Ministrii Economiei si Finantelor din Uniunea Europeana au stabilit, sambata, sa inceapa sa elaboreze noi masuri fiscale care sa permita impozitarea corecta a activitatii companiilor digitale si au insarcinat Comisia Europeana sa prezinte o propunere care sa fie gata in primavara lui 2018.
"Am cerut expertilor statelor membre si Comisiei Europene sa incerce sa gaseasca solutii atat pe termen lung, cat si scurt", a afirmat ministrul Finante al Estoniei, Toomas Toniste, tara care detine presedintia semestriala a UE, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii ministrilor Economiei si Finantelor din UE, relateaza agentia EFE.
Cele 28 de state membre au dezbatut necesitatea gasirii de solutii pentru ca marile companii digitale, precum Google, Amazon, Facebook si Apple, sa plateasca impozite corecte in tarile europene.
Dupa acest consens, Comisia va elabora un referat care sa contina evaluarea problemei, provocarile, modele de afaceri sau alternative legislative disponibile, printre alte elemente, inainte de reuniunea sefilor de state si de guverne, care va avea loc pe 29 septembrie, la Tallin, in Estonia.
Ulterior, tarile membre vor lucra pe acest subiect pentru a adopta concluziile la Consiliul din decembrie. Asa se va marca traseul pentru ca Executivul comunitar sa elaboreze o propunere legislativa definitiva in primavara anului viitor, potrivit vicepresedintelui CE pentru zona euro, Valdis Dombrovskis.
Franta, Spania, Germania si Italia au venit la... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 16:28
Franta, Germania, Italia si Spania lanseaza un plan pentru ca gigantii din domeniul tehnologiei sa plateasca impozite mai mari si propun o armonizare fiscala in privinta impozitului societatilor, pentru ca aceste companii sa plateasca in functie de volumul de afaceri din Europa, relateaza cotidianul spaniol "El Pais".
Astfel, cele patru mari tari din zona euro au lansat o initiativa comuna pentru ca marile companii de tehnologie, precum Google, Apple sau Amazon, sa plateasca mai multe impozite in Europa. Propunerea consta, in linii mari, ca acestea sa plateasca in functie de volumul de afaceri pe care il inregistreaza in Europa.
Cele patru tari, cu cea mai mare influenta pe Vechiul Continent, s-au coalizat pentru ca aceste companii sa plateasca impozitele in functie de ceea ce incaseaza in fiecare tara, in loc de plata pe baza profiturilor, cum fac in prezent.
Ministrii de Finante din Franta, Germania, Italia si Spania au trimis sambata o scrisoare presedintelui eurogrupului, premierul estonian, pentru "a analiza variantele in vederea stabilirii unui impozit armonizat pe volumul de afaceri generat in Europa de companiile din domeniul digital".
Scrisoarea adauga faptul ca "sumele colectate vor avea ca obiectiv reflectarea unei parti din ceea ce aceste companii ar trebui sa plateasca in termeni de impozite pentru societati".
"In cazul in care Comisia decide demararea unei initiative legislative in acest sens, va fi demonstrat angajamentul nostru de a impozita... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 21:52
4Guvernul spaniol face pasi timizi spre reducerea masurilor de austeritate adoptate cu 6 ani in urma. Intr-un discurs in plenul Parlamentului, premierul Mariano Rajoy a anuntat ca va reduce impozitele platite de angajatorii care creeaza locuri de munca si pentru familiile monoparentale cu cel putin doi copii.
Seful guvernului de la Madrid a anuntat in discursul adresat natiunii ca Spania mizeaza pe o crestere economica de 2,5% in acest an si pe crearea a 500.000 de locuri noi de munca, dar i-a avertizat pe alegatori ca aceste rezultate pot fi usor spulberate de o victorie in alegeri a extremei stangi reprezentata de gruparea Podemos, potrivit Wall Street Jounal.
Spaniolii se pregatesc de campanie
"Statul bunastarii nu este mentinut prin demogogie, aceasta doar il poate distruge", a punctat premierul spaniol, facand o referire voalata la promisiunile Podemos de restructurare a datoriei externe a Spaniei, de 1.100 de miliarde de euro.
Miscarea sa vine intr-un moment cand eprezentantii partidului de extrema stanga sunt in plina precampanie electorala si promit deja cresterea pensiilor si a salariului minim.
Printre primele masuri pe care guvernul spaniol le va lua pentru a atenua ascensiunea Podemos se numara reducerea impozitelor pentru familii monoparentale cu minim doi copii minori.
Calculele facute de expertii spanioli arata ca economiile facute in acest caz sunt de minim 1.200 de euro anual, sensibil peste valoarea unui salariu minim lunar din Spania.... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 20:00
Guvernul spaniol a anuntat reduceri semnificative pana in 2016 la impozitele platite de companii si populatie, pentru a recompensa sacrificiile din ultimii ani si pentru a stimula investitiile, infiintarea de locuri de munca si competitivitatea.
Scaderea taxelor va lasa spaniolii cu mai multi bani in buzunar inaintea alegerilor care ar putea avea loc cel mai devreme la sfarsitul anului urmator, noteaza publicatia americana, scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Rata de impozitare pentru companii va cobori de la 30% in prezent la 25% pana in 2016.
Pentru persoanele care castiga peste 300.000 de euro pe an, impozitul va fi redus de la 52%, unul dintre cele mai mari din Europa, la 45%.
De asemenea, cei care obtin mai putin de 12.450 de euro pe an vor plati in 2016 impozit de 19%, fata de 24,75% in prezent.
Taxarea va creste, insa, pentru populatia cu venituri intre 100.000 de euro si 150.000 de euro, ca urmare a restrangerii numarului de catetgorii de impozitare, a declarat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro.
Oficialii spanioli afirma ca economia tarii creste suficient de puternic astfel incat incasarile din impozite sa creasca chiar daca scad cotele de impunere.
Fondul Monetar International arata in luna mai ca economia Spaniei, care a iesit din recesiune in vara anului trecut si ar urma sa creasca potrivit estimarilor cu 1,2% in acest an, a depasit perioada critica si are spatiul necesar pentru a reduce impozitul pentru companii.
Unii... mai mult
Duminica, 22 Iunie 2014, ora 17:40
Guvernul spaniol va adopta vineri reforma fiscala, care are un semnificativ caracter electoral si va reduce impozitele percepute cetatenilor si companiilor cu aproximativ 7,5 miliarde de euro, estimeaza cotidianul La Razon.
Astfel, primul an al lui Felipe al VI-lea in calitate de rege al Spaniei va coincide cu primele doua faze de aplicare a reducerii impozitelor pe venit si pe profit, doua dintre cele mai importante impozite ale sistemului, care au crescut mult pe durata actualei legislaturi, potrivit Agerpres.
Dupa 50 de cresteri impozitare aplicate intre 2012 si 2013, Ministerul spaniol al Finantelor considera ca de acum economia a inceput sa-si revina suficient, astfel ca exista o marja pentru aplicarea unor reduceri impozitare concrete. Incasarile la buget vor continua sa creasca, intrucat, atata vreme cat economia isi revine, se vor extinde bazele de impozitare indirecta.
Cele sapte niveluri de impozitare a veniturilor - de la minim 24,75% la maxim 52% - se vor reduce la cinci, iar angajatii vor percepe retineri mai mici la salariu, in special la cele medii si joase, adica cele ale majoritatii contribuabililor. Cei care castiga sub 1.000 de euro pe luna nu vor plati impozite, iar nivelul maxim va fi de sub 49%. Noua impozitare pe venit se va schimba in doua faze - in 2015 si 2016 - si va avea un impact de aproximativ 4,9 miliarde de euro, potrivit cotidianului spaniol.
Impozitul pe profit pentru societatile comerciale va trece de la 30% la 25% in doua... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 13:30
Guvernul spaniol spera sa stranga anul acesta 250 de milioane de euro cu impozitele de 10% impuse celor care au decis sa declare venituri in 2012, potrivit masurilor de amnistie fiscala.
Potrivit Rtve.es, previziunea este inclusa in Planul national de reforme transmis Comisiei Europene si aprobat in sedinta de guvern din 26 aprilie.
Procesul extraordinar de reglementare a veniturilor, aprobat de executivul spaniol anul trecut, a permis deja strangerea a 1,2 miliarde de euro - jumatate din suma estimata initial. Chiar si asa, Ministerul spaniol al Finantelor a indicat faptul ca sumele nou declarate se ridicau la 40 de miliarde de euro.
In acelasi plan de reforma se mai arata ca masurile de lupta impotriva fraudelor in declaratiile de venit vor duce la incasari la buget de 1 miliard de euro in fiecare an. In plus, peste 2 miliarde de euro vor ajunge la bugetul de stat ca urmare a cresterii impozitului pe venit - o masura temporara care se va prelungi si pe durata anului 2014.
Premiile de la loterie, care au fost impozitate pentru prima oara in 2012 cu 20% (sumele peste 2.500 de euro. n.red.), vor spori de asemenea bugetul de stat cu 850 de milioane de euro anul acesta.
Guvernul spaniol considera insa ca impactul fiscal cel mai ridicat l-au avut masurile de majorare a impozitelor pentru societati comerciale si TVA - aproape 5,5 miliarde de euro in total, stranse astfel in 2012. In 2013, numai din TVA, guvernul estimeaza ca va incasa la buget peste 7,6 miliarde... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 13:37
Nivelul de colectare a taxelor si impozitelor din Romania este de 75-80%, mult mai redus decat in alte state din UE, cresterea acestuia la 90%, cum este in Spania, putand face ca mediul fiscal sa arate diferit, a declarat Peter de Ruiter, partener al companiei de audit si consultanta PwC.
"Colectarea impozitelor in Romania este prea redusa fata de alte state din Uniunea Europeana. Este la niveluri nedorite. Avem un procent de 75-80% de colectare a taxelor. Daca am ajunge la 90% ca in Spania sau in alte tari, mediul fiscal al Romaniei ar arata diferit", a afirmat de Ruiter.
"O rata de impozite mare nu impiedica oamenii de afaceri. In Suedia exista un nivel de impozitare mare, dar mediul de afaceri este sprijinit. Problemele sunt mai mici in Suedia decat in Romania. Simplificarea regulilor fiscale trebuie sa aiba loc chiar daca va avea loc o crestere a impozitelor", a explicat de Ruiter.
El a aratat ca administratia trebuie sa fie credibila si a mentionat ca in Romania nu exista un parteneriat intre Guvern si administratie. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 15:33
Cotele de impozit pe venitul personal au inregistrat o crestere de 0,3% in media globala a cotelor maxime de impozit pe venit, arata un studiu KPMG, care precizeaza ca aceasta crestere este o consecinta a lipsei masurilor de redresare economica.
"Multe state au considerat necesar sa creasca cotele maxime de impozit pe venit, adoptand una din urmatoarele doua abordari: fie aplicarea unor noi cote de impozit pentru veniturile foarte mari, fie introducerea unor impozite temporare pentru situatii urgente de deficit bugetar", precizeaza studiul amintit.
Cele mai relevante exemple in acest sens, evidentiate in studiu, pot fi observate in recentele reforme introduse in Franta si Spania.
Reformele aplicate in Franta s-au concretizat prin introducerea a doua noi cote de impozit pe venit pentru persoanele cu venituri foarte mari, ceea ce a condus la cresterea cotelor maxime de la 41% la 45%. Aceste cresteri sunt in general considerate ca o "contributie exceptionala" care afecteaza persoanele cu venituri anuale ce depasesc 250.000 de Euro.
"S-ar putea sa aiba loc majorari suplimentare, in conditiile in care presedintele Francois Hollande preconizeaza introducerea unei cote de impozit de 75% pentru contribuabilii cu venituri de peste 1.000.000 de Euro", mai arata studiul.
In alte parti ale Europei, schimbarile au fost nesemnificative. Europa de Vest continua sa aiba cele mai mare cote de impozit pe venitul personal comparativ cu orice alta sub-regiune la nivel global... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 12:55
Guvernul spaniol a recuperat 260 de milioane de euro sub forma de regularizari voluntare de impozite efectuate de deponenti spanioli la divizia din Elvetia a bancii britanice HSBC, amploarea programului fiind cea mai mare din istoria tarii, transmite AFP, precizeaza Mediafax.Declaratiile fiscale au avut loc dupa ce autoritatile franceze au remis Madridului o lista de detinatori de conturi la HSBC, in Elvetia, pe care figurau 659 de cetateni spanioli, cu 3.000 de conturi.
Aproape jumatate (circa 300) dintre aceste persoane si-au regularizat situatia cu fiscul spaniol, a declarat secretarul de stat pentru buget, Carlos Ocana.
El a subliniat ca regularizarea "este cea mai mare din istoria Spaniei, in domeniul evaziunii fiscale".
Intre celelalte persoane de pe lista carora autoritatile le-au propus regularizarea voluntara, circa 250 nu au facut-o corect, iar 100 nu au dat niciun raspuns.
Ocana a aratat ca fiscul va continua sa gaseasca persoanele recalcitrante, care nu mai pot sa isi rezolve situatia voluntar, intrucat termenul limita a expirat pe 30 iunie, acestia fiind pasibili de sanctiuni financiare.
In scandalul legat de clientii evazionisti ai diviziei elvetiene a bancii britanice HSBC sunt implicati si cetateni francezi, canadieni si italieni. mai mult
Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 08:17