Economia spaniola va avea nevoie de "milioane si milioane" de migranti pentru a se mentine la nivelul actual si vecinii ei trebuie sa fie si ei "pregatiti sa integreze" masiv populatiile exilate, a declarat joi, la Paris, ministrul spaniol care raspunde de migratie.
Spania are in prezent circa 47 de milioane de locuitori si "vom avea nevoie de 8 sau 9 milioane de persoane numai pentru a ne pastra populatia activa la acelasi nivel", a estimat Jose Luis Escriva, ministru al securitatii sociale, incluziunii si migratiei, in cadrul unui Forum al OCDE privind migratia.
"Vom avea nevoie de milioane si milioane de migranti in anii urmatori", a declarat el.
Aceste declaratii fac ecou in Franta, unde fostul Inalt comisar pentru pensii Jean-Paul Delevoye a estimat la sfarsitul lui noiembrie ca "demografia europeana si imbatranirea sa" va necesita "50 de milioane de persoane din populatii straine pentru a echilibra populatia activa in Europa in 2050".
"Aceste traiectorii demografice exista. Asta se va intampla, nu vom scapa de asta", a declarat ministrul spaniol. "Trebuie sa fim pregatiti sa integram in societatile noastre, daca vrem sa ne conservam nivelul de confort, un anumit numar de migranti suplimentari si populatia noastra va fi mai mixta", a adaugat el.
"Va trebui sa pregatim societatile pentru acest lucru. Sa le explicam ca acest lucru este bun pentru ele, pentru copiii lor si generatiile care vin", a mai spus ministrul.
In prezent, a completat comisarul... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 10:36
Spania doreste sa investeasca 30 de milioane de euro intr-un plan de urgenta pentru refugiati prin care sa gestioneze noul statut de principala destinatie a imigrantilor proveniti din Africa, a anuntat guvernul spaniol.
Dupa doua luni de guvernare, prim-ministrul socialist Pedro Sanchez s-a oferit sa primeasca sute de imigranti salvati din Marea Mediterana, in conditiile in care Uniunea Europeana nu a ajuns la un acord in criza migratiei.
Banii vor fi folositi in acoperirea costurilor initiale de gestionare a celor care sosesc pe plajele din Spania, de la asigurarea de paturi si mancare pana la a identifica si a determina daca acesti oameni pot primi azil politic, a transmis un purtator de cuvant al premierului.
Luni, guvernul spaniol a deschis un centru temporar de primire pentru refugiati in regiunea Andaluzia care se afla la 14 kilometri de tarmul Africii, despartite fiind de Stramtoarea Gibraltar, conform Reuters.
Aflata in vizita la acest centru, care poate primi aproximativ 700 de persoane timp de patru-cinci zile pana cand politia reuseste sa ii identifice, ministrul Muncii Magdalena Valerio, a afirmat ca migratia este "un fenomen ce nu poate fi oprit".
"Politica migratiei trebuie distribuita, toate tarile din Europa ar trebui sa se implice", a adaugat aceasta.
Guvernul Sanchez a spus ca fostul guvern nu a pregatit Spania pentru afluxul de imigranti, care a primit pana acum aproximativ 24.000 de refugiati, conform agentiei pentru refugiati din... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 21:06
Ministrul de externe al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, a cerut sambata o solutie europeana la problema imigratiei, dupa ce garda de coasta spaniola a salvat de pe mare peste 1200 de migranti in ultimele doua zile.
Presa din Spania a difuzat sambata seara imagini cu grupuri de migranti africani care au debarcat in ultimele zile direct pe plaje turistice, informeaza AFP.
"Am venit sa vedem pe teren problemele existente; problema imigratiei, care este o problema a Europei, necesita o solutie europeana", a spus Grande-Marlaska la Cadiz, in sudul Spaniei, potrivit unei inregistrari transmise de prefectura si preluate de AFP.
Spania, cu aproape 21.000 de migranti sositi anul acesta, a depasit Italia ca poarta de intrare clandestina in Europa, mentioneaza agentia. Datele publicate miercuri de Organizatia Internationala pentru Migratie arata ca Italia a primit in 2018 circa 18.000 de migranti, iar Grecia 15.000.
Ministrul de interne din noul guvern condus de Pedro Sanchez a apreciat ca evolutia era de asteptat si a fost cauzata de lipsa de prevedere a cabinetului fostului premier, conservatorul Mariano Rajoy. Potrivit lui Grande-Marlaska, situatia este exceptionala, dar "absolut sub control". ...citeste mai departe despre "Spania cere o solutie europeana, dupa ce a primit 1200 de migranti in doua zile" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Iulie 2018, ora 09:21
Angela Merkel se afla intr-o situatie dificila, dupa ce trei tari au negat ca ar fi acceptat incheierea unui acord prin care sa primeasca inapoi migranti ajunsi in Germania. Este vorba despre Cehia, Ungaria si Polonia, iar dezmintirea vine la numai o zi dupa ce cancelarul german anuntase ca a incheiat acorduri cu 14 tari in vederea trimiterii inapoi de migranti ajunsi in Germania.
Pe plan intern, Angela Merkel este presata de timp in chestiunea migrantilor. Ea a primit termen limita pana la 1 iulie din partea ministrului sau de interne pentru a stopa fluxul de migranti in Germania, in caz contrar riscand o posibila cadere a guvernului sau.
Sambata, cu o zi inainte de o reuniune cruciala pentru salvarea Guvernului, Angela Merkel a anuntat liderii partidelor din cadrul coalitiei de guvernamant ca are un plan pentru reducerea migrantilor si ca a incheiat acorduri cu 14 tari pentru intoarcerea rapida a migrantilor care incearca sa intre in Germania.
Pe aceasta lista se aflau Spania si Grecia, dar si Cehia, Polonia si Ungaria, dar nu se afla Italia.
La scurt timp dupa anuntul facut de Angela Merkel, Praga, Budapesta si Varsovia, care se opun primirii de migranti, au dezmintit ca s-au inteles cu Berlinul.
"Asa cum am spus joi in Consiliul European, Germania nu ni s-a adresat si nu voi semna acest acord", a spus premierul ceh Andrej Babis intr-un comunicat, adaugand, citat de News.ro, ca "Nicio negociere Cehia si Germania in aceasta problema nu a avut loc".
De... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 13:15
Cancelarul german Angela Merkel le-a propus partenerilor sai de coalitie o serie de masuri in vederea consolidarii controlului fluxurilor migratorii, potrivit unui document pe care l-a trimis acestora sambata, cu o zi inaintea unor reuniuni cruciale in supravietuirea Guvernului sau.
Conducatoarea conservatoare - foarte slabita de o fronda a aliatului sau bavarez de dreapta - doreste ca migrantii care sosesc in Germania si s-au inregistrat in alte state membre UE sa fie plasati in centre de primire speciale si in conditii foarte restrictive, potrivit unui text de opt pagini transmis Partidului Social-Democrat (SPD) si Uniunii Social-Crestine (CSU), dupa care AFP scrie ca a obtinut o copie.
"In aceste centre de primire speciale, va exista o obligatie de rezidenta (...) prevazand, daca este necesar, sanctiuni", se arata in document. Scopul pare sa fie o pronuntare cat mai rapida asupra dosarelor.
Gestionarea acestor nou-sositi nu va fi incredintata, in niciun caz, comunitatilor, asa cum s-a intamplat la sosirea a peste un milion de solicitanti de azil in 2015 si 2016.
Angela Merkel insista asupra faptului ca "noi vrem sa continuam sa reducem numarul migrantilor care sosesc in Germania", in pofida faptului ca numarul lor a scazut cu 20% in primele cinci luni ale lui 2018, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Aceasta propunere cu privire la centre de primire speciale pare o mana intinsa conservatorilor bavarezi, mai ales ministrului sau de Interne... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2018, ora 17:55
Parlamentul Ungariei a aprobat, miercuri, legea supranumita "Stop Soros", care ii incrimineaza pe avocatii si activistii ce ofera ajutor refugiatilor in cautare de azil.
Conform legii aprobate, oricine faciliteaza imigratia ilegala va fi condamnat la un an de inchisoare. De asemenea, aceasta modifica alte opt legi existente. Guvernul lui Viktor Orban a numit legea "Stop Soros" dupa miliardarul filantrop acuzat ca sustine migrantii musulmani.
Legea vizeaza orice persoana care lucreaza cu organizatii non-guvernamentale implicate in ajutorarea persoanelor in cautare de azil. De asemenea, masurile au devenit mai stricte in ceea ce priveste primirea azilului. Orice persoana care provine dintr-o tara terta poate primi azil doar daca in tara respectiva este persecutata in orice fel.
Ungaria considera ca imigratia este o amenintare la securitatea nationala si este criticata la nivel international pentru noua lege.
Agentia ONU pentru Refugiati i-a indemnat pe oficialii ungari sa renunte la propunerea legislativa, iar expertii din Organizatia pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei au incercat sa ii convinga sa amane votul pana vineri, pentru a avea timp sa analizeze masurile.
Grupurile pentru apararea drepturilor omului insista ca doar incearca sa ii ajute pe cei care au fost primiti legal in Ungaria sa aplice pentru azil.
Un raport al Comisiei de la Venetia obtinut de BBC spune ca legislatia Ungariei "incrimineaza activitati organizationale care nu sunt... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 20:44
Romanii care au plecat in Spania reprezinta obiectul celui mai complex studiu realizat vreodata la nivelul Uniunii Europene.
In cadrul cercetatrii va fi analizata diaspora romaneasca din Spania concentrata in doua enclave demografice, adica locuri unde romanii reprezinta mai mult de 10% din totalul populatiei, Castello de la Plana (Valencia) si Roquetas de Mar (Almeria), potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Un studiu etnografic anterior, derulat in prima parte a proiectului, a aratat ca romanii din cele doua localitati provin, preponderent, din judetele Dambovita, respectiv Bistrita-Nasaud. Prin urmare, studiul va porni de la rutele de migratie dintre Castello de la Plana (Valencia) - Dambovita si Roquetas de Mar (Almeria) - Bistrita-Nasaud.
In continuarea cercetarii se vor urmari conexiunile interpersonale dezvoltate de romani in aceste orase din Spania, si legaturile lor cu locurile de origine, dar si cu alte tari.
"Acest proiect isi propune sa analizeze conexiunile romanilor plecati in Spania cu cei ramasi acasa, dar si cu alti romani, care traiesc in alte state ale lumii. Aceasta tesatura de relatii, din care fac parte membrii familiei, prietenii si cunoscutii, ne ajuta sa intelegem strategiile lor de supravietuire, cum isi conserva identitatea nationala, dar si modul in care circula intre ei informatiile, bunurile materiale, banii, ideile si valorile", a declarat Marian-Gabriel Hancean, conferentiar universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta... mai mult
Joi, 02 Noiembrie 2017, ora 11:30
Germania a expulzat anul trecut un numar record de 80.000 de solicitanti de azil respinsi, iar numarul acestora va creste si mai mult anul acesta, a declarat directorul de cabinet al Angelei Merkel, Peter Altmaier, citat de AFP.
Intr-un interviu acordat cotidianului Bild am Sonntag, seful Cancelariei a precizat ca aproape jumatate dintre cele 700.000 de cereri de azil depus in 2016 au fost respinse.
"Vom trimite acei oameni rapid la ei (in tara - n.red.), in caz contrar, ne va fi afectata credibilitatea de tara bazata pe stat de drept", a precizat el.
Altmaier si-a exprimat si speranta ca Parlamentul va adopta in curand o schimbare a statutului Tunisiei, Algeriei si Marocului, pentru a permite respingerea automata si rapida a cererilor de azil depuse de cetatenii acestor tari.
Intre timp, in Spania, 160.000 de oameni au iesit pe strazile Barcelonei, sambata, pentru a cere autoritatilor sa urgenteze primirea celor peste 17.000 de refugiati pe care tara s-a angajat sa-i gazduiasca. ...citeste mai departe despre "Germania a respins anul trecut aproape 350.000 de cereri de azil, iar 80.000 de migranti au fost deja expulzati" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 19 Februarie 2017, ora 16:56
Secretarul de stat britanic pentru Imigratie, Mark Harper, a declarat ca Marea Britanie nu se va confrunta cu un aflux de migranti romani si bulgari, dupa anularea incepand din 2014 a restrictiilor care la sunt impuse, acestia preferand Italia, Spania si Germania, relateaza The Guardian online.
Potrivit publicatiei, in prima evaluare oficiala asupra fluxului probabil de romani si bulgari de dupa anularea restrictiilor impuse pe piata britanica a muncii la 1 ianuarie 2014, Harper a declarat ca, de aceasta data, nu se va repeta situatia de acum zece ani, cand in tara a venit un val de polonezi. El a subliniat ca Guvernul nu este multumit de venirea unor noi migranti, dar a sugerat ca acestia ar putea sa mearga mai degraba in Germania, Italia si Spania
Harper i-a criticat pe conservatori
Harper i-a criticat totodata pe conservatorii care au cerut ca aceste "controale tranzitionale" impuse romanilor si bulgarilor pe o perioada de sapte sa fie extinse dupa 1 ianuarie. "Pur si simplu nu este posibil din punct de vedere legal", a declarat el intr-o conferinta de presa la sediul Ministerului de Interne.
Oficialul a catalogat drept "o prostie" incercarea de a prezice numarul de persoane care ar putea sa vina in M.Britanie. Fostul ministru britanic de Interne a declarat saptamana trecuta, a adaugat Harper, ca a fost comisa o "greseala spectaculoasa" in 2004, cand estimari academice sugerau ca in tara, la vremea respectiva, ar fi urmat sa vina doar 15.000 de polonezi si... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:51