Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu va fi eliberat la termen din Penitenciarul Bucuresti-Jilava pe 1 mai, dupa ce a ispasit pedeapsa de un an la care a fost condamnat pentru santajarea lui Sebastian Ghita, a afirmat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al institutiei, Cristian Erving Micu.
Judecatoria Sectorului 4 a respins pe 6 martie cea de-a doua cerere de eliberare conditionata din inchisoare a omului de afaceri, prima fiind respinsa definitiv de Tribunalul Bucuresti in data de 25 ianuarie.
Comisia de eliberare conditionata din cadrul Penitenciarului Bucuresti-Jilava a dat aviz favorabil pe 7 februarie in privinta eliberarii lui Sorin Ovidiu Vintu.
Sorin Ovidiu Vintu si omul sau de incredere, Ion Ilie Cezar, au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului General pe 23 mai 2011, fiind acuzati ca l-au santajat pe Sebastian Ghita.
Potrivit Parchetului, in perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar l-au constrans, prin amenintare, pe Sebastian Ghita sa le remita suma de 150.000 de euro ori sa accepte denuntarea unui contract cu scopul obtinerii injuste in folosul lor de beneficii materiale, cu consecinta prejudicierii partii vatamate.
Fostul manager al postului Realitatea TV Sebastian Ghita spunea, pe 7 iunie 2012, la Curtea de Apel Bucuresti, ca in perioada in care lucra la aceasta televiziune Vintu l-a amenintat si a facut presiuni asupra sa pentru a-i plati suma de 200.000 de euro lunar.
Sebastian Ghita a povestit ca Vintu... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2013, ora 17:11
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu si sindicalistul Ion Luca se afla la Tribunalul Bucuresti, in cadrul unui nou termen de judecata in dosarul falimentarii companiei Petromservice prin delapidare si spalare de bani.
Cei doi au miercuri un nou termen de judecata la Tribunalul Bucuresti, alaturi de alti 10 inculpati, si sunt cercetati penal pentru un prejudiciu de peste 83 de milioane de euro.
In dosar mai apar fosti membri ai conducerii Petromservice, respectiv Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala, Rino Raichovich Graziano, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Octavian Turcan.
Procurorii Parchetului General sustin ca, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al Petromservice, prin achizitia a 49,35% din actiuni, realizata prin intermediul Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care sindicalistul avea calitatea de beneficiar real.
Sindicalistul a controlat ulterior Petromservice prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor membri ai Consiliului de Administratie, dar si a directorului general si directorului financiar.
Sorin Ovidiu Vantu l-ar fi ajutat pe Liviu Luca, potrivit procurorilor, la administrarea companiei. Vantu ar fi si finantat preluarea pachetului de actiuni de catre Liviu Luca.
In 2007, Petromservice a vandut activitatea de servicii... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 14:00
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, liderul de sindicat Liviu Luca si membrii ai conducerii PSV Company SA (fosta Petrom Service SA) au fost pusi sub invinuire de procurorii DIICOT pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii au inceput urmarirea penala fata de Liviu Luca, Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu, Elena Petrovici, Gabriel Valentin Comanescu, Florin Radu Ciocanelea, Emil Nache, Zizi Anagnastopol, in calitate de reprezentanti ai conducerii executive a SC PSV Company SA (fosta SC Petrom Service SA) si membri ai Consiliului Director al Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, precum si fata de Sorin Ovidiu Vantu si Octavian Turcan, in calitate de imputerniciti ai societatilor off - shore Comac Ltd., Stone Com Ltd si Elbahold Ltd, pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani.
Procurorii sustin ca invinuitii au constituit un grup infractional organizat, care a actionat in scopul delapidarii patrimoniului Asociatiei Salariatilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom, in modalitatea insusirii, pentru societatea nerezidenta Elbahold Ltd., a unei parti din activul patrimonial pe care-l detinea, fapt realizat prin diminuarea participatiei detinute la Petrom Service SA, de... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 09:30
Actionarii agentiei de turism Accent Travel, numarul patru la nivel national, au aprobat recent vanzarea pachetului majoritar, detinut de catre Comac Limited, firma asociata in ultimii ani de presa cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, relateaza Mediafax.
Actionarii Accent Travel & Events, despre care oamenii de afaceri din turism spun ca este detinuta indirect de Vintu, au aprobat la jumatatea lunii octombrie cesiunea a 80% din partile sociale, detinute de Comac Limited, firma cipriota cu sediul la Nicosia, in favoarea unei terte persoane fizice sau juridice.
Comac Limited a fost asociata in ultimii ani in presa cu numele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.
Restul actiunilor sunt in posesia lui Lucian Boronea, directorul general al agentiei (14,9%), Ioana Loredana Stanciu (5%) si Mihalache Tiberius (0,1%).
Potrivit unui anunt al firmei, actionarii minoritari nu doresc sa-si exercite dreptul de preemptiune la cumpararea partilor sociale cedate de actionarul majoritar.
Accent Travel & Events a urcat anul trecut o pozitie in topul agentiilor de turism din Romania, pana pe locul patru, cu afaceri de 63,4 milioane de lei (15 milioane de euro), in crestere cu 10%. Profitul firmei a scazut cu 42%, la 1,78 milioane de lei.
Agentia este devansata in top de Happy Tour, Eximtur si Perfect Tour.
Accent Travel este, totodata, al treilea mare turoperator din punct de vedere al numarului de romani trimisi in vacante in tara, dupa Eximtur si Mareea. Anul trecut au... mai mult
Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 14:30
Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae, Gigi Becali si Attila Verestoy apar pe lista unui raport intocmit de Ambasada SUA, potrivit Wikileaks. Cei 5 oameni de afaceri sunt inscrisi in topul oligarhilor din Romania si al baronilor locali, potrivit aceluiasi document.
Documentul, care contine topul celor 5 oligarhi din Romania, precum si al baronilor locali, a fost intitulat "Bani si politica: cine detine cu adevarat Romania". In top au fost inclusi cinci oameni de afaceri: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, Ioan Niculae si Gigi Becali.
Potrivit documentului, Dinu Patriciu apare ca fiind "presedinte si actionar majoritar al Rompetrol Group si membru proeminent PNL", potrivit Hotnews.
Foarte apropiat de premierul Tariceanu, Patriciu controleaza practic esaloanele superioare ale PNL si are un numar enorm de parghii asupra actualului guvern.
In plus, Patriciu are o relatie stransa si cu fostul prim-ministru Adrian Nastase, omul aflat la putere cand Patriciu a achizitionat Rompetrol de la stat.
Dupa ani de zile in Camera Deputatilor, Patriciu s-a aflat intr-un grup de deputati care a demisionat din Parlament in 2003, din cauza «legii incompatibilitatilor» care restrictiona amestecarea intereselor publice cu cele private.
In ciuda acestui lucru, cativa politicieni PNL (in special europarlamentari) datoreaza carierele lor politice sustinerii financiare a lui Patriciu, iar influenta lui in acest partid este indiscutabila.
In... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 00:01
Arestarea patronului media Sorin Ovidiu Vantu ne-a facut sa mai uitam pentru cateva zile de gafele repetate ale guvernului Boc, dar mai ales de atat de nociva remaniere guvernamentala, care a adus in fruntea unor ministere cheie poate cei mai diletanti ministri din ultimii 20 de ani.Ma feresc sa-l numesc pe patronul fostului Fond National de Investitii "om de afaceri", cum face toata presa, cand el insusi s-a autointitulat in nenumarate randuri "speculant financiar".
Acuma, ce-i drept, limba romana nu face prea mare diferenta intre cele doua notiuni, dar noi, care stim atatea despre Vantu si afacerile sale, putem deosebi graul de neghina fara prea mari eforturi.
Consider, de asemenea, lipsita de relevanta conotatia politica data acestei arestari provizorii, caci, daca ar fi sa judecam drept si fara patima, Sorin Ovidiu Vantu trebuia sa aiba contact cu arestul inca de la prabusirea FNI, pentru care milioane de romani platesc si in ziua de azi.
In fine, ca sa termin capitolul Vantu, nu pot sa nu remarc, totusi, ca trustul de presa preluat de el de la un alt celebru "om de afaceri" din Romania (Silviu Prigoana) si-a casitigat un rol bine meritat in randul mass-media interna, chiar daca nu de putine ori a fost folosit si ca arma politica.
Din pacate, fiecare mare investitie a magnatului de la Roman a avut o stralucire de scurta durata, asa ca o cometa. Dupa trecerea ei, statul s-a trezit cu un mare gol la incasarile ce i se cuveneau, iar angajatii cu inca o iluzie spulberata.... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 23:29
Contestatia lui Sorin Ovidiu Vintu privind arestarea sa se va judeca, miercuri, de catre Curtea de Apel Bucuresti, care va decide daca omul de afaceri va fi in continuare cercetat in arest sau in stare de libertate, potrivit Mediafax. Recursul lui Sorin Ovidiu Vintu, Octanian Turcan si Alexandru Stoian se va judeca in miercuri, in 15 septembrie.
In timp ce cei trei inculpati cer cercetarea lor in libertate, Parchetul vrea mentinerea lor in arest.
Parchetul instantei supreme sustine ca, prin actiunile intreprinse in scopul zadarnicirii si ingreunarii executarii pedepsei a unui condamnat la 15 ani de detentie, Vintu, Turcan si Stoian au dovedit "nu doar perseverenta infractionala accentuata, dar si ignoranta fata de sistemul de justitie".
Mai mult, afirma procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), protectia societatii prin asigurarea efectivitatii unei hotarari judecatoresti este direct legata de stabilitatea sistemului judiciar.
Argumente care justifica arestarea preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcanu si Alexandru Stoian - acuzati ca l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa sa se sustraga de la executarea pedepsei cu inchisoare de 15 ani - este intemeiata pe dispozitiile articolului 139, alineatele (1) si (3) raportat la dispozitiile articolului 148, litera f, Cod de procedura penala, articolul 5, punct 1, litera c, al Conventiei europeana a drepturilor omului.
Omul de afaceri Sorin... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 00:39
Sorin Ovidiu Vintu, arestat din 10 septembrie, renuntase la tratamentul sau medical si nici nu manca, insa in cursul zilei de sambata a abandonat "forma de protest" adoptata, desi oficial nu s-a declarat in refuz de hrana, au declarat surse din cadrul arestului Directiei Cercetari Penale, potrivit Mediafax.Sursele citate declarasera ca Sorin Ovidiu Vintu nu isi mai lua medicamentele si nici nu mananca, iar intrebat fiind daca a intrat in refuz de hrana, acesta ar fi negat.
Potrivit procedurii, cand un detinut refuza sa se hraneasca trebuie consemnat acest fapt, insa Vintu a refuzat, desi portiile de mincare servite lui, incepand de vineri, sunt restituite neatinse, mai spun sursele citate. La locul de detinere este un cabinet medical, cu dotarile necesare.
Omul de afaceri ar urma un tratament medicamentos pentru poliomielita de care sufera, lipsa medicatiei putand determina o stare febrila.
Aceasta are ca simptome temperatura peste 39,5C si lipsa poftei de mancare, potrivit site-urilor de specialitate.
Sorin Ovidiu Vintu se afla in arest, ca urmare a deciziei Tribunalului Bucuresti, care a emis un mandat, sub acuzatia de favorizare a infractorului, omul de afaceri contestand la Curtea de Apel hotararea, instanta urmand sa se pronunte saptamana viitoare asupra legalitatii masurii preventive.
Concret, Vintu este acuzat ca l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa, un condamnat la 15 ani de detentie pentru infractiuni economice, prins de autoritatile judiciare in Jakarta.
In dosarul... mai mult
Sambata, 11 Septembrie 2010, ora 23:23
Sorin Ovidiu Vintu a iesit din firma SOCO pe care o detinea impreuna cu Cozmin Gusa, consultantul politic al liderului PSD, Mircea Geoana. Presa dezvaluia in luna februarie ca Sorin Vintu si Cozmin Gusa au infiintat o firma de consultanta exact in zilele in care Gusa isi anuntase retragerea de la sefia PIN si acceptase sa devina consilierul de campanie al lui Mircea Geoana. Firma, cu un capital social subscris de un miliard de lei vechi, a fost botezata SOCO Dezvoltare & Management SA, (SO de la Sorin si CO de la Cozmin) cu sediul in Bucuresti, sectorul 4 si a fost inregistrata pe 5 februarie. mai mult
Miercuri, 19 August 2009, ora 15:26