Racheta Falcon 9 de la SpaceX a pus pe orbita doi sateliti de inernet din cadrul proiectului Starlink, alaturi de o nava spaniola de observatie a Pamantului.
Falcon 9 trebuia sa decoleze initial pe 17 februarie, dar misiunea a fost amanata pentru 22 februarie, din motive tehnice si de vreme. Lansarea s-a desfasurat pe 22 februarie la ora 16.17 (ora Romaniei).
Citeste si: SpaceX lanseaza primii doi sateliti din cei 12.000, cu care vrea sa dea Internet in orice colt al lumii
In racheta au fost doi sateliti prototip, Microsat 2a si 2b. Amandoi masoara 1,1 m x 0,7 m x 0,7 m si cantaresc cate 400 de kilograme fiecare. Alimentarea lor depinde de cate o pereche de panouri solare cu lungimea de 8 metri. Alaturi de ei s-a aflat satelitul de observatie radar numit Paz, cu greutate de 1360 de kilograme.
Afla ce vrea sa faca unul dintre miliardarii planetei cu flota de sateliti. ...citeste mai departe despre "Vrea sa dea Internet intregii planete. Ultima isprava a lui Elon Musk e demna de istorie" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Februarie 2018, ora 10:35
O racheta Falcon 9 va decola, sambata, de la o baza militara din California si va lansa pe orbita primii doi sateliti-prototip, care au rolul de a testa sistemul prin care SpaceX isi va organiza viitoarea flota de sateliti care vor furniza Internet in orice colt al lumii.
Planul companiei americane este de a crea o retea de aproape 12.000 de sateliti care sa se deplaseze continuu si in mod sincronizat in jurul Terrei pentru a acoperi in permanenta orice loc de pe Pamant.
7.518 sateliti vor orbita la o distanta de aproximativ 322 de kilometri, in timp ce alti 4.425 de sateliti vor sta pe o orbita de 1.126 de kilometri in jurul planetei, operand pe frecvente radio diferite.
Compania americana trebuie sa puna la punct mai multe aspecte. In primul rand, SpaceX va avea nevoie de acces la o parte a spectrului radio pentru a realiza conexiuni prin intermediul satelitilor sai, iar oamenii lui Elon Musk trebuie sa configureze satelitii astfel incat acestia sa se miste in permanenta si sincronizat in jurul Pamantului.
A treia problema majora va fi reprezentata de antenele folosite pentru receptionarea semnalului. Acestea vor trebui sa se conecteze rapid de la un satelit la altul, pentru a fi in contact cu cel mai apropiat satelit.
SpaceX spera ca primul satelit operational la nivel international sa fie deja disponibil anul viitor. Compania crede ca in 2025 va avea o baza de 40 de milioane de abonati si venituri de 30 de miliarde de dolari din acest proiect.
La... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 11:13