Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani.
Procesul deschis Romaniei de Comisia Europeana, pentru netranspunerea acestei reglementari, merge mai departe la Curtea de Justitie a UE (CJUE), deoarece intarzierea este foarte mare, explica surse din MAE pentru Ziare.com.
"Institutiile europene au toleranta zero fata de netranspunerile unor directive. Romania ar putea fi condamnata la plata unor penalitati," explica sursele citate.
Un calcul estimativ, realizat de Ziare.com, arata ca Romania risca sa plateasca o amenda de aproximativ 4,5 milioane de euro. Cate 6.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.
De altfel, exista o comunicare a Comisiei Europene, in care aceasta insista ca statele care nu transpun rapid directivele europene importante sa plateasca penalitati. Comunicarea stabileste inclusiv situatia in care exista un proces pe rolul CJUE.
Doi ani de intarziere
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta si este in vigoare din 21 iulie 2019.
Prin actul normativ, este transpusa in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849, emisa pe 5 iunie 2015.
Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 08:29
40 de organizatii non-guvernamentale solicita Camerei Deputatilor, inclusiv membrilor UDMR si celorlalte minoritati nationale, sa nu voteze proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, in forma actuala. Camera Deputatatilor voteaza astazi, decizional, acest proiect legislativ.
Prevederea care a nemultumit societatea civila este cea potrivit careia ONG-urile au obligatia sa raporteze toti beneficiarii ajutoarelor pe care le dau. Potrivit acestora, acest lucru ar duce la:
- blocarea activitatii organizatiilor neguvernamentale;
- reducerea drastica a numarului de cetateni care apeleaza la serviciile ONG;
- investitia inutila de resurse in activitati administrative, in detrimentul activitatilor pe care organizatiile le desfasoara in beneficiul comunitatilor pe care le servesc.
"In egala masura, solicitam indreptarea de urgenta a prevederilor excesive cu privire la asociatii si fundatii din proiectul de lege si reluarea votului imediat ce acestea se vor fi remediat", se arata intr-o scrisoare publica semnata de 40 de organizatii.
Scrisoare catre sefii Comisiei Europene
Scrisoarea vine in contextul in care trei dintre cele mai mari platforme ale societatii civile europene au transmis recent ingrijorarile lor legate de transpunerea din Romania a legislatiei privind spalarea banilor catre prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, si comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova.
Civil Society Europe,... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 10:55
Liviu Dragnea a declarat ca Legea privind combaterea spalarii banilor nu a fost adoptata, deoarece grupul USR nu a fost de acord cu unele prevederi, insa acestea sunt prevazute expres in directiva UE si daca nu sunt transpuse riscam sa continue procedura de infringement.
"Din ce mi-a spus liderul grupului deputatilor PSD, domnul Daniel Suciu, grupul parlamentar USR nu este de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevazute in directiva in mod explicit. S-a stabilit sa mai fie discutii, pentru ca exista riscul real daca nu introducem prevederile directivei sa continue procedura de infringement", a spus Dragnea, miercuri, la Parlament.
USR: Dragnea pierde majoritatea in Camera Deputatilor
In replica, deputatul USR Stelian Ion sustine ca Dragnea pierde majoritatea, "cel putin" in randul deputatilor.
"Ceea ce a spus Liviu Dragnea este partial adevarat in sensul ca, intr-adevar, noi ne-am opus pe anumite chestiuni si am fi votat impotriva in plen. Stiti foarte bine ca au trecut foarte multe proiecte fata de care noi ne-am opus, de fiecare data, argumentat. Acelea au trecut la vot.
Ce trebuie sa se inteleaga este ca Liviu Dragnea, cel putin in Camera Deputatilor, pierde majoritatea. Acest proiect, chiar cu opozitia noastra si a PNL-ului, daca ar fi avut majoritatea pe care a folosit-o de atatea ori, ar fi putut trece. Nu are majoritatea, nu trece, ceea ce este grav, pentru ca Romania poate fi condamnata pentru aceasta chestiune legata de implementarea unei... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 16:46
Ministerul Afacerilor Externe a sustinut periodic in sedintele de guvern ca Romania risca procedura de infringement in cazul implementarii Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, se arata intr-un raspuns transmis Ziare.com. Trei note de informare au ajuns direct pe masa premierului.
Totusi, in ciuda acestui demers repetat, Executivul nu a facut nimic pentru a implementa rapid directiva emisa inca din iunie 2015. Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Desi in intarziere, Guvernul a ales, inexplicabil, calea legislativa cea mai lunga - un proiect de lege care a plecat la Senat abia pe 31 mai 2018.
In acest context, Comisia Europeana (CE) a anuntat, in iulie 2018, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat directiva.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele doua tari vor lua masurile necesare.
Intarzierea este atat de mare, incat, intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018 si pe care statele UE trebuie sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
Citeste si: Urechile surde ale Guvernului PSD: Fostul avocat al... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 10:40
Firmele nu vor mai avea dreptul sa emita actiuni la purtator, iar societatile care au astazi actionar avand astfel de titluri vor fi obligate sa le transforme in actiuni nominative in termen de cel mult 1 an si jumatate.
Conditiile sunt introduse intr-un proiect de lege redactat la nivelul Ministerului Justitiei si care urmeaza sa fie avizat de Guvern, termenele de conformare urmand sa fie calculate de la data la care si Parlamentul aproba proiectul, iar acesta este publicat in Monitorul Oficial.
Este vorba de o completare a Legii pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Pana in prezent, UE a emis patru directive care abordeaza amenintarea reprezentata de spalarea banilor.
Proiectul transpune, cu intarziere, o Directiva a UE in domeniu. Este vorba de Directiva/ (UE) 2015/849 a Parlamentului European si a Consiliului privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau finantarii terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European si al Consiliului si de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European si a Consiliului si a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene in iunie 2015, cu termen limita de implementare 26 iunie 2017.
Cate astfel de firme sunt in Romania?
Un numar de 384 de societati care au actiuni la purtator functioneaza, in prezent, in Romania, cele mai multe fiind conectate la bani publici, au... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 11:24
Vestea ca procurorii anti-coruptie au pus sechestru pe averea presedintelui PSD, Liviu Dragnea, a depasit granitele tarii. Agentia Reuters scrie marti despre acest lucru, subiectul fiind preluat de mai multe publicatii americane, printre care New York Times.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, care este si presedintele Camerei Deputatilor, a fost pus sub urmarire penala in 13 noiembrie, printre altele si pentru acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, cu scopul de a folosi bani destinati unor proiecte de stat, unii dintre ei din fonduri europene, arata agentia de presa mentionata.
Dragnea neaga acuzatiile, mai arata Reuters, care scrie si ca s-a pus sechestru pe toata averea sa, pentru a recupera prejudiciul de peste 127,5 de milioane de lei.
E oficial: DNA a pus sechestru pe toata averea lui Dragnea, pentru a recupera 127 milioane de lei
Opozitia a cerut deja demisia lui Dragnea din fruntea Camerei Deputatilor, pe durata investigatiei.
Procurorii, mai arata Reuters, il suspecteaza pe Dragnea ca a format, in 2001, un grup infractional organizat, care includea functionari ai institutiilor din administratia publica si oameni de afaceri. Potrivit acestora, grupul ar fi inca activ, mai scrie agentia de presa straia.
Investigatia are in centru Tel Drum SA, controlata in trecut de Consiliul Judetean Teleorman, pe care Dragnea l-a condus pana in 2012. Dragnea si alte opt persoane ar fi pus la cale privatizarera companiei prin intermediari, aceasta... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 15:47
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, ca a lucrat la programul de guvernare cu fostul ministru de Finante, Darius Valcov, trimis in judecata pentru trafic de influenta si spalare de bani, pentru ca este un bun profesionist.
El a precizat ca isi "asuma" faptul ca a colaborat cu o persoana care are probleme in justitie.
"Pentru prima data o spun public, pentru ca mi se pare ca e datoria mea sa fac lucrul asta. Darius a fost unul din oamenii de baza cu care am lucrat la programul de guvernare, Darius Valcov. (...) A venit de la PDL, dar este un om cu o foarte buna pregatire. Pe langa alti specialisti cu care am lucrat la programul de guvernare, cu Darius am lucrat si la acest program de guvernare", a spus Dragnea.
Intrebat despre problemele in justitie ale fostului ministru, liderul PSD a spus ca "isi asuma asta", pentru ca Valcov este un profesionist.
"Are probleme in justitie, dar Darius Valcov este unul din oamenii care, prin contributia lui, prin munca lui, la programul nostru de guvernare (...) a adus o contributie serioasa pentru ca romanii sa o duca mai bine. Si eu imi asum lucrul asta", a spus el.
In mai 2015, Darius Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA, care il acuza de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupata de acesta, de primar, senator si ministru.
Darius Valcov este acuzat ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri... mai mult
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 07:37
Intrebarea care se pune in aceste zile e daca Victor Ponta va prinde un loc eligibil pe listele electorale ale PSD?
Decizia lui Liviu Dragnea, presedintele partidului, nu e una usoara. Daca nu-i ofera fostului premier un loc eligibil, acesta va pleca spre PRU (Partidul Romania Unita), formatiune pro-ruseasca. Daca ii ofera unul, atunci PSD va purta in campanie toata povara pe care o aduce un personaj cu toate problemele lui Victor Ponta.
In ambele situatii, PSD va porni cu handicap in alegeri. Daca Ponta ramane, social-democratii nu vor putea lua voturi de la clasa de mijloc din mediul urban. Fostul premier are un conflict deschis cu diaspora, cu corporatistii, cu micii investitori si cu intelectualii.
In aceste zone, PSD nu are niciun fel de aderenta. Asa ca partidul va trebui sa se multumeasca cu un scor situat undeva sub 40 de procente. Nu va exista nicio crestere a increderii cu Ponta pe lista.
Daca fostul lider pleaca la PRU, social democratii scapa de perceptia ...citeste mai departe despre "Efectul Ponta asupra PSD. Decizie grea pentru Liviu Dragnea" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 08:39