Transportatorii de persoane ii cer ministrului interimar Rovana Plumb sa anuleze un ordin adoptat de Lucian Sova, la finele anului trecut. Este vorba despre un act normativ care ii obliga pe transportatorii cu vechime sa isi cumpere masini noi, daca vor sa isi recastige, la primavara, traseele pe care isi desfasoara activitatea.
Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, si-a facut timp sa se intalneasca, in primele doua zile ale saptamanii, cu reprezentantii transportatorilor de persoane. Luni, de la ora 14:00, ministrul a discutat cu reprezentantii Federatiei Operatorilor de Transport (FORT) . Augustin Hagiu, presedintele FORT, a explicat pentru Ziare.com ce isi doresc transportatorii de la Rovana Plumb.
"Sunt doua lucruri care ard, in acest moment. Primul: Pachetele de mobilitate la nivel european, unde am solicitat sa alcatuim un grup de lucru patronate-minister pentru a urmari mult mai punctual ce se intampla si a avea interventii rapide, pe firul scurt, ca sa spunem asa, in conditiile in care detinem si presedintia Consiliului UE", a explicat Augusti Hagiu.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, transportatorii au si protestat la Bruxelles la adresa adoptarii Pachetului I de mobilitate care risca sa le creasca foarte mult cheltuielile si chiar sa ii scoata de pe piata internationala de transport de marfuri. Pachetul a fost initiat in perioada in care Austria a detinut presedintia Europei si vizeaza drepturi sporite pentru soferii de TIR.
Printre... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 21:41
Ministerul Transporturilor informeaza ca, in urma unui control, a constatat ca CFR Marfa ar fi pierdut un posibil profit in valoare de peste 19 milioane de lei, in urma unei licitatii pentru transport de carbune pe care ar fi pierdut-o intentionat.
De fapt - sustine Ministerul Transporturilor - in loc sa faca totul pentru a castiga o licitatie, CFR Marfa a creat premisele ca alte companii sa i-o ia inainte.
"Societatea CFR Marfa a participat la licitatia organizata de Complexul Energetic Oltenia avand ca obiect transportul de carbune.
Comisia de licitatie a prezentat o singura oferta, potrivit documentelor puse la dispozitia organelor de control, desi putea sa reoferteze, de mai multe ori, in interesul companiei.
Prin neofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Sova considera ca in acest caz s-au creat premisele necesare adjudecarii in favoarea contracandidatului companiei de stat", se arata in comunicatul de presa al Ministerului Transporturilor remis joi, cu putin timp inainte ca ministrul Lucian Sova sa isi anunte demisia din functie.
Corpul de Control al Ministrului Transporturilor a sesizat, in acest caz, si institutii insarcinate cu anchetarea fraudelor.
In mod normal, CFR Marfa nu isi permite, sub nicio forma, sa piarda contracte, in conditiile in care merge pe pierdere deja de 11 ani si risca inclusiv sa iasa de pe piata.
Principalul motiv pentru care CFR Marfa a ajuns in stare critica este ca nu si-a platit taxa de folosire a caii... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 11:53
Ministrul Lucian Sova a mai facut un pas spre modificarea regulilor in baza carora se va desfasura, incepand din primavara, transportul de persoane pe soselele din Romania. Putin impresionati, transportatorii isi vad de treaba ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.
In aceasta situatie, ramane de vazut cine isi va impune punctul de vedere, pana la urma, si in ce conditii se va face transport de persoane, incepand din 2019.
Ministerul Transporturilor a anuntat, prin intermediul unui comunicat remis redactiei Ziare.com, ca Lucian Sova le-a prezentat parlamentarilor din Comisiile de Transport ale celor doua Camere proiectul de modificare a Ordinului 980/2011. E un pas inainte spre reforma pe care Sova vrea sa si-o asume. Iata de ce spune ministrul ca e nevoie de acest ordin.
"Daca in Romania astazi doresti sa faci transport pe curse regulate Bucuresti-Madrid parcurgi o perioada de evaluare de o luna si poti face transport.
Dar de 15 ani niciun transportator altul decat cel care a ocupat primul traseul - probabil acum 15 ani - nu poate face transport de la Bucuresti la Urziceni pe curse regulate de pasageri. In viziunea celor care combat modificarile, asa ar si trebui sa ramana lucrurile. (...) ", a declarat Lucian Sova, dupa cum Ziare.com v-a informat deja.
Transportatorii nu vad, insa, schimbarea cu ochi buni. In consecinta, la inceputul acestei luni, au organizat un protest impotriva intentiei ministrului Sova de a modifica prevederile Ordinului 980/2011.
De... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 20:41
S-au incins spiritele la intalnirea ministrului Lucian Sova cu transportatorii de persoane care are loc, marti, la sediul Ministerului Transporturilor. Complet nemultumiti de modul in care decurgea discutia, transportatorii au inceput sa-l intrerupa pe ministru si sa-l ameninte cu greva generala. In replica, Sova a spus ca e, totusi, dispus sa continue intalnirea si a indemnat la calm.
Transportatorii de persoane din Romania sunt nemultumiti, de fapt, de modul in care ministrul Sova vrea sa modifice Legea 980/2011. Motivul: schimbarile propuse de Sova le-ar da castig de cauza, la apropiatele licitatii pentru atribuirea traseelor, transportatorilor care vor folosi masini noi. Totodata, propunerile lui Sova vor diminua avantajele pe care le au acum la licitatii transportatorii cu experienta.
In ultimele saptamani, membrii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) au protestat de mai multe ori la usa ministrului Sova si au ingreunat pana peste poate traficul in zona Garii de Nord.
Reprezentantii Confederatiei au declarat pentru Ziare.com ca schimbarile legislative pe care ministrul vrea sa le faca i-ar avantaja doar pe asa-zisii oameni de afaceri care se pregatesc sa investeasca in transportul de persoane ca sa spele bani.
De asemenea, presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a spus pentru Ziare.com ca se pregateste de greva la Guvern, de vreme ce Lucian Sova refuza sa ii bage in seama pe transportatori, in urma protestelor de la... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 11:53
Aproape 700 de autocare ale membrilor Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) stationeaza de ore bune in zona Ministerului Transporturilor si a Garii de Nord, facand un zgomot infernal si ingreunand pana peste poate traficul din zona.
Transportatorii adunati in fata ministerului sustin ca protesteaza din cauza ca ministrul Lucian Sova se pregateste sa le ia painea de la gura si sa dea transportul intern de persoane pe mana unor oameni interesati doar sa spele sume uriase de bani.
Zilele trecute, ministrul Lucian Sova declarase ca, desi a fost contestata de oamenii de afaceri, modificarea Ordinului Ministerului Transporturilor 980/2011 va avea loc. Iata de ce sustinea ministrul ce e nevoie de o schimbare a legislatiei.
"In Romania, astazi si de mai mult de 15 ani, o companie, daca este autorizata pentru transport de pasageri si isi propune sa faca transporturi de la Bucuresti la Madrid, poate face acest lucru in maximum o saptamana, capata toate autorizarile.
Daca doreste sa faca transport de la Bucuresti la Iasi, nu a putut sa faca acest lucru niciodata si, in viziunea transportatorilor (...), nu ar trebui sa poata face acest lucru vreodata. Pentru ca pana acum criteriul de alocare a acestor trasee in exclusivitate a fost legat de vechimea pe trasee.
Regulamentul european 1.370, care intra in vigoare la 1 iulie 2019, prevede ca accesul la piata transporturilor publice regulate de pasageri sa fie liber. Proiectul de... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2018, ora 12:51
In 2019 vom calatori cu metroul pana in Drumul Taberei si pana in 2020 va fi gata legatura pe calea ferata a Capitalei de Aeroportul Otopeni, da asigurari ministrul Transporturilor, Lucian Sova. Nu admite sa fie altfel, insa, pentru ca in Romania lucrurile se intampla de o maniera mai degraba nefericita, are si o varianta de rezerva.
Cand vom putea calatori cu metroul pana in Drumul Taberei? "Viziunea optimista este ianuarie 2019, viziunea pesimista care se apropie mai bine de realitate, (...) in cursul lunii martie, desi testele vor incepe la sfarsitul lui decembrie sau imediat in ianuarie, insa exista conditionalitatea legata de montarea sistemului de siguranta care inca este intr-o procedura de licitatii blocata din cauza unor contestatii. Apreciez ca lucrul acesta in trimestrul 3 se va inchide", crede ministrul Sova.
In ce priveste depoul si park&ride-ul Straulesti, ministrul Transporturilor anunta ca "Este practic gata. La sfarsitul lunii iunie chiar se inchid lucrarile, procedurile de receptie incep in iulie, componenta de park&ride apreciez ca la sfarsitul lui iulie - inceputul lunii august va putea fi folosita in sensul ca toti cei care doresc sa isi poata parca masinile acolo. Probabil va mai fi o perioada de o luna sau doua pana va fi identificat un operator care sa preia in concesiune si componenta de autogara si servicii conexe - dar pentru mine este o prioritate ca imediat ce se poate folosi parcarea sa fie folosita - este vorba de dotarea cu niste... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 18:51
Ministrul Transporturilor Ioan Rus sustine ca autoritatile vor stabili in toamna daca sunt intrunite conditiile de semnare a contractului pentru constructia in concesiune a autostrazii Comarnic - Brasov, in caz contrar procedura urmand sa fie reluata.
"Daca autostrada aceasta costa 100 de lei si trebuie sa platim in patru ani, la deficit (bugetar - n.r.) iti intra 25 de lei pe an, pentru ca in patru ani se executa autostrada. Daca Uniunea Europeana, Comisia, ne va lasa sa intre la deficit in cei 25 de ani in care avem de platit la castigatorul licitatiei, 100 impartit la 25 e 4, avem doar 4 lei in fiecare an la deficitul curent. Asta se analizeaza acum: risc de trafic, risc de constructie si risc de disponibilitate. Functie de aceste lucruri, si pe noi ne vor obliga la 100 de lei deficit anual sau la 4 lei deficit anual. E o mare diferenta. Noi ducem aceasta discutie, firma castigatoare duce discutia privitor la o constructie financiara", a declarat ministrul Transporturilor.
Rus a spus ca in aceasta toamna va fi luata o decizie privind acest proiect, afirmand: "Ori ne ducem inainte, ori ne ducem inapoi". Ministrul Transporturilor a mai aratat ca traseul Comarnic - Brasov se califica in orice moment pentru constructia unei autostrazi.
CNADNR a anuntat la inceputul lunii iulie ca sunt in desfasurare "activitatile prealabile" semnarii contractelor de finantare si al celui de concesiune pentru aceasta autostrada, precizand ca obtinerea finantarii pentru un proiect de... mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 09:00
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, a declarat ca spera sa inceapa in noiembrie-decembrie licitatiile de lucrari pentru cele zece tronsoane de autostrada, in lungime totala de 995 kilometri, pentru care Ministerul Transporturilor a anuntat joi ca a publicat in Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP) anunturile de participare in vederea realizarii studiilor de fezabilitate
Dan Sova a mentionat ca termenul de depunere a ofertelor privind realizarea studiilor de fezabilitate pentru cele zece tronsoane este de 43 de zile.
"O sa le judecam mai repede de 50 de zile si apoi vor avea patru luni de realizare. Cum se termina, le prezentam la Comisia Europeana. Nu cred ca vor fi probleme cu privire la admiterea lor si vom incepe licitatiile de lucrari, sper eu, undeva in noiembrie - decembrie anul acesta", a declarat ministrul Transporturilor.
Sova a mai spus ca in urmatoarele doua-trei saptamani vor fi publicate pe SEAP si anunturile privind realizarea studiilor de ...citeste mai departe despre "Sova anunta cand incep licitatiile pentru aproape 1.000 de kilometri de autostrada" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 22:44
Ministrul pentru Marile Proiecte, Dan Sova, a declarat, vineri, la Atelierele Viitorului, organizate de PSD, ca anul acesta a introdus mai multe criterii pentru acordarea contractelor de deszapezire, iar surpriza a fost ca nu a mai venit nimeni la licitatii.
Dan Sova a aratat ca a preluat CNADNR anul trecut, in plina iarna si a facut cu acest prilej si economii de 30% din bugetul alocat pentru deszapezire.
"Anul acesta, cand am facut bugetul, am scot cu 25% mai mic decat cel de anul trecut, din start, si am introdus criterii, de control, de performanta, si am avut o surpriza foarte interesanta. Nu a mai venit nimeni la licitatie. Cand am introdus criterii gen 'Domnule, cat dai cu antiderapant, atat platesc, cat deszapezesti, atat platesc', nu a mai venit nimeni la licitatie. Am organizat la licitatii pana am cazut jos, in toate felurile posibile, avem doar 56% din teritoriul national acoperit", a declarat Sova.
El a mai aratat ca se vor da si celelalte lucrari, prin negociere direct, firmelor care deja au castigat licitatii, tot procesul urmand a se finaliza pana in 15 noiembrie.
Dan Sova a anuntat ca, incepand din luna aprilie 2014, se va face licitatie internationala pentru deszapezire.
"Va garantez ca toate firmele europene sau romanesti care vor sa fie platite pentru ceea ce deszapezesc si pentru materialul antiderapant imprastiat si nu vor sa fie platiti pe intelegeri (...) vor veni la licitatii", a spus ministrul Marilor Proiecte. mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:56