Decizia Curtii Constitutionale din Germania de a autoriza adoptarea de catre Berlin a Mecanismului European de Stabilitate (MES) nu are implicatii asupra ratingurilor suverane atribuite Uniunii Economice si Monetare, a anuntat miercuri agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services.
MES a primit unda verde. Contributia Germaniei, limitata la 190 de miliarde de euro
In plus, agentia considera ca limita impusa de Curtea Constitutionala in legatura cu implicarea financiara a Germaniei in finantarea viitorului Mecanism European de Stabilitate (MES) nu constituie o constrangere suplimentara semnificativa pentru eforturile guvernului german de combatere a crizei datoriilor.
Germania era singurul stat membru al Uniunii Economice si Monetare care nu a ratificat inca Mecanismul European de Stabilitate.
Dupa decizia de astazi, Standard & Poor's se asteapta ca ratificarea sa decurga rapid, ceea ce va permite MES sa intre curand in functie.
De asemenea, agentia estimeaza ca ratificarea MES va duce la o mai mare flexibilitate a interventiilor financiare, de genul imprumuturilor directe catre institutiile financiare si achizitii de obligatiuni guvernamentale, aceasta din urma permitand si Bancii Centrale Europene sa demareze cu programul sau denumit Outright Monetary Transactions.
Cei opt judecatori ai Curtii Constitutionale din Germania i-au dat miercuri "unda verde" presedintelui german, Joachim Gauck, sa semneze textele de lege privind... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 19:29
Comisarul european pentru Afaceri Economice Olli Rehn si-a exprimat "regretul fata de decizia aberanta a Standard and Poor's (S&P)", care a scazut vineri ratingul a noua tari din zona euro, se arata intr-un comunicat.
"Dupa ce am verificat ca momentul nu a fost ales la intamplare, regret decizia aberanta adoptata astazi (vineri, n.red) de Standard and Poor's cu privire la ratingul mai multor tari din zona euro, in momentul in care acestea actioneaza hotarat pe toate fronturile cu scopul de a raspunde crizei", afirma Rehn, citat in comunicat.
Standard & Poor's a scazut, intre altele, ratingurile Frantei si Austriei, care au trecut de-acum de la calificativul "AAA" la "AA+", dar si ale Italiei, Spaniei si Portugaliei.
"Aceasta initiativa face si mai necesara consolidarea bugetara si reformele structurale" in tarile din zona euro, impunand totodata "necesitatea de a gasi raspunsuri la fragilitatile sectorului bancar, de a ne consolida apararea financiara si guvernanta economica", continua Rehn.
El subliniaza de asemenea ca "decizii recente ale UE, combinate cu actiunile Bancii Centrale Europene (BCE), au contribuit la relaxarea tensiunilor pe piata datoriilor suverane".
"De-acum este importanta finalizarea cat mai rapid posibil a formei de functionare a Mecanismului European de Stabilitate (MES) si, asa cum au decis sefii de stat si de Guvern pe 9 decembrie, devansarea intrarii acestuia in vigoare in iulie 2012", adauga oficialul european.
Acest mecanism... mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2012, ora 10:00
Agentiile de rating au inceput sa ia decizii bazate mai mult pe aspecte politice decat economice si au devenit "irationale", iar rolul acestora in indrumarea investitorilor s-ar putea sa-si fi pierdut justificarea, considera guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, transmite Reuters.
Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru ziarul Le Telegramme de Brest ca retrogradarea ratingului AAA al Frantei ar fi nejustificata, transmite Reuters.
"In randul argumentelor prezentate de ei, exista mai multe chestiuni politice decat economice", a aratat oficialul, punand la indoiala utilitatea agentiilor de rating.
Ministrul francez de Externe Alain Juppe a declarat miercuri ca deciziile luate de agentiile de rating sunt "uneori subiective si politice", notand ca pierderea ratingului AAA la oricare dintre cele trei mari agentii ar fi regretabila, dar nu dezastruoasa.
Standard & Poor's va anunta in urmatoarele zile daca va retrograda vreun stat din zona euro, in urma rezultatelor summit-ului UE de joi si vineri, unde liderii europeni au convenit sa elaboreze un pact de guvernanta fiscala si coordonare a politicilor economice.
"Retrogradarea nu mi se pare justificata, tinand cont de situatia economica reala. Altfel, ar trebui sa inceapa cu retrogradarea Marii Britanii, care are deficite mai mari, datorii la fel de mari, o inflatie mai ridicata, o crestere economica mai redusa si o restrangere a creditului", a spus Noyer.... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 11:10