SpaceX a lansat peste 1.000 de sateliti Starlink pentru internet de mare viteza si ofera deja servicii catre populatie in SUA, Canada si Marea Britanie, solicitand acordul autoritatilor de reglementare si in alte state, transmite Reuters.
"La inceputul acestei luni am extins programul beta "Mai bine decat nimic", pentru a include clienti din Marea Britanie", a declarat miercuri Jessie Anderson, inginer sef pentru productie la SpaceX.
"In Statele Unite, Canada si acum in Marea Britanie, ne concentram pe zonele rurale si izolate, unde nu exista acces rapid la fibra si cablu", a adaugat Anderson.
SpaceX a inceput programul beta destinat publicului in octombrie, cu un serviciu la pretul de 99 de dolari pe luna, plus un avans de 499 de dolari pentru kitul Starlink, care include un terminal pentru utilizator si un router Wi-Fi pentru conectarea la sateliti.
Starlink este planul SpaceX pentru construirea unei retele de internet cu mii de sateliti, pentru a furniza internet de mare viteza in orice loc de pe planeta.
SpaceX a lansat, miercuri, a 17-a sa misiune Starlink din Florida, cu o racheta Falcon 9 care a transportat un nou set de 50 de sateliti catre orbita.
Lansarea a marcat un reper pentru reutilizarea rachetelor SpaceX, racheta Falcon 9 a fost lansata si a aterizat pentru a 8-a oara, un record.
Musk a declarat anterior ca rachetele Falcon sunt proiectate sa fie lansate si sa revina pe Pamant de pana la 10 ori fara sa aiba nevoie de reparatii sau de... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 07:50
Compania SpaceX a reusit sa lanseze cu succes sambata, 19 decembrie, o racheta Falcon 9, cu un satelit spion destinat Biroului National de Recunoastere al SUA (National Reconnaissance Office) de la baza Cape Canaveral (Florida), in ultima sa misiune pe anul 2020, relateaza EFE.
Asa numita misiune NROL-108 a fost suspendata joi ca urmare a unei defectiuni tehnice.
Lansarea satelitului misterios a avut loc pana la urma sambata, de pe platforma de lansare 93A in cadrul Centrului Spatial Kennedy al NASA.
Dupa opt minute, primul etaj al rachetei Falcon 9 s-a reintors pe suprafata terestra si a aterizat fara probleme in Zona 1 a complexului spatial, in timp ce al doilea etaj si-a continuat misiunea. Compania magnatului Elon Musk a precizat cu aceasta ocazie ca "toate sistemele au functionat bine".
Falcon 9's first stage has landed on Landing Zone 1 pic.twitter.com/mR18Qv3GoC- SpaceX (@SpaceX) December 19, 2020
Prima incercare de a lansa satelitul a avut loc joi dimineata. Lansarea a fost intrerupta insa automat atunci cand senzorii au detectat o presiune ridicata in interiorul rezervoarelor de oxigen lichid din partea superioara a rachetei. Planul initial era sa se incerce lansarea vineri, insa aceasta a fost din nou amanata.
National Reconnaissance Office (NRO) este o agentie din cadrul Departamentului de Aparare, iar proiectele lor sunt tinute secrete de catre SUA. Satelitul spion este acum cunoscut sub numele de cod "Gorilla". Nu se stie insa ce rol are... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2020, ora 01:00
Doi astronauti de la NASA care au ajuns la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) folosind noua capsula Crew Dragon fabricata de compania privata SpaceX urmeaza sa revina pe Terra duminica, dupa un voiaj in spatiu de peste doua luni, ce a marcat prima misiune cu echipaj uman lansata de NASA de pe sol american dupa o pauza de noua ani, informeaza Reuters.
Astronautii americani Bob Behnken si Doug Hurley, care au ajuns pe ISS in data de 31 mai, se vor imbarca in capsula Crew Dragon sambata seara in jurul orei 21:30 GMT si vor ameriza in una dintre cele sapte zone alese din Golful Mexic sau din Oceanul Atlantic, duminica, in jurul orei 18:48 GMT.
NASA si SpaceX monitorizeaza in aceasta perioada traiectoria uraganului Isaias, inclus in categoria 1, care se apropie de coastele estice ale statului american Florida si care ar putea sa ii oblige pe inginerii de la sol sa amane revenirea celor doi astronauti pe Terra pentru saptamana viitoare.
Potrivit AFP, NASA a anuntat ca va lua o decizie cu aproximativ sase ore inainte de ora la care capsula Crew Dragon ar trebui sa se desprinda de ISS.
"Avem multe oportunitati de amerizare in aceasta zona in luna august si nu ne grabim sa ii aducem acasa", a declarat Steve Stich, directorul departamentului de zboruri cu echipaj comercial din cadrul NASA, adaugand ca urmatoarea fereastra de amerizare se deschide luni, daca uraganul Isaias va obliga agentia spatiala americana sa decida amanarea revenirii celor doi astronauti pe... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 06:15
Starhopper, prototipul unei rachete de testare produsa de SpaceX, s-a ridicat in aer si a zburat cateva zeci de metri marti dupa-amiaza in cadrul unei lansari-test, a carei reusita a adus compania lui Elon Musk cu un pas mai aproape de viziunea pe care antreprenorul sud-african o are legata de calatoriile oamenilor spre planeta Marte, informeaza DPA.
Zborul de marti a fost al doilea test pentru Starhopper si, totodata, cel mai inalt. Dispozitivul - un vehicul de testare a motorului Raptor, ce va fi inclus in prototipuri mai sofisticate - s-a ridicat de pe sol si a zburat prin aer, marti, pana la altitudinea de 150 de metri.
Dispozitivul de testare a fost scos din functiune dupa zborul sau de marti, iar piesele sale componente vor fi utilizate in cadrul altor vehicule, in contextul in care SpaceX si-a accentuat activitatea la proiectul Starship, viitoarea racheta care va fi construita pentru a transporta echipaje umane pe Marte.
Luna trecuta, Starhopper efectuase primul sau zbor, plutind in aer timp de cateva secunde, inainte de a reveni pe sol. Acel test a fost conceput pentru a atinge altitudinea de aproximativ 20 de metri. Intr-un mesaj publicat pe Twitter pe 25 iulie, Elon Musk a precizat ca zborul a reprezentat un succes si s-a declarat bucuros de faptul ca "un turn de apa poate sa zboare", referindu-se la forma robusta si rotunjita a prototipului.
SpaceX a lucrat in 2018 la proiectul Starhopper in uzina sa mai putin cunoscuta Boca Chica din sudul statului... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 12:52
SpaceX, compania spatiala a miliardarului Elon Musk, a anulat in aceasta saptamana zborul test al unui prototip de nava spatiala supranumita "Starhopper", care ar putea la un moment dat sa transporte oameni in sistemul solar, dupa ce aceasta a scos fum si flacari inainte sa se ridice de la sol.
Nava ar fi trebuit sa se ridice miercuri la circa 20 de metri de la sol, iar SpaceX pregatise si un eveniment webcast. Dar incercarea a fost anulata la cateva momente dupa pornirea motorului, transmite CNN Business.
Vehiculul nu a parut deteriorat, iar echipa SpaceX a considerat ca poate continua cu o a doua incercare, dar si aceasta a fost anulata.
Musk a explicat intr-un tweet ca "presiunea din camera" rachetei "a fost prea ridicata din cauza combustibilului prea rece".
Contactat joi de CNN Business, purtatorul de cuvant al SpaceX, James Gleeson, a spus ca nu poate oferi imediat detalii despre test.
Starhopper are rolul de a fi precursor al unei rachete destinate explorarii indepartate a spatiului, numita Starship. Nava prototip are rolul sa efectueze zboruri scurte, in cadrul programului Starship.
"Testele trebuie sa verifice limitele vehiculului", a declarat miercuri Kate Tice, inginer la SpaceX, in timpul unei transmisiuni in direct de la testul de miercuri. Cu alte cuvinte, nimeni nu s-a asteptat ca testul sa decurga fara erori.
Starhopper a efectuat pana acum doua zboruri de incercare care au ridicat in aer vehiculul la o distanta mica de pamant, nava... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:43
NASA a aprobat primul zbor test al unei rachete fara echipaj uman a SpaceX, companie detinuta de miliardarul Elon Mosk, catre Statia Spatiala Internationala, care este programat sa aiba loc pe 2 martie.
Racheta va transporta in premiera o noua capsula destinata echipajelor umane, transmite Reuters.
Aprobarea reprezinta depasirea unui nou obstacol de catre SpaceX in proiectul sau de a ajuta NASA sa reia programul spatial cu echipaje umane, blocat de la retragerea navetelor spatiale ale agentiei, la sfarsitul lui 2011.
NASA a atribuit SpaceX un contract de 2,6 miliarde de dolari si Boeing un contract de 4,2 miliarde de dolari, pentru construirea, separat, a unor rachete si sisteme de lansare a capsulelor in vederea transportarii astronautilor americani catre si dinspre Statia Spatiala Internationala, care zboara la o distanta de 402 kilometri de Pamant.
"La capatul unei zile de briefing-uri si discutii, NASA si SpaceX continua planurile de efectuare a primului test de zbor fara echipaj al rachetei Crew Dragon, intr-o misiune catre Statia Spatiala Internationala", a anuntat NASA intr-un comunicat.
Vezi si Cu un pas mai aproape de exoplanete care sustin viata, gratie lui TESS, noul telescop spatial (Video) ...citeste mai departe despre "NASA a aprobat primul zbor test al unei rachete SpaceX catre Statia Spatiala Internationala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Februarie 2019, ora 12:58
Compania spatiala americana SpaceX a semnat cu primul sau client, a carui identitate urmeaza sa fie dezvaluita in urmatoarele zile, pentru o calatorie in jurul Lunii la bordul viitoarei sale rachete de mari dimensiuni.
"SpaceX a semnat cu primul sau client privat din lume pentru un voiaj in jurul Lunii la bordul rachetei de transport spatial BFR - o etapa importanta pentru cei care viseaza sa ajunga in spatiu", a scris compania pe Twitter, precizand ca identitatea clientului va fi dezvaluita luni.
In 2017, SpaceX anuntase ca doi pasageri vor pleca intr-o calatorie in jurul Lunii in 2018, la bordul rachetei sale Falcon Heavy, ceea ce pana la urma nu a mai avut loc.
Citeste si:
Austronautii ne explica de ce de mai bine de 45 de ani nu s-a mai desfasurat nicio misiune pe LunaElon Musk vrea baze pe Marte, pentru a salva omenireaSpaceX lanseaza primii doi sateliti din cei 12.000, cu care vrea sa dea Internet in orice colt al lumii ...citeste mai departe despre "SpaceX anunta primul sau client pentru o calatorie in jurul Lunii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 09:43
O racheta Falcon 9 va decola, sambata, de la o baza militara din California si va lansa pe orbita primii doi sateliti-prototip, care au rolul de a testa sistemul prin care SpaceX isi va organiza viitoarea flota de sateliti care vor furniza Internet in orice colt al lumii.
Planul companiei americane este de a crea o retea de aproape 12.000 de sateliti care sa se deplaseze continuu si in mod sincronizat in jurul Terrei pentru a acoperi in permanenta orice loc de pe Pamant.
7.518 sateliti vor orbita la o distanta de aproximativ 322 de kilometri, in timp ce alti 4.425 de sateliti vor sta pe o orbita de 1.126 de kilometri in jurul planetei, operand pe frecvente radio diferite.
Compania americana trebuie sa puna la punct mai multe aspecte. In primul rand, SpaceX va avea nevoie de acces la o parte a spectrului radio pentru a realiza conexiuni prin intermediul satelitilor sai, iar oamenii lui Elon Musk trebuie sa configureze satelitii astfel incat acestia sa se miste in permanenta si sincronizat in jurul Pamantului.
A treia problema majora va fi reprezentata de antenele folosite pentru receptionarea semnalului. Acestea vor trebui sa se conecteze rapid de la un satelit la altul, pentru a fi in contact cu cel mai apropiat satelit.
SpaceX spera ca primul satelit operational la nivel international sa fie deja disponibil anul viitor. Compania crede ca in 2025 va avea o baza de 40 de milioane de abonati si venituri de 30 de miliarde de dolari din acest proiect.
La... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 11:13
Compania americana SpaceX a lansat pentru prima data in istoria sa, luni, cu o zi mai tarziu decat era prevazut, un vehicul spatial de tip cargo ce are la bord un satelit-spion al armatei americane, denumit NROL-76.
Prin aceasta lansare, compania SpaceX a "spart" monopolul detinut in ultimii 10 ani de alianta Lockheed Martin-Boeing in domeniul lansarilor de sateliti pentru armata americana, informeaza Le Figaro.
O racheta din clasa Falcon 9 a decolat de la baza spatiala Cape Canaveral din Florida, luni, la ora 11.15 GMT (14.15 GMT). Racheta are la bord o incarcatura secreta ce apartine National Reconnaissance Office (NRO), o agentie a serviciilor secrete din Statele Unite specializata in lansari de sateliti-spion.
Niciun detaliu nu a fost divulgat presei despre continutul rachetei si rolul acelui satelit, intrucat misiunea este clasificata in categoria "secretelor militare".
Lansarea era prevazuta initial duminica, insa a fost amanata cu doar cateva secunde inainte de decolarea rachetei, din cauza "unei probleme la nivelul unui senzor", au explicat reprezentantii companiei SpaceX, detinuta de miliardarul Elon Musk. Acel senzor a fost in cele din urma inlocuit.
Luni, la aproximativ 10 minute dupa lansare, primul etaj al rachetei a reusit sa revina pe Terra si a efectuat o aterizare controlata, in pozitie verticala, in interiorul bazei de la Cape Canaveral.
Este pentru a patra oara cand SpaceX reuseste aceasta manevra, conceputa pentru recuperarea pe uscat... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 21:54