Directorul Comisiei Europene pentru Turism (ETC), Eduardo Santander, sustine ca sectorul turismului din Europa are nevoie de 375 miliarde de euro pentru a se redresa de pe urma crizei generate de pandemia de coronavirus (COVID-19) si a-si relua operatiunile, transmite Xinhua.
"Uniunea Europeana estimeaza ca sunt necesari aproximativ 255 de miliarde de euro pentru a ajuta statele membre sa redreseze industria si aproximativ 120 de miliarde de euro pentru investitii suplimentare, pentru a-i ajuta pe operatori si antreprenori sa-si reia operatiunile", a declarat Eduardo Santander, intr-un interviu acordat duminica agentiei portugheze de presa Lusa.
In timp ce sectorul turismului din Europa stagneaza, din cauza restrictiilor impuse de statele membre pentru a tine sub control pandemia, inclusiv limitarea calatoriilor intre tari, "turismul a trecut de la 100% la zero" si astazi "este redus practic la 10% din ce era", tinand cont de pierderile totale, a explicat oficialul ETC.
"Totul este in mod egal afectat, deoarece intregul lant valoric din turism este interconectat. De la vasele de croaziera, la alti operatori, si in special companiile aeriene, toata lumea inregistreaza pierderi masive, cu scaderi de la 45% pentru operatorii aerieni la 70% pentru hoteluri si restaurante", a explicat Santander.
Acesta a estimat ca actuala criza "este reflectata in nivelul ridicat al somajului in sectorul turismului din Europa, "fiind in pericol zece milioane de locuri de munca pe... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:03
Romania ramane deocamdata o destinatie sigura in pofida epidemiei de coronavirus, desi este afectata de anularile turistilor straini, in special ale celor din Italia si Germania, sustine Traian Badulescu, consultant in turism.
El afirma ca in acest an romanii vor calatori, probabil, mai mult in propria tara, iar cele mai importante destinatii de vara traditionale pentru romani, precum Grecia, Bulgaria si Turcia, nu sunt inca serios afectate de coronavirus.
"Turismul autohton este afectat pe termen scurt. Este mult mai putin afectat decat turismul altor tari, precum Italia, China, Franta, Japonia, Coreea de Sud sau Germania, dar aceasta si datorita faptului ca in Romania sunt mult mai putine cazuri inregistrate de coronavirus si, pe de alta parte, nu primim inca foarte multi turisti straini fata de tarile amintite mai devreme.
In plus, Romania nu a gazduit in aceasta perioada evenimente de mare amploare, precum Italia, Germania sau Franta, care sa genereze pierderi mari. Stim cu totii ca in aceasta perioada au fost anulate, din motive de securitate, multe evenimente internationale precum targul de turism ITB Berlin, Salonul auto de la Geneva, Targul de carte de la Londra, Festivalul Florii de Cires din Japonia, competitii sportive sau concerte si a fost scurtata perioada Carnavalului de la Venetia", explica Traian Badulescu intr-o declaratie pentru AGERPRES.
El sustine ca, in perioada februarie - martie, Romania s-a confruntat cu multe anulari ale sosirilor... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 15:34
Romania incepe sa-si dobandeasca statutul de lider european privind turismul stomatologic, in conditiile in care un tratament dentar in Romania este mai ieftin cu pana la 70% fata de vestul Europei, potrivit unui comunicat al unei companii de profil, remis, joi, AGERPRES.
Daca Austria si-a consolidat pozitia de lider privind tratamentul imuno-oncologic, Turcia - pentru turismul medical in domeniul oncologiei si al chirurgiei estetice, Grecia pentru fertilizare in vitro, Romania incepe sa-si dobandeasca statutul de lider european privind turismul stomatologic.
Potrivit unei analize realizate de TripnHeal.com, o companie care sprijina turismul stomatologic in Romania, o pondere de 10-15% din totalul pacientilor unui cabinet stomatologic cu traditie in tara noastra este reprezentata de turistii straini veniti special pentru tratament.
In acest sens, datorita calitatii serviciilor si a preturilor scazute, mult sub piata din vestul Europei, tara noastra primeste anual clienti din Spania si Italia, iar de curand din Regatul Unit.
"Cheltuielile pacientilor straini la noi in tara variaza de la aproximativ 1.000 de euro pana la 20.000 de euro per pacient, iar media este cuprinsa intre 4.000 si 5.000 de euro per pacient. Romania incepe sa concureze din ce in ce mai serios cu alte tari europene cu traditie in turismul dentar, datorita preturilor scazute si a calitatii serviciilor. Spre exemplu, in Italia, pacientii pot cheltui 40.000 de euro pentru o lucrare dentara... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 10:56
Italia este o tara sigura pentru turism, in pofida epidemiei de coronavirus din nordul tarii, a afirmat marti premierul Giuseppe Conte, citat de Reuters.
"Italia este o tara sigura pentru calatorii si pentru turism, probabil mai sigura decat multe altele", a declarat Giuseppe Conte la o conferinta de presa.
Numarul cazurilor de coronavirus din Italia, cea mai afectata tara din Europa, a ajuns marti la 283, din care sapte decese. Regiunile cele mai afectate sunt Lombardia si Veneto, dar s-au inregistrat, de asemenea, cazuri in Alto Adigio, Toscana si Sicilia.
Conform celor mai recente date publicate de Ministerul Turismului si de Agentia Nationala de Turism ENIT, turistii straini care au vizitat Italia au petrecut in total 360 de milioane de nopti in primele zece luni din 2019, in crestere cu 4,4% fata de perioada similara din 2018, ei cheltuind aproximativ 40 de miliarde de euro, un avans de 6%.
"Vrem sa dam un nou rol central sectorului turismului din Italia, care contribuie cu aproape 13% la Produsul Intern Brut si unde lucreaza 4,2 milioane de persoane. Aceste date ne fac lideri europeni la turism", a declarat luna trecuta Lorenza Bonaccorsi, subsecretar de stat in Ministerul Turismului.
Conform datelor Eurostat, Spania, Franta, Italia si Germania sunt cele mai cautate destinatii turistice din Uniunea Europeana. mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 16:42
Targul de Turism al Romaniei, editia de primavara, aduce romanilor dornici de vacante oferte pentru toate gusturile si toate buzunarele, fie ca sunt in tara sau in strainatate, pe plaje exotice, la SPA, fie in calatorii culturale, de aventura sau de business.
Daca unii turoperatori vin si in acest an cu oferta deja traditionala de un euro cazare in insulele grecesti, altii lanseaza plata vacantelor cu magneti de frigider (suveniruri) sau reduc cu pana la 50% orice vacanta contractata pe perioada targului, in timp ce sunt si cazuri in care operatorii prefera sa ocoleasca Romexpo, dar ofera sejururi vacante la fel de tentante la pret pe site-urile proprii sau la sediile agentiilor.
***
Ca de fiecare data, Christian Tour, cel mai mare operator roman de chartere de pe piata locala, se prezinta la Targul de Turism cu o oferta variata atat in ceea ce priveste destinatiile propuse amatorilor de calatorii, cat si in privinta tarifelor.
"Dorim ca toti cei care viziteaza standul Christian Tour in intervalul 20-23 februarie sa gaseasca vacanta dorita, indiferent ca vorbim despre persoane in cautare de chilipiruri sau vizitatori dispusi sa aloce un buget mai mare pentru un pachet turistic. Prin urmare, revenim cu oferta de cazare de la 1 euro (valabila in Corfu, doar pe anumite plecari si in anumite unitati de cazare). De asemenea, avem pentru turistii care pleaca in vacanta cu chartere cu autocarul o reducere de 50% la transport (pe destinatiile Corfu, Thassos, Zakynthos,... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:34
Spania se asteapta la un numar record de turisti straini in aceasta vara, ceea ce va marca al saptelea an de crestere consecutiva, a declarat ministrul Turismului, Comertului si Industriei, Reyes Maroto, transmite Reuters.
Spania este a doua cea mai vizitata tara din lume dupa Franta si are un aport de aproape 12% la Produsul intern brut al tarii.
"Spania va atinge un nou record in ceea ce priveste numarul vizitatorilor straini, ne asteptam la peste 29,6 milioane, cu o jumatate de milion mai mult decat vara trecuta. Si cheltuielile turistilor straini ar urma sa ajunga la un nivel record. Ne asteptam la o crestere de 3,2% in perioada iulie-septembrie, pana la aproximativ 33,9 miliarde de euro (38,3 miliarde de dolari) ", a declarat Reyes Maroto.
Spania vrea sa atraga noi turisti, in special din China, dar vrea si o consolidare de pe pietele mature, cum ar fi Marea Britanie si Germania. Mai putin de 1% dintre chinezii care au efectuat calatorii peste hotare au ales Spania pentru vacantele lor, a precizat ministrul Industriei.
Conform datelor oficiale, anul trecut aproximativ 18,5 milioane de britanici si 11,4 milioane de nemti au vizitat Spania. mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 09:49
Cheltuielile turistilor straini in Spania au crescut anul trecut cu 9,6%, la 59,1 de miliarde de euro, un nou nivel record, ca urmare a numarului mai mare de vizitatori, dar si a bugetelor in urcare ale acestora.
"Spania a incheiat anul 2013 cu cele mai mari cheltuieli din istorie in privinta turismului international. Noul record este datorat atat cresterii semnificative a numarului de turisti, cat si a sumei medii cheltuite", se arata intr-un comunicat al Ministerului Turismului.
Turistii britanici, cei mai numerosi in Spania, au cheltuit anul trecut 12 miliarde de euro, urmati de germani, cu 9,72 miliarde de euro, si francezi, cu 5,9 miliarde de euro.
Cheltuielile vizitatorilor din Rusia au crescut cu 29%, la 2,35 miliarde de euro, reprezentand 4% din totalul veniturilor Spaniei din turismul international.
Americanii au ramas in continuare turistii cu cele mai mari cheltuieli, in medie de 2.402 euro pe vizitator, chiar daca suma a inregistrat o scadere puternica, de 22%, fata de anul 2012.
Francezii au redus de asemenea fondurile alocate vacantelor din Spania, cu 22% anul trecut, la 618 euro, in timp ce britanicii le-au mentinut, la 809 euro, iar germanii au crescut cheltuielile cu 8,4%, la 1.205 euro.
Spania a fost vizitata anul trecut de un numar record de turisti straini, de 60,6 milioane, in crestere cu 5,6% fata de anul anterior. mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 12:50
Spania a fost vizitata in perioada ianuarie-iulie a acestui an de 34 milioane de turisti straini, cu 3,9% mai multi decat in perioada similara a anului trecut si totodata un nou maxim istoric, arata cifrele publicate joi de Ministerul spaniol al Industriei, Energiei si Turismului, transmite EFE.
Cifra inregistrata in primele sapte luni ale acestui an este cu 400.000 de turisti mai mare decat precedentul record, inregistrat in primele sapte luni din 2008, cand 33,6 milioane de turisti straini au vizitat Spania.
In ceea ce priveste doar luna iulie 2013, un numar de 7,8 milioane de turisti straini au vizitat Spania, in crestere cu 321.000 de persoane sau 2,9% comparativ cu luna iulie 2012.
Cele mai mari cresteri procentuale s-au inregistrat in cazul turistilor proveniti din tarile nordice (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia) precum si din Marea Britanie si Rusia, in timp ce in termeni absoluti cei mai numerosi turisti straini in Spania au fost britanici, germanii si francezii.
Catalonia (nord-estul Spaniei) a fost principala destinatie turistica spaniola in luna iulie, cu 8,8 milioane turisti straini, urmata de insulele Baleare, cu 6,2 milioane turisti, insulele Canare, cu 5,8 milioane turisti, si regiunea Andaluzia cu 4,4 milioane turisti straini.
Turismul este un sector cheie al economiei spaniole, fiind responsabil pentru aproximativ 11% din Produsul Intern Brut.Cresterea numarului de turisti,care a venit intr-o perioada in care pietele... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 16:23
Succesul brandurilor de lux din Spania s-a impus prin ofertele de turism de tip "city break", excursii de weekend destinate exclusiv shopping-ului pentru produsele de lux din Spania.
In ciuda crizei datoriilor suverane din Europa, brandurile de lux din Spania au inregistrat cresteri ale veniturilor cu 25% in 2011. Numarul mare de turisti din China, Japonia sau Rusia interesati sa cumpere haine produse de designerii locali de moda au compensat declinul general al consumului spaniol, scrie Cpp-luxury.
In 2011 s-au cheltuit 4,5 miliarde de euro pe produse de lux in Spania, o pondere ridicata avand-o turismul de lux in regiunile Barcelona, Marbella si Madrid.
Anul trecut, brandurile spaniole de lux precum Loewe, Numanthia, Lladro, Carrera y Carrera, Natura Bisse, Pagos Marques de Grinon sau Sotogrande s-au organizat intr-o asociatie pentru a-si promova imaginea in strainatate.
Asociatia, numita "Circulo Espanol del Lujo Fortuny" sau Cercul spaniol al luxului si bogatiei, s-a alaturat atat oganismelor de profil din SUA cat si celor de pe piata europeana, in Franta, Anglia si Italia. Aceste organisme sunt formate din companii care detin 80% din cota de piata la nivel mondial.
Guvernul spaniol a vorbit despre un posibil sprijin pentru brandurile de lux. Acest ajutor guvernamental va fi axat pe promovarea brandurilor in strainatate, atat pentru exporturi, cat si pe importurile de turism.
Guvernul, dar si reprezentantii Lujo Circulo cred ca aceasta este una... mai mult
Luni, 20 Februarie 2012, ora 13:44