Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis luni sa majoreze pensiile si salariul minim, el prezentandu-si programul in perspectiva alegerilor parlamentare din 10 noiembrie, transmite AFP.
"In decembrie, actualizam pensiile pentru 2020, indexandu-le cu indicele real de crestere a preturilor de consum", a anuntat Sanchez in fata delegatilor Partidului Socialist.
Pensiile nu au mai fost indexate cu rata inflatiei incepand din 2014, o decizie luata de guvernul conservator in timpul crizei, pentru echilibrarea conturilor publice.
De asemenea, el s-a angajat sa revizuiasca nivelul salariului minim, majorat deja in ianuarie cu 22%, pana la 1.050 euro pe luna. Pedro Sanchez si-a fixat drept obiectiv sa aduca salariul minim "la finalul legislaturii viitoare la 60% din salariul mediu".
Salariul lunar mediu in Spania era de 1.970 euro brut in 2017, conform ultimelor date disponibile.
Spania va organiza pe 10 noiembrie cel de-al patrulea scrutin legislativ din ultimii patru ani.
Toate sondajele de opinie recente plaseaza Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) in frunte, dar cu cel mult 127 de mandate parlamentare (din cele 350), cu patru mai multe decat cele obtinute in aprilie, dar inca departe de cele 176 necesare pentru majoritatea absoluta, conform unui sondaj publicat de cotidianul El Mundo.
Stanga radicala Podemos, cu care Sanchez a incercat in van sa formeze un program comun, ar pierde pana la 10 mandate, in favoarea unui nou partid disident, Mas Pais.... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 22:00
Marirea salariului minim pe economie in mod diferentiat nu este posibila pentru ca incalca principiul statutar din Codul muncii care spune ca la munca egala plata egala, a spus, luni, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, intr-o conferinta de specialitate.
"In Codul muncii exista o reglementare a unui salariu minim pe economie. Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta aceasta reglementare si a spus ca exista posibilitatea mai multor salarii minime pe economie. Dar putem spune ca marirea salariului minim pe economie in mod diferentiat nu este posibila pentru ca incalca principiul statutar din Codul muncii care spune ca la munca egala plata egala. Putem avea o persoana cu 14 ani de vechime cu un salariu de 2.090 de lei si o persoana care are cu un an mai multa vechime care are un salariu mai mare pentru acceasi munca prestata. In acest moment, cu aceasta nedreptate, spunem noi, cand statul stabileste in mod arbitrar salariul minim pe economie, se poate juca in mod constant cu economia, neavand nicio responsabilitate", a apreciat Florin Jianu.
CNIPMMR nu sustine cresterea salariului minim brut pe tara, fara o fundamentare riguroasa pe criterii obiective, fara realizarea unui studiu de impact, fara aplicarea Testului IMM, fara consultarea tuturor confederatiilor patronale reprezentative, fara masuri de imbunatatire a reglementarilor privind relatiile de munca, fara simplificarea... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 13:06
Ministerul Economiei a lansat miercuri o invitatie pentru agentii economici, care pot raspunde la opt intrebari, intr-un sondaj online cu tema "Cresterea salariului minim brut garantat pe economie".
"Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri intra, intr-un dialog direct cu actorii economici, dupa consultarile, in mod particular, cu organizatiile reprezentative ale mediului de business si ale IMM-urilor lansand, public, sondajul cu tema 'Cresterea ...citeste mai departe despre "Ministerul Economiei face sondaje pe net, pe tema cresterii salariului minim" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 18:05
Peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati companiei.
Cercetarea de piata a avut loc in perioada 4-7 decembrie, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, in urma sondajului realizat, 76% dintre cei chestionati considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati intreprinderii, 62% au fost de parere ca o crestere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponibilizarea unor salariati si 84% au afirmat ca vor exista si efecte asupra grilei de salarizare la nivelul intreprinderii (pentru toti salariatii).
Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere
De asemenea, intrebati ce masura considera ca sunt necesare a fi luate pentru ...citeste mai departe despre "Ce efecte va avea cresterea salariului minim: Disponibilizari, dificultati pentru firme si taieri de lefuri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 19:12
La inceput lunii mai, in Elvetia s-a organizat un referendum prin care alegatorii puteau vota pentru introducerea celui mai ridicat plafon din lume al salariului minim pe economie, de 22 de franci elvetieni (25 de dolari) pe ora. Propunerea a fost respinsa, cu un raport de trei la unu, Elvetia ramanand fara nivel minim de salarizare.
Referendumul din Elvetia s-a incadrat in trendul unei preocupari internationale. Mai multe tari dezvoltate vor sa introduca un salariu minim la nivel national, sau sa le mareasca pe cele existente, explica cei de la The Economist.
Germanii si-au asumat riscul
Social-democratii germani au insistat, recent, pentru un salariu minim de 8,50 euro (11,50 dolari), ca parte a acordului din coalitia cu crestin-democratii condusi de Angela Merkel, decat sa lase sindicatele si patronatele sa stabileasca nivelurile minime in functie de sectoare. Die Welt, ziar german conservator, a criticat aceasta politica numind-o "angajament populist". Dar mai mult de trei sferturi dintre germani sunt de acord cu aceasta masura, in ciuda argumentelor vehiculate despre impactul asupra locurilor de munca.
Englezii negociaza
Salariul minim din Marea Britanie, stabilit in 1999, este de 6,31 lire sterline (10,5 dolari) pe ora. Partidul Conservator aflat la putere, care initial s-a opus, se limiteaza, in prezent, la negocieri privind cresterea lui. Liderul opozitiei laburiste, Ed Miliband, a spus ca majorarea salariului mediu va face parte din programul sau... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:50