Oficialitatile britanice sunt in totala deruta privind seria de actiuni pe care ar trebui sa le intreprinda in cazul declansarii Brexit-ului in urma referendumului organizat pe 23 iunie.
Toate privirile pe care Londra le arunca spre Bruxelles nu folosesc cu nimic membrilor cabinetului Cameron, oficialii UE avand ordin sa nu puna niciun scenariu pe hartie, de teama ca acestea ar putea ajunge in mainile presei, dupa cum a recunoscut un oficial al Comisiei Europene, citat de The Independent.
Anxietate globala
Socurile economice si geopolitice pe care le poate declansa iesirea Marii Britanii din UE ar fi greu de gestionat chiar si cu un indrumar pus la dispozitia autoritatilor.
Un prim efect se resimte deja in pietele financiare, pe masura ce creste teama investitorilor fata de impactul pe care Brexit-ul il poate avea asupra economiei globale.
Este un eveniment care ar putea distruge intreaga cultura politica occidentala a Europei, dupa cum s-a exprimat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, facand referire la varianta abandonarii proiectului comun european de catre un stat membru.
De altfel, un astfel de deznodamant parea de neconceput la inceputul constructiei care avea sa devina Uniunea Europeana, amendamentul privind dreptul statelor de a parasi UE fiind introdus abia in 2009.
Scenariul de cosmar al Brexit-ului ia in calcul propagarea unei unde de soc in toata Europa pentru o buna perioada.
Vinerea neagra
Referendumul privind mentinerea... mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:18
1Cei 27 sefi de stat si de guvern din UE nu au reusit vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord in privinta cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 din cauza pozitiilor lor divergente cu privire la bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene.
Ei au decis insa sa-si dea o noua intalnire la inceputul lui 2013 pentru a incerca din nou sa ajunga la o intelegere, transmite EFE.
In acest scop, inca de saptamana viitoare, presedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, va trebui sa se puna in miscare si sa incerce sa armonizeze pozitiile tarilor in ceea ce priveste nivelul reducerilor ce urmeaza sa fie aplicate bugetului multianual.
"Acordul este posibil la inceputul anului viitor", a spus Van Rompuy, care a primit mandat din partea sefilor de stat si de guvern ai UE pentru a incerca sa ajunga la un consens, dar si critici voalate din partea unor delegatii pentru propunerea sa de buget.
Ultimul proiect al lui Van Rompuy stabileste bugetul UE pentru urmatorii ani la 973 de miliarde de euro, cu 80 de miliarde mai putin decat suma propusa initial de Comisia Europeana si pe care Van Rompuy va trebui s-o modifice din nou pentru a convinge deopotriva liderii care doresc reduceri bugetare severe si pe cei care nici nu vor sa auda ca aceste reduceri ar putea afecta capitolele sensibile ale agriculturii si coeziunii.
Toti liderii UE au fost totusi de acord cu un lucru: ca nu este cazul sa se faca o drama din acest nou esec - pe care multi il... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 11:27
Executivul spaniol negociaza la Bruxelles un nou program de reforme economice, care ar urma sa fie prezentat saptamana viitoare la Madrid, asa cum a anuntat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos.
Acest nou pachet de reforme nu ar presupune taieri de la buget, insa noi masuri de acest gen ar putea fi cerute ulterior in octombrie, pentru reducerea deficitului, precum si ca executivul spaniol ar incerca sa negocieze o interventie financiara "moderata" din partea UE, scrie Financial Times (FT).
Surse din Ministerul spaniol al Economiei au explicat pentru FT ca acest nou pachet de reforme nu este legat de cerinta unei noi linii de interventie financiara, pe langa cea solicitata si aprobata deja pentru sectorul financiar si bancar din Spania, si ca nu presupune noi reduceri bugetare sau impozite crescute si nici modificari in sistemul de pensii - desi acestea ar putea fi solicitate ulterior de Bruxelles, pentru respectarea tintei de deficit stabilite pentru anul acesta, de 6,3% din PIB.
Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele
In privinta unei interventii financiare "moderate" din partea UE, publicatia citata arata ca guvernul de la Madrid ar incerca sa convinga Bruxellesul sa poata cumpara din datoria suverana cu ceea ce ramane din suma totala de 100 de miliarde de euro - aprobata deja de institutiile comunitare pentru restructurarea si recapitalizarea sectorului bancar.
Posibilitatea este prevazuta in acordul semnat cu Fondul European... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 14:15
Zona euro este la fel de stabila precum dinozaurii. Vezi de ce va disparea in curand acest mare organism bolnav.Statele euro nu sunt o zona monetara optima. Economiile lor nu se misca sincronizat si nu sunt complet integrate. Acest lucru inseamna ca in orice moment, politica monetara va deveni prea lejera pentru unele state si prea sufocanta pentru altele. Italia era in recesiune chiar cand Irlanda incepea sa fiarba. Acest lucru nu este neaparat fatal, dupa cum arata Business Insider. Nici SUA nu este o zona monetara optima, atat timp cat statele au propriile economii si cicluri locale de afaceri, care pot fi foarte diferite fata de cele ale intregului stat. Dar, de-a lungul secolelor, SUA a generat o serie de modalitati de a diminua acesti factori de stres. SUA are reglementari bancare centrale puternice care au un rol coordonator vizibil de-a lungul tuturor statelor. Forta de munca a SUA este mult mai mobila comparativ cu cea europeana. Americanii se muta mai mult decat se muta europenii in propriile lor tari. Asa ca, in SUA, cand oamenii raman fara joburi, impacheteaza si pleaca. Acest factor contribuie la insanatosirea zonelor afectate de somaj care apar atunci cand masurile fiscale sufocante se intersecteaza cu economii locale slabe. Flexibilitatea generala a fortei de munca americane ajuta, de asemenea, la reducerea somajului. Mai mult, prin sistemul national american de asigurare de somaj si sanatate se transfera bani din statele prospere in cele cu probleme. Europa... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 13:12