Programul de austeritate aplicat de guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy, este cel mai dur de la revenirea Spaniei la democratie, in 1978, dar nu a reusit sa tina sub control deficitul, din cauza adancirii recesiunii.
Spania anunta cel mai sever program de austeritate
Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.
Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar
Guvernul a majorat o taxa pe vanzari si a redus cheltuielile pentru asistenta medicala, dar chiar si asa deficitul bugetar din acest an ar putea sa se apropie de nivelul de 9,4% din PIB atins in 2011, a declarat Ignacio Conde-Ruiz, analist la Fundatia pentru cercetari aplicate in economie din Madrid.
Consecintele bugetare si politice ale masurilor de austeritate adoptate pe fondul contractiei economice scot in evidenta dilema cu care se confrunta Rajoy. Pentru a obtine sprijin financiar european, Rajoy ar putea fi nevoit sa ia noi masuri de austeritate, repetand tiparul din Grecia, Portugalia si Irlanda.
"Nu exista nicio sansa ca Spania sa respecte obiectivele. Tinta deficicitului este sinucidere economica", a afirmat Megan Greene, director pentru economie europeana la Roubini Global Economics.
Rajoy aplica un program de majorari de taxe si reduceri ale cheltuieilor in valoare de peste 100 de miliarde de euro, in timp ce declinul... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:49
Spania nu mai vrea sa adopte alte masuri de austeritate, potrivit ministrului de Finante Luis de Guindos, in contextul in care guvernul de la Madrid se confrunta cu proteste masive.
In timp ce Franta si Italia considera ca Spania se afla pe drumul cel bun prin masurile de austeritate deja luate, guvernul Merkel insista ca Madridul sa implementeze noi politici economice, relateaza The Wall Street Journal.
Scopul acestora este ca Spania sa-si sporeasca competitivitatea, dar si sa-si dovedeasca credibilitatea in fata politicienilor germani, in eventualitatea accesarii unui plan de salvare.
Deja bancile spaniole beneficiaza de o linie de credit de o suta de milioane de de euro din partea Fondului European de Stabilitate, iar masurile anuntate recent de Mario Draghi, Presedintele BCE, au permis revenirea pe piata a bancilor spaniole, dupa cinci luni de absenta, conform Mediafax. Datorita BCE, sistemul bancar spaniol are in derulare si linii de finantare in valoare bruta de 412 miliarde euro.
Guvernul spaniol se teme de proteste
Cu toate acestea, pozitia guvernului spaniol ramane ferma, pe fondul protestelor masive ale ibericilor, care au continuat inclusiv in acest sfarsit de saptamana, dar si a neincrederii spaniolilor, care au retras in iulie peste 26 miliarde de euro din depozite.
Manifestatiile sunt conduse de doua din federatiile sindicale principale din Spania, adunand mii de persoane care au demonstrat in centrul Madridului.
Protestele au avut ecou... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 10:36
Fondul Monetar International a apreciat joi ca noile masuri de austeritate anuntate cu o zi in urma de Spania vor fi dificile, dar reprezinta un pas in directia buna, a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice.
Spania nu a cerut sprijinul FMI, dar institutia, care va avea un rol de supraveghere a planului european de ajutor pentru banci in valoare de 100 de miliarde de euro, a formulat luna trecuta primele sale recomandari, constand in principal in majorarea imediata a TVA si reducerea salariilor functionarilor publici.
Miercuri, seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anuntat un nou plan de economii drastice, de 65 de miliarde de euro pana la sfarsitul lui 2014, care prevede, printre alte masuri, cresterea TVA si reforma administrativa.
Liderii europeni au acceptat pe de alta parte prelungirea cu un an, pana in 2014, a termenului pana la care Spania trebuie sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB.
Ministrii de Finante din zona euro s-au pus de acord marti asupra planului de sustinere a bancilor spaniole care au probleme financiare, urmand ca o prima transa, de 30 de miliarde de euro, sa fie acordata in aceasta luna. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 10:16
Masurile de reduceri anuntate recent de guvernul spaniol in privinta functionarilor publici - eliminarea primei de Craciun, echivalentul unui salariu lunar, care se adauga scaderii salariilor si cresterii numarului de ore de munca - au fost primite cu neliniste de acestia, care au anuntat ca vor organiza mobilizari in semn de protest inca de vineri, la locurile de munca, anunta postul public de televiziune din Spania.
Miguel Borra, presedintele Centralei sindicale a functionarilor publici, sustine ca noile masuri de austeritate anuntate miercuri in legislativ de premierul Mariano Rajoy ii aduc din nou pe functionari intr-o situatie dificila, cu toate ca acestia nu au nimic de-a face cu ceea ce se petrece in sistemul financiar. El a mai aratat ca functionarii sunt nemultumiti intrucat au aflat de noile taieri din presa, subliniind ca reducerile din acest sector nu constituie o cale de iesire din criza. mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 15:17
Politicienii sunt responsabili pentru criza mondiala. Astazi, de la ei asteapta cetatenii solutii de iesire din criza. Politicienii romani demonstreaza tot mai des cat de rupti de realitate sunt.
De fiecare data, cand ies in mijlocul oamenilor sunt apostrofati sau chestionati, iar pentru politicieni acest lucru pare a fi, cu fiecare ocazie, o surpriza.
Cred oare politicienii de la putere ca populatia nu este dur afectata de masurile de austeritate?
Cred ei oare ca taierile de salarii sau contributiile de sanatate aplicate pensiilor pot fi nu au atins majoritatea covarsitoare a populatiei Romaniei? Cu siguranta, ca politicienii nu pot fi chiar atat de departe de realitate.
Cu toate acestea, politicienii au reactii nepotrivite atunci cand se afla fata in fata cu oamenii.
Este destul de ciudat ca atunci cand o pensionara cere sa primesca pensia la nivelul de dinainte al aplicarii contributiei la sanatate, ministrul dezvoltarii sa-i vorbeasca despre proiecte si despre mai multi turisti, care oricum nu vin in Romania.
Este cel putin bizar ca Elena Udrea sa vorbeasca despre optimismul cu care incep vara romanii aducandu-i ca argumente pe cei 100.000 de turisti din week-end de pe litoral, pe cei 100.000 de spectatori de la concertul formatiei Bon Jovi si pe cei 10.000 de spectatori de la meciul lui Lucian Bute de la Romexpo.
Cu atat mai mult cu cat, ministrul dezvoltarii nu sufla nici un cuvant despre huiduielile care i-au insotit numele atunci cand Lucian Bute, neinspirat... mai mult
Duminica, 21 August 2011, ora 00:01
"Daca facem un mic exercitiu de gandire, vedem ca tarile care au atras cele mai multe fonduri UE inainte de criza sunt Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, exact tarile lovite puternic de criza datoriilor publice. Tarile care au absorbit cel mai bine banii au acum cele mai mari probleme de datorie publica. De ce? Pentru ca banii de la UE vin cu nevoia de co-finantare", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. In ce proportie masurile de austeritate bugetara au avut ca efect secundar scaderea economica in Romania?
Reducerea salariilor cu 25% si cresterea TVA au contribuit la o scadere a consumului intern.
Din estimarile mele, contributia lor negativa la PIB a fost anualizata de 1,5%.
Din scaderea PIB pe 2010 de 3% pe ansamblul anului, 1,5% este datorat masurilor de austeritate.
Fara credite si cu un consum redus poate o economie cu o structura cum e cea a Romaniei sa aiba o crestere rapida?
Sectoarele orientate catre consumul intern au productivitate mai mare decat cele orientate catre export. Asta inseamna ca speranta ca economia Romaniei isi va reveni pe baza exporturilor nu este intemeiata.
Un model de dezvoltare bazat pe consum, cum am avut noi, nu poate fi schimbat in timpul crizei. Iesirea din criza va fi tot pe baza consumului.
Poate in 5-7 ani vom reusi sa schimbam modelul de dezvoltare, intr-unul bazat pe productie si exporturi.
Deocamdata, iesirea din criza se va baza tot pe consum si,... mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 23:41
Romania va inregistra o redresare economica lenta in 2011, dupa un declin de 2% in 2010, se va confrunta cu masuri dure de austeritate, iar opozitia fata de acestea poate produce instabilitate, estimeaza Economist Intelligence Unit (EIU), citat de Mediafax. EIU a anuntat, marti, estimarile privind perspectivele economiei mondiale. Astfel, in cazul Bulgariei EIU prognozeaza ca, dupa un declin marginal al economiei in 2010, in acest an va avea loc o redresare modesta.
Capacitatea de reactie a tarii fata de criza a fost constransa de cotarea stricta a levei in raport cu euro si de necesitatea mentinerii unei politici bugetare stricte.
Pentru categoria noilor state membre ale Uniunii Europene, respectiv Romania, Bulgaria, Ciprus, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia (exclusiv Malta), EIU anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, urmata de un avans de 3,4% in 2012. Inflatia la nivelul regiunii va fi de 3,2%, respectiv 2,6%.
Tarile din UE aflate in tranzitie, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, vor avea in ansamblu o crestere economica de 3% in acest an si 3,4% in 2012. Inflatia va fi de 3,4%, urmata de 2,7% anul viitor.
EIU a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei zonei euro in acest an, sustinuta de Germania, de la 0,9% la 1,5%, care va incetini insa la 1,3% in 2012.
Pentru UE este asteptat un avans de 1,6% in acest an si cel viitor. In cele 15 state membre mai vechi ale Uniunii EIU prognozeaza... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 23:03
Guvernul spaniol a anuntat un nou pachet de masuri anticriza, care combina austeritatea cu stimularea economica, la presiunea investitorilor, care nu au incredere in soliditatea financiara a statului in capacitatea acestuia de a-si reveni, informeaza Mediafax. Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a prezentat Parlamentului un pachet de masuri anticriza.
Planul guvernului pune accentul pe retragerea alocatiilor speciale destinate somerilor pe termen lung, care nu mai primesc ajutoarele obisnuite.
Aceasta alocatie de 426 de euro, care a fost introdusa in august 2009 pentru a ajuta numarul mare de someri spanioli pe terme lung, nu va mai fi acordata dupa expirare, in februarie 2011.
"Guvernul va adopta vinerea viitoare un pachet de masuri pentru incurajarea investitiilor si sustinerea pietei muncii", a afirmat Zapatero.
Premierul a anuntat, totodata, o reducere a impozitelor pentru intreprinderile mici si mijlocii, dar si o serie de privatizari partiale care vor aduce statului venituri suplimentare.
"Vom privatiza in proportie de 30% compania nationala de loterie. Vom da acces la capital privat pentru gestionarea aeroporturilor.
Administrarea aeroporturilor din Madrid si Barcelona va deveni privata prin concesionare", a spus oficialul. Noile masuri vin dupa mai multe zile de turbulente pe piete pentru titlurile spaniole. mai mult
Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 23:56
Masurile de austeritate ale guvernului sunt pe termen scurt. Ce va urma dupa acest program si cum va fi el continuat, s-ar parea ca nimeni nu stie.Exista trei mituri, pe care le putem numi jumatati de adevaruri sau, pur si simplu, neadevaruri care apar in programul de austeritate al guvernului Boc.
Primul este legat de ideea ca acest program ar fi "solutia unica". Ni se serveste ideea ca masurile guvernului Boc erau singurele care se puteau lua in contextul actual.
Nu este adevarat, iar cea mai buna dovada in acest sens este chiar situatia din tarile europene. Majoritatea statelor se confrunta astazi cu o criza a deficitului public si cu una a datoriilor. Majoritatea statelor europene au implementat sau au anuntat programe de austeritate.
Este vorba despre Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Spania, Bulgaria, Ungaria, tarile baltice, Germania, Franta si, mai nou, Polonia, tara in care guvernul vrea sa scada deficitul bugetar printr-un program de privatizare si a apelat, recent, la o linie de finantare deschisa la Fondul Monetar International.
Au scapat, deocamdata, tarile nordice (Finlanda, Suedia, Olanda), dar si Cipru, Belgia, Slovenia sau Luxemburg. Europa celor 27 resimte, totusi, diferit crizele datoriilor si ale deficitelor bugetare. La nivel mondial, marile economii precum Japonia si SUA sunt si ele atinse de aceleasi probleme.
Numai ca solutiile gasite sunt destul de diferite de la stat la stat. Astfel, o mare economie precum cea americana nu-si... mai mult
Vineri, 18 Iunie 2010, ora 01:38