Un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs arata ca, recrutarea noilor angajati se muta tot mai mult online. Aproape 50% dintre persoanele chestionate afirma ca s-au obisnuit sa evite zonele aglomerate, iar 32% isi propun sa lucreze de acasa cat mai mult posibil.
"Criza sanitara i-a determinat pe angajatii romani sa-si dramuiasca banii cat mai bine, limitandu-si cheltuielile la strictul necesar, si sa incerce sa economiseasca mai mult", arata datele unui sondaj al platformei de recrutare BestJobs.
Doi din trei angajati vor sa pastreze acest obicei capatat in perioada starii de urgenta si dupa pandemie.
Printre obiceiurile dobandite in ultima perioada pe care angajatii au in plan sa le pastreze se numara si grija mai mare pentru sanatate si timpul petrecut in natura, alaturi de cei apropiati (60%). Alti 48% s-au obisnuit, totodata, sa evite zonele aglomerate si sa faca mai mult sport (39%), sa gateasca mai des acasa (35%), dar si sa continue sa lucreze remote cat mai mult posibil (32%) si sa cumpere preponderent online (25%).
De altfel, 65,5% dintre cei chestionati afirma ca vor sa mentina un echilibru mai bun intre viata personala si cea profesionala, motiv pentru care intentioneaza sa puna mai putina presiune pe ei (32%) si sa prioritizeze viata personala in locul carierei (27%).
La capitolul achizitii pe care le-au amanat sau redus in pandemie si vor continua sa le limiteze si in perioada urmatoare, 48% dintre respondentii la sondajul BestJobs... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 13:27
Aproape jumatate (46,4%) dintre angajatii care impart biroul de acasa cu copiii lor recunosc ca le este greu sa isi organizeze eficient activitatea in conditiile in care trebuie sa se ocupe, pe langa sarcinile de serviciu, si de solicitarile copiilor, arata un sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.
Astfel, doi din cinci respondenti si-ar dori sa poata lucra de acasa insa cu un program flexibil, astfel incat sa se poata ocupa si de cei mici cat timp cresele si scolile sunt inchise.
Cu toate acestea, nu toti au sustinerea angajatorului sa-si organizeze timpul si sarcinile de lucru in functie de situatia personala. Aproape 40% dintre angajatii care au participat la sondajul BestJobs sustin ca angajatorul se arata deranjat cand solicita doua ore libere in timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acorda totusi timpul necesar, in timp ce 28,6% se plang ca angajatorul nu le permite deloc acest lucru.
Chiar daca lucreaza de acasa, un sfert dintre angajati arata ca ajung sa aloce mai mult de opt ore pe zi activitatii profesionale, mai ales ca sunt adesea intrerupti de copii.
In aceste conditii, cei mai multi dintre ei spun ca, atunci cand nu pot acorda atentie celor mici, ii lasa sa-si ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) si doar 18% sunt ajutati de celalalt parinte.
Majoritatea parintilor (71,4%) reuseste sa aloce mai putin de 4 ore pe zi copiilor pentru toate activitatile pe care le... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 11:48
Unul din doi angajati romani se teme ca urmeaza o criza economica declansata de efectele COVID-19, iar un sfert dintre salariati (24,9%) nu au economii nici macar pentru o luna, daca raman fara loc de munca, reiese din datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.
In acelasi context, 31,3% dintre romani care au un loc de munca se tem ca ar putea contacta noul coronavirus (31,1%), in timp ce 11,2% dintre cei chestionati previzioneaza ca ar putea sa-si piarda locul de munca in perioada urmatoare.
Potrivit sondajului, dintre cei care isi simt amenintat locul de munca, 34,5% s-au declarat foarte ingrijorati, iar 32,6% oarecum ingrijorati, in timp ce restul de 32,9% nu cred ca au in acest moment motive sa se teama pentru jobul lor.
Totodata, peste 43% dintre persoanele intervievate pun aceste griji pe seama faptului ca situatia epidemiei de coronavirus ar putea afecta economic compania pentru care lucreaza, iar daca s-ar gasi in situatia de a-si cauta un nou job, 45,7% cred ca ar gasi greu, iar 20,6% chiar foarte greu.
Pe de alta parte, peste jumatate dintre angajatorii chestionati (53,3%) au declarat ca au planuri de continuitate a afacerii in cazul agravarii epidemiei de coronavirus in Romania. De altfel, 60% dintre angajatorii care au participat la sondajul BestJobs afirma ca afacerea lor nu a fost pana acum afectata de criza epidemiologica.
"Deocamdata, pentru 20% dintre angajatori, principalele efecte ale contextului epidemiologic tin de... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 14:30
Angajatii romani pierd aproape doua ore din timpul de lucru, zilnic, din cauza colegilor cu chef de vorba, a telefoanelor sau a sedintelor interminabile, releva un sondaj realizat de BestJobs.
Astfel, trei din patru angajati sustin ca pierd timp la serviciu pentru ca sunt distrasi de diverse lucruri, conform unui comunicat remis joi Ziare.com.
Printre cele mai deranjante sunt:
discutiile telefonice zgomotoase purtate de colegi in birou;telefonul de serviciu care suna prea des;zgomotul ambiental specific birourilor de tip open space;colegii cu chef de vorba;sedintele prea lungi.
La acestea se adauga si timpul petrecut pe retelele de socializare sau pauzele de cafea si tigara, 8% din angajati ajungand sa piarda pana la jumatate din ziua de lucru astfel, ceea ce le afecteaza semnificativ productivitatea si calitatea muncii, potrivit sondajului.
"Dincolo de timpul pierdut, un sfert dintre respondenti afirma ca toate aceste lucruri care ii distrag zilnic le influenteaza calitatea muncii, iar doi din zece afirma ca le creste nivelul de stres ca urmare a presiunii de a rezolva sarcinile de serviciu intr-un timp mai scurt decat programul de lucru.
Alti 8,5% se simt demotivati, iar 3,4% intarzie sau chiar rateaza anumite termene de predare", se arata in comunicat.
Totusi, 29% dintre respondenti au spus ca nu sunt afectati de astfel de lucruri, in timp ce 7% considera ca le creste productivitatea, pentru ca se relaxeaza si in timpul ramas se pot concentra mai... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 11:57
Aproape sapte din zece angajatori spun ca au avut profituri si cifre de afaceri mai mici din cauza lipsei de angajati, potrivit unui sondaj publicat marti de platforma BestJobs.
Criza de specialisti si deficitul de forta de munca de pe piata fac parte din discursul majoritatii companiilor din Romania, insa rareori sunt aduse in discutie si costurile directe generate de aceasta situatie.
"Imposibilitatea de a gasi si recruta angajatul potrivit la timp nu duce doar la cresterea presiunii pe ceilalti angajati, ci si la pierderea de contracte importante cu anumiti clienti, stagnarea sau reducerea productivitatii, restrangerea activitatii companiei", se arata in comunicat.
Din aceste motive, aproape sapte din zece angajatori spun ca au avut profituri si cifre de afaceri mai mici, conform sondajului.
"Astfel, 44% dintre angajatorii care au raspuns sondajului au aratat ca lipsa fortei de munca suficiente sau adecvate a afectat cu pana la 10% profitul anual al companiei, alti 15% au spus ca impactul a fost si mai mare, de pana la 20%, iar 8% au depasit chiar si acest prag", se precizeaza in document.
Totodata, doi din cinci angajatori reclama faptul ca cifra de afaceri a scazut cu pana la 10%, in timp ce 17,8% spun ca scaderea a fost de pana la 20%, iar 8% chiar peste acest prag, inclusiv peste nivelul de 30%.
Circa o treime dintre respondenti au spus ca nu au fost afectati in acest sens. Pentru a compensa deficitul de angajati, aproximativ o treime dintre... mai mult
Marti, 19 Martie 2019, ora 13:34
Mai mult de jumatate dintre angajatori (51%) spun ca, in urma cresterii salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2019, vor lua masuri pentru reducerea cheltuielilor cu personalul, inclusiv concedieri, releva un sondaj realizat de una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania, publicat miercuri.
Astfel, aproximativ un sfert dintre angajatori iau in calcul reduceri de personal, fie prin comasarea anumitor functii sau responsabilitati, fie prin restructurarea anumitor pozitii sau prin automatizarea de procese care ar elimina resursa umana aferenta. Alti 14% analizeaza restrangerea pachetelor de beneficii extra-salariale.
Restul de 49% dintre angajatori nu prevad vreun impact pe care salariatii sa il resimta, conform sondajului BestJobs.
Potrivit sursei citate, cei mai multi angajatori (44%) estimeaza ca vor deschide pana in 10 pozitii noi in primul semestru din 2019, iar 37,2%, intre 10 si 50 de pozitii, existand totodata si cazuri unde vor fi deschise peste 100 de pozitii.
"Desi angajatii spera la salarii mai mari de la viitorul job, cei mai multi angajatori (46,5%) spun ca ofertele salariale ale companiei vor fi similare celor din 2018.
Numai un sfert dintre companii spun ca vor oferi un salariu mai mare cu pana la 5%, alti 16,3% vor creste ofertele salariale cu 6-9%. Exista insa si angajatori pregatiti sa ofere salarii cu 10-15% mai mari noilor angajati anul acesta (7%) sau chiar cu 20% mai mari (2,3%) ", se mai arata in... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 16:24
Doi din cinci angajati romani iau in calcul schimbarea locului de munca in acest an, nemultumiti de situatia lor profesionala, iar 10% dintre acestia se gandesc sa isi caute de lucru in afara tarii, releva un sondaj realizat de una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania, publicat miercuri.
Conform datelor centralizate, cel mai important motiv pentru care romanii si-ar schimba jobul sau chiar cariera ramane salariul, pentru mai mult de jumatate dintre cei care iau in calcul sa faca un astfel de pas in 2019, urmat de lipsa oportunitatilor suficiente pentru dezvoltare profesionala (39%) sau de nevoia de schimbare a angajatorului, a mediului de lucru ori a echipei (28,5%).
Totodata, aproape 18% dintre cei care se gandesc sa-si schimbe locul de munca nu se simt motivati in pozitia actuala, 14% isi doresc mai mult timp liber, iar pentru 10,7% dintre respondenti este dificil sa avanseze in cadrul companiei.
Nu in ultimul rand, aproximativ 27% sustin ca nu le place ceea ce fac sau considera ca domeniul in care lucreaza nu se potriveste cu aptitudinile lor profesionale, majoritatea fiind din randul angajatilor care se gandesc la o reconversie profesionala.
Atunci cand evalueaza o noua oportunitate de job, cele mai importante doua criterii sunt, la egalitate, salariul si beneficiile extra-salariale impreuna cu programul de lucru, pentru circa 86% dintre respondenti.
La distanta mare se afla domeniul de activitate al companiei, de care tin... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 16:03
Programul incarcat, dorinta de a fi mai competitivi, dar si accesul la tehnologia care permite conectarea permanenta la sarcinile de serviciu ii fac pe aproape 70% dintre angajatii romani din sectorul privat sa lucreze si dupa terminarea orelor de lucru, la birou sau acasa, arata un sondaj remis luni.
Mai mult de jumatate dintre cei care lucreaza in timpul liber invoca drept principal argument volumul mare de munca, in timp ce 27% spun ca fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care vad in orele muncite suplimentar o dovada de implicare in activitatea companiei.
De asemenea, 10% prefera sa lucreze in timpul liber pentru ca vor sa faca diferenta intre performantele lor si ale celorlalti colegi si doar 9% afirma ca muncesc in plus din pasiune pentru ceea ce fac.
Totodata, bariera dintre programul de lucru si timpul personal s-a redus tot mai mult in ultimii ani si pe fondul evolutiei tehnologice. Astfel, circa 40% dintre cei care lucreaza si in afara orelor de program spun ca ajung sa faca acest lucru tocmai pentru ca au acces atat de facil la Internet inclusiv pe dispozitivele mobile, obisnuind sa isi verifice frecvent e-mailul de serviciu si sa raspunda la mesaje.
"O tendinta tot mai puternica este ca munca suplimentara sa se transfere in afara biroului. Accesul la tehnologie a schimbat relatiile de serviciu asa cum le stiam, cultura devenind tot mai puternica.
Cei mai multi dintre noi isi incep ziua prin a-si verifica telefonul si mailul de... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 15:21
In companiile romanesti, comunicarea nu este nici pe departe optima. Potrivit unui studiu realizat de un portal romanesc de recrutare, in cadrul organizatiilor sunt ascultate si luate in considerare ideile a doar 41% dintre angajatii romani.35% dintre participantii la sondaj considera ca parerile lor sunt auzite, dar de cele mai multe ori sunt ignorate, 16% sustin ca opiniile lor nu sunt ascultate si aproape 9% spun ca nu isi fac cunoscute punctele de vedere.
Sondajul a fost efectuat la nivel national, de catre Bestjobs, pe un esantion de 1.302 utilizatori ai portalului.
Veridicitatea cifrelor este sustinuta si de declaratiile lui Vlad Dutescu, Managing Partner Sandler Training, care explica faptul ca problema este recurenta.
“Angajatii care nu sunt astazi ascultati sunt managerii de maine care nu vor asculta. Iar managerii de astazi care nu asculta sunt angajatii care nu erau ascultati inainte. E un lucru valabil, nu doar in Romania, ci oriunde in lume. Problema e cum reusim sa rezolvam aceasta disfunctionalitate de comunicare”, sustine acesta.
Mihaela Matei, Senior HR Consultant vede, insa, aceasta cifra ca fiind una pozitiva care indica o indreptare a mediului corporate din Romania.
“E un procent interesant care arata ca se tine cont de opinia angajatului, ceea ce e foarte important, mai ales in Romania, ca si tratament al angajatorului fata de angajat”, a declarat Matei pentru Bloombiz.
De ce nu sunt ascultate ideile romanilor?
Analizand... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 17:17