Comisia Europeana anunta ca a luat astazi decizia pe care statul roman o astepta, cu inima stransa, de mai multa vreme. Anume: Guvernul trebuie sa recupereze nu mai putin de 570 de milioane de euro de la CFR Marfa, companie aflata deja pe marginea prapastiei. Iata cum s-a ajuns aici si de ce in acest moment e in pericol nu numai compania feroviara, ci si intreaga economie romanesca.
CFR Marfa s-a infiintat in 1998. Iar in urma cu aproape un deceniu, Guvernul a decis sa privatizeze societatea. Asa ca a organizat o procedura pe care a castigat-o Grup Feroviar Roman (GFR), fondat de oamenii de afaceri din satul galatean Toflea Gruia Stoica si Vasile Didila (care sunt si frati vitregi).
In cursul procedurii, s-a decis si stergerea unor datorii ale CFR Marfa (adica, potrivit legii, acordarea unui ajutor de stat - n.red.).
A urmat o serie de evenimente destul de greu de inteles. Guvernul a fixat un termen foarte scurt pentru finalizarea procesului de privatizare. In consecinta, potrivit GFR, Consiliul Concurentei n-ar fi avut timp sa se pronunte asupra tranzactiei. In plus, la un moment dat, GFR a fost instiintata de compania de privatizare ca vanzarea CFR Marfa nu mai poate avea loc, din cauza ca un creditor al acesteia nu si-a dat acordul.
Una peste alta, privatizarea n-a mai avut loc. Iar GFR - ajunsa din nou concurent al CFR Marfa pe piata libera, a incercat sa castige la licitatii, cu orice pret.
Asa se face ca, in 2014, Gruia Stoica a fost arestat preventiv... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 14:07
Ministerul Transporturilor informeaza ca, in urma unui control, a constatat ca CFR Marfa ar fi pierdut un posibil profit in valoare de peste 19 milioane de lei, in urma unei licitatii pentru transport de carbune pe care ar fi pierdut-o intentionat.
De fapt - sustine Ministerul Transporturilor - in loc sa faca totul pentru a castiga o licitatie, CFR Marfa a creat premisele ca alte companii sa i-o ia inainte.
"Societatea CFR Marfa a participat la licitatia organizata de Complexul Energetic Oltenia avand ca obiect transportul de carbune.
Comisia de licitatie a prezentat o singura oferta, potrivit documentelor puse la dispozitia organelor de control, desi putea sa reoferteze, de mai multe ori, in interesul companiei.
Prin neofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Sova considera ca in acest caz s-au creat premisele necesare adjudecarii in favoarea contracandidatului companiei de stat", se arata in comunicatul de presa al Ministerului Transporturilor remis joi, cu putin timp inainte ca ministrul Lucian Sova sa isi anunte demisia din functie.
Corpul de Control al Ministrului Transporturilor a sesizat, in acest caz, si institutii insarcinate cu anchetarea fraudelor.
In mod normal, CFR Marfa nu isi permite, sub nicio forma, sa piarda contracte, in conditiile in care merge pe pierdere deja de 11 ani si risca inclusiv sa iasa de pe piata.
Principalul motiv pentru care CFR Marfa a ajuns in stare critica este ca nu si-a platit taxa de folosire a caii... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 11:53
Sansele ca CFR Marfa sa mai scape de insolventa si faliment scad pe zi ce trece.
Chiar ministrul Trasporturilor, Lucian Sova, a declarat ca a accelerat procesul de executare a companiei pentru ca, in cazul in care aceasta ar intra intr-adevar in insolventa, sa nu traga dupa sine si CFR SA.
La acest moment, viitorul CFR Marfa depinde de o decizie a Comisiei Europene, care ar putea obliga compania sa dea inapoi la stat circa 360 de milioane de euro. Chiar daca pana acum CE n-a spus clar ca va cere acest lucru, ministrul Sova sustine ca sursele sale ii indica o decizie nefavorabila pentru CFR Marfa.
In replica, mecanicii de locomotiva ii cer lui Sova sa-si faca bagajul si sa lase conducerea Ministerului Transporturilor cuiva care poate salva CFR Marfa de la disparitie.
Intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul Transporturilor a declarat ca ceea ce se intampla acum la CFR Marfa nu i se pare moral, dar este, cu siguanta, legal.
Sova se referea la faptul ca societatile de stat in care actionar unic e ministerul pe care il conduce au ajuns sa se execute silit, riscand sa se scoata de pe piata. Mai exact, CFR SA executa silit CFR Marfa, in incercarea de a recupera de la aceasta o datorie de peste 800.000 de lei.
Povestea dificultatilor financiare ale CFR Marfa nu sunt noi. Ca sa circule pe calea ferata, aceasta societate trebuie sa plateasca o taxa catre CFR SA. Problema este ca unii dintre clientii importanti ai CFR Marfa, printre care Oltchim si Compania... mai mult
Marti, 03 Iulie 2018, ora 11:13
Ceea ce se intampla acum la CFR Marfa este legal, desi nu este moral, spune ministrul Transporturilor, Lucian Sova, care explica: la CFR Marfa acum actioneaza un executor care valorifica niste bunuri - de ex. vagoane de marfa -, pentru a acoperi pierderile facute de companie. Bunuri care "asa generic vorbind, erau ale poporului" si acum sunt valorificate pentru a acoperi datorii facute de conducerea companiei prin felul in care a functionat - fie ca au fost oferte sub costuri si au beneficiat niste parteneri comerciali, fie ca s-au platit niste salarii. "Nu pot sa spun ca acest lucru este moral", afirma ministrul Transporturilor.
Reamintim ca CFR Marfa este in proces de executare, avand datorii istorice in primul rand la CFR SA. Executorul judecatoresc a pus sechestru pe bunurile CFR Marfa si le-a scos la vanzare.
"Nu am informatii detaliate, insa stiu ca este o procedura de vanzare a unui numar mare de vagoane pe Bursa Romana de Marfuri, exista niste imobile pentru care s-au facut publicitate de vanzare. Conturile sunt controlate de executorul judecatoresc de o maniera rezonabila, in sensul ca se monitorizeaza foarte atent veniturile si sunt permise inputuri catre compania de marfa doar atat cat sa-i asigure functionarea in parametrii pe care ii poate dezvolta acum. Alte extravagante nu sunt permise de executor", spune ministrul Transporturilor, Lucian Sovan, intr-un interviu acordat Agerpres.
Sova crede insa ca, pe undeva, desi e legal, ceea ce se intampla acum... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 20:17
Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat, miercuri, ca este "pacat" ca trebuie sa stabilim ca obiectiv cresterea vitezei de circulatie a trenurilor pana la nivelul care se inregistra, in Romania, in anii '90.
"Nu ne este indiferent deloc faptul ca vitezele de circulatie au tot scazut progresiv, sigur ca este oarecum pacat ca trebuie sa ne fixam ca obiectiv sa ajungem macar la vitezele de circulatie pe care trenurile in Romania le dezvoltau in anii '90.
Dar exista si acest obiectiv pe langa, desigur, terminarea constructiei coridorului patru si a modernizarilor de cale ferata. Unul dintre obiectivele mandatului meu este si acesta, de a reduce progresiv restrictiile de viteza, si aici eforturile pe care le astept de la CFR Infrastructura sunt foarte mari", a declarat Lucian Sova, la Alba Iulia.
Ministrul Transporturilor a adaugat ca cei de la infrastructura trebuie sa gaseasca resursele necesare, cu sprijinul Guvernului, pentru a elimina restrictiile, acolo unde ele exista.
"Pe de alta parte, nu pot sa nu observ ca (...) a scazut in ultimul timp numarul vagoanelor puse in circulatie, ca nu intotdeauna gradul de confort pe care il confera calatorilor este la nivelul exigentelor pe care acestia il au", a spus ministrul.
Intrebat, dupa conferinta, de jurnalisti, despre masurile pe care le ia in cazul scaderii vitezei trenurilor, ministrul Transporturilor a raspuns ca problema nu poate fi rezolvata fara bani.
"O sursa importanta asupra careia am atras... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 15:23
Profitul CFR Marfa din acest an va fi mai mic cu aproape 60 milioane de lei dupa amanarea concedierilor, iar Ministerul Transporturilor solicita rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli al companiei din acest an.
In varianta revizuita, veniturile ramana celeasi, respectiv 1,117 miliarde lei, dar cheltuielile sunt mai mari cu 58 milioane lei, din cauza inceperii cu intarziere a concedierilor colective, conform Mediafax.
Bugetul de venituri si cheltuieli al transportatorului feroviar de marfa pentru acest an, aprobat de Guvern in luna noiembrie a anului trecut, prevede venituri de 1,117 miliarde lei, cheltuieli de 1,035 miliarde lei si un profit brut de 82 milioane lei,
Documentul prevede cheltuieli cu salariile de 201,1 milioane lei si cheltuieli cu plati compensatorii aferente disponibilizarilor de personal in valoare de 16,8 milioane lei.
Compania estima ca va concedia in acest an la 30% din personal
Compania estima ca va incheia acest an cu 6.376 de salariati, urmand sa astfel renunte la 2.500 de angajati, echivalentul a 30% din personal.
In varianta revizuita a bugetului de venituri si cheltuieli avansata de Transporturi printr-un proiect de HG, veniturile au ramas neschimbate, insa cheltuielile sunt de 1,093 miliarde lei, mai mari cu 58 milioane lei, profitul brut fiind diminuat corespunzator, la 23,69 milioane lei.
In nota de fundamentare a proiectului de modificare, la rubrica "Schimbari preconizate", se precizeaza: "majorarea... mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 16:45
Consiliul de Administratie al CFR Marfa a inceput la finele lunii martie procedurile de disponibilizare a unui numar de 2.500 de salariati, in conformitate cu angajamentele fata de FMI, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Ministrul Transporturilor, Dan Sova, s-a intalnit joi cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale, care au cerut informatii actualizate privind stadiul procesului de privatizare a SNTFM CFR Marfa SA si situatia arieratelor.
"Ministrul Dan Sova a prezentat oficialilor faptul ca in data de 28 martie 2014, conform angajamentului catre FMI, Consiliul de Administratie al CFR Marfa a demarat procedurile de disponibilizare a unui numar de 2.500 de salariati. De asemenea, ca masuri pentru reducerea arieratelor, pana la sfarsitul lunii martie au fost compensate creantele CET-urilor in suma de 87,4 milioane lei, a fost casat si valorificat materialul rulant si iesit din exploatare, au fost incheiate contracte noi si au incetat prestatiile catre clientii care au arierate la CFR Marfa. Ministrul Dan Sova a supus atentiei reprezentantilor organismelor financiare internationale faptul ca, la ora actuala, CFR Marfa nu inregistreaza arierate la bugetul general consolidat si nici la furnizorii de energie", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare agresiva a companiei CFR Marfa, cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania, si continuarea procesului... mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 12:31
Procesul de privatizare a CFR Marfa va fi reluat in acest an, dar va fi realizata prin intermediul noului Departament de Privatizare ce va functiona in subordinea Ministerului Economiei, a anuntat, luni, la postul public de televiziune, ministrul Transporturilor, Dan Sova.
'Se reia privatizarea CFR Marfa, dar mi-e greu sa va spun cand, ca termen, daca se reia intr-o luna sau in doua. Ce pot sa va spun e ca privatizarea nu va mai fi facuta la Ministerul Transporturilor, ci de catre noul Departament de Privatizare care se infiinteaza in subordinea Ministerului Economiei si care va avea atributii de institutie publica implicata, deci fara a prelua atributiile de actionar. Se creeaza astfel o unitate specializata de oameni care se pricep la privatizare. In Ministerul Transporturilor nu sunt oameni specializati in privatizare (...) Anul acesta va fi reluata privatizarea CFR Marfa (...) Cred ca ar trebui mers cu strategia de privatizare a CFR Marfa si in CSAT, tinand cont de faptul ca este o institutie strategica', a spus Sova.
Grampet a fost declarat castigator al privatizarii CFR Marfa
In ceea ce priveste esecul privatizarii CFR Marfa de anul trecut, ministrul Transporturilor a precizat ca autoritatile nu pot fi acuzate de acest lucru pentru ca si-au facut treaba.
'Nu stiu daca trebuie sa raspunda cineva pentru esecul privatizarii CFR Marfa cu Grup Feroviar Roman. Noi am cerut executarea scrisorii de garantie, dar nu in temeiul contractului, ci in temeiul unei... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 10:45