Syriza tinde sa nu ramana un fenomen izolat in Uniunea Europeana. Partidul geaman din Spania, Podemos, pune deja sub semnul intrebarii evolutia economica a regatului pentru urmatorul deceniu.
Ultimele sondaje de opinie indica o ascensiune rapida a Podemos in preferintele publicului spaniol si, in acelasi timp, ingroapa sperantele unei rederesari economice rapide a Spaniei, informeaza Bloomberg.
Nici esichierul politic german nu este lipsit de tensiuni generate de aparitia unor forte politice antieuropene, desi acestea nu au reusit deocamdata sa razbata la nivel central.
In acest context, riscurile politice ale diverselor zone din UE sunt tot mai atent evaluate de analisti.
Podemos creste, prognoza economica scade
Recentele sondaje care arata o crestere a popularitatii partidului condus de Pablo Iglesias au determinat si o prabusire a obligatiunilor emise de guvernul de la Madrid, investitorii fiind circumspecti in privinta acestora.
Noua dintre economistii chestionati de Bloomberg cred ca ascensiunea Podemos va genera un plus de plata la scadenta titlurilor de valoare emise de guvernul spaniol cu maturitate la 10 ani.
Podemos, un partid asemanator ca doctrina formatiunii Syriza din Grecia, nu are mai mult de un an vechime, dar in acest timp a reusit sa zguduie din temelii anchilozatul peisaj politic din Spania.
Iesirea liderulului Pablo Iglesias in public si juramantul facut pentru restructurarea datoriei de 1.100 de miliarde de euro a Spaniei... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 08:00
1Angela Merkel a reusit sa castige cel de-al treilea mandat la carma Germaniei, cu cel mai bun procent obtinut de un partid dupa unificarea RFG si RDG in 1990, asigurandu-si astfel un sprijin popular puternic pentru promovarea politicilor sale de austeritate in intreaga Europa, desi ingrijorarile se mentin pentru evolutia pe termen lung a economiei germane.
Conservatorii condusi de Merkel au obtinut duminica 41,5% din voturile exprimate, conform unei numaratori partiale, la o mare distanta de principalul sau rival, Partidul Social-Democrat (SPD), care a strans doar 25,7% din sufragiile nemtilor.
Triumful lui Merkel, in varsta de 59 de ani, este cu atat mai important in conditiile unei prezente masive la vot a alegatorilor din Germania, 71,5% din acestia prezentandu-se la urne.
Doar Konrad Adenauer si Helmut Kohl au mai reusit sa castige trei mandate in fruntea tarii.
Singurul aspect care o va incurca pe "Doamna de fier" a Germaniei este pierderea aliatului sau (FPD), care nu a reusit sa intre in Bundestag pentru prima data dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, inregistrand un scor de 4,8%, sub pragul de 5% necesar obtinerii unor mandate in legislativul german.
In aceste conditii, Angela Merkel va trebui, cel mai probabil, sa formeze o coalitie cu rivalii sai social-democrati pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, asa cum deja a facut-o in mandatul 2005-2009.
Victorie, "prin comparatie" cu restul Uniunii Europene
Victoria Angelei Merkel, de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 20:03
Alegerile legislative germane vor debloca mai multe dosare economice europene majore daca, indiferent de rezultat, pozitia Berlinului nu se va schimba in mod fundamental, cel putin pe termen scurt, apreciaza mai multi analisti.
"Europa asteapta alegerile" deoarece "au fost amanate numeroase decizii", subliniaza Carsten Brzeski, o economista la banca olandeza ING. Nicolas Veron, de la centrul european de reflectie Bruegel, vorbeste chiar despre o "paralizie", se arata intr-o analiza Mediafax.
Dezbaterile privind situatia Greciei si uniunea bancara vor putea, astfel, sa fie reluate.
"Grecia nu va putea sa isi ramburseze datoria, si va fi necesar ca Germania sa recunoasca acest lucru", a avertizat Fabian Zuleeg, directorul centrului de reflectie European Policy Centre, care se asteapta la o noua restructurare a datoriei grecesti, "la un moment sau altul", dupa alegerile germane.
Pe fond, conservatorii din cadrul CDU, prezentati ca favoriti in sondaje, si opozitia social-democrata din cadrul SPD nu au totusi viziuni atat de diferite pe cat ar parea cu privire la ajutorarea Greciei. In contextul in care europenii ar putea sa discute inca din toamna despre un nou plan de ajutorare a Atenei, cele doua partide "se opun unei stergeri a datoriei", subliniaza Carsten Brzeski.
"Nu va exista o schimbare fundamentala a atitudinii Guvernului" german, subliniaza Veron.
In ceea ce priveste uniunea bancara, pana in prezent Berlinul s-a opus cu fermitate crearii unei... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:33
O majoritate covarsitoare a germanilor (96 la suta) apreciaza ca criza din zona euro nu a fost depasita, conform unui sondaj al Institutului Forsa realizat pentru revista Stern, citat de AFP.
Doar 3 la suta asigura ca problemele cu care s-a confruntat zona euro sunt acum rezolvate, conform acestui studiu.
O mie de persoane au fost intervievate intre 18 si 19 octombrie.
Slabiciunile economiei anumitor state din zona euro apasa asupra economiei germane. Conform ministerului de Finante, economia va incetini semnificativ in ultimul trimestru al lui 2012 sau chiar se va contracta, conform Bundesbank.
Guvernul german prevedea o crestere pentru anul 2012 de 0,8 la suta. mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 08:39
Romanii anticipeaza noi majorari de impozite si taxe. Asteptarile privind preturile au crescut in martie, in timp ce guvernul este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, se arata intr-un studiu realizat de GfK, preluat de NewsIn. In Romania, indicatorul asteptarilor privind preturile, calculat de GfK, se situeaza, pentru primul trimestru din 2011, la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata. Urmare a controverselor pe aceasta tema, asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte.
In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte. Guvernul roman este supus in continuare unei puternice presiuni internationale pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana. La aceasta se adauga inflatia, care actualmente se situeaza la nivelul de 6%, se arata in raportul GfK.
Starea de spirit a consumatorilor europeni este dominata actualmente in special de cresterea inflatiei si de cotele inalte ale datoriei publice. Aceasta este una din concluziile recentului studiu Europa Climate... mai mult
Joi, 21 Aprilie 2011, ora 16:08
Desi ne-am obisnuit cu ideea ca integrarea in Uniunea Europeana este obligatorie pentru succesul economic al Romaniei, asemuind structura europeana cu un tren de neoprit, realitatea ne arata ca de ceva timp Europa a inceput sa se dezmembreze.Liderii europeni nu si-au abandonat inca viziunea de a crea o uniune cat mai stransa. Luna trecut, s-au intalnit pentru a planui un Mecanism European de Stabilitate, un aparator impotriva crizelor financiare ce vor urma. Statele Dezbinate ale EuropeiCriza economica a reusit nu numai sa afecteze bugetele tuturor statelor din UE, dar a si scos la suprafata o anumita reticenta din partea statelor mai puternice de a le ajuta pe cele lovite.Americanii care se plang de revirimentul greoi ar trebui sa priveasca evolutia Vechiului Continent, scrie Newsweek.Previziunile FMI arata o crestere economica de 3% pentru SUA si de doar 1,5% pentru zona euro.
In interiorul zonei, in timp ce economia germana creste cu o rata anuala de 6%, Grecia a inregistrat in trimestrul 4 din 2010 o crestere economica negativa de 6 procente. Problema de fond este esecul euro de a crea o piata de munca convergenta, cum s-a dorit.
La 10 ani dupa crearea euro, costul fortei de munca a crescut cu mai putin de 40% in Germania. In Spania, a depasit 80%. Muncitorii din tarile aflate la periferia Uniunii au inceput sa ceara salarii occidentale.
Totusi, productivitatea lor nu s-a ridicat la nivelul muncitorilor din Germania, spre exemplu. In acelasi timp, irlandezii au crezut... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 15:48