Strategiile de incheiere a programelor de asistenta financiara din Spania si Irlanda vor fi discutate la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, din luna decembrie, a declarat luni presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Acesta a adaugat ca este prea curand sa fie analizate detaliile privind necesitatile de finantare ale Greciei, transmite MNI.
Raspunzand intrebarilor jurnalistilor dupa intalnirea ministrilor de Finante din zona euro de la Luxemburg, Dijsselbloem a afirmat ca, desi Guvernul Spaniei este "determinat" sa finalizeze fara nicio extindere programul de asistenta financiara, "raman deschise toate optiunile" pentru iesirea Irlandei, inclusiv imprumuturi suplimentare pentru Dublin.
"Vom discuta la urmatoarea noastra intalnire din noiembrie strategiile de incheiere a programelor de asistenta financiara, inclusiv masurile care ar putea fi necesare pentru a atenua tranzitia. Si avem interesul comun ca accesul pe pietele financiare sa fie sustenabil si incununat de succes", a declarat presedintele Eurogrupului.
In august 2012, institutiile spaniole de creditare au imprumutat suma record de 411 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, dupa ce in luna iunie 2012 tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Pana acum au fost utilizate 41 miliarde de euro, iar aproape jumatate au mers la Bankia SA, a patra mare banca a tarii.
Spania ar... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 09:14
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei, Bostjan Jazbec, a afirmat ca va lua in considerare solicitarea unui ajutor extern, in cazul in care costurile de finantare ale tarii raman ridicate, transmit AFP si BBC.
Bancile slovene, detinute in principal de stat, se chinuie in prezent cu credite neperformante in valoare de aproximativ 7,5 miliarde de euro, echivalentul a 22,5% din PIB.
Declaratiile oficialului vor alimenta probabil speculatiile ca Slovenia ar putea sa devina a sasea tara din zona euro care solicita un program de asistenta financiara, dupa Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia.
Guvernatorul Bancii Sloveniei a dat asigurari ca autoritatile de la Ljubljana fac totul pentru reducerea costurilor de finantare ale tarii.
"Daca aceste eforturi nu vor avea succes, exista posibilitatea de a solicita ajutor prin diverse programe", a adaugat Bostjan Jazbec.
Toate statele din zona euro au optiunea de a cere ajutor financiar de la Mecanismul European de Stabilitate (MES), infiintat in 2012 in ideea de a oferi asistenta financiara statelor membre aflate in dificultate.
Premierul sloven Alenka Bratusek a recunoscut in Parlament ca suma necesara pentru salvarea bancilor este "complet necunoscuta".
Intr-o declaratie acordata agentiei de presa din Slovenia, STA, Alenka Bratusek a afirmat: "Pregatim intensiv masurile de care este nevoie pentru a evita recurgerea la ajutor extern".
Guvernatorul Bancii Centrale a Sloveniei a revizuit in scadere... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 09:45
Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a apreciat marti ca Ciprul ar fi putut evita conditiile dure incluse in programul convenit cu creditorii internationali in luna martie daca ar fi cerut mai devreme ajutor, transmite Reuters.
De asemenea, Panicos Demetriades i-a criticat pe bancherii locali pentru ca au acumulat portofolii mari de obligatiuni guvernamentale grecesti, a caror restructurare convenita la finele lui 2011 s-a dovedit a fi daunatoare pentru Cipru. "In opinia mea aceasta a fost o investitie catastrofala care nu ar fi trebuit aprobata sa continue", a spus Panicos Demetriades.
In primavara acestui an, Ciprul a fost nevoit sa adopte masura fara precedent de a impune pierderi pentru mari deponenti si de asemenea a inchis a doua banca locala pentru a putea primi un program de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de euro.
In opinia lui Panicos Demetriades, Ciprul ar fi putut cere ajutor international imediat dupa ce liderii europeni au acceptat restructurarea datoriilor Greciei, la finele lui 2011.
"Daca am fi cerut ajutor imediat dupa implicarea sectorului public din Grecia am fi putut obtine conditii mai bune", a apreciat Demetriades, care a fost numit in functia de guvernator al Bancii centrale a Ciprului in luna mai 2012. Potrivit acestuia, un memorandum preliminar de intelegere convenit cu bancile la finele lui 2012 prevedea o suma care sa tina cont si de necesitatile de recapitalizare ale primelor doua banci... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 17:11
Spania nu va suferi o interventie financiara din partea UE, asa cum s-a petrecut in Portugalia sau Irlanda, iar guvernul de la Madrid nici nu va mai majora TVA, a declarat miercuri ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos.
Daca Spania va avea nevoie de sprijin financiar, nu va fi insa o interventie, ci va conta pe ajutorul Bancii Centrale Europene pe piete, pentru a reduce din costurile
de finantare ale datoriei de stat a tarii, a precizat ministrul De Guindos.
El a tinut sa precizeze si ca Spania a fost deja "salvata financiar in 2011", cand BCE a cumparat din datoria de stat a tarii, in lunile august si decembrie.
"Spania nu are nevoie de o interventie financiara, ci sa se elimine nesiguranta asupra monedei euro", a mai spus ministrul. mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 15:15
Tarile membre ale ale zonei euro au aprobat un ajutor de 39,5 de miliarde de euro pentru Spania, a anuntat Presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker.
Spania va primi prima transa a ajutorului saptamana viitoare, iar 36,97 de miliarde de euro vor fi folositi la recapitalizarea a patru banci nationalizate, transmite EFE.
Anuntul lui Junker a venit la doar cateva ore dupa ce guvernul spaniol a solicitat oficial ajutorul european, dar rapiditatea cu care a fost aprobat nu a fost o surpriza.
Eurogroup anuntase deja, anterior, ca este pregatit sa ofere Spaniei un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro.
Guvernul spaniol se afla, de mai multe luni, sub presiunea partenerilor europeni de a solicita un ajutor financiar pentru a iesi din criza economica in care a intrat odata cu spargerea bulei imobiliare.
Premierul Mariano Rajoy a dorit insa sa amane acest moment cat mai mult, in contextul in care au avut loc alegeri in mai multe regiuni din Spania, iar o mare parte a spaniolilor nu vedeau cu ochi buni o astfel de solicitare, asociata cu masurile de austeritate pe care tara le suporta.
Proteste masive in Spania si Grecia: Europa cauta solutii
Aproape jumatate din suma mentionata, 17,96 miliarde de euro, va merge catre recapitalizarea Bankia, 9,08 de miliarde de euro sunt destinati CatalunyaCaixa, in timp ce Novagalicia si Banco de Valencia vor primi 5,43 si respectiv 4,5 de miliarde de euro. mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 11:16
Premierul spaniol Mariano Rajoy a afirmat luni, dupa o intalnire cu omologul sau italian Mario Monti, ca pentru moment Spania nu are nevoie indispensabila sa ceara sprijin partenerilor europeni prin intermediul unui mecanism de sustinere al Bancii Centrale Europene (BCE).
Cei doi lideri au exprimat in timpul intalnirii de la Madrid angajamentul Spaniei si Italiei pentru mentinerea Greciei in zona euro, a aratat Rajoy, transmite AFP.
"Angajamentul nostru pentru euro este de neclintit si adoptam toate masurile necesare pentru garantarea stabilitatii si ireversibilitatii monedei", a afirmat premierul spaniol in fata jurnalistilor.
Spania, a patra mare economie a zonei euro, incearca sa isi redreseze finantele publice printr-un plan drastic de austeritate, care prevede economii de 150 de miliarde de euro pana in 2014.
In pofida eforturilor, tara are dificultati sa calmeze ingrijorarea investitorilor, iar in ultimele luni s-au accentuat presiunile pentru a cere ajutor prin intermediulunui nou program de achizitii de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare, anuntat la inceputul lunii septembrie de BCE.
Acest mecanism nu poate fi activat decat daca tarile fac o cerere oficiala.
"Guvernul nu a facut o astfel de cerere intrucat nu considera ca un astfel de ajutor este indispensabil pentru apararea intereselor spaniolilor", a explicat Rajoy.
Spania a refuzat sa recurga la ajutorul european intrucat in ultimele saptamani a obtinut dobanzi in scadere pentru... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 08:49
Spania nu exclude solicitarea unui ajutor in cadrul programului Bancii Centrale Europene (BCE) de cumparare de obligatiuni, dar nu intentioneaza sa ceara un pachet complet de asistenta financiara, a afirmat, miercuri, premierul spaniol Mariano Rajoy.
Consiliul guvernatorilor BCE a creat saptamana trecuta un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Tarile care doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro.
Draghi a dat asigurari ca BCE va ajuta numai statele care accepta si implementeaza conditiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achizitiona, de asemenea, obligatiuni.
"Pe langa cresterea economiei, singura optiune pe care o iau in considerare este folosirea mecanismului anuntat de BCE. Nu vom solicita un pachet complet de asistenta financiara", a afirmat premierul spaniol.
Saptamana trecuta, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole au continuat sa scada, dupa ce BCE a adoptat programul nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:56
Spania preconizeaza ca va utiliza doar 60 de miliarde din cele 100 de miliarde de euro oferite de zona euro pentru recapitalizarea sectorului bancar, a declarat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, intr-un interviu publicat luni de International Herald Tribune (IHT) si preluat de AFP.
Anterior, doua firme independente de audit au ajuns la concluzia ca sectorul bancar spaniol ar avea nevoie de o injectie de capital de pana la 62 de miliarde de euro.
Luis de Guindos a declarat pentru International Herald Tribune ca guvernul spaniol asteapta rezultatele analizelor altor firme de audit, care ii vor permite sa stabileasca care sunt necesitatile de capital ale bancilor spaniole.
"Nu cred insa ca cifra finala va fi foarte diferita de suma de 62 miliarde de euro", a declarat Luis de Guindos. Acesta a mai spus ca este increzator ca Banca Centrala Europeana va veni in ajutorul Spaniei prin cumpararea de obligatiuni si a reduce astfel costurile de finantare ale Spaniei.
"Guvernul spaniol accepta ca inteventia BCE pe piata secundara nu ar trebui sa relaxeze efortul de consolidare fiscala si trebuie sa dam asigurari BCE ca ne vom indeplini angajamentele pe care ni le-am asumat", a spus Luis de Guindos.
Agentii de rating si multi economisti se asteapta ca Spania sa ceara un program de sprijn complet, pe langa ajutorul oferit pentru sectorul bancar. Analistii se asteapta ca autoritatile de la Madrid sa sprijin financiar suplimentar de la Fondul European de... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 12:37
Raportul Fondului Monetar International (FMI), care urmeaza sa fie publicat luni, estimeaza intre 40 si 80 de miliarde de euro suma necesara pentru salvarea bancilor spaniole, scrie in editia sa de joi ziarul spaniol ABC, preluat de AFP.
FMI ia in calcul doua scenarii, precizeaza ziarul, care citeaza surse care au avut acces la raport.
Primul scenariu tine cont de situatia actuala si are in vedere suma de 40 de miliarde dolari destinata nevoilor unui grup de zece banci, intre care si Bankia, pe care guvernul spaniol intentioneaza sa o salveze cu un ajutor istoric de peste 23 de miliarde de euro.
Al doilea scenariu prevede o situatie mai tensionata, in cazul unei recesiuni severe, si care implica suma de 80 de miliarde de euro pentru salvarea sistemului financiar spaniol, scenariu pe care surse spaniole intervievate de ziar l-au descris ca fiind "ireal".
Madridul va lua o decizie in termen de cincisprezece zile in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor sale si, prin extensie, in legatura cu o eventuala solicitare de ajutor international, a declarat miercuri ministrul de finante spaniol, Luis de Guindos, in Parlamentul European de la Bruxelles.
In plus fata de raportul FMI, Madridul astepata de asemenea auditul a doua cabinete private Roland Berger si Oliver Wyman privind nevoile sale pentru redresarea bancilor.
Dupa solicitarea de asistenta financiara formulata in luna mai de Bankia, a treia banca a tarii, Spania se afla in centrul ingrijorarilor... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 20:17