Moneda unica europeana a reusit sa supravietuiasca tumultosului an 2012, in ciuda multor estimari care aratau contrariul.
In luna mai, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, scria ca marele "experiment" al uniunii monetare, fara a exista si o uniune politica, ar putea esua. "Nu este o estimare distanta. Lucrurile s-ar putea destrama cu o viteza uimitoare, in cateva luni, nu ani", scria, la acea data, Krugman.
Krugman nu era singur in a prezice "apocalipsa euro" in 2012. Miliardarul George Soros a declarat, la o conferinta din Italia, din iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.
Ulterior, in iulie, Willem Buiter, economist sef la Citigroup si fost oficial al Bancii Angliei, a prezis ca exista o posibilitate de 90 la suta ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. El chiar a precizat si o data fixa: 1 ianuarie 2013. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.
Citeste mai multe despre Ce se va intampla cu euro in 2013 pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:50
Europa risca sa ajunga la un sistem care ar perpetua si adanci divergentele dintre statele creditor si cele debitor, transformand zona euro "intr-un fel de imperiu german", in timp ce tarile de la periferie ar fi permanent in depresiune economica, considera miliardarul George Soros.
"Chiar daca reusesti sa eviti acel accident similar cu ce s-a intamplat in 2008, cu falimentul Lehman Brothers - sa spunem ca eviti asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergentele dintre creditori si debitori si ar crea o Europa foarte, foarte diferita de societarea deschisa care a capturat imaginatiile oamenilor si a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o intr-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori si debitori ar deveni permanente si, in loc de un grup de tari dintre care niciuna nu domina, s-ar ajunge ca Germania sa se afle intr-o pozitie de dominatie permanenta, un fel de imperiu german, in timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Soros recomanda UE sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania
Soros recomanda UE sa infiinteze un fond care sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania si avertizeaza ca moneda euro s-ar putea prabusi daca liderii europeni nu vor reusi, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, sa convina "masuri drastice" pentru solutionarea crizei.
Reputatul investitor crede ca zona euro ar trebui sa creeze o... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:52
Criza din Grecia va atinge punctul culminant in toamna, dupa ce un nou guvern nu va reusi sa respecte conditiile acordului de ajutor extern, si este putin probabil ca Germania si Bundesbank sa-si asume rolul de lider pentru a scoate zona euro din criza, afirma miliardarul George Soros.
Dupa cele trei luni, va fi prea tarziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a zonei euro, sa ia masurile de iesire din criza, a spus Soros, citat de cotidianul New York Times.
Criza din zona euro ameninta sa distruga Uniunea Europeana si sa impinga Europa intr-un "deceniu pierdut", similar Americii Latine in anii '80, a spus el. Prezent la o conferinta pe teme economice la Trento, Italia, Soros a definit situatia grava a euro ca o criza a datoriilor suverane, interconectata strans cu o criza a sistemului bancar.
"O soarta similara cu cea a Americii Latine asteapta acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie sa o constientizeze Germania si celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn ca s-ar intampla asa ceva", a afirmat miliardarul.
Soros a declarat ca se asteapta ca alegerile din Grecia sa conduca la un guvern dispus sa respecte conditiile din acordul de ajutor financiar extern, insa noul executiv se va afla in imposibilitatea de a face acest lucru.
"Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant in toamna. Pana la acel moment, economia germana va incetini, astfel ca va fi si mai dificil decat in prezent pentru cancelarul Angela Merkel sa... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 18:41
In ultimele sase luni, miliardarul George Soros a luat pozitia de critic al redresarii economice. Acesta a comentat atat masurile luate de Guvernul american cat si incercarile disperate ale Uniunii Europene de a iesi din criza. Iata care sunt cele mai importante previziuni ale lui Soros din ultimele 6 luni:"Nu vom avea mai trece prin criza din 2008"
Acum 3 luni, miliardarul George Soros spunea ca nu exista posibilitatea unei crize financiare asemanatoare cu cea din 2008.
"Exista inca probleme nerezolvate. Reglementarile care au fost adoptate sunt de fapt rezultatul unui sistem politic imperfect", preciza acesta in aprilie 2011.
"Sistemul financiar acapareaza o mare parte din economie"
“Nu suntem convinsi daca acest sistem financiar umflat este un avantaj sau un prejudiu la adresa Americii.
In prezent, sistemul financiar detine o mare parte din economia SUA. Este o boala sua o sursa de putere?!”
"Pietele financiare ofera intotdeauna o imagine distorsionata a realitatii"
George Soros a dezvoltat o teorie alternativa care arata ca pietele financiare nu tind spre echilibru.
Acesta este de parere ca pietele financiare ofera o imagine distorsionata a realitatii.
In plus, acestea nu joaca un rol pasiv fiindca pot afecta fundamentele pe care ar trebui sa le respecte.
"Economiile slabe din zona euro vor fi nevoite sa paraseasca euro"
Va trebui sa existe un mecanism care sa permita economiilor slabe sa iasa din zona euro, declara Soros in iunie 2011.
"Criza din Europa... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 11:39
Angela Merkel este vinovata pentru evolutia crizei euro, apreciaza miliardarul George Soros , in opinia caruia cancelarul german nu a gestionat corespunzator criza din zona euro.Miliardarul George Soros a dat vina pe cancelarul german Angela Merkel pentru modul in care a gestionat criza din zona euro si a subliniat faptul ca unele tari se afla in situatia tragica de astazi din cauza directiilor gresite oferite de oficialul german.
Declaratiile lui Soros sunt pe cat de scurte pe atat de directe si dure.
Acesta este de parere ca Merkel a preferat sa-si salveze propriile institutii germane decat sa ajute economiile sa iasa din colaps, potrivit Business Insider.
"Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a insistat ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii, fapt care a dus la situatia critica de astazi.
Criza financiara a fortat statele suverane sa se imprumute pana au ajuns aproape de colaps, iar in Europa fiecare stat trebuia sa faca acest lucru pe cont propriu".
Astfel, miliardarul este de parere ca zona euro a fost impartita intre creditori si debitori.
In opinia lui Soros, Germania si-a schimbat pozitia la 180 de grade, de la principalul motor de integrare al UE la principalul oponent.
Acest lucru, spune miliardarul, a creat o "Europa cu doua viteze", cu tari debitoare scufundate de greutatea angajamentelor lor si cu tari creditoare. Acest lucru a fost dezastruos pentru Europa.
Fiind cel mai mare creditor, Germania ar fi putut dicta termenii de asistenta, care au... mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 18:14