Un studiu sociologic pe baza a doua sondaje de opinie realizate simultan in Romania si SUA dezvaluie faptul ca peste jumatate dintre romani cred ca in spatele stirilor false (fake news) se afla politicienii si partidele din tara.
Rezultatele studiului au fost prezentate, marti, de Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I. C. Bratianu" al Academiei Romane si Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS) . Este pentru prima oara cand au fost realizate sondaje de opinie simultan in Romania si Statele Unite.
Potrivit rezultatelor, in ce priveste fenomenul stirilor false, majoritatea respondentilor, atat din Romania (56%), cat si din SUA (52%), apreciaza ca stirile false sunt mai raspandite in mediul online decat pe canalele traditionale.
De asemenea, peste jumatate din romani cred ca politicienii si partidele din tara propaga stiri false.
"Jumatate dintre americani, respectiv putin peste jumatate dintre romani considera ca in spatele raspandirii stirilor false se afla, de cele mai multe ori, politicienii si partidele din tara lor. De altfel, distributia raspunsurilor arata ca politicienii si partidele sunt perceputi cel mai puternic ca fiind initiatorii stirilor false.
Sub 50% atat dintre romani, cat si dintre americani apreciaza ca in spatele raspandirii stirilor false se afla, de cele mai multe ori, alte state", arata rezultatele cercetarii.
Respondentii din Romania sunt de parere intr-o masura... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 14:34
Primul sondaj de opinie realizat simultan in Romania si Statele Unite, intitulat "Romania si America in Centenar. Oglindiri reciproce", dezvaluie lucruri interesante despre americani si romani totodata.
Intrebati daca au auzit de Romania, 67% dintre americani au raspuns afirmativ, 20% nu au auzit de tara noastra, iar 12% nu au stiut sau au refuzat sa raspunda la intrebare.
Iata si in ce context au auzit americanii de Romania:
23% stiu ca Romania este o tara; 4% dintre americani au auzit de tara noastra datorita gimnasticii (sa nu uitam ca Nadia Comaneci traieste in SUA de peste 30 de ani), 3% cunosc pe cineva care locuieste in Romania, 3% stiu ca Romania a fost tara comunista. Un mic procent - 2% - a auzit de Romania datorita lui Vlad Tepes (si probabil mitului legat de vampirii din Transilvania), iar o majoritate covarsitoare - 61% - au raspuns ca au auzit de Romania in alte contexte decat cele enumerate deja.
Foto: Ziare.com
Iata ce au raspuns americanii la intrebarea "Care credeti ca a fost cel mai important eveniment in Romania de la Marea Unire pana in prezent?":
45% - Revolutia din 1989;
8% - Aderarea Romaniei la UE in 2007;
5% - Al Doilea Razboi Mondial;
3% - Aderarea Romaniei la NATO;
3% - Comunismul;
1% - Marea Unire;
1% - Monarhia;
1% - Ziua de 23 august 1944 - sfarsitul razboiului;
3% - alt raspuns.
In acelasi timp, la aceasta intrebare, 30% dintre americani nu au stiut ce sa raspunda sau nu au dorit sa ofere un raspuns.
Ce cred... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 11:47