Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru gazoductul South Stream, proiect abandonat de Rusia, una dintre acestea fiind transportarea gazului din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu, relateaza AFP.
"Avem de gand sa infiintam un comitet director pentru a identifica si rezolva eventualele probleme ridicate de construirea Coridorului Sudic", a declarat Marcos Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei pentru energie, citat de AFP.
El a afirmat ca Azerbaidjanul si Turcia au cerut UE lansarea acestei initiative, pentru a fi sigure ca Europa va contribui la proiectul Coridorului Sudic si a precizat ca cele doua state au dat "asigurari ferme" in ceea ce priveste implicarea lor in construirea acestui gazoduct, care ar trebui "sa aduca gazul la frontiera europeana pana in 2020".
In paralel, saptamana trecuta, Rusia si-a manifestat dorinta de a construi, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia.
Marti, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat un acord de cooperare la Bruxelles pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze naturale si si-au aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul Coridorului Sudic.
UE cauta rute prin care sa diversifice aprovizionarea cu gaz, pentru a reduce dependenta Europei de resursele Rusiei, pe fondul relatiei tensionate cu Moscova din cauza conflictului... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:34
Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream, o noua sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeana, transmite Bloomberg.
Cu 132 de voturi pentru si 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii sa construiasca un gazoduct chiar daca nu are licentele necesare pentru a-l opera.
'Scopul acestui amendament este sa dea un impuls South Stream si sa arate Rusiei ca Ungaria ia in serios acest proiect', a declarat Attila Holoda, expert in domeniul energiei.
Saptamana trecuta, directorul principalei companii ungare implicate in proiectul South Stream declara ca Ungaria ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.
Compania de stat MVM detine 50% din actiunile companiei mixte responsabila pentru sectiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealalta jumatate fiind detinuta de Gazprom. Compania mixta nu are insa licenta necesara pentru constructia si operarea conductei.
South Stream transporta gazul rusesc in Europa, ocolind Ucraina
South Stream un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc in Europa, ocolind insa Ucraina. Ungaria vrea sa urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se loveste de rezistenta exprimata de Comisia Europeana, care considera ca proiectul South Stream nu respecta decizia... mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 11:05
Proiectul gazoductului Nabucco West, care vara aceasta a pierdut cursa pentru transportul gazelor din Azerbaidjan in Europa in defavoarea proiectului TAP, se afla in continuare pe lista proiectelor eligibile a fi finantate cu bani europeni, ceea ce inseamna ca CE crede in continuare ca acest proiect ar putea fi construit, au declarat, pentru Reuters, o serie de diplomati europeni.
Executivul european ar urma sa dea publicitatii luna viitoare o lista a proiectelor considerate semnificative pentru mai multe state membre UE, proiecte care ar putea beneficia de a aprobare urgentata precum si de finantare de la bugetul UE. Oficialii Comisiei Europene au refuzat sa dezvaluie continutul listei inainte de publicare.
In schimb, o serie de diplomati au declarat sub protectia anonimatului ca Nabucco West, la fel ca si Trans Atlantic Pipeline (TAP), se afla pe aceasta lista, spre deosebire de proiectul South Stream.
"South Stream este un plus, dar nu ne ofera un acces la noi surse de energie si nu creste competitivitatea pietei energetice a Uniunii Europene", a declarat comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la reuniunea de saptamana trecuta a ministrilor europeni in domeniu.
"Nu avem probleme cu South Stream, dar nu credem ca aceasta este o prioritate pentru UE", a adaugat el.
Pe lista s-ar mai afla un proiect vizand crearea unei retele energetice in zona Marii Baltice, in ideea de a pune capat izolarii statelor baltice si a le reduce dependenta de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:00
Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, va sosi luni la Sofia intr-o vizita de o zi, pentru discutii cu premierul Plamen Oresarski privind dezvoltarea gazoductului South Stream.
Miller va ajunge in capitala bulgara in jurul pranzului si se va indrepta imediat spre intalnirea programata cu primul ministru, transmite Novinite.
De asemenea, CEO-ul Gazprom va primi titlul de doctor honoris causa de la Universitatea de Arhitectura, Inginerie Civila si Geodezie pentru "contributiile sale la relatiile bune si mutual avantajoase dintre Bulgaria si Rusia".
Una dintre principalele subiecte de discutie cu premierul bulgar va fi inceperea lucrarilor la segmentul bulgar al proiectului South Stream.
Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in vara acestui an, dar proiectul nu are inca un studiu de impact asupra mediului si un permis de constructie, noteaza Novinite.
Gazoductul South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Constructia sectiunii din Marea Neagra va incepe in al doilea trimestru al anului viitor.
Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni. Italia este unul dintre principalii clienti ai gazelor rusesti, importand anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, usor peste consumul anual al Romaniei.
Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export catre Europa. In prezent, cea mai mare parte din... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 12:39
Planurile Rusiei de a exporta gaz in regiunea Asia-Pacific au readus in centrul atentiei problema gazoductelor si dependenta excesiva a europenilor de gazele rusesti. Zona Europei Centrale si de Sud-Est intampina dificultati din cauza absentei gazoductelor care sa diversifice aprovizionarea cu gaze, iar statul roman nu face exceptie de la aceste probleme.
Rusia planuieste sa compenseze reducerea exportului de gaz in Europa prin intermediul majorarii livrarilor in regiunea Asia-Pacific. In acest sens, compania rusa Gazprom si cele nipone Itochu si Japan Petroleum Exploration vor semna in timpul summitului Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) un acord privind constructia unei uzine pentru lichefierea gazului natural la Vladivostok.
Prea scump pentru europeni: Rusia vrea sa exporte gaz in regiunea Asia-Pacific
Europa este dependenta de gazele naturale rusesti si nu poate rezolva acest impediment decat printr-o ruta alternativa de aprovizionare cu gaze, independent de Gazprom. Aceasta este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume si aprovizioneaza 30 de tari cu gaze naturale.
Profitul Gazprom a crescut anul trecut cu 35%, la 1.307 miliarde de ruble (44,6 miliarde de dolari). Productia de gaze naturale a urcat cu 0,9%, la 513,2 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile catre Europa au avansat in 2012 cu 8,2%, la 150 miliarde de metri cubi.
South Stream, conducta detinuta in proportie de 50% de Gazprom si "concurentul"... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:24
Temerile investitorilor au fost amplificate de informatiile ca bancile din zona euro folosesc imprumuturile pe termen lung, de 490 miliarde de euro, obtinute saptamana trecuta de la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a-si majora rezervele de lichiditati, in loc sa le investeasca.
South Stream poate sa devanseze astfel Nabucco, menit sa transporte gaze din Azerbaidjan si Asia Centrala pentru a reduce dependenta Europei de Rusia, si va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor rusesti.
Gazoductul South Stream trebuie sa treaca prin apele teritoriale ale Turciei, care este participanta la proiectul Nabucco, pentru a ajunge in sud-estul Europei.
"As vrea sa multumesc guvernului turc pentru decizia de a permite constructia South Stream in zona economica a Turciei", a declarat premierul rus Vladimir Putin la Moscova.
Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienti pentru gazele rusesti, a fost neasteptata, in conditiile in care a anuntat in noiembrie ca nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a acordat Rusiei permisiunea de a construi South Stream in apele teritoriale ale Turciei, in timp ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat ca grupul va prelungi doua acorduri pe termen lung care vor majora livrarile catre Turcia cu 2 miliarde de metri cubi, la 27 de miliarde de metri cubi pe an.
Aceste livrari vor include 3... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 22:15
Rusia va sugera Uniunii Europene sa considere gazoductul South Stream o continuare a conductelor transfrontaliere ruse, ceea ce i-ar permite Gazprom sa-si pastreze suprematia asupra intregului proiect, in conditiile in care reglementarile UE cer separarea furnizorului de transportator, relateaza NewsIn.Al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care a intrat in vigoare la 3 martie, cere separarea livrarilor de gaz de transportul lor, astfel incat tertii trebuie sa aiba acces la facilitatile de transport al gazului.
Gazprom, care furnizeaza un sfert din gazul consumat in UE, este si furnizor, si transportator si de aceea se opune acestor prevederi europene, sustinand ca astfel sunt descurajate investitiile in sistemul de transport.
"Facem mari gazoducte transfrontaliere, dar nu putem semna contracte pe termen lung, desi europenii insisi nu se opun acordurilor pe termen lung.
Propunem UE sa considere South Stream o continuare a sistemului nostru de conducte transfrontaliere si sa interzica accesul unor terte parti la ele", a declarat luni ministrul rus al energiei, Serghei Smatko.
El a reamintit ca proiectul South Stream va fi prezentat la Bruxelles la 25 mai si a spus ca va cere UE sa-l considere proiect prioritar.
Gazoductul South Stream, considerat un rival al proiectului european Nabucco, va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaz catre Europa, trecand pe sub Marea Neagra.
Costurile gazoductului sunt estimate la 21,5 miliarde de dolari si intentia... mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 10:48
Rusia studiaza posibilitatile de scadere a costurilor proiectului South Stream sau inlocuirea sa cu un proiect pentru furnizarea de gaz natural lichefiat catre Europa, a declarat vicepremierul rus Igor Secin, citat de Kommersant, preluat de NewsIn.South Stream ar urma sa transporte gaz rus catre Europa, pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Capacitatea conductei, ce ar urma sa aiba o lungime de 900 de kilometri si sa devina operationala in 2015, este de 63 de miliarde de metri cubi anual."Gazprom si guvernul studiaza in prezent diferite optiuni care ar permite minimizarea cheltuielilor pentru implementarea proiectului South Stream", a declarat Secin, dupa discutiile dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul turc Recep Tayyip Erdogan, la Moscova."O optiune privind construirea unei fabrici de gaz natural lichefiat la Marea Neagra ar putea fi adaugata sau ar putea deveni o alternativa la conducta", a adaugat el, precizand ca fabrica ar putea fi construita in nordul Rusiei, in apropiere de zacamintele de gaz din peninsula Yamal.Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria pentru a construi sectorul terestru al gazoductului, dar este nevoie in continuare de aprobarea Turciei pentru a construi sectorul submarin.Autoritatile turce ar fi trebuit sa aprobe constructia pana in 31 octombrie 2010.Secin a spus miercuri ca Rusia nu intelege de ce Turcia este reticenta sa aprobe proiectul, adaugand ca... mai mult
Joi, 17 Martie 2011, ora 12:18
Constructia gazoductului South Stream, destinat trasportului de gaze naturale din Rusia spre Europa, ocolind Ucraina, va incepe in 2010, daca studiile de fezabilitate nu vor indica probleme in acest sens, a declarat ministrul rus al Energiei, Sergei Smatko, citat de Novinite.Turcia si-a dat deja acordul pentru efectuarea de lucrari de explorare in propria zona economica a Marii Negre pentru South Stream, a declarat Smatko.
"Am aratat la Milano, cu ocazia unei intalniri cu reprezentatii Italiei si Turciei, ca suntem pregatiti sa dezvoltam proiectul cu viteza maxima. Putem incepe cel mai devreme in 2010. Gazoductul nu ofera o alta alternativa in afara aceleia de a fi construit", a precizat oficialul.
Europa este interesata in a avea numarul maxim de rute de tranzit pentru a garanta siguranta pietelor sale, a mai spus el, facand referire la rivalitatea dintre South Stream si proiectul european de gaze naturale Nabucco.
Gazoductul rus este proiectat sa aiba o capacitate initiala de 31 miliarde metri cubi pe an, cu posibilitatea cresterii volumului cu inca 16 miliarde metri cubi.
Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian ENI si are ca obiectiv livrarea de gaze naturale rusesti catre Europa incepand cu 2015, ocolind Ucraina.
Nabucco, estimat la aproape opt miliarde de euro, vizeaza transportul a circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa.
Gazoductul este dezvoltat de un consortiu format din sase companii,... mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 22:15