Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au scazut cu 54,4%, in luna octombrie 2020 au insumat, acestea insumand 493.100, turistii straini reprezentand 5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna octombrie 2020 au insumat 1,063 milioane, in scadere cu 54,8% fata de cele din luna octombrie 2019.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (85,8% din total turisti straini), iar dintre acestia 74,5% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Din numarul total de innoptari, in luna octombrie 2020 innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 94,5%, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 5,5%.
In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (83,8% din total turisti straini), iar dintre acestia 73,3% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Durata medie a sederii in luna octombrie 2020 a fost de 2,1 zile la turistii romani si de 2,4 zile la turistii straini.
Unde s-au cazat romanii
In ceea ce priveste locurile de cazare preferate de turisti, acestia au ales:
* spatii de cazare pe nave (29,6%),* hoteluri (21,0%),* vile turistice (14,2%),* pensiuni turistice (13,2%),* pensiuni agroturistice... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 11:28
Tot mai putini turisti au ajuns in Romania, in luna septembrie 2020, numarul acestora ajungand la 794.500, in scadere cu 39,5% fata de cele din luna septembrie 2019, care au insumat 1.312 milioane, potrivit Institutului National de Statistica.
Din numarul total de sosiri, in luna septembrie 2020, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 95,9%, in timp ce turistii straini au reprezentat 4,1%.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (86,3% din total turisti straini), marea majoritate fiind din tarile apartinand Uniunii Europene.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna septembrie 2020 au insumat 1,912 milioane, in scadere cu 36,9% fata de cele din luna septembrie 2019, cand au fost aproximativ 3,028 milioane.
Din numarul total de innoptari, in luna septembrie 2020, innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 96,2%, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 3,8%.
In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (85,1% din total turisti straini), marea majoritate fiind din tarile UE.
Cat stau la noi turistii care vin
Durata medie a sederii in luna septembrie 2020 a fost de 2,4 zile la turistii romani si de 2,2 zile la... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 10:44
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primele cinci luni ale anului au scazut cu 57,9%, la 1,814 milioane, comparativ cu perioada similara din 2019, iar innoptarile au scazut cu 57,5%, la 3,574 milioane, in timp ce sosirile si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au scazut cu 97% in luna mai, fata de mai 2019, a anuntat joi Institutul National de Statistica (INS).
"In luna mai 2020 comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au scazut cu 96,9%, iar innoptarile cu 97%. Comparativ cu luna mai 2019 in luna mai 2020 la punctele de frontiera, sosirile vizitatorilor straini au scazut cu 81,5%, iar plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani cu 83,9%", arata datele INS.
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in luna mai 2020 au insumat 34.600, in scadere cu 96,9% fata de cele din luna mai 2019. Din numarul total de sosiri, in luna mai 2020 sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 96,2%, in timp ce turistii straini au reprezentat 3,8%.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (76,9% din total turisti straini), marea majoritate fiind din tarile apartinand Uniunii Europene.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna mai 2020 au insumat... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 10:22
Turistii care viziteaza Dubaiul vor putea cumpara de acum incolo alcool din magazine, gratie noilor masuri introduse pentru a face orasul mai prietenos pentru vizitatori, informeaza vineri publicatia britanica The Independent.
Pana acum turistii puteau doar cumpara si consuma bauturi doar in locatii autorizate, cum ar fi hotelurile si restaurantele.
De acum incolo vizitatorii ne-musulmani cu varsta de peste 21 de ani vor putea cumpara alcool de la orice magazin Mercantile and Marketing International (MMI) sau African and Eastern din oras.
Vizitatorii vor avea insa nevoie de un permis pentru a cumpara alcool din aceste magazine, insa acesta se elibereaza gratuit si poate fi obtinut prin solicitare la sosirea in Dubai din orice magazin participant.
Procedura cere turistilor sa-si prezinte pasaportul, sa completeze un formular scurt si sa semneze o declaratie oficiala care sa ateste ca nu sunt rezidenti in EAU si ca sunt de acord sa respecte regulile EAU privind cumpararea si consumul de alcool.
Magazinul va face apoi copii ale pasaportului solicitantului si ale stampilei sale de intrare si va oferi instructiuni cu privire la consumul responsabil de alcool in Dubai.
Permisul este valabil timp de 30 de zile si poate fi reinnoit daca turistii aleg sa-si prelungeasca sederea. ...citeste mai departe despre "Dubaiul le permite turistilor sa cumpere alcool din magazine. Ce pasi trebuie sa urmeze" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Iulie 2019, ora 21:35
Islanda a devenit o destinatie turistica atat de populara incat numarul vizitatorilor straini ar urma sa depaseasca populatia locala de sapte ori in acest an, astfel ca Guvernul islandez se gandeste daca insula poate, si trebuie, sa gazduiasca atat de multi vizitatori, transmite Bloomberg.
"Sectorul se maturizeaza si a devenit o adevarata industrie in Islanda si odata cu asta vin si provocarile astfel ca trebuie sa fim pregatiti sa le abordam", a declarat recent ministrul Turismului din Islanda, Thordis Kolbrun R. Gylfadottir.
Un numar record de pana la 2,3 milioane de turisti straini ar urma sa viziteze Islanda pana la finele acestui an, in crestere fata de 1,8 milioane anul trecut, cand innoptarile s-au ridicat la 7,8 milioane. Turismul este acum cel mai mare produs de export al Islandei si a doua mare industrie dupa comertul angro si cu amanuntul. In 2016, turismul a fost responsabil pentru 8,4% din PIB.
Avand o populatie de numai 347.000 de oameni, islandezii discuta modul in care pot fi evitate greselile din 1960 si 1970 cand pescuitul excesiv al heringului a decimat stocurile si a afectat industria locala de pescuit.
Turismul a devenit o industrie de importanta sistemica, ceea ce a determinat Banca Centrala a Islandei sa ridice semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea unor astfel de ritmuri exponentiale de crestere.
Un eventual soc al turismului "ar provoca un soc pentru intreaga economie", a avertizat Sedlabanki in raportul sau de stabilitate... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 11:33
Ministerul Turismului a lansat in dezbatere publica proiectul Legii Turismului, care prevede, intre altele, infiintarea Sistemului Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania (SIEATR), ce va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si va cuprinde date despre toti turistii din Romania.
Proiectul prevede ca toate structurile de primire turistica vor fi obligate sa implementeze un sistem informatic care sa permita evaluarea veniturilor reale din turism si care va inregistra toate datele privind activitatea turistica si turistii.
Softul va fi pus in mod gratuit la dispozitia unitatilor de cazare.
Citeste expunerea de motive si proiectul Legii Turismului publicat pe sitepentru dezbatere publica.
Proiectul Legii Turismului, foarte asteptat de toti jucatorii din domeniu, va sta in dezbatere timp de 20 de zile, si ar urma sa intre in vigoare la 180 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Furnizorii de servicii turistice vor colecta de la turisti urmatoarele informatii:
numele si prenumeledata si locul nasteriicetateniadate referitoare la domiciliu (tara, localitate, strada, numar)date referitoare la actul de identitate (tipul, seria si/sau numarul, data eliberarii si institutia emitenta, statul emitent)codul numeric personal sau numarul personal de identificare, cu exceptia turistilor straini care nu poseda un astfel de numardata sosirii si data plecariiscopul calatorieidate privind plata, inclusiv adresa de facturaredate... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 13:30
Statul maghiar urmareste sa stie cat mai multe lucruri despre oamenii aflati pe teritoriul sau - fie ei cetateni ai tarii sau turisti. In acest sens, Guvernul vrea sa faca o modificare legislativa care sa-i ofere puteri suplimentare.
Potrivit unui proiect de lege inaintat saptamana trecuta de catre Ministerul de Interne, informatiile personale ale cetatenilor ar urma sa fie stocate pe un server central si sa fie disponibile pentru prevenirea infractiunilor, securitatea nationala si in scopuri de contraterorism, scrie Budapest Beacon.
Astfel, pe serverul respectiv ar urma sa fie stocate inregistrari video si audio obtinute de la politie, administratorii de drumuri si operatorii de transport de pasageri, iar acestea ar urma sa fie sterse automat dupa 15 zile.
Acest proiect de lege ar urma sa intareasca puterea Ministerului de Interne, comenteaza sursa citata, care adauga ca institutia a infiintat si o asa-numita "agentie super secreta", care se ocupa de contraterorism si care strange informatii de la serviciile secrete, le analizeaza, iar rezultatele sunt trimise in primul rand premierului Viktor Orban.
"Catre un stat politienesc?", titreaza si Hungarian Spectrum, care scrie ca, pe langa informatiile despre propriii cetateni, Ministerul de Interne de la Budapesta urmareste sa stie mai multe despre oricine se cazeaza in hotelurile din Ungaria, indiferent daca este cetatean al tarii sau turist strain.
Astfel, reprezentantii unitatilor de cazare vor trebui sa... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 13:46
Sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au crescut cu 1,8% in iunie fata de aceeasi luna a anului trecut, la 808.000, iar in primul semestru au urcat cu 5,1%, la 3,5 milioane turisti care s-au cazat in Romania, potrivit datelor INS.
Din numarul total, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in 76,1%, in timp ce turistii straini restul de 23,9%, ponderi apropiate de cele din primul semestrul din 2013, se arata iintr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,7% din total turisti straini), iar din acestia 85,4% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Sosirile in hoteluri detin in semestrul unu o pondere de 75,6% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, in crestere cu 5,6% comparativ cu ianuarie-iunie 2013.
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, in crestere cu 3,4%
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in perioada analizata de 3,57 milioane, in crestere cu 3,4% fata de semestrul I 2013. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (92,5%). Din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania 62,3% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 11:20
Sosirile si innoptarile in unitatile turistice din Romania au crescut cu 4,9% si, respectiv, cu 8,8%, in primele patru luni din 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica au insumat 1,981 milioane, iar innoptarile au totalizat 3,94 milioane.
Din numarul total de sosiri, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat in perioada de referinta 77,5%, in timp ce turistii straini au reprezentat 22,5%, ponderi apropiate de cele din perioada similara a anului trecut.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primare turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (79,3% din total turisti straini), iar din acestia 85% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene. Sosirile in hoteluri detin o pondere de 75% din totalul sosirilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare. Fata de primele patru luni din 2013, sosirile in hoteluri in perioada sunt in crestere cu 5,5%.
Din numarul total de innoptari, 77,7% reprezinta innoptarile turistilor romani. In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (77,6% din total turisti straini), iar din acestia 83,7% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene.
Durata medie a sederii a fost de doua... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 11:15