Iesirea Greciei din zona euro a devenit peste noapte scenariul de baza pentru multi analisti bancari, ca urmare a rezultatului inregistrat la votul de duminica.
Rezultatele finale arata ca 61,31% dintre eleni au spus "nu" masurilor propuse de creditorii internationali, in timp ce 38,69/% au votat "da".
Grecia a spus NU Europei: Premierul elen, consultari cu presedintele rus Vladimir Putin
Un sondaj Reuters, care a consultat 70 de economisti, publicat in urma cu o saptamana, inainte ca Grecia sa intre in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International (FMI), arata ca probabilitatea ca aceasta tara sa iasa din zona euro era de 45%.
Lucrurile s-au precipitat atat de repede, incat ...citeste mai departe despre "Iesirea Greciei din zona euro, scenariul de baza luat in calcul de bancheri" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:02
Grecii care au raspuns unor sondaje realizate in aceasta perioada critica pentru viitorul tarii in zona euro sustin ca nu vor ca tara lor sa renunte la moneda unica europeana.
Doua sondaje publicate duminica si realizate inainte de evenimentele si declaratiile premierului grec Alexis Tsipras de sambata, care a cerut un referendum, arata ca cei mai multi greci vor sa continue folosirea monedei euro si ar prefera un acord cu partenerii europeni ai Greciei decat o ruptura de acestia, relateaza agentia Associated Press.
Astfel, in sondajul Alco pentru ziarul Proto Thema, 57 la suta dintre respondenti considera ca Grecia ar trebui sa ajunga la un acord cu partenerii europeni, in timp ce 29 la suta ar dori o separare.
De asemenea, un sondaj al Kapa Research, pentru ziarul To Vima, releva ca 47,2 la suta dintre respondenti ar vota in favoarea unei noi si grele intelegeri cu creditorii Greciei, comparativ cu 33 la suta care ar fi impotriva si 18,4 la suta indecisi. Ambele sondaje au ...citeste mai departe despre "Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 Iunie 2015, ora 14:51
Germanii se declara pentru prima data in majoritate (51%) in favoarea unei iesiri a Greciei din zona euro, in conditiile in care Atena si creditorii sai nu reusesc sa ajunga la un acord, potrivit barometrului politic al postului public ZDF, facut public vineri.
Totusi, acest lucru nu se traduce printr-o neincredere fata de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea iesiri, partidul conservator condus de ea continuand sa se bucure de popularitate, informeaza AFP.
Inceputul sfarsitului? Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia (Video)
Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat impotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit acestui studiu bilunar, considerat unul dintre cele mai serioase din Germania.
Doar 41% dintre ei doresc inca mentinerea Greciei in zona euro, in conditiile in care 55% se pronuntau in favoarea acestui lucru la inceputul anului, inainte ca guvernul radical de stanga al lui ...citeste mai departe despre "Grecia, afara din zona euro: Cei mai multi germani ar vrea sa le faca vant elenilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 18:01
Cetatenii greci sustin stilul dur de negociere al Guvernului de la Atena, dar spera sa se ajunga la un acord cu creditorii internationali care sa permita mentinerea tarii in zona euro, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminica.
Sondajul, efectuat in luna mai de Public Issue pentru ziarul proguvernamental Avgi, arata ca 54% dintre cetateni sustin modul in care Guvernul condus de partidul Syriza negociaza cu creditorii internationali, in pofida tensiunilor, relateaza AFP in pagina electronica.
Grecia, gata de o intelegere cu creditorii, dar nu "in termeni umilitori"
Grecia, moneda paralela pe langa euro? Germania nu ar spune "nu"
In plus, 59% dintre respondenti considera ca Atena nu trebuie sa cedeze la cerintele creditorilor, 89% fiind impotriva taierii pensiilor si 81% impotriva disponibilizarilor masive.
Guvernul de stanga al Greciei negociaza de patru luni de zile cu reprezentantii UE si ai FMI un acord prin care sa fie reluata... citeste mai departe despre "Grecii sustin stilul dur de negociere al Guvernului, dar vor sa ramana in zona euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Mai 2015, ora 19:17
Zicala "Sa te feresti de greci si cand vin cu daruri" se transforma pe zi ce trece in "Sa te feresti de greci si cand le faci daruri!". Concluzia risca sa fie trasa de cancelaria de la Berlin dupa data de 25 ianuarie, cand elenii sunt chemati la urne.
Batalia intre partidele pro-europene si stanga radicala reprezentata de Syriza inclina balanta in favoarea ultimilor.
Miza alegerilor din Grecia o constituie ramanerea tarii in grupul celor 19 state care au adoptat moneda unica, dar si recuperarea in timp util a sumelor pompate de catre UE in economia greaca la insistentele Germaniei, arata un articol publicat de revista Bloomberg.
Batalia discursurilor
Retorica celor doi adversari de marca din batalia electorala din Grecia, Antonis Samaras, actualul prim-ministru si Alexis Tsipras, liderul partidului de stanga Syriza, arata clar pozitiile divergente ale principalelor forte politice din tara.
Samaras a luat pozitie transmitand un mesaj televizat in care a avertizat asupra riscurilor unei iesiri intempestive din zona euro, in timp ce oponentul sau si-a construit mesajul pe incheierea perioadei de austeritate impuse de Germania.
Iar ultimul discurs prinde din ce in ce mai mult la o populatie care din 2009 si pana in prezent a cedat rand pe rand diverse beneficii sociale de care s-a bucurat in trecut.
O situatie pe care Angela Merkel va trebui sa o accepte, dupa cum indica ultimele sondaje.
Efectele rupturii
In 2009, prabusirea economica a Greciei... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:45
Soarta monedei euro va fi decisa in urmatoarele saptamani, rezultatul alegerilor de duminica din Grecia, urmand sa determine daca statul ramane sau pleaca din zona euro si sa supuna la un prim test noua linie de aparare de 100 miliarde euro construita de Europa in jurul bancilor spaniole.
Ultimele sondaje din Grecia plaseaza principalele partide pozitionate pro si contra masurilor de austeritate convenite cu UE si FMI, Noua Democratie respectiv Syriza, aproape la egalitate.
Guvernul de la Atena "mai are cateva saptamani" inainte de a termina banii, astfel ca urmatoarea perioada este decisiva pentru viitorul tarii, a declarat fostul premier elen George Papandreou intr-un interviu pentru Bloomberg Television.
Criza datoriilor de stat, aflata in cel de-al treilea an, a depasit un nou prag critic dupa ce Spania a renuntat la incercarile unilaterale de a-si stabiliza sectorul bancar si a devenit cea de-a patra tara din zona euro care apeleaza la finantare externa.
Ministrii Finantelor din zona euro au stabilit sambata in linii mari planul de salvare a bancilor spaniole, gandit ca linie de aparare in eventualitatea in care votul de duminica din Grecia va declansa o noua furtuna in piete.
Ultimele sondaje din Grecia arata ca Noua Democratie, cel mai mare partid "pro-bailout", conduce la intentia de vot cu 22,7%, urmat de formatiunea de stanga Syriza, principala forta care respinge masurile de austeritate, cu 22%. Sondajul dateaza din 1 iunie, ultima zi cand media... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:37
Grecia trebuie sa-si respecte angajamentele internationale in ceea ce priveste austeritatea pentru a ramane in zona euro, a reiterat vineri cancelarul german Angela Merkel.
"Am spus mereu ca am dori ca Grecia sa ramana membra a zonei euro. Conditia pentru aceasta este ca viitorul guvern grec sa respecte memorandumul semnat cu FMI, BCE si Comisia Europeana", a declarat cancelarul intr-o conferinta de presa comuna cu premierul neo-zeelandez, John Key.
"Am spus acest lucru tuturor partidelor grecesti. Este necesar. Acest memorandum este, oarecum, baza pentru o evolutie pozitiva", a adaugat Angela Merkel.
Liderul stangii radicale grecesti Syriza, Alexis Tsipras, a afirmat saptamana trecuta ca va "anula" memorandumul prin care se impun Greciei masuri de austeritate in schimbul sprijinului din partea UE si FMI, daca partidul sau va castiga alegerile legislative de la 17 iunie.
Partidul conservator Noua Democratie (ND) si Syriza erau umar la umar cu doua saptamani inainte de alegerile legislative din Grecia de la 17 iunie, insa fara perspectiva unei majoritati absolute, potrivit celor mai recente sondaje dinaintea scrutinului.
Partenerii si creditorii tarii, UE si FMI, si-au multiplicat in ultimele saptamani avertismentele impotriva unei anulari a angajamentelor sale de austeritate, amenintand ca ii vor taia finantarea. mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 17:33
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
In contextul discutiilor despre inevitabilitatea situatiei in care Grecia va parasi zona euro, subiectul destramarii uniunii monetare. Pareri pro si contra vin din toate colturile lumii, care mai de care mai argumentate.
Iata zece motive pentru care Business Insider crede ca moneda unica nu va disparea sau ca Grecia nu va parasi zona euro, dar si care ar fi potentialele efecte ale unor astfel de masuri.
1. Uniunea moneatara e culminarea a doua trenduri - integrarea Europei de vest dupa 1950 si eforturile Germaniei de a pastra cele mai mari afaceri din Europa in Germania. Elita, pentru ca acesta e un proiect al elitei, nu are o strategie alternativa.
2. Pentru ca nu exista un plan B, nu exista niciun mecanism pentru excluderea Greciei sau a oricarui alt membru. Conform sondajelor, grecii vor sa ramana in zona euro.
3.Daca Grecia ar parasi zona euro, situatia lor ar fi mult mai rea. Aproape trei sferturi din datoria tarii este acum in mainile FMI, BCE si a Mecanismului de Salvare. Aceasta datorie este in euro. In timp ce ei ar putea sa intre in incapacitate de plata, acest lucru ar fi fara precedent si nu e sigur ce fel de ajutor ar mai primi.
Economia ar intra intr-o recesiune adanca, iar presiunea preturilor ar creste fara precedent. Rata somajului ar creste si mai mult, in februarie cifra anuntata fiind de 21,7%, de doua ori mai mult decat media europeana. Pensiile, care au fost deja injumatatite, ar urma sa fie taiate din nou.
Reintroducerea drahmei... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 10:36