cat mai mult costurile.
Salile de lucru de la A_BEST Business Lounge sunt potrivite in special pentru antreprenorii, freelancerii sau firmele care pun accent pe serviciile de training si consultanta, si care au... mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 00:00
Luni 31 august 2015 va avea loc lansarea oficiala a celui mai modern concept de birouri "verzi" din Iasi, Moldova Business Center.
Evenimentul va avea loc incepand cu ora 18:00, in Moldova Center. Vor fi prezenti demnitari locali, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane, precum si reprezentanti ai companiilor de top din mediul IT, bancar si marilor agentii imobiliare.
Cu o suprafata totala de 14.500 de metri patrati, din care ...citeste mai departe despre "Lansarea oficiala a Moldova Business Center: Noul standard pentru birourile de clasa A din Iasi" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 14:47
Tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti au totalizat in primele sase luni ale anului 132.009 mp, dar si in tara spatiile de birouri au fost la mare cautare.
In afara Bucurestiului, in primul semestru din 2014 au fost tranzactionate spatii de birouri care totalizeaza o suprafata de 15.557 mp, pe primul loc fiind Timisoara (5.532 mp) si pe locul doi Cluj-Napoca (5.190 mp), potrivit datelor centralizate de ESOP, prin intermediul Forumului celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania.
"Credem ca in urmatorii 5-10 ani se vor intensifica investitiile in spatii de birouri din tara, dezvoltate prin proiecte din ce in ce mai extinse si la standarde occidentale de calitate. Dezvoltarea serviciilor de inchiriere de birouri in marile centre universitare, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov este fireasca si benefica si contribuie la o dezvoltare organica a Romaniei, echilibrand piata fortei de munca. Deocamdata, chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A si B sunt comparabile cu cele din Bucuresti, din cauza ofertei care abia tine pasul cu cererea, dar in timp concurenta isi va spune cuvantul si pe aceste piete locale si chiriile se vor distanta usor", declara Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
Astfel, piata spatiilor de birouri tranzactionate in afara Bucurestiului in primul semestru din 2014 se ridica la un volum de 15.557 mp, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 14:05
Romania este una din cele mai ieftine tari din Europa la inchirierea de spatii de birouri instant, complet mobiliate si echipate, cu servicii la dispozitie, care pot fi utilizate pe perioade flexibile de timp, cu un cost de circa 200 de euro/luna.
Birourile instant, cu toate serviciile incluse, sunt o solutie din ce in ce mai folosita de catre tinerii antreprenori din IT&C, dar si de catre consultanti in afaceri sau alte profesii imobiliare, care nu vor duca grija intretinerii unui birou permanent, ci doar sa se foloseasca de unul complet echipat, intr-un cost bine tinut sub control, se arata intr-un comunicat al firmei Flash Office Solutions, activa pe piata serviciilor instant offices din Bucuresti.
Antreprenorii care inchiriaza astfel de spatii beneficiaza in tariful final de toate facilitatile - mobilier, receptie, sala de intalnire, fax, telefon, curatenie zilnica, paza, acces la bucatarie, conexiune performanta la Internet, sistem de video-conferinte, imprimanta profesionala, dar si parcare pentru biciclete si zona de lounge.
Printre primii clienti ai Flash Office Solutions se numara firme din domeniul IT&C si HR, domenii care au nevoie de cea mai dezvoltata infrastructura de lucru si cele mai bune dotari pentru activitatea de zi cu zi.
"Serviciile de instant offices sunt de doua ori mai ieftine in Romania decat in Grecia si Germania si de patru ori mai ieftine decat in Franta. Preturi mai mici se gasesc doar in Bulgaria si Lituania, ambele tari avand... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 12:52
Stocul de birouri din Romania este estimat la 2,58 milioane de metri patrati, din care 14,2%, respectiv aproape 370.000 de metri patrati, reprezinta spatii neocupate, potrivit datelor companiei CBRE.
Cele mai multe spatii de birouri disponibile se gasesc in Bucuresti, insa marile orase din provincie au un potential mare de dezvoltare, se arata intr-un comunicat al CBRE.
Capitala continua sa fie o piata a chiriasilor, avand in vedere rata de neocupare de 15,4%. Astfel, chiriasii au la dispozitie o varietate mare de spatii de birouri, in aproape toate sub-zonele importante.
Nivelul relativ scazut al spatiilor aflate in constructie, cu termen de livrare in 2014, ar putea contribui la o echilibrare a pietei intre proprietari si chiriasi pana la sfarsitul anului viitor.
In provincie, cele mai dezvoltate orase in ceea ce priveste cererea si oferta de spatii de birouri moderne sunt Cluj-Napoca si Timisoara, unde stocul cumulat este de peste 250.000 mp. Nivelul relativ ridicat de spatii aflate in constructie in Cluj-Napoca creeaza premisele pentru o potentiala transformare a pietei intr-una favorabila chiriasilor, cred consultantii CBRE.
Pe de alta parte, numarul limitat de spatii in constructie in Timisoara, cumulat cu o cerere constanta din partea chiriasilor, ar putea transforma aceasta piata intr-una favorabila proprietarilor.
Celelalte orase mari din provincie au un stoc redus de birouri moderne, cu o limitare evidenta in ceea ce priveste spatiile de clasa... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 15:55
Piata de birouri din Romania a scazut semnificativ in 2012, pe fondul incertitudinilor economice din intreaga regiune europeana, cu numerosi ocupanti care incearca sa isi reduca costurile operationale, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield privind evolutiile pe piata imobiliara la nivel global.
Proprietarii din Romania au fost nevoiti sa devina din ce in ce mai competitivi in atragerea atentiei chiriasilor, dar chiriile spatiilor din Bucuresti nu au crescut pe parcursul anului.
"Gradul de neocupare pe piata spatiilor de birouri a inregistrat o usoara crestere in anul 2012, ajungandu-se la aproximativ 14,5%. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, acestea au inregistrat o usoara crestere, ajungandu-se la un nivel de 18-20 euro/mp/luna in zonele centrale din Bucuresti si in jur 10-12 euro/mp/luna in zonele secundare", a declarat Andrei Birsan, directorul departamentului Birouri, din cadrul Cushman & Wakefield Romania.
Pe parcursul anului 2012 a fost livrat un stoc de aproximativ 100.000 metri patrati de birouri ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 5,5% fata de inceputul anului. Cea mai mare parte a noului stoc livrat in 2012 a fost in partea de nord a Bucurestiului - Barbu Vacarescu, Dimitrie Pompeiu si Pipera.
Pentru marile orase din tara nivelul chiriilor a ramas in principiu la nivelul anului 2011, aceasta datorandu-se faptului ca livrarea de noi spatii de birouri a fost relativ mica.
Nivelul chiriilor in zonele centrale din marile... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 12:01
Spatiile noi de birouri ce vor fi livrate pe piata din Romania pana in 2015 vor insuma 330.000 metri patrati. Pe piata din Capitala vor fi livrati 130.000 de metri patrati de spatii de birouri pana la sfarsitul acestui an, potrivit raportului Colliers International Romania.
Dupa o perioada de trei ani marcata de un trend descendent, suprafata spatiilor de birouri livrate anual arata semne de crestere, dupa ce mai multi dezvoltatori cunoscuti, cu experienta, si-au manifestat interesul de a construi cladiri de birouri in Bucuresti.
In acelasi timp, dezvoltatorii imobiliari au primit aprobarea autoritatilor locale pentru implementarea unor proiecte in Romania.
40.000 de metri patrati de birouri de clasa A au fost livrati in Bucuresti in primul semestru din 2012, dupa finalizarea a trei cladiri noi, dintre care doua sunt deja complet inchiriate.
Din stocul total aflat in constructie, 85.000 mp sunt reprezentati de proiecte localizate in zona Floreasca-Barbu Vacarescu, unde absenta spatiilor disponibile, coroborata cu interestul crescut din partea chiriasilor, au stimulat noi initiative de dezvoltare.
Pe piata birourilor din Bucuresti, in 2013 si 2014 vor expira contracte de inchiriere insumand peste 650.000 metri patrati, care vor genera, cel mai probabil, noi tranzactii de renegociere si relocare.
In plus, chiriasii care activeaza in mai multe locatii vor cauta sa isi consolideze operatiunile prin mutarea in cladiri de birouri noi, iar criteriul de... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 16:28
Stocul de birouri finalizat in semestrul I din 2012 a atins nivelul de 24.600 metri patrati, iar aproximativ 68.000 de metri patrati urmeaza sa fie finalizati in cea de-a doua parte a anului in curs, conform companiei Jones Lang LaSalle.
In trimestrul II din 2012, au fost lansate oficial doua proiecte - "Floreasca Park", dezvoltat de Portland Trust, (37.000 mp), care are deja un grad de pre-inchiriere de 60%, si "The Mark" al fondului de investitii austriac S Immo AG.
Preluarea trimestriala de spatii de birouri (inclusiv contracte de renegociere si re-inchiriere) este estimata la 72.700 metri patrati, ceea ce reprezinta o crestere de 34,8% fata de T1/2012. Preluarea de spatii de birouri este sustinuta de contractele de pre-inchiriere.
Astfel, pentru aproximativ 44% din cei 108.000 metri patrati tranzactionati in semestrul I din 2012 au fost semnate contracte de pre-inchiriere. Acest trend se va mentine si in semestrul II din 2012, dar la o scara mai mica, avand in vedere ca nu se mai asteapta semnarea altor contracte de pre-inchiriere pentru suprafete mari (peste 20.000 metri patrati).
Chiriile contractuale prime pentru spatii de birouri sunt cotate intre 19 - 19,5 euro/mp/luna, iar rata totala de neocupare (spatii de clasa A si B) a crescut pana la 17%. Cea mai mica rata de neocupare se inregistreaza in coridorul Floreasca-BV, in timp ce recordul negativ este raportat in zona Pipera Nord.
Conform Raportului, se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2012... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 18:14