Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a apreciat marti ca Ciprul ar fi putut evita conditiile dure incluse in programul convenit cu creditorii internationali in luna martie daca ar fi cerut mai devreme ajutor, transmite Reuters.
De asemenea, Panicos Demetriades i-a criticat pe bancherii locali pentru ca au acumulat portofolii mari de obligatiuni guvernamentale grecesti, a caror restructurare convenita la finele lui 2011 s-a dovedit a fi daunatoare pentru Cipru. "In opinia mea aceasta a fost o investitie catastrofala care nu ar fi trebuit aprobata sa continue", a spus Panicos Demetriades.
In primavara acestui an, Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si de asemenea a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.
In opinia lui Panicos Demetriades, Ciprul ar fi putut cere ajutor international imediat dupa ce liderii europeni au acceptat restructurarea datoriilor Greciei, la finele lui 2011.
"Daca am fi cerut ajutor imediat dupa implicarea sectorului public din Grecia am fi putut obtine conditii mai bune", a apreciat Demetriades, care a fost numit in functia de guvernator al Bancii centrale a Ciprului in luna mai 2012. Potrivit acestuia, un memorandum preliminar de intelegere convenit cu bancile la finele lui 2012 prevedea o suma care sa tina cont si de necesitatile de recapitalizare ale primelor doua banci... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 17:11
Agentia de evaluare financiara Moody's considera ca sansele ca Ciprul sa intre in incapacitate de plata sunt in continuare foarte mari, desi rezultatele scrutinului prezidential au crescut sansele de a se ajunge la un acord cu troica pentru acordarea unui ajutor financiar.
"Suma necesara recapitalizarii bancilor cipriote ramane nesigura si anticipam ca povara datoriei Ciprului va creste dramatic, ajungand la un nivel nesustenabil", se arata in raportul Moody's, potrivit Reuters.
"Exista 50% sanse ca marimea anticipata a poverii datoriei tarii sa constranga eventual autoritatile sa adopte masuri pentru reducerea datoriei, inclusiv posibilitatea ca sectorul privat sa inregistreze pierderi din cauza datoriei Ciprului", sustine agentia.
Ciprul trebuie sa grabeasca negocierea planului de salvare
Presedintele ales al Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, a format miercuri un guvern care va trebui sa finalizeze fara intarziere un acord referitor la un plan de salvare european pentru acest stat, amenintat cu intrarea in incapacitate de plata.
Moody's a apreciat ca nu se asteapta ca imbunatatirea situatiei politice sa scada posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a Ciprului, care beneficiaza de un rating 'Caa3', cu perspectiva negativa. Agentia se asteapta ca necesitatile de capital ale bancilor cipriote sa duca la cresterea datoriei guvernamentale cu pana la 150% din PIB.
Ciprul are nevoie de 8,86 miliarde de euro (11,71 miliarde de dolari) pentru a-si... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:05
Spania ar putea cere ajutor financiar de la tarile din zona euro in luna noiembrie, au declarat surse europene apropiate situatiei.
Solicitarea guvernului de la Madrid ar urma sa fie tratata la pachet cu o revizuire a programului pentru Grecia si un sprijin financiar pentru Cipru, conform Mediafax.
Guvernul spaniol analizeaza conditiile unui astfel de pachet de ajutor extern si a anuntat ca va lua o decizie doar dupa ce are mai multa claritate privind necesarul de finantare.
"Ne miscam, facem pasi, pregatiri. Lucrurile se vor cristaliza in noiembrie", a declarat un inalt oficial implicat in discutiile pentru un posibil ajutor destinat Spaniei.
La solicitarea de a clarifica daca afirmatiile sale inseamna ca Spania va cere ajutor in noiembrie, oficialul a afirmat: "Sunt increzator ca se va intampla in noiembrie".
Opinia publica in Germania, dar si in Finlanda sau Olanda, se opune tot mai puternic sprijinirii altor state din zona euro. Un pachet de ajutor extern ar trebui sa primeasca aprobare parlamentara in Germania si Finlanda.
Spania vrea sa ceara ajutor financiar zonei euro. Germania ii cere sa astepte
O a alta sursa, care a discutat cu parlamentari germani, a afirmat ca acestia nu vor putea fi convinsi sa voteze pentru un program de ajutor "decat daca este o problema de viata si de moarte".
Programul de austeritate aplicat de guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy, este cel mai dur de la revenirea Spaniei la democratie, in... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:10
Spania ar putea cere ajutor financiar de la tarile din zona euro incepand de saptamana viitoare. Autoritatile germane considera insa ca Spania ar trebui sa mai astepte, au declarat, pe surse, oficiali europeni.
Unii parteneri din zona euro si pietele financiare preseaza Spania sa ceara un program de ajutor economic care sa declanseze achizitii de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana.
Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE
"Spaniolii ezita un pic, dar acum sunt gata sa ceara ajutor extern", a spus o sursa. Trei alti oficiali europeni de nivel inalt au confirmat, pe surse, schimbarea pozitiei Spaniei.
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Spania ia toate masurile potrivite pentru a-si depasi problemele fiscale si nu are nevoie de sprijin financiar. Investitorii vor recunoaste si vor rasplati reformele guvernului spaniol, a spus oficialul german, citat de Mediafax.
Germania: Spania nu are nevoie de un plan de ajutor, ci de increderea pietelor
In acelasi timp, guvernul german nu doreste ca ajutorul financiar european in valoare de pana la 100 de miliarde de euro oferit Spaniei sa nu mearga direct la bancile din aceasta tara, ci la statul spaniol care trebuie sa-si asume rolul de garant si sa-l inregistreze in conturile sale.
Germania: Nu vrem ca ajutorul acordat Spaniei sa ajunga direct la banci
Mai multi diplomati europeni si un inalt oficial german au declarat ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei,... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 13:27
Ministrul francez de finante, Pierre Moscovici, ii va primi marti seara, la Paris, pe omologii sai din Germania, Italia si Spania, pentru a "pregati in mod activ" summitul european care va avea loc joi si vineri la Bruxelles, transmit AFP si Reuters.
Reuniunea ministrilor de finante vine la cateva zile dupa reuniunea de la Roma dintre cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Francois Hollande, premierul spaniol Mariano Rajoy si premierul italian, Mario Monti, in cursul careia principalele economii din zona euro au facut apel la mobilizarea a 120 - 130 miliarde de euro pentru stimularea cresterii economice.
Liderii europeni se reunesc la 28 si 29 iunie, la Bruxelles, pentru a discuta despre dificultatile stringente din zona euro, in special despre Spania si Cipru. Spania si Ciprul s-au decis, luni, oficial sa ceara ajutorul Uniunii Europene pentru a-si salva bancile insolvabile. Ciprul este cea de-a cincea tara din UE care a solicitat sprijin din partea autoritatilor europene. mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 14:01
Europa trebuie sa raspunda "energic" cererilor de ajutor financiar formulate de Spania si Cipru catre partenerii lor din zona euro, a declarat marti ministrul de Finante japonez, Ju Azumi, relateaza AFP.
"Summitul european care va urma este un punct cheie. Globul va urmari cu atentie maniera in care se va raspunde cererii de ajutor formulata de Spania", a declarat Azumi. "Ma astept ca Uniunea Europeana sa raspunda energic" dificultatilor statelor membre ale zonei euro care se prabusesc din cauza datoriilor, a adaugat ministrul, citat de agentia Dow Jones.
Liderii europeni se vor reuni pe 28 si 29 iunie, la Bruxelles, pentru a discuta despre dificultatile cele mai importante cu care se confrunta zona euro, in special Spania si Grecia.
Spania si Cipru au anuntat oficial luni ca vor cere ajutor Uniunii Europene pentru a putea sa-si salveze bancile insolvabile. Cipru este cea de a cincea tara din UE care va apela la acest demers.
Japonia este victima a crizei datoriilor suverane din zona euro, exportul fiind afectat din cauza unei cresteri record al monedei nationale, yenul.
Japonia este un cumparartor important al obligatiunilor de stat europene. In 2011, aceasta tara a achizitionat intre 10 si 20 la suta din diversele titluri emise de fondul de sustinere al zonei euro (FESF) destinate pentru sustinerea tarilor membre uniunii monetare. mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:31
Autoritatile cipriote au anuntat luni ca vor solicita asistenta financiara de la fondurile europene (Fondul European de Stabilitate Financiara, EFSF, si succesorul sau Mecanismul European de Stabilitate, MES) pentru a reduce expunerea pe Grecia a sectorului financiar cipriot, transmite Reuters.
"Obiectivul acestei cereri de asistenta este tinerea sub control a riscurilor cu care se confrunta economia cipriota, in special a celor care provin de pe urma efectelor negative din sectorul financiar, ca urmarea expunerii sale pe economia Greciei", se arata intr-un comunicat al guvernului cipriot.
Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza deja de sprijinul Uniunii Europene, iar Spania a cerut si ea luni asistenta Eurogrupului pentru sectorul sau bancar.
Cipru, una din cele mai mici economii din zona euro, nu mai poate sa se finanteze de un an de pe pietele financiare din cauza expunerii excesive a bancilor sale la criza din Grecia.
Moody's Investors Service a retrogradat recent ratingurile principalelor trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank), prezente si pe piata din Romania, din cauza expunerii deosebite pe Grecia. De asemenea, Fitch Ratings a retrogradat luni Ciprul in categoria 'junk' (nerecomandat pentru investitii) mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 20:26
Cipru ar putea cere ajutor financiar extern pentru sectorul bancar, dar si pentru sustinerea economiei, pana la sfarsitul lunii iunie, devenind astfel a cincea tara din zona euro care apeleaza la imprumuturi externe, a sugerat ministrul de Finante cipriot, Vassos Shiarly, citat de The Guardian.
A doua mare institutie de credit a tarii, Cyprus Popular Bank, a fost puternic afectata de expunerea pe datoria statului elen in urma restructurarii de la inceputul lunii martie, cand au fost sterse datorii de 100 de miliarde de euro.
"Problema este urgenta. Stim ca recapitalizarea bancilor trebuie finalizata pana la 30 iunie si au mai ramas doar cateva zile", a spus Shiarly.
In mod ironic, noteaza publicatia britanica, in ziua urmatoare Cipru ar trebui sa preia, pentru sase luni, presedintia prin rotatie a UE.
Cyprus Popular Bank a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca va ajunge la o rata de adecvare a capitalului de 9,2%, ceruta de Autoritatea Bancara Europeana, dupa finalizarea unui plan de atragere de capital. Banca pregateste o oferta de drepturi de 1,8 miliarde de euro subscrisa in totalitate de guvernul cipriot, precum si o preschimbare voluntara a unor instrumente financiare reprezentand datorii in valoare de 1,2 miliarde de euro.
Shiarly nu a negat ca Cipru are nevoie de bani
Intrebat daca Cipru va cere ajutor pentru banci, Shiarly a raspuns ca va fi vorba, probabil, despre un pachet mai amplu.
"Cand intri in programul de sprijin iei in calcul toate datele,... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:00
Norvegia a semnat un acord financiar cu UE, promitand un ajutor de circa doua miliarde de euro intre 2009 si 2014 pentru cele mai noi 12 state membre, printre care Romania, precizeaza NewsIn."Noile mecanisme financiare ale zonei economice europene ne ofera o oportunitate istorica de a ne consolida cooperarea cu cele mai noi state membre UE.
Multe dintre aceste tari se lupta cu rata mare a somajului si cu o situatie economica dificila.
Este in interesul Norvegiei sa promoveze dezvoltarea economica si sociala in aceste tari", a declarat ministrul norvegian de externe, Jonas Gahr Store.Polonia va fi, de departe, cel mai mare beneficiar al masurii, urmata de Romania, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Lituania, Slovacia, Letonia, Grecia, Portugalia, Spania, Estonia, Slovenia, Cipru si Malta.
Ajutorul norvegian vizeaza sa micsoreze disparitatile dintre statele membre, precum si sa finanteze proiectele ecologice, inovatiile in domeniul industriei verzi, sanatatii, acordarea de burse, societatea civila, justitia, precum si dezvoltarea umana si sociala.
"Intram intr-o faza critica privind eforturile impotriva schimbarii globale si suntem multumiti ca am ajuns la un acord cu UE pentru a acorda prioritate schimbarii climatice in cooperarea din cadrul Zonei economice europene cu noile state membre", a explicat Store.O noutate in acest acord o reprezinta faptul ca Norvegia sustine si proiecte care vizeaza promovarea "muncii decente si dialogului tripartit" cu sindicatele, angajatii si... mai mult
Luni, 02 August 2010, ora 18:30