Utilizatorii serviciilor de online banking din Romania sunt victimele unui nou val de mesaje spam trimis in ultimele zile, informeaza specialistii Bitdefender.
Campania reprezinta unul dintre cele mai complexe eforturi ale hackerilor de a
instala troianul Dridex si a fura datele de autentificare ale clientilor institutiilor financiare din tara noastra.
Virusul este relativ nou, evoluat din malware-ul Cridex. La randul sau, acesta este succesorul cunoscutului troian Zeus.
Infectiile cu Dridex au aparut pentru prima data la finalul anului 2014, potrivit unui comunicat remis Ziare.com de specialistii Bitdefender.
Cum functioneaza Dridex?
Virusul se propaga fie printr-un fisier. exe atasat la mesaje spam, fie prin link-uri care descarca automat virusul odata ce sunt accesate. Noua campanie foloseste fisiere Word si Excel care includ cod de tip macro.
Mesajele spam, trimise in perioada 10-17 august 2015, par sa fie ale unor companii romanesti si pretind sa contina ...citeste mai departe despre "Nu da click! Un nou virus periculos ataca exclusiv clientii bancilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 14:08
Investitorii la bursa sunt tinta a milioane de mesaje nesolicitate ce raspandesc o escrocherie financiara similara celei din filmul "Lupul de pe Wall Street", care amplifica valoarea actiunilor unei companii canadiene, anunta Bitdefender.
In doar o saptamana, valul de spam a marcat unul dintre cele mai puternice atacuri informatice de acest gen, se arata in comunicatul remis Ziare.com.
Volumul tranzactiilor a ajuns la peste 1,6 milioane de actiuni la doar cateva zile de la trimiterea in masa a mesajelor, un numar record inregistrat de compania canadiana in ultimele 6 luni, potrivit bursei americane de valori.
Valul de spam se propaga prin retele formate din mii de calculatoare infectate, localizate in tari precum Statele Unite, Spania, India, Australia, Franta, Germania, Marea Britanie, Romania si Coreea de Sud.
Cum functioneaza?
Cunoscuta drept "pump and dump", acest tip de ...citeste mai departe despre "Atentie la hackeri: "Lupii de pe Wall Street" ataca si in Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 09:45
Numarul de alerte de securitate cibernetica primite de Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-Ro) a fost de 54,8 milioane, in crestere cu 300% fata de perioada similara a anului 2013 si mai mare decat numarul de alerte pe intreg anul trecut, a declarat joi seful Directiei Tehnice a CERT-Ro, DanTofan.
Numarul de IP-uri unice din Romania implicate in diverse tipuri de incidente de securitate cibernetica a fost de 2,07 milioane in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 26% fata de primele sase luni din 2013, a precizat Tofan, la conferinta "CyberRisks in Financial Services", potrivit Agerpres.
In 2013, CERT-Ro a primit in total peste 43 de milioane de alerte, fiind implicate peste 2,2 milioane IP-uri unice din Romania.
In majoritatea cazurilor de atacuri informatice, atacatori din strainatate exploateaza vulnerabilitati tehnice ale sistemelor informatice, le infecteaza cu aplicatii de tip malware si le transforma astfel in computere de tip botnet.
Termenul botnet se refera la o retea de calculatoare infectate cu software de tip bot, software ce permite unor persoane rau intentionate sa preia controlul acestora fara cunostinta proprietarilor de drept. Prin intermediul botnet-urilor se desfasoara activitati ilegale cum sunt atacurile informatice sau trimiterea de mesaje spam.
Potrivit reprezentantului CERT-ro, amenintarile care vizeaza Romania s-au diversificat, iar multe dintre sistemele atacate sunt vechi, nu se pot... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 09:47
Trei romani se afla pe lista celor mai buni zece hackeri specializati in criminalitate cibernetica, dupa cum a anuntat directorul adjunct al Centrului de National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Gabriel Mazilu.
"Romania are deja la activ cel putin trei botneti (calculatoare controlate de hackeri, care trimit mesaje de tip spam fara stirea utilizatorilor acestora - n.red.) de conceptie proprie, nationala. Hackerii romani sunt foarte imaginativi si foarte ingeniosi si au o adaptibilitate singulara pe piata.
Cu caracter de noutate, exista forumuri de hackeri in lume care au diverse reputatii. In cel mai apreciat si cel mai important forum de criminalitate cibernetica, in top 10 ...citeste mai departe despre "Trei romani se afla in top 10 hackeri specializati in criminalitate cibernetica" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 09:59
Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) a primit anul trecut peste 43 milioane alerte de securitate cibernetica cu privire la peste 2,2 milioane IP-uri unice din Romania implicate in diverse tipuri de incidente de securitate cibernetica.
"In calitate de punct national de contact cu privire la incidente de securitate cibernetica, in perioada 01.01.2013 - 31.12.2013, CERT-RO a primit de la diversi parteneri interni sau internationali peste 43 milioane alerte de securitate cibernetica, cu privire la peste 2,2 milioane IP-uri unice din Romania implicate in diverse tipuri de incidente de securitate cibernetica. In acest sens, pe baza datelor primite, a fost realizata o analiza in scopul obtinerii unei viziuni de ansamblu asupra naturii si dinamicii acestor tipuri de evenimente relevante pentru evaluarea riscurilor de securitate cibernetica la adresa infrastructurilor IT si de comunicatii electronice de pe teritoriul Romaniei, aflate in aria de competenta a CERT-RO", se arata intr-un comunicat al CERT-RO.
CERT-RO este o structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentele de securitate cibernetica ale sistemelor informatice ce asigura functionalitati de utilitate publica ori asigura servicii ale societatii informationale.
CERT-RO se afla in coordonarea Ministerului... mai mult
Marti, 11 Martie 2014, ora 14:35
Proportia de spam din traficul de mesaje e-mail continua sa scada, anul trecut fiind de 69,6%, in scadere cu cu 2,5 puncte procentuale mai mic fata de anul anterior. Tendinta de scadere s-a mentinut in ultimii trei ani, cota de mesaje nesolicitate reducandu-se cu 10,7 puncte procentuale.
Astfel, se pare ca agentii de publicitate se orienteaza tot mai mult catre alte tipuri de publicitate online legitima, care sunt acum disponibile si care au o rata de raspuns mai mare la costuri mai mici decat spam-ul, reiese dintr-u raport al Kaspersky Lab.
In acelasi timp, proportia de mesaje spam trimise in 2013 prin intermediul computerelor si serverelor din Romania a fost de 1,32%, ocupand locul 13 la nivel mondial.
Folosirea spam-ului pentru infractiuni
Mesajele spam cu caracter promotional comercial sunt inlocuite treptat cu cele ale infractorilor cibernetici, cum ar fi mesajele de tip spam care promoveaza produse ilegale sau pornografie.
"Pentru al treilea an consecutiv, cele mai intalnite fisiere malware raspandite prin intermediul e-mail-ulurilor au fost programele create pentru a fura informatii confidentiale, de obicei date de conectare si parole pentru sistemele de online banking", a declarat Darya Gudkova, Head of Content Analysis in cadrul Kaspersky Lab.
"Insa, in prezent, atacurile de tip phishing fac trecerea de la conturile bancare la retele sociale si la e-mail. Aceasta situatie poate fi explicata partial prin faptul ca, in prezent, e-mailurile... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 16:17
Ponderea mesajelor de tip spam a ajuns, la jumatatea anului, la 71,1% din traficul total de email-uri, in crestere cu 1,4 puncte procentuale, iar Romania s-a pastrat intre primele 20 de surse ale acestora, cu o cota de 1,3%, in crestere usoara fata de luna mai, ocupand locul 14.
Pentru mesajele de tip spam care au avut ca destinatie tarile din Europa, in luna iunie, Romania a fost a saptea sursa a acestora, cu o cota de 2,1%, dupa ce in mai ocupa a 11-a pozitie, cu o cota de 1,7% din totalul acestor mesaje, reiese din raportul Kaspersky.
In acelasi timp, atasamentele malware au fost identificate in 1,8% din numarul total de email-uri, cu un punct procentual mai putin comparativ cu luna anterioara.
Ascunsi in spatele Apple
In iunie, spammerii s-au folosit activ de numele fondatorului Apple, Steve Jobs. In subiectul mesajului nesolicitat, destinatarul era invitat sa afle secretul succesului omului de afaceri, insa corpul mesajului continea o reclama pentru o sesiune de cursuri gratuite.
Organizatorii acestora promiteau ca in numai ora si jumatate pot invata pe oricine sa transforme un hobby intr-o afacere profitabila. Numele lui Steve Jobs era folosit pentru a atrage atentia asupra programului de pregatire.
Pe langa mesajele care promovau cursuri de pregatire si promiteau sa dezvaluie secretul succesului lui Steve Jobs, in luna iunie au fost identificate mai multe mesaje de tip spam care ofereau reduceri semnificative de pret pentru produse Apple.... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 15:18
Numarul atacurilor pe Facebook ce vizeaza utilizatorii romani a crescut considerabil in 2012, dar au scazut volumul de spam trimis din Romania si tentativele de phishing, anunta compania Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus. Bitdefender a prezentat si principalii virusi care afecteaza calculatoarele consumatorilor romani.
Infractorii romani ce actioneaza pe Facebook incearca sa ii atraga pe utilizatori in diverse inselatorii cu premii. Sunt folosite numele unor companii de telefonie mobila sau utilizatori de telefoane, care le cer utilizatorilor sa dea "Share" sau "Like" unei pagini, cu promisiunea inscrierii la o tombola. Odata cu abonarea, utilizatorii vor primi tot continutul pe care il publica administratorii paginii, inclusiv link-uri potential periculoase.
Una din cele mai mari inselatorii de acest gen a avut loc in februarie, cand aproximativ 12 mii de romani au cazut victimele unei escrocherii ce promitea un Samsung Galaxy S2. Alte nume de rezonanta folosite in concursuri false pe Facebook sunt Samsung, Orange Romania, Cosmote Shop si Vodafone.
Anul trecut, utilizatorii romani erau expusi cu precadere amenintarilor din zona internationala.
Pricipalii virusi care au afectat calculatoarele romanilor in 2012
Principalele familii de virusi care au afectat calculatoarele romanilor in primele sase luni sunt Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf si Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afecteaza cu precadere sistemele de... mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 16:59
Romania se afla in primul trimestru pe locul sapte intr-un top al statelor care raspandesc mesaje spam, cu o pondere de 4% din total, reiese dintr-un raport al producatorului rus de solutii de securitate Kaspersky, precizeaza Mediafax."Primele trei surse de spam in lume sunt Statele Unite ale Americii (16%), India (7%) si Rusia (6%)", se arata in raport.
Kaspersky apreciaza ca o tendinta majora este migrarea spammer-ilor de pe domeniile din China, cu extensia .cn, catre cele din Rusia, .ru, ca urmare a unor reguli severe impuse de administratia chineza la inregistrarea unui nou domeniu de internet.
"Cele din Rusia sunt mult mai atractive pentru infractorii cibernetici, deoarece presupun cerinte legale mai permisive", conform companiei.
In raport, Kaspersky atentioneaza ca, in primele trei luni din 2010, numarul tentativelor de phishing pe retelele sociale a crescut alarmant.
"In mod neasteptat, Facebook a devenit una dintre cele mai populare tinte. Este pentru prima data, de cand am inceput monitorizarea traficului de spam, cand atacurile asupra unei retele sociale au fost atat de prolifice", conform realizatorului raportului.
Ponderea e-mail-urilor de tip phishing din primul trimestru al anului este de 0,57% din volumul total al traficului de mesaje electronice.
Spammerii au invatat sa exploateze noile platforme de internet, precum blogurile sau retelele sociale, pentru scopuri proprii.
Saturatia "pietei de spam" a condus la o stagnare a acesteia, stabilindu-se la 85,2%... mai mult
Joi, 20 Mai 2010, ora 09:10