Discutii pe WhatsApp, interceptari ambientale, afaceristi straini dornici de a scoate profit, in pandemie, de pe urma statului roman, "comisioane" uriase si un amatorism de nedescris din partea functionarilor statului roman in achizitionarea de echipamente medicale. Toate astea sunt ingredientele unuia dintre cele mai mediatizate dosare penale ale anului 2020.
Cel in care fostul director al Unifarm Adrian Ionel (foto) a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita, abuz in serviciu, complicitate la trafic de influenta, instigare la fals intelectual si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.
Cea mai grava acuzatie adusa de DNA este aceea ca oficialul ar fi pretins 760.000 de euro intermediarului unei firme pentru a atribui un contract de furnizare de masti si de combinezoane. Adrian Ionel respinge ferm acuzatiile DNA. "Sunt nevinovat si astept sa pot convinge prin dovezi cu privire la acest fapt", declara acesta, in iunie 2020, cand a izbucnit scandalul.
Au recunoscut coruptia
Libanezul Andre Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari si turcul de etnie kurda Memet Turan sunt trei afaceristi care au incheiat acorduri de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, in acest caz.
Afaceristii au fost de acord sa fie condamnati la cate trei ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani, pentru trafic si cumparare de influenta.
"In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii au declarat... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 00:10
Medicul Vitalie Stan, manager al Spitalului Clinic de urgenta, Chirurgie Plastica si Arsuri din Bucuresti, a fost pus sub acuzare de DNA, vineri, 28 august, pentru savarsirea a 16 infractiuni de luare de mita.
"In perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2014, suspectul Stan Vitalie, in calitate de medic primar si manager al Spitalului Clinic de urgenta Chirurgie Plastica si Arsuri din Bucuresti, ar fi pretins si primit de la 16 paciente, sume de bani cuprinse intre 1.100 de euro si 2.700 de euro, pentru a le efectua diferite operatii estetice in spitalul de stat mai sus mentionat," acuzat DNA.
In concret, sustin anchetatorii, Stan ar fi internat pacientele respective sub pretextul unor afectiuni ce necesitau corectii chirurgicale, iar in schimbul sumelor de bani primite, ar fi efectuat in cadrul spitalului de stat operatii estetice care se pot efectua in clinicile private.
In total, acesta ar fi primit de la cele 16 paciente suma totala de 25.000 de euro.
"Suspectului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala," conchide DNA. ...citeste mai departe despre "Spaga pentru operatii estetice: Fostul manager al Spitalului de Arsi din Bucuresti este acuzat de DNA ca a primit mita 25.000 de euro de la 16 paciente" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 13:33
Calitatea de sef al Fiscului si suma mare de bani primita in schimbul traficarii influentei sale, circa 12,5 milioane de lei, au facut parte din motivele pentru care Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea definitiva la 5 ani de inchisoare a lui Sorin Blejnar.
In aceeasi zi, Sorin Blejnar a fost in penitenciarul Rahova. "Este o decizie nedreapta. Nu ma asteptam la asa ceva", a spus fostul sef al Fiscului. Blejnar a condus Fiscul in perioada 2009-2012.
In motivarea deciziei de condamnare, Curtea de Apel sustine ca Sorin Blejnar a avut constant o atitudine nesincera "in pofida evidentei relevate a probelor administrate, nu si-a asumat faptele comise."
"Curtea apreciaza ca, aplicand inculpatului Blejnar Sorin o pedeapsa de 5 ani inchisoare cu executare prin privare de libertate, se realizeaza o justa individualizare a sanctiunii, in raport cu gravitatea in concret a faptei comise si periculozitatea autorului acesteia, ambele in suficienta masura relevate de probele dosarului," motiveaza judecatorii.
Motivarea sentintei a fost facuta publica la finalul lunii iulie.
In acest caz, Curtea de Apel Bucuresti a redus pedeapsa data de Tribunalul Bucuresti de la 6 la 5 ani, dupa ce instanta inferioara a retinut corect vinovatia fostului sef al Fiscului.
"In opinia Curtii, imprejurarile de fapt mentionate, cert rezultate din actele dosarului, sunt in masura sa justifice aplicarea unei pedepse intr-un cuantum mai scazut, respectiv de 5 ani inchisoare, pedeapsa ce... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 08:31
Afaceristul austriac Josef Hornegger a fost condamnat astazi la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita (2 fapte) si complicitate la cumparare de influenta. Decizia a fost data de Tribunalul Bucuresti si poate fi contestata cu apel.
Instanta a confiscat suma de 1.100.000 euro de la afacerist si a mentinut masurile asiguratorii dispuse in acest caz de procurorii DNA.
Din punct de vedere procedural, magistratii au admis acordul de recunoastere al vinovatiei incheiat de Josef Hornegger cu DNA.
Josef Hornegger a recunoscut la DNA ca i-a dat peste 2,1 milioane de euro fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu pentru a interveni pe langa ministrul Transporturilor pentru plata lucrarilor la tronsonul de cale ferata Bucuresti - Constanta.
Acelasi om de afaceri a recunoscut ca a dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Constantin Dascalu.
Procurorii DNA aratau in luna martie ca, in perioada 2009-2013, Josef Hornegger, directorul reprezentantei din Romania a companiei austriece, a contribuit la negocierea si plata unui comision de 10% din valoarea sumelor incasate de la compania feroviara catre oficialii romani implicati in deblocarea platilor sau care le puteau influenta.
Citeste si: Afaceristul care i-a dat mita fostului ministru Vladescu, trimis in judecata dupa ce si-a recunoscut vinovatia
Cum s-ar fi impartit banii
DNA prezenta cum s-au impartit banii, potrivit probelor din... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 15:12
Femeia de afaceri Vanessa Amal Youness a fost trimisa, miercuri, in judecata pentru trafic de influenta, fiind acuzata de procurorii DNA ca ar fi primit spaga 1 milion de euro pentru interventii pe langa un inalt demnitar, pentru aprobarea unor documente ce priveau licentele IT utilizate de Ministerul Educatiei.
Potrivit DNA, in perioada februarie - august 2011, Youness ar fi pretins si ulterior ar fi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro, promitand ca va interveni pe langa un inalt demnitar in vederea aprobarii unor documente ce priveau licentele IT pentru produse utilizate de catre Ministerul Educatiei in scoli.
"Documentatia respectiva a fost aprobata la data de 6 iulie 2011, independent de presupusele demersuri ale inculpatei, mentionate mai sus. Cu toate acestea, inculpata a primit banii pretinsi, in doua transe, printr-un intermediar", acuza DNA.
Banii ar fi fost dati in doua transe:
- Suma de 720.621 de euro ar fi fost virata in contul unei societati care ar fi fost controlate de Youness, exact in ziua in care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a primit confirmarea oficiala a aprobarii documentelor respective (14.07.2011),
- Restul sumei i-ar fi fost inmanata acesteia in numerar.
Procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri imobile (4 terenuri, 6 apartamente, 2 garaje etc.) ce apartin lui Youness.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masura... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 15:22
Razvan Iordan, fost director al Directiei Inspectie din cadrul Primariei Sectorului 1 si fost consilier al fostului edil Andrei Chiliman, si Dan Toma, fost director executiv adjunct in cadrul acelelasi directii, au fost condamnati miercuri la pedepse de cate 6 ani, 9 luni si 10 zile de inchisoare.
Cei doi functionari au fost gasiti vinovati intr-un caz de luare de mita, fiind acuzati ca au primit intre 15.000 si 70.000 de euro pentru a dispune intocmirea proceselor verbale de receptie a unor lucrari.
Decizia de condamnare a fost data de Curtea de Apel Bucuresti si este definitiva. In faza de fond a procesului, cei doi directori au fost achitati, dar procurorii DNA au contestat decizia.
Potrivit minutei CAB, magistratii au confiscat de la Iordan suma de 26.000 de euro, iar de la Toma 38.000 de euro.
Instanta le-a interzis mai multe drepturi celor doi functionari, pe o perioada de 5 ani: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa vreo functie in cadrul administratiei locale.
Acuzatiile DNA
Procurorii DNA sustineau in momentul inceperii anchetei ca, in perioada 2006 - 2010, Razvan Iordan si Dan Toma au pretins si primit de la doi oameni de afaceri, in mai multe randuri, sume cuprinse intre 15.000 si 70.000 de euro.
Banii au fost ceruti, pentru ca, in exercitarea atributiilor de serviciu, cei doi sa dispuna intocmirea si semnarea proceselor verbale... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 16:56
Fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost condmanat la 6 ani de inchisoare intr-un dosar in care era acuzat ca ar fi primit spaga suma de 12.513.894 lei. Decizia poate fi contestata cu apel.
Instanta a decis confiscarea sumei de 12.513.894 lei de la fostul sef al Fiscului si a mentinut controlul judiciar. "Mentine sechestrul asigurator asupra bunurilor imobile apartinand inculpatului Blejnar Sorin, pana la concurenta sumei de 12.513.894 lei", se arata in minuta Tribunalului Bucuresti.
Blejnar mai este implicat in doua dosare. Intr-unul dintre acestea, fostul sef al Fiscului a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani de inchisoare cu executare, dar nici acea decizie nu este definitiva.
DNA: Comision de 20%
In cazul in care a fost condamnat astazi, procurorii aratau ca, "in cursul anului 2011, in contextul initierii unor proceduri de achizitii publice la nivelul ANAF, inculpatul Blejnar Sorin, in calitatea mai sus mentionata, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi incheiate la nivelul institutiei publice respective."
"Banii respectivi urmau sa-i fie remisi inculpatului in schimbul exercitarii influentei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta sa gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel incat aceste contracte sa fie obtinute de firma omului de afaceri", spun procurorii.
Potrivit sursei citate, "in perioada noiembrie 2011 -... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 15:27
Motivarea sentintei in cazul retrocedarii a 5.000 de hectare de padure in localitatea buzoiana Gura Teghii scoate la iveala cum afaceristii si inaltii functionari din administratia locala si-au unit interesele pentru a se imbogati usor, in dauna statului, respectiv a romanilor.
Sumele care ar fi fost date ca spaga in acest caz sunt uluitoare. De exemplu, un inginer silvic ar fi primit mita un milion de euro. Procesul a durat aproape trei ani.
In acest caz, fostii prefecti de Buzau, Paul Beganu si Maria Buleandra, au fost condamnati la 9 ani si 8 luni de inchisoare, respectiv 5 ani si 6 luni de inchisoare.
Omul de afaceri Gheorghe Ceteras a primit 10 ani si opt luni de detentie, iar Alexandru Lefter, fostul sef de la Inspectoratului Teritorial Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Focsani, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.
"A batjocorit prin faptele comise inalta functie publica detinuta", a motivat instanta in cazul fostului prefect Paul Beganu.
In total, 12 persoane au fost condamnate in acest proces, printre care un avocat, un judecator, functionari publici sau afaceristi.
"A ales sa nesocoteasca relatiile sociale care reglementeaza indeplinirea corecta si impartiala a atributiilor de magistrat ce ii reveneau, preferand sa abdice de la menirea nobila de a imparti dreptatea in mod echitabil, in schimbul unei sume foarte insemnate de bani", a motivat instanta de ce l-a condamnat pe un judecator, implicat in acest caz, la 5 ani de inchisoare.
Cazul a... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 09:03
Ministerul Justitiei reprezinta o institutie de marca a statului roman, prin autoritatea cu care este investita, iar conduita angajatilor trebuie sa fie exemplara, arata un judecator de la Tribunalul Bucuresti, in cazul unui director din MJ condamnat pentru luare de mita.
Fostul director IT din Ministerul Justitiei, Ion Krech, acuzat ca a luat mita 274.000 de euro de la firme de software ca sa le ajute sa castige licitatii pentru proiectele de informatizare derulate de MJ, a fost condamnat in luna iunie la 6 ani si 4 luni de inchisoare.
Fenechiu a recunoscut
Unul dintre cei implicati in acest dosar, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a pledat vinovat in fata instantei, a facut un acord de recunoastere a vinovatiei si a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare a banilor.
Decizia in cazul lui Ion Krech a fost data de Tribunalul Bucuresti, iar dosarul a ajuns pe masa Curtii de Apel Bucuresti. Primul termen al apelului: 9 august.
Cazul este fara precedent pe rolul instantelor din Romania, avand in vedere functia pe care oficialul o detinea, atunci cand a facut faptele de care este acuzat si suma mare a mitei pe care ar fi primit-o.
In acest caz este vorba de implementarea a doua proiecte: "Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania" si "Proiectul implementarea portalului N-Lex".
Bun de plata
Magistratul de la Tribunalul Bucuresti care... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 08:19