Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Evgeni Tanchev, propune in concluziile prezentate joi judecatorilor europeni amendarea Romaniei cu suma de 3 milioane de euro pentru neimplementarea Directivei UE privind spalarea banilor.
Evgeni Tanchev mai cere ca CJUE sa declare ca, intrucat nu a adoptat, pana la 26 iunie 2017, masurile necesare pentru a transpune Directiva 2015/849 sau, in orice caz, intrucat nu a comunicat aceste masuri Comisiei, Romania nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin in temeiul articolului 67 din directiva mentionata.
"Sa oblige Romania la plata unei sume forfetare de 3.000.000 de euro. Sa oblige Romania la plata cheltuielilor de judecata," este propunerea avocatului general.
Riscurile neimplementarii
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani. Tanchev arata care sunt riscurile neimplementarii acestui act la timp.
"Efectele neindeplinirii de catre Romania a obligatiilor de a transpune Directiva 2015/849 asupra intereselor publice si private pot fi de asemenea considerate semnificative, avand in vedere ca, astfel cum a aratat Comisia, aceasta neindeplinire a obligatiilor prezinta riscuri pentru integritatea si pentru functionarea sistemului financiar al Uniunii, intrucat il face vulnerabil la spalarea banilor si la finantarea terorismului si afecteaza... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 16:00
ABN Amro este acuzat de procurorii din Olanda de spalare de bani in perioada 2004 - 2014, o noua lovitura pentru actiunile grupului bancar olandez, investigat pentru ca nu a raportat sau nu a verificat ani de zile tranzactiile suspecte, transmite Reuters.
Investigatorii au estimat recent ca anual operatiunile de spalare de bani prin Olanda se ridicau la aproximativ 13 miliarde de euro, echivalentul a aproape 2% din PIB-ul tarii.
In martie, procurorii olandezi verificau indiciile conform carora reteaua de spalare de bani in care era implicat grupul ABN Amro a transferat miliarde de euro Rusia.
"Este extrem de ingrijorator faptul ca ABN Amro este investigat de procurori", a declarat ministrul olandez de Finante, Wopke Hoekstra, adaugand ca Executivul este decis sa combata operatiunile de spalare de bani si "bancile sunt cele care trebuie sa-i tina pe criminali in afara sistemului".
Joi, actiunile ABN Amro au scazut cu 9,9% la Bursa de la Amsterdam. Anul acesta titlurile au scazut cu 40%.
Ancheta face parte dintr-un proiect vast al procurorilor europeni de a lupta impotriva tranzactiilor ilegale efectuate prin intermediul bancilor si vine la o zi dupa ce sediul bancii germane Deutsche Bank a fost verificat de procurori pentru a gasi dovezi legate de operatiunile de spalare de bani de la Danske Bank.
Procurorii olandezi sustin ca ABN Amro a raportat tranzactiile suspecte prea tarziu sau nu le-au raportat deloc o lunga perioada de timp, si nu au investigat in... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 16:06
Unul dintre cele mai importante acte comunitare, Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, a fost implementata de Romania cu o intarziere de doi ani.
Procesul deschis Romaniei de Comisia Europeana, pentru netranspunerea acestei reglementari, merge mai departe la Curtea de Justitie a UE (CJUE), deoarece intarzierea este foarte mare, explica surse din MAE pentru Ziare.com.
"Institutiile europene au toleranta zero fata de netranspunerile unor directive. Romania ar putea fi condamnata la plata unor penalitati," explica sursele citate.
Un calcul estimativ, realizat de Ziare.com, arata ca Romania risca sa plateasca o amenda de aproximativ 4,5 milioane de euro. Cate 6.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.
De altfel, exista o comunicare a Comisiei Europene, in care aceasta insista ca statele care nu transpun rapid directivele europene importante sa plateasca penalitati. Comunicarea stabileste inclusiv situatia in care exista un proces pe rolul CJUE.
Doi ani de intarziere
Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta si este in vigoare din 21 iulie 2019.
Prin actul normativ, este transpusa in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849, emisa pe 5 iunie 2015.
Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 08:29
Comisia Europeana a adoptat miercuri o comunicare si patru rapoarte care vor sprijini autoritatile de la nivel european si national sa contracareze cu mai multa eficacitate riscurile in materie de spalare a banilor si de finantare a terorismului, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Prin directivele patru si cinci privind combaterea spalarii banilor, Comisia Juncker a instituit norme solide la nivelul UE si a consolidat rolul de supraveghere al Autoritatii Bancare Europene (EBA).
Rapoartele evidentiaza necesitatea transpunerii pe deplin a directivelor mentionate, subliniind totodata faptul ca inca persista o serie de deficiente structurale in punerea in aplicare a normelor Uniunii in materie de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului.
Pachetul prezentat miercuri va servi drept baza pentru viitoarele optiuni de politica privind consolidarea in continuare a cadrului UE de combatere a spalarii banilor, apreciaza Comisia Europeana.
Pe cine incurca aplicarea Directivei UE privind spalarea banilor? Guvernele PSD au ignorat avertismentele, iar acum Romania e buna de plata
"Avem norme stricte in materie de combatere a spalarii banilor la nivelul UE, dar este necesar ca toate statele membre sa transpuna in practica aceste norme. Nu vrem ca in UE sa existe vreun punct slab de care infractorii ar putea sa profite. Scandalurile recente au aratat ca statele membre ar trebui sa rezolve aceasta problema in regim de urgenta", a declarat... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 14:43
Creditorului olandez ING nu i se permite sa-si faca noi clienti pe piata italiana atat timp cat nu imbunatateste monitorizarea comportamentului clientilor, a anuntat sambata Banca Centrala a Italiei, transmit Bloomberg, Reuters si site-ul DutchNews.nl.
Decizia vine in urma inspectiilor organizate de Banca d'Italia in perioada octombrie 2018 - ianuarie 2019, care au aratat ca subsidiara ING din Italia nu a facut suficient pentru a preveni tranzactiile de spalare de bani prin conturile sale.
In septembrie, justitia olandeza a ajuns la un acord amiabil cu ING in legatura cu un dosar de spalare de bani, grupul financiar olandez acceptand sa plateasca 775 milioane de euro. Procurorii au reprosat ING ca a incalcat legislatia olandeza in materie de prevenire a spalarii banilor si finantarea terorismului, "in mod structural si timp de mai multi ani" prin faptul ca nu a impiedicat utilizarea conturilor clientilor sai pentru spalarea banilor intre 2010 si 2016. Procurorii olandezi au informat ca din suma totala de 775 milioane euro, 675 milioane de euro este considerata o amenda iar restul 100 milioane de euro este considerat o redresare pentru beneficii obtinute in maniera ilicita.
ING a explicat ca deficientele descoperite de autoritatile taliene de supervizare sunt rezultatul masurilor anuntate dupa acordul incheiat in septembrie in Olanda, menit sa imbunatateasca managementul riscurilor de conformare.
"In urmatoarele zile ING va lucra din greu pentru a rezolva... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 13:02
Proiectul de lege privind spalarea banilor contine prevederi periculoase, ce vor afecta ONG-urile, precum si pe beneficiarii actelor de caritate, avertizeaza PNL si USR.
Deputatul PNL Ioan Cupsa a declarat, marti, la finalul unei sedinte a Comisiei juridice din Camera Deputatilor, in care s-a adoptat un raport favorabil pe legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, ca membrii liberali din comisie au votat impotriva pentru ca actul normativ afecteaza societatea civila.
"Felul in care au inteles, cei de la putere, astazi, sa transpuna Directiva este complet nefericit. Au inteles ca trebuie sa lupte nu impotriva celor care savarsesc infractiuni sau contraventii de spalare a bamilor, au inteles ca trebuie sa lupte impotriva ONG-urilor, asupra societatii civile. Exista un text explicit care va crea mari probleme functionarii ONG-urilor in Romania, deci societatea civila este clar vatamata.
Au declarat beneficiari orice persoana care intr-un fel sau altul are un interes principal in legatura cu functionarea unui ONG. Adica orice beneficiar al actelor de caritate, de exemplu, pe care le poate face un ONG, o asociatie sau o fundatie, va trebui sa fie, intr-un fel sau altul, identificat si mai apoi raportat de catre entitate, adica asociatie sau fundatie, catre acest Oficiu de Spalare a Banilor", a declarat deputatul PNL
Deputatul PNL Stelian Ion a declarat ca si membrii USR din comisia juridica au votat impotriva legii din aceleasi considerente ca... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 18:08
Ministerul Afacerilor Externe a sustinut periodic in sedintele de guvern ca Romania risca procedura de infringement in cazul implementarii Directivei Europene 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, se arata intr-un raspuns transmis Ziare.com. Trei note de informare au ajuns direct pe masa premierului.
Totusi, in ciuda acestui demers repetat, Executivul nu a facut nimic pentru a implementa rapid directiva emisa inca din iunie 2015. Termenul-limita pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a directivei a fost 26 iunie 2017. Desi in intarziere, Guvernul a ales, inexplicabil, calea legislativa cea mai lunga - un proiect de lege care a plecat la Senat abia pe 31 mai 2018.
In acest context, Comisia Europeana (CE) a anuntat, in iulie 2018, ca a demarat o procedura impotriva Romaniei si Greciei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca cele doua state membre nu au implementat directiva.
Comisia a propus impunerea de catre Curte a platii unei sume forfetare, precum si a unor penalitati zilnice pana cand cele doua tari vor lua masurile necesare.
Intarzierea este atat de mare, incat, intre timp, ca urmare a dezvaluirilor din investigatia Panama Papers si a atacurilor teroriste din Europa, CE a propus deja alta directiva, care a intrat in vigoare in 9 iulie 2018 si pe care statele UE trebuie sa o implementeze pana pe 10 ianuarie 2020.
Citeste si: Urechile surde ale Guvernului PSD: Fostul avocat al... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 10:40
Peste 75 de organizatii neguvernamentale acuza Guvernul ca s-a folosit de Directiva europeana privind spalarea banilor pentru a sanctiona asociatiile incomode pentru putere.
Desi directiva nu impune acest lucru, Cabinetul Viorica Dancila a stabilit prin actul normativ ce transpune Directiva, ca si ONG-urile sa fie obligate sa raporteze la Ministerul Justitiei lista cu beneficiari.
Prevederea va "ineca vocile critice din societatea civila in rapoarte pline cu CNP-uri", explica cele peste 75 de ONG-uri semnatare ale unui comunicat pe site-ul Centrului pentru Jurnalism Independent.
"Fara niciun temei, societatea civila este plasata in aceeasi categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc si cu institutiile bancare. Fara publicarea niciunei analize de risc, asa cum recomanda standardele internationale in materie, ONG-urilor li se impun asadar niste obligatii de raportare la care cu greu vor face fata pana si profitabilele banci si pacanele", explica semnatarii.
Printre semnatari se numara ActiveWatch, APADOR-CH, Greenpeace Romania, Institutul pentru Politici Publice, Salvati Copiii, Expert Forum, MagiCAMP etc.
"Forma actuala a proiectului de lege este asadar inacceptabila pentru o societate civila functionala dintr-un stat european. Prevederile excesive si daunatoare referitoare la asociatii, fundatii si federatii trebuie blocate in Parlament", mentioneaza comunicatul.
Citeste mai multe despre Peste 75 de ONG-uri acuza: Prevederile... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 15:44
HSBC a angajat un fost director general al MI5, serviciul de informatii al Marii Britanii, care va coordona atributiunile de supraveghere interna si conformitate, dupa ce banca a fost sanctionata cu o amenda de 1,92 miliarde de dolari pentru lacune in ceea ce priveste combaterea spalarii banilor.
Jonathan Evans, fost diector general al MI5, va lucra la HSBC incepand din luna august, ca director fara atributii executive, se arata intr-un comunicat transmis vineri de banca europeana, citat de Bloomberg.
Evans (55 de ani) va primi un salariu anual de 125.000 lire sterline.
Fostul sef al spionilor britanici se va alatura si unei comisii de lupta impotriva infractiunilor financiare, infiintata de HSBC dupa ce a fost nevoita sa ajunga la o intelegere cu guvernul SUA pentru a stinge suspiciunile ca, printr-o supraveghere inadecvata a operatiunilor, ar fi facilitat accesul organizatiilor teroriste si cartelurilor la sistemul financiar american.
Din comisie mai face parte fostul procuror general adjunct al SUA James Comey, care are sanse sa fie numit de presedintele Barack Obama director general al FBI. Comisia ofera consiliere in privinta combaterii spalarii banilor, transparentei fata de Fist si prevenirii finantarii organizatiilor teroriste. mai mult
Sambata, 01 Iunie 2013, ora 09:16