Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a analizat modul in care pandemia de COVID-19 a influentat economiile romanilor si relatia lor cu bancile, dar si intentiile viitoare de a se indatora.
Studiul releva ca 4 din 10 romani au economii, iar o treime dintre romanii cu economii au apelat la acestea in timpul pandemiei.
60% dintre ei isi pastreaza economiile la banca, fie sub forma unui cont de economii (41%), fie intr-un alt tip de cont (19%), in timp ce peste o treime spun ca nu isi tin economiile la banca sau ca nu au cont, se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
"Barbatii, tinerii intre 18 si 35 de ani, respondentii cu studii superioare, cu venituri lunare de peste 2.500 lei si care locuiesc in mediul urban sunt cei care au economii in proportii mai ridicate decat media", potrivit cercetarii.
Majoritatea romanilor - 90% - care a folosit serviciile bancare in perioada starii de urgenta sau de alerta s-a declarat multumita.
"40% se declara foarte multumiti, acestia sunt in special tinerii, cei cu studii superioare, cu venituri peste 4.000 de lei, din Moldova, Transilvania si Banat, in timp ce 51% spun ca sunt destul de multumiti", se explica in analiza.
In perioada starii de urgenta si/sau de alerta, 44% dintre romani au utilizat serviciile unei banci. Folosirea bancomatelor (77%), plata cu cardul la comercianti in magazine fizice (71%), online banking (57%), plati online (56%), mobile banking (46%), vizitarea sucursalei... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 10:48
4 din 10 romani ar fi dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19, aproape jumatate dintre romani cred ca virusul SARS-CoV2 este mai putin periculos decat se crede si doar o treime mai vad statul ca pe un partener de incredere - acestea sunt cateva concluzii ale unui sondaj IRES, dat publicitatii luni.
Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat, in perioada 13-14 mai, un studiu dedicat perceptiilor, atitudinilor si comportamentelor romanilor in timpul crizei COVID-19, scopul fiind evaluarea impactului starii de urgenta asupra vietii romanilor, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
In perioada starii de urgenta, cel mai mult le-a lipsit romanilor apropierea celor dragi.
Un sfert dintre respondenti au spus ca cel mai mult le-au lipsit drepturile si libertatile, iar pentru 13% dintre participantii la studiu au fost calatoriile si vacantele. 1 din 10 romani declara ca i-a lipsit cel mai mult socializarea.
De asemenea, in perioada starii de urgenta, romanii au navigat mai mult pe Internet decat inainte si s-au uitat mai mult la televizor si la filme. O treime dintre respondenti a gatit mai multe decat inainte, o cincime a mancat mai mult, iar aproape un sfert declara ca au facut exercitii fizice mai mult decat de obicei.
"Doar 1 din 10 romani declara ca a fumat, iar 3% ca au consumat bauturi alcoolice mai mult decat inainte", potrivit sursei citate.
Principala lectie invatata in acecasta criza este importanta igienei, aproape... mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 14:19
Un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) dezvaluie ca principala ingrijorare a romanilor la inceputul lui 2019 o reprezinta banii.
"Lipsa banilor asociata lipsei de predictibilitate generala, alaturi de starea de sanatate si nivelul de trai sau de lipsa locurilor de munca, sunt mentionate, in mod constant, in sondajele de opinie publica, in topul principalelor ingrijorari ale romanilor", potrivit unui comunicat de presa remis vineri Ziare.com.
Institutul precizeaza ca sondajul a fost realizat dupa sarbatorile de iarna, intr-o perioada in care discutiile pe teme financiare din spatiul public au fost destul de intense in contextul masurilor fiscale anuntate de Guvern la finele lui 2018.
Peste 30% dintre romani sunt ingrijorati in privinta banilor, alti 12% au ingrijorari privind starea de sanatate, iar alti 12% dintre respondenti isi fac griji referitor la situatia politica din tara.
6 din 10 romani cred ca banii sunt foarte necesari in viata de zi cu zi, perceptia fiind distribuita omogen in toate categoriile socio-demografice, potrivit documentului.
13% dintre romani sustin ca banii pe care ii au le sunt suficienti pentru traiul zilnic si cheltuieli, dar si pentru economii si investitii. In acelasi timp, 17% au raspuns ca nu le sunt suficienti pentru traiul zilnic, iar alti 36% spun ca banii le ajung doar pentru traiul zilnic.
Un sfert dintre romani se considera saraci
"Atunci cand sunt pusi sa se autopozitioneze in... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 16:57
Trei sferturi dintre romani considera ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita si aproape jumatate dintre ei sunt convinsi ca la anul vor trai mai prost, arata un studiu IRES dat publicitatii vineri, din care mai reiese ca Uniunea Europeana si primarul se situeaza pe primul loc al increderii in institutii, pe ultimele locuri situandu-se Parlamentul si partidele politice.
Astfel, potrivit studiului IRES, doar 17% dintre respondenti apreciaza ca directia in care se indreapta tara este cea buna.
Mai mult de jumatate dintre romani, 59%, se declara deloc multumiti sau nu prea multumiti de felul in care traiesc, procentul celor foarte multumiti sau destul de multumiti fiind de 40%. Cei mai multi nemultumiti se regasesc in randurile celor cu studii elementare si medii.
In ceea ce priveste evaluarea lui 2017 comparativ cu precedentul, 45% dintre cei chestionati spun ca anul a fost mai prost, pentru 30% a fost la fel, iar 24% spun ca a fost mai bun. Intrebati cum cred ca vor trai peste un an, 46% dintre intervievati au raspuns ca vor trai mai prost, 24% cred ca vor trai la fel, iar 25% considera ca vor trai mai bine.
La intrebarea "Cum credeti ca va fi anul 2018 pentru Romania, in comparatie cu acest an?", 46% au raspuns ca anul va fi mai prost, 24% ca va fi la fel si 28 % ca va fi mai bun.
Cei mai multi romani, 27%, au fost ingrijorati in 2017 de criza politica, 24% de cresterea preturilor, 15% de boala, 13% de lipsa locurilor de munca, 6% de lipsa... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 10:10
Romanii cred ca lucrurile merg intr-o directie gresita in tara lor si privesc cu pesimism anul care vine, arata un sondaj recent al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
Astfel, la intrebarea "Dupa parerea dvs., in ce directie merg lucrurile astazi in Romania?", 75% dintre cei chestionati au raspuns ca intr-o directie gresita, in timp ce doar 17% au spus ca tara merge intr-o directie buna, potrivit Stirile TVR.
"Este un pesimism absolut, directia in care merge tara. Niciodata nu am avut, de 25 de ani sondez acest lucru, nu am avut o directie buna doar de 17%. Aceasta perceptie negativa nu a fost niciodata. Un pesimism absolut aici", a explicat sociologul Vasile Dancu pentru TVR.
De asemenea, 46% dintre respondenti sunt de parere ca anul 2018 va fi un an mai prost si doar 28% ca va fi un an mai bun decat 2017, in discordanta cu anii precedenti.
"In anii trecuti, cand intrebam cum au mers lucrurile, spuneau ca au mers prost, de exemplu. Dar despre viitor aveau incredere. Aici este prima data cand vad o majoritate de 46 la suta fata de 24 care spun ca evalueaza, de exemplu, anul trecut cu anul viitor, 2018, ca fiind mai prost", a mai spus Vasile Dancu.
In ceea ce priveste anul care se incheie, in care criza politica si cresterea preturilor au fost principalele motive de ingrijorare ale oamenilor, protestele fata de modificarea legilor justitiei si decesul Regelui Mihai au fost considerate de romani cele mai importante evenimente, se mai arata... mai mult
Luni, 25 Decembrie 2017, ora 12:38
Surprize in cele mai recente sondaje IRES, date publicitatii cu doar cateva zile inainte de alegerile de duminica. In Capitala, am putea avea doi independenti la primariile de sector.
In plus, trei edili care sunt deja in functie - Robert Negoita, Daniel Baluta si Marian Vanghelie - ar putea obtine un nou mandat, ar putea obtine un nou mandat, conform sondajelor IRES realizate la comanda Digi 24 si citate de News.ro.
Afla si cine e favorit pentru a prelua Primaria Capitalei, conform sondajului IRES
La sectorul 1, pentru fotoliul de primar pe primele trei locuri sunt clasati: Dan Tudorache (PSD+UNPR) -22%, Alexandru Nazare -16% si Clotilde Armand (USB) -12%. Pentru Consiliul Local, primele formatiuni politice sunt PSD+UNPR -24%, PNL -20% si USB -12%.
Pentru postul de primar la sectorul 2, cele mai mari sanse le au Dumitru Pelican (PER) -16%, Dan Cristian Popescu (PNL) -13% si Mugur-Mihai Toader (PSD) -13%. La Consiliul Local cel mai bine plasati sunt PSD+UNPR-25%, PNL-14% si ...citeste mai departe despre "Ne alegem primarii: Nume surpriza printre favoritii la primariile de sector din Bucuresti - sondaj IRES" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iunie 2016, ora 07:10
Romanii sunt gata sa dea mai multi bani pentru sanatate, educatie si infrastructura, iar principala temere este legata de izbucnirea unui razboi in regiune, arata cel mai recent sondaj IRES.
Astfel, 74% dintre respondenti ar fi de acord sa plateasca in plus pentru sanatate, dintre care 36% cu mult in plus, iar 38% cu putin in plus. Pentru educatie, ar plati in plus 64% dintre participantii la studiu, iar pentru infrastructura 61%, se arata in studiul IRES realizat in perioada 12-13 ianuarie 2015.
In ceea ce priveste cea mai mare teama pe care si-au exprimat-o respondentii cu privire la urmatorii 25 de ani, rezultatele sondajului arata urmatoarele: 39% dintre respondenti se tem de un razboi in zona, pentru 34% temerea principala este imbatranirea populatiei, 22% se tem de inflatie si ...citeste mai departe despre "Pentru ce ar da romanii mai multi bani si care e cea mai mare temere - studiu IRES" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 10:10
Un singur roman din o suta are absolut tot ce isi poate dori din punct de vedere material si financiar. Pe langa el, mai sunt 8 care spun ca traiesc bine. Restul traiesc intre concepte ca "reusesc sa ma descurc" si "abia imi ajung banii".
Austeritatea si conditiile economice dificile au afectat puternic veniturile romanilor si nivelul lor de trai, se arata intr-un sondaj IRES realizat pe 12 octombrie, pentru Digi 24, pe un esantion de 1.256 de persoane, cu o marja de eroare de 2,8%.
46% dintre respondenti spun ca abia le ajung banii, 26% spun ca reusesc sa se descurce, 18% nu pot acoperi strictul necesar din veniturile realizate.
La capitolul "La ce au renuntat", 69% dintre ...citeste mai departe despre "Romanii, foarte nemultumiti - doar 1% spun ca au tot ce isi doresc - sondaj IRES" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 21:19
Romanii considera ca presedintele tarii are cea mai mare putere reala in Romania, releva un sondaj de opinie al IRES dat publicitatii vineri.
Potrivit studiului sociologic, 46% dintre respondenti considera ca seful statului detine puterea reala in Romania. El este urmat de oamenii de afaceri, cu 14%, de "baronii" locali (10%), si de serviciile secrete, cu 9%. Premierul este cotat cu doar 4%, la fel ca proprietarii unor trusturi de presa.
Totusi, puterea presedintelui este perceputa de respondenti ca fiind in scadere. "Participantii la studiu sunt de parere ca presedintele este cel care detine puterea reala in Romania (46% - procent in scadere cu 8 puncte fata de decembrie 2010)", a mentionat presedintele IRES, sociologul Vasile Dancu.
Sondajul IRES a fost realizat in perioada 19-20 martie, pe un esantion de reprezentativ de 1.446 de subiecti, cu o marja de eroare de 2,6%. mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 12:05