Desi a inceput sa modernizeze Centura Capitalei in urma cu mai bine de un deceniu, Compania de Drumuri n-a reusit sa isi termine, pana astazi, decat o treime din treaba. Mai mult chiar, pe parcurs s-a si razgandit, sustinand ca nu mai are de ce sa duca la bun sfarsit modernizarea. In acest fel, Capitala risca sa ramana inconjurata, multa vreme de acum incolo, de un drum peticit, sufocat de trafic si periculos, in timp ce alte orase ale tarii au deja sosele de centura moderne.
Din cauza ca avea o singura banda pe sens, Centura Capitalei - lunga de circa 70 de kilometri - a devenit tot mai aglomerata, inca de la inceputul anilor 1990. In mod normal, statul ar fi trebuit sa inceapa inca de pe atunci modernizarea. Din pacate, n-a facut-o.
Abia pe la inceputul anilor 2000 s-a stabilit ca centura trebuie largita la 4 benzi. S-au intocmit atunci documentatii si s-a inceput lucrul. Din pacate, s-a lucrat haotic, fara vreo strategie pentru intrega sosea. Autoritatile au reabilitat doar portiuni mici, intr-o maniera paguboasa, doar ca sa le arate bucurestenilor ca in zona se lucreaza.
Abia prin 2008, cand centura a trecut din grija autoritatilor locale in cea a Companiei de Drumuri, a inceput sa se contureze o strategie de modernizare a soselei. S-au facut studii de fezabilitate si licitatii. S-au semnat si contracte. Din pacate, insa, statul - singurul finantator al acestor proiecte - nu statea prea bine cu banii, in acei ani, si nu platea pentru modernizarea centurii. Asa... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 07:39
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a semnat, luni, un contract de 189 milioane de lei pentru construirea a 10,4 kilometri din soseaua de centura a municipiului Bucuresti.
Mai exact, contractul, castigat de societatile Tehnologica Radion SRL - Consitrans SRL si SC PRO Cons XXI SRL, are ca scop realizarea proiectarii la nivel de proiect tehnic si detalii de executie, asigurarea asistentei tehnice si executia lucrarilor pentru obiectivul de investitii "Modernizarea centurii rutiere a Municipiului Bucuresti intre A1 - DN 7 si DN 2 - A2, lot 2: Sector DN 2 (km 12+300) - A2 (km 23+750)".
Finantarea proiectului este asigurata in procent de 100% de catre Guvernul Romaniei. Durata de implementare a contractului include 90 zile pentru etapa de proiectare, 450 zile pentru executie si o perioada de garantie de 48 luni.
Alte proiecte de autostrazi din Romania, finalizate sau aflate in stadiul de constructie, includ autostrada Timisoara-Lugoj, tronsonul Cernavoda-Medgidia al autostrazii Cernavoda-Constanta si autostrada Transilvania.
Proiectul autostrazii Timisoara-Lugoj are o valoare de 248,147 milioane de euro, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana prin contributia nerambursabila din Fondul de Coeziune este de 210,925 milioane de euro, iar 37,222 milioane de euro reprezinta contributia de la bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Acest proiect a fost depus in cadrul... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 15:05