Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, trimis in judecata pentru deturnare de bani, a transferat banii deturnati de la FNI in conturile firmelor sale, a achizitonat imobile si a oferit diverse sponsorizari.
Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, luni, de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si instigare la delapidare, in dosarul prabusirii Fondul National de Investitii.
Cercetarile efectuate in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu au avut ca obiect devalizarea Fondului National de Investitii - FNI, Bancii Agricole - BA, Bancii de Investitii si Dezvoltare - BID si Bancii Romane de Scont, anunta Parchetul General.
Potrivit procurorilor, Sorin Ovidiu Vintu a efectuat operatiuni economice pentru a ascunde banii obtinuti din delapidarea FNI. Sumele incasate au fost trecute de omul de afaceri prin firmele sale si prin alte firme, conform Mediafax.
Sumele incasate de Vintu de la FNI au avut diverse destinatii: unele au ajuns in contul sau bancar, altele au fost transferate in conturile firmelor detinute de omul de afaceri (Gelsor SA, Imola SA, Curentul SA si SOV Invest SA). Alte sume au ajuns in conturile altor companii.
Nicolae Popa a efectuat operatiuni pe baza a noua carnete de investitor rascumparand in total suma de 929,263 miliarde de lei vechi (lei vechi), pe baza unor subscrieri in valoare totala de 353,851 miliarde lei vechi. Din sumele rascumparate de Nicolae Popa si din... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:14
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si sindicalistul Ion Luca se afla la Tribunalul Bucuresti, in cadrul unui nou termen de judecata in dosarul falimentarii companiei Petromservice prin delapidare si spalare de bani.
Cei doi au miercuri un nou termen de judecata la Tribunalul Bucuresti, alaturi de alti 10 inculpati, si sunt cercetati penal pentru un prejudiciu de peste 83 de milioane de euro.
In dosar mai apar fosti membri ai conducerii Petromservice, respectiv Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala, Rino Raichovich Graziano, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Octavian Turcan.
Procurorii Parchetului General sustin ca, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al Petromservice, prin achizitia a 49,35% din actiuni, realizata prin intermediul Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care sindicalistul avea calitatea de beneficiar real.
Sindicalistul a controlat ulterior Petromservice prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor membri ai Consiliului de Administratie, dar si a directorului general si directorului financiar.
Sorin Ovidiu Vantu l-ar fi ajutat pe Liviu Luca, potrivit procurorilor, la administrarea companiei. Vantu ar fi si finantat preluarea pachetului de actiuni de catre Liviu Luca.
In 2007, Petromservice a vandut activitatea de servicii... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 14:00
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, liderul de sindicat Liviu Luca si membrii ai conducerii PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au fost pusi sub invinuire de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au inceput urmarirea penala fata de Liviu Luca, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comanescu, Florin Radu Ciocanelea, Emil Nache, Zizi Anagnastopol, in calitate de reprezentanti ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petrom Service SA) si membri ai Consiliului Director al Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, precum si fata de Sorin Ovidiu Vantu si Octavian Turcan, in calitate de imputerniciti ai societatilor off - shore Comac Ltd., Stone Com Ltd si Elbahold Ltd, pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.
Procurorii sustin ca invinuitii au constituit un grup infractional organizat, care a actionat in scopul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, in modalitatea insusirii, pentru societatea nerezidenta Elbahold Ltd., a unei parti din activul patrimonial pe care-l detinea, fapt realizat prin diminuarea participatiei detinute la Petrom Service SA, de... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 09:30
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la un an de detentie, ca urmare a unei condamnari pentru santaj, a fost dus, miercuri, la Parchetul instantei supreme pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala in dosarul Petromservice, in care este acuzat de falimentarea controlata a companiei.
La plecarea de la Parchetul instantei supreme, Sorin Ovidiu Vintu a refuzat sa faca declaratii.
Vantu este cercetat in acest dosar alaturi de fosta conducere a companiei, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlata fiind de peste 83 de milioane de euro.
Procurorii i-au pus la dispozitie lui Vintu un laptop sigilat, pe care sa il poata folosi doar pentru a studia materialul de urmarire penala din acest dosar, care are 50 de volume. Vintu va putea folosi laptopul doar cateva ore pe zi, dupa un program stabilit de reprezentantii unitatii de detentie.
Istoricul dosarului Petromservice
In dosarul privind fraudarea Petromservice, in 8 noiembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, ei fiind acuzati de delapidare, complicitate la delapidare si spalare de bani. Acestia au fost eliberati in 14 noiembrie 2011,... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 15:17
La 4 ani dupa ce Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca au primit 328 de milioane de euro de la OMV pentru a prelua activitatea Petromservice, ramane deschisa intrebarea de ce a platit grupul austriac atat de mult pentru a prelua angajatii de care Petrom a scapat in 2002 si unde s-au dus banii.
Petromservice a intrat in insolventa in 2009, la un an dupa incasarea banilor de la austrieci, in timp ce ieri, Liviu Luca, un lider sindical puternic si Sorin Ovidiu Vantu au fost retinuti pentru 24 de ore, fiind acuzati de procurori pentru delapidarea Petromservice si spalare de bani, prejudiciul adus companiei fiind de 83 milioane de euro, scrie Ziarul Financiar.
Istoria Petromservice a inceput in 2002, cand Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei la aceea vreme, a hotarat desprinderea din Petrom a activitatilor auxiliare extractiei petrolului brut si gazelor naturale pentru a face compania atractiva pentru privatizare.
La acel moment, Petromservice a preluat un set de active anexe ale Petrom, jumatate din actiunile companiei fiind controlate de Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, cealalta jumatate fiind detinuta de aproximativ 8.500 persoane fizice, majoritatea salariati Petrom.
Imediat dupa infiintare, afacerile companiei au crescut considerabil, sustinute de contractele mari de prestari servicii din partea Petrom, depasind 300 milioane euro in 2005, cand Petrom a fost preluat de OMV. Austriecii au continuat sa ofere contracte companiei, in octombrie 2005... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 10:57
Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy apar pe lista unui raport intocmit de Ambasada SUA, potrivit Wikileaks. Cei 5 oameni de afaceri sunt inscrisi in topul oligarhilor din Romania si al baronilor locali, potrivit aceluiasi document.
Documentul, care contine topul celor 5 oligarhi din Romania, precum si al baronilor locali, a fost intitulat "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania". In top au fost inclusi cinci oameni de afaceri: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae si Gigi Becali.
Potrivit documentului, Dinu Patriciu apare ca fiind "presedinte si actionar majoritar al Rompetrol Group si membru proeminent PNL", potrivit Hotnews.
Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern.
In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat.
Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private.
In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila.
In... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 00:01