Datoria publica spaniola a crescut in iunie la nivelul record de 1.138,9 miliarde de euro, echivalentul a 100,03% din PIB, arata datele publicate joi de Banca Centrala a Spaniei, transmite EFE.
Guvernul premierului Mariano Rajoy se confrunta din 2014 cu un nivel ridicat al datoriei, chiar daca economia Spaniei conduce redresarea zonei euro. Obiectivul Guvernului in acest an este reducerea datoriei la 98,8% din PIB, chiar daca va depasi semnificativ plafonul de 60% din PIB impus statelor membre ale Uniunii Europene.
In iunie, datoria a crescut cu 1,24% fata de luna precedenta si cu 2,9% fata de perioada similara din 2016. Din totalul datoriei, cea a statului s-a ridicat la 976,28 miliarde de euro, un avans de 4% fata de iunie 2016.
Ministerul Economiei din Spania considera ca un nivel al datoriei de 100,03% din PIB este compatibil cu obiectivul de reducere a datoriei la 98,8% din PIB pana la sfarsitul anului.
Spania, a patra economie din zona euro, a inregistrat un avans de 3,1% in trimestrul doi din 2017, comparativ cu perioada similara din 2016, arata datele publicate miercuri de Eurostat. ...citeste mai departe despre "Datoria publica a Spaniei atinge un record de peste 1.000 de miliarde de euro, adica peste 100% din PIB" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 23:30
Economia globala pare sa mearga doar pe carburantul furnizat de banci, din moment ce datoria publica globala va creste in cursul acestui an cu inca 10,7 trilioane de dolari, atingand valoarea totala de 62,7 trilioane.
Recesiunea din 2008 continua sa reprezinta o problema inca nerezolvata de multe tari, iar bancile centrale au fost nevoite se apeleze la politici monetare mai putin ortodoxe, in vreme ce reformele aplicate in anumite tari au fortat guvernele centrale sa se imprumute masiv pentru a sustine cresterea consumului si a investitiilor, observa Daily Sabah.
Datele prelucrate de expertii Fondului Monetar International arata ca datoria publica globala de 62,7 trilioane de dolari va cantari cat 84,1% din Produsul Global Brut (PGB) de 74,5 trilioane de dolari estimat de FMI pentru sfarsitul acestui an.
La sfarsitul anului trecut, datoria publica globala de 52 de trilioane de dolari reprezenta 85% din PGB.
Peste 80% din datoria publica de pe glob este detinuta de doar 11 state, SUA deschizand lista marilor datornici cu 20,1 trilioane de dolari, urmata de Japonia, China si Italia, cu datorii de 11,8 trilioane, 5,3 trilioane, respectiv 2,5 trilioane de dolari.
Pe urmatoarele trei locuri se claseaza Franta, Germania si Marea Britanie, la egalitate de puncte in privinta debitelor: 2,4 trilioane de dolari.
India, Canada, Brazilia si Spania completeaza lista celor 11 tari cu datorii publice consistente, in cazul lor sumele variind intre 1,3 si 1,5 trilioane de... mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 08:30
2Banca Centrala a Spaniei a anuntat ca gradul de indatorare a tarii a depasit usor produsul intern brut (PIB) al regatului.
In prezent, datoria Spaniei se ridica la 1.009 miliarde de euro, suma ce reprezinta 101% din valoarea economiei spaniole pe anul 2015, anunta Daily Sabah.
Guvernul de la Madrid estimeaza totusi o scadere a gradului de indatorare cu aproape 2% pana la sfarsitul acestui an.
Criza datoriilor regatului spaniol a fost un motiv constant de ingrijorare inca de la declansarea crizei economice din 2008.
Pana in 2013, Spania a inregistrat doua perioade de recesiune, dar a reusit sa iasa din criza spre sfarsitul acelui an, insa cu pretul a aproximativ 5 milioane de locuri de munca pierdute.
In prezent este una dintre cele mai bine ancorate economii din flancul sudic al zonei euro, unde Italia, Portugalia si Grecia dau inca semne de slabiciune. mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 14:02
Banca Centrala a Spaniei a anuntat vineri ca datoria publica a urcat la 97,7% din PIB la sfarsitul lui 2014, de la 92,1% din PIB in 2013, in linie cu estimarile Guvernului.
Ministrul spaniol de Finante, Cristobal Montoro (foto), a avertizat recent ca datoria publica a tarii va ajunge la sfarsitul acestui an la 100,3% din PIB, depasind semnificativ plafonul de 60% din PIB impus statelor membre ale Uniunii Europene, transmit EFE ...citeste mai departe despre "Tara din zona euro a carei datorie publica e aproape 100% din PIB" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 18:03
La sfarsitul lunii martie, datoria publica a Spaniei se ridica la 922,82 miliarde de euro, in crestere cu 19,1% comparativ cu perioada similara din 2012.
Guvernul de la Madrid se asteapta ca povara datoriei sa urce la 90,5% din PIB la sfarsitul acestui an.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's estimeaza ca economia Spaniei se va contracta cu 1,5% in 2013, apoi se va redresa lent, ajungand la o crestere de aproximativ 0,6% in 2014.
Rata somajului "va ramane foarte ridicata, peste 26%, cel putin pana cand se va inregistra o redresare economica sustinuta", chiar daca economia va beneficia de imbunatatirea competitivitatii si de exporturile "robuste", se arata in raportul S&P.
Economia Spaniei s-a contractat pentru al saptelea trimestru consecutiv in perioada ianuarie-martie 2013, conform datelor publicate recent de Institutul National de Statistica de la Madrid.
Produsul Intern Brut al Spaniei, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 0,5% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, din cauza declinului cererii pe plan intern.
Economia Spaniei s-a contractat cu 2% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, un declin mai pronuntat decat cel de 1,9% inregistrat in ultimele patru luni din 2012 si cea mai mare scadere anuala de la inceputul actualei recesiuni, in ultimul trimestru din 2011. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 16:47
Programul de austeritate aplicat de guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy, este cel mai dur de la revenirea Spaniei la democratie, in 1978, dar nu a reusit sa tina sub control deficitul, din cauza adancirii recesiunii.
Spania anunta cel mai sever program de austeritate
Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.
Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar
Guvernul a majorat o taxa pe vanzari si a redus cheltuielile pentru asistenta medicala, dar chiar si asa deficitul bugetar din acest an ar putea sa se apropie de nivelul de 9,4% din PIB atins in 2011, a declarat Ignacio Conde-Ruiz, analist la Fundatia pentru cercetari aplicate in economie din Madrid.
Consecintele bugetare si politice ale masurilor de austeritate adoptate pe fondul contractiei economice scot in evidenta dilema cu care se confrunta Rajoy. Pentru a obtine sprijin financiar european, Rajoy ar putea fi nevoit sa ia noi masuri de austeritate, repetand tiparul din Grecia, Portugalia si Irlanda.
"Nu exista nicio sansa ca Spania sa respecte obiectivele. Tinta deficicitului este sinucidere economica", a afirmat Megan Greene, director pentru economie europeana la Roubini Global Economics.
Rajoy aplica un program de majorari de taxe si reduceri ale cheltuieilor in valoare de peste 100 de miliarde de euro, in timp ce declinul... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:49
Spania a imprumutat patru miliarde de euro joi, randamentele pentru obligatiuni cu scadenta la doi si cinci ani inregistrand scaderi puternice. Scaderile randamentelor au avut loc pe fondul asteptarilor ca guvernul de la Madrid sa ceara ajutor financiar extern de la tarile zonei euro.
Licitatia a fost considerata un succes de analisti, chiar daca guvernul de la Madrid a acceptat o crestere usoara a randamentelor la obligatiunile pe trei ani, conform Mediafax.
Randamentul obligatiunilor pe cinci ani a coborat de la 6,46% la ultima licitatie la 4,77%, iar pentru cele pe doi ani a scazut la 3,28%, de la 5,2%.
Doar pentru titlurile pe trei ani s-a inregistrat un avans al randamentului, de la 3,84% la ultima emisiune la 3,96% joi.
Spania a reusit sa vanda obligatiuni in valoare de 3,99 miliarde de euro, la nivelul maxim al intervalului de trei - patru miliarde de euro vizat.
Guvernul de la Madrid se afla sub presiune pe pietele financiare pentru a cere ajutor financiar extern tarilor din zona euro, dupa ce economia a fost puternic afectata in ultimii ani, mai ales prin prabusirea sectorului constructiilor, iar Spania a devenit una dintre cele mai vulnerabile tari europene la criza datoriilor.
Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE
Executivul spaniol vrea sa ceara Uniunii Europene 40 de miliarde de euro, pentru necesitatile de recapitalizare ale sectorului bancar spaniol, urmand ca suma totala necesara, de 59,3 miliarde de euro (potrivit... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:30
Planul presedintelui BCE, Mario Draghi, privind achizitia de obligatiuni guvernamentale nu a convins investitorii sa finanteze Spania si Italia mai ieftin. Acest plan a determinat insa mentinerea costurilor de imprumut ale unor tari ca Franta si Belgia.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Randamentul obligatiunilor Spaniei pe trei ani a revenit la 3,83%, dupa ce a coborat la 3,37% pe 7 septembrie, la numai o zi dupa ce Draghi a prezentat detaliile propunerii sale de achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor care accepta conditii economice in schimbul actiunilor.
Costul de asigurare a datoriilor Frantei a coborat in aceasta perioada cu 24%, aproape dublu fata de 13% pentru Italia, anunta Bloomberg.
"Ceea ce a facut Draghi a fost benefic intr-o anumita masura, dar exista inca scepticism in piata pentru ca Spania nu a facut pasul de a cere ajutor. Nu schimba faptul ca Spania are inca o problema mare de rezolvat. Franta si Belgia sunt vazute ca fiind mai sigure", a declarat Adrian Owens, de la firma londoneza GAM, care supravegheaza active de 62 miliarde de dolari.
Randamentul titlurilor Spaniei pe doi ani este de 3,14%, fata de 0,24% pentru Franta. Italia are un cost de finantare pe doi ani de 2,16%, de sase ori mai mare fata de 0,36% in cazul Belgiei.
Spania a avut performante mai slabe si ca Irlanda, tara laudata de UE pentru reformele economice. Obligatiunile irlandeze au adus investitorilor un castig de 4,6% de la... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 17:52
Spania se confrunta cu dificultati "severe" care cer din partea guvernului implementarea unor reforme economice sustinute, inclusiv in buget, a avertizat joi Gerry Rice, purtator de cuvant al Fondului Monetar International.
FMI inca analizeaza detaliile proiectului de buget al Spaniei prezentat Parlamentului saptamana trecuta, care indica reducerea semnificativa a cheltuielilor, a explicat Gerry Rice.
Recent, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a afirmat ca tara este complet dedicata indeplinirii tintei de deficit si orice comparatie cu Grecia este 'o absurditate totala'. "Suntem pe deplin decisi sa indeplinim tintele", le-a declarat reporterilor oficialul spaniol, referindu-se la angajamentul Spaniei de a-si reduce deficitul bugetar la 5,3% din PIB anul acesta si la 3% din PIB in 2013.
Luna trecuta Spania si-a relaxat tintele bugetare, sporind temerile ca ar putea deveni urmatoarea sursa de contagiune financiara a zonei euro. De Guindos a adaugat ca orice comparatie cu Grecia este 'o absurditate totala' deoarece noul executiv spaniol, in cele trei luni de cand se afla la guvernare, a redus costurile si a adoptat reforme cheie pentru piata muncii, pentru a stimula angajarile si a ajuta firmele sa devina mai productive.
In februarie, Spania a socat pietele anuntand ca nu si-a indeplinit tinta de deficit bugetar pentru 2011 si cateva zile mai tarziu si-a fixat o tinta mai lejera pentru acest an. In ultimele saptamani randamentele obligatiunilor... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 19:57